Στο συλλογισμό, στο διάλογο, στη συζήτηση, και κυρίως στις διαφωνίες, ο καθένας μας μπορεί να προσφύγει σε κάποιες 'τακτικές' για να μειώσει τα λεγόμενα και τη θέση του άλλου, ή να στηρίξει τα αστήρικτα. Αυτες οι κινήσεις συχνά αφοπλίζουν και αποστομώνουν τον ομιλητή μας, ενώ δεν μπορούν να διαψευσθούν. Παράλληλα όμως, είναι αντικειμενικά αναγνωρισμένα ως "φάουλ" στο διάλογο και δεν έχουν λογική ισχύ.
Στα αγγλικα το φαινομενο αυτο ονομαζεται Logical fallacy.
Ενα καταλογο απο τετοια σφαλματα βρισκουμε στο http://yourlogicalfallacyis.com. Με εκπληξη μας θα δουμε οτι τετοια σφαλματα τα εχουμε χρησιμοποιησει ως επιχειρηματα, ή γαλουχηθήκαμε με αυτά μιας και τα χρησιμοποιησαν οι γονεις και οι δασκαλοι μας.
Προσωπικα βεβαια διαφωνω με καποια. Δεν θεωρω πάντα λογικο σφαλμα το "slippery slope", γιατι αν ειναι ετσι η κάθε πρόληψη και αποτροπή πρέπει να θεωρείται σφάλμα.
Εγω παντως θα προσεθετα και αλλα στη λίστα, απο προσωπική εμπειρία:
(θέλω να σημειώσω οτι ακόμα δεν έχω βρει τρόπους να "αποκρούσω" καποια απο αυτα οταν μου τυχαινουν)
Στα αγγλικα το φαινομενο αυτο ονομαζεται Logical fallacy.
Ενα καταλογο απο τετοια σφαλματα βρισκουμε στο http://yourlogicalfallacyis.com. Με εκπληξη μας θα δουμε οτι τετοια σφαλματα τα εχουμε χρησιμοποιησει ως επιχειρηματα, ή γαλουχηθήκαμε με αυτά μιας και τα χρησιμοποιησαν οι γονεις και οι δασκαλοι μας.

Προσωπικα βεβαια διαφωνω με καποια. Δεν θεωρω πάντα λογικο σφαλμα το "slippery slope", γιατι αν ειναι ετσι η κάθε πρόληψη και αποτροπή πρέπει να θεωρείται σφάλμα.
Εγω παντως θα προσεθετα και αλλα στη λίστα, απο προσωπική εμπειρία:
(θέλω να σημειώσω οτι ακόμα δεν έχω βρει τρόπους να "αποκρούσω" καποια απο αυτα οταν μου τυχαινουν)
- Στο σχολείο, όταν παρασυρθούμε σε κάποια σκανταλιά απο κακές παρέες, και το χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία, ο δάσκαλος συνήθως θα πει "και αν σου έλεγε να πηδήξεις απο το γκρεμό θα πήδαγες;". Δεν ξερω τι εκπαιδευτική βάση έχει αυτό, αλλά το να υπακούσω σε εντολή αυτοκτονίας έχει μεγάλη διαφορά απο το να παρασυρθώ σε μια σκανταλιά.
- Στο σχολείο πάλι, όταν δικαιολογηθούμε οτι ξεχάσαμε να κάνουμε κάποια εργασία, η συνήθης απάντηση απο το δάσκαλο ήταν "να φας ξέχασες;" Κι αυτο είναι καραμπινάτο σφάλμα γιατί τα μαθήμτα δεν είναι φυσική ανάγκη (ούτε φυσική ούτε ανάγκη ;)).
- Στο στρατό μου είχε κάνει εντύπωση ένα πράγμα: όταν κάποιος φαντάρος παραπονιόταν στην αναφορά για αδιαθεσία ή πόνο, πάντα, μα πάντα ο αξιωματικός θα ανέφερε οτι είχε το ίδιο πρόβλημα για να τον αποστομώσει. Ήταν τόσο στάνταρ που άρχισα να πιστεύω οτι είναι πάγια τακτική των στρατιωτικών. Κι αυτό όμως ειναι για μένα σφάλμα: όταν σου παραπονιέμαι για κάποιο πρόβλημά μου, κάνω ακριβώς αυτό: παραπονιέμαι για το πρόβλημά μου. Εφοσον δεν σε φορτώνω, ούτε ζητησα απο εσενα κατι, το αν εχεις εσυ προβλημα, ειναι εκτος θεματος, και εντελώς άσχετο με το δικό μου πρόβλημα.
- Το να κατηγορείς τον άλλον για κάτι που χαρακτηρίζει και εσένα. Για παράδειγμα είχα ακούσει το συγκεκριμένο διάλογο:
-Διψάω, δώσε μου το νερό σου
-Μα διψάω κι εγώ
-Εγώ σου λέω οτι διψάω αλλά εσύ κοιτάς τον εαυτούλη σου!
Δηλαδή ο άλλος δεν κοιτάζει τον εαυτούλη του;; - Το να μεγενθύνεις τη διαφωνία του άλλου και να βάζεις στο στόμα του πράγματα που δεν είπε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα "Δηλαδή εσύ είσαι πιο έξυπνος που δεν κάνεις όπως εμείς" ή "Δηλαδή μου λες οτι δεν πρέπει να το κάνουμε". Οχι, όταν εκφράζω τις διαφωνίες μου για μια στάση ή κίνηση μιας ομάδας έχει τεράστια διαφορά απο το να λέω οτι είναι πιο χαζοί απο μένα, ούτε απαιτώ να διακόψουν τις συνήθειές τους.
- Το κλασσικό "αυτό είναι άποψή σου" που πιθανότατα έχει σκοπό να υποβιβάσει την άλλη θέση, σαν να λέει οτι δεν ειναι κατι παραπανω απο μια αποψη καποιου κοινου θνητου. Άρα δεν εχει καποια παραπανω ισχυ. Αυτο ομως αποτελει προφανή και πάγια σταθερα για καθε συζητηση
Last edited: