Λογοτέχνες με τραγικό τέλος

μερικοί συγγραφείς που δολοφονήθηκαν/εκτελέστηκαν/σκοτώθηκαν σε μάχη ή μονομαχία:

1. Ο Έλληνας μαθηματικός Αρχιμήδης δολοφονήθηκε από Ρωμαίους στρατιώτες το 212 πΧ κατά την διάρκεια της κατάληψης από τους Ρωμαίους των Συρακουσών.
2. Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι περισσότερο γνωστός (και σημαντικός) σαν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης. Έχει γράψει όμως δυο βιβλία που περιγράφει τις πράξεις του στους πολέμους τα Περί του Γαλατικού Πολέμου και Περί του Εμφυλίου Πολέμου. Δολοφονήθηκε στις 15 Μαρτίου του 44 πΧ μέσα στην σύγκλητο από οπαδούς της Δημοκρατίας που φοβούνταν την συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Καίσαρα.
3. Πότε φίλος και πότε αντίπαλος του Καίσαρα (περισσότερο αντίπαλος του βέβαια) ο γνωστός Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός Κικέρωνας δολοφονήθηκε το 43 πΧ. σαν φίλος των δολοφόνων του Καίσαρα κατά τις προγραφές που ακολούθησαν την επικράτηση των επιγόνων του Καίσαρα (Μάρκου Αντωνίου και Οκταβιανού) στην Ιταλία.
4. Ο ρωμαϊκής καταγωγής χριστιανός φιλόσοφος και πολιτικός στην αυλή του Οστρογοτθικού βασιλείου Βοήθιος, εκτελέστηκε με διαταγή του Θεοδωρίχου του Μέγα το 524 μΧ. Είναι γνωστός για το έργο του Παραμυθία της φιλοσοφίας που συνέγραψε κατά την διάρκεια της φυλάκισής του.
5. Ο σημαντικός Άγγλος ανθρωπιστής και πολιτικός φιλόσοφος Τόμας Μουρ, γνωστός για το έργο του Ουτοπία, εκτελέστηκε το 1535 λόγω της διαφωνίας του στο θέμα του διαζυγίου του βασιλιά Ερρίκου Η' και της επακόλουθης απόσχισης της αγγλικής εκκλησίας από την καθολική
6. Ο Άγγλος ελισαβετιανός θεατρικός συγγραφέας Χριστόφορος Μάρλοου το 1593 σε καβγά σε ταβέρνα. Ο 29 ετών Μάρλοου θεωρείται ο θεμελιωτής του ελισαβετιανού θεάτρου και έχει επηρεάσει σημαντικά το έργο του συνομηλίκου του Σαίξπηρ. Η ζωή του έχει αρκετά σκοτεινά σημεία και έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες τόσο για την αιτία της δολοφονίας όσο και αν όντως δολοφονήθηκε.
7. Ο γνωστός Έλληνας διαφωτιστής Ρήγας Φεραίος δολοφονείται σε φυλακή του Βελιγραδίου το 1797.
8. Ο Ρώσος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Αλέξανδρος Σ. Πούσκιν πέθανε από τραύμα που δέχτηκε σε μονομαχία το 1837 από τον φημολογούμενο εραστή της συζύγου του.
9. Ο Ρώσος ποιητής και πεζογράφος Μιχαήλ Γ. Λέρμοντοφ (Ένας ήρωας του καιρού μας) σκοτώνεται σε μονομαχία το 1841.
10. Ο Κερκυραίος ποιητής και πολιτικός Λορέντζος Μαβίλης σκοτώθηκε το 1912, στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο σε μάχη κοντά στα Ιωάννινα.
11. Ο Γάλλος συγγραφέας του Μεγάλου Μολν, ο Αλέν Φουρνιέ σκοτώθηκε στην αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914. Ήταν 27 ετών
12. Ο Βρετανός συγγραφέας τρόμου και φαντασίας Γουίλιαμ Χ. Χόντζσον υπηρέτησε σαν αξιωματικός πυροβολικού στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και σκοτώθηκε στην μάχη της Ιπρ το 1918.
13. Ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα δολοφονήθηκε το 1936 από τους Φαλαγγίτες.
14. Η ολλανδικής καταγωγής Εβραία μαθήτρια Άννα Φρανκ γνωστή από το ημερολόγιό της που εκδόθηκε μετά τον θάνατό της πεθαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945.
15. O Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Τζο Όρτον δολοφονείται από τον εραστή του 1967.
16. Ο Ιταλός λογοτέχνης και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι δολοφονείται το 1975.
17. Ο Έλληνας πεζογράφος Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε το 1987.
17. Ο Έλληνας συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας δολοφονήθηκε το 2014.
 
Last edited:
Επίσης ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ συγγραφεας του πασιγνωστου Μικρου Πριγκηπα. Ο Εξυπερυ εκτος απο συγγραφεας ηταν και εμπειρος πιλοτος. Πολέμησε στον Β' παγκοσμιο και προς το τελος του πολέμου σε μια αποστολη χαθηκε το αεροσκαφος. Μετα απο πολλά χρόνια βρεθηκαν τα συντριμμια του αεροσκαφους. Το πτώμα δεν βρεθηκε ποτέ.
 
Last edited:
Μέρος τρίτο της εύθυμης λίστας μου με συγγραφείς που πέθαναν με (λίγο-πολύ) τραγικό τρόπο: Συγγραφείς που πέθαναν σε ατυχήματα:

1. Σύμφωνα με την παράδοση ο Αισχύλος σκοτώθηκε περίπου το 455 πΧ όταν ένας αετός έριξε μια χελώνα από μεγάλο ύψος στο κεφάλι του
2. Ο διάσημος Άγγλος ρομαντικός ποιητής και συγγραφέας Πέρσι Μπις Σέλλεϊ πνίγηκε όταν ένα μπουρίνι ανέτρεψε το ιστιοφόρο σκάφος του στην Ιταλία το 1822.
3. Το 1902 πεθαίνει από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ο διάσημος Γάλλος νατουραλιστής συγγραφέας Εμίλ Ζολά.
4. Τον Σεπτέμβριο του 1928 τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο ο Ιταλός πεζογράφος Ίταλο Σβέβο.
5. Το 1935 σκοτώνεται σε ατύχημα με την μοτοσικλέτα του ο Άγγλος στρατιωτικός και συγγραφέας Τ.Ε. Λόρενς (ο Λόρενς της Αραβίας)
6. Το 1944 σκοτώνεται μετά την πτώση του αεροσκάφους του ο Αντουάν ντε Σαντ Εξιπερί ο συγγραφέας του μικρού πρίγκιπα που προανέφερε και ο Χρυσόστομος.
7. Τον Αύγουστο του 1949 ένα διερχόμενο όχημα χτυπά την Μάργκαρετ Μίτσελ, την συγγραφέα του Όσα παίρνει ο άνεμος. Θα πεθάνει 5 μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.
8. Το 1950 ο 94 ετών νομπελίστας λογοτεχνίας (1925) Μπερνάρ Σο έπεσε από ένα δέντρο που κλάδευε. Ο θάνατός του λίγο καιρό μετά θα προέρθει από επιπλοκές που προκλήθηκαν από τα τραύματά του.
9. Το 1960 σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Γαλλοαλγερινός νομπελίστας λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμί.
10. Την πρωτομαγιά του 1976 σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Έλληνας ποιητής και εμβληματική προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέξανδρος Παναγούλης. Συχνά ο θάνατός του αποδίδεται σε σαμποτάζ στα φρένα του αυτοκινήτου του.
11. Το 1999 σκοτώνεται σε τροχαίο ο Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας Άρης Παπάνθημος.
12. Το 2001 πεθαίνει μετά από πτώση ο εμβληματικός Βέλγος δημιουργός κόμιξ Μορίς (Λούκυ Λουκ)
 
Last edited:
Ο γιωργος βιζυηνος ειχε εναν πολυ δυσκολο θανατο δυστυχως πεθανε εσωκλειστος σε ασυλο! Κορτο ενας θανατος που ζησαμε εμεις ηταν αυτος του κουμανταρεα
 
Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν. Όχι μόνο επειδή χρησιμοποίησε την έξοδο κινδύνου. Το μετά είναι που βρίσκω πιο τραγικό από την αυτοκτονία του, διότι δεν πήρε τα βουνά. Σπιτι ήταν, σε αποσύνθεση.

Στο μετά θα σταθώ και στην περίπτωση του Καρυωτάκη. Με το σημείωμα που έγραψε, έκλεισε την πόρτα απαλά.
 
? Να ήταν κι αυτή η μαρτυρία φτιαχτή;
Δύσκολη πάντως η δουλειά του δημ. υπαλλήλου όταν έχει εξυπνάδα και ηθική. Σχεδόν αφόρητη... :ανέκφραστος:
 
Isaac Emmanuilovich Babel (γεν. 1/7/1894)
Ρώσος (θεατρικός κυρίως) συγγραφέας. Έργα του Red Cavalry και Odessa Tales (αμφότερα συλλογές διηγημάτων) και το θεατρικό έργο Maria που ήταν και η θανατική του καταδίκη (καυτηρίαζε την πολιτική διαφθορά, τη μαύρη αγορά και την ενοχοποίηση αθώων στη Σοβιετική Ένωση). Ο"Πατερούλης" (Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουκασβίλι - κατά κόσμο Στάλιν) δεν το είδε με πολύ καλό μάτι (αναρωτιέμαι γιατί!). Στις 15 /5/1939 συνελήφθη από την NKDV (πρόγονο της KGB), τον κρατήσαν οχτώ μήνες για τα απαραίτητα βασανιστήρια ώστε να ομολογήσει, τον περάσαν δίκη (μία από τις πολλές μαζικές του καθεστώτος) με κατηγορίες τροτσκισμού, τρομοκρατίας και κατασκοπείας για λογαριασμό Αυστρίας και Γαλλίας (!!!) και τον εκτέλεσαν στις 27/1/1940.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν έργα του (πεζογραφήματα) που έχουν χαθεί.
 
Last edited:
Top