Λογοτεχνία φανταστικού και ηλικία

Καλησπέρα σε όλους σας! Θα ήθελα να εκφράσω έναν προβληματισμό μου σχετικά με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος αλλά και την ηλικιακή βαθμίδα του αναγνωστικού κοινού του. Τις προάλλες είχα περάσει από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου μετά τη δουλειά και είχα ρωτήσει εάν υπήρχε σε προσφορά ακόμη το Ατελείωτες Ιστορίες και το Βιβλίο της Σκόνης με μερικά ακόμη τύπου φαντασίας δεδομένο ότι ήταν ημέρες προσφορών και ασφαλώς όσο αφορά τα βιβλία δεν μπορούσε με καμία δύναμη να τις αφήσω ανεκμετάλλευτες! Όταν ρώτησα τον βιβλιοπώλη εάν οι τιμές ήταν ακόμη οι αναγραφόμενες,με κοιτάζει λίγη ώρα μετά αποκρίνεται "φυσικά ισχύουν". Μετά αφού κάνω την αγορά μου λέει " βλέπω διαβάζεις ακόμη με μάγους ξωτικά και εξωγήινους. Συνήθως τα διαβάζουν μαθητές λυκείου" Είχε μια απίστευτη ειρωνεία :γρμβ: λέω από μέσα μου τι δουλειά έχει να σχολιάζει τις και τα σχετικά. Αλλά ο θυμός μου μετατράπηκε σε έναν έντονο προβληματισμό και λέω μπας και πρέπει να κόψω τα συγκεκριμένα βιβλία και να διαβάζω μόνο καθαρά επιστημονική και ποίηση; ( όχι ότι δε μου αρέσουν και αυτά ότι μου κάνει "κλικ" που λέμε το διαβάζω) Υπάρχει όριο; ποιος είπε ότι είναι μόνο για έφηβους; :ωιμέ:

Δηλαδη, η (επιστημονικη) φαντασια ειναι μονο για εφηβους και παιδια? Ας γελασω! Εδω βλεπουμε/διαβαζουμε Lord Of The Rings και Star Wars... ακομα και ενηλικες. Καλα εκανες και θυμωσες και κατα την γνωμη μου επρεπε να του ''την πεις'' εκεινη τη στιγμη. Φυσικα και οχι, δεν υπαρχει οριο ηλικιας στη φαντασια η στο τι διαβαζει ο καθενας. Ολα ειναι θεμα γουστου. Εγω να φαντασεις, βλεπω ακομα ταινιες της Ντισνευ, και δεν ντρεπομαι να το πω. Ο πατερας μου διαβαζει κομιξ με τον Μικυ Μαους. Αν σου αρεσουν, υποστηριξε το, συνεχισε να τα διαβαζεις και μη σε νοιαζει τι λεει ο ενας και ο αλλος. Αυτη ειναι η δικη μου γνωμη. :ναι: :μπράβο:

Last edited:
Πες τα! Εννοείται θα διαβάζω φαντασία άλλωστε δεν έκρυψα οτι είναι το αγαπημένο μου είδος,απλά δεν μπορώ να καταλάβω τη νοοτροπία του συγκεκριμένου ανθρώπου (μ'αρέσει που είναι και βιβλιοπώλης έλεος!) Είναι όπως στα anime που ειδικά πριν καμιά εικοσαετία υπήρχε η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι κινούμενη εικόνα άρα είναι παιδικό.Λάθος! Το ίδιο ισχύει και για τη λογοτεχνία φυσικά. Εννοείται βλέπω disney και anime !:τρέλα: Απλά είμαστε και σε αυτό το κομμάτι πίσω δυστυχώς. Μάλλον ο βιβλιοπώλης ή η "κυρία Μαρίκα" της γειτονιάς δεν έχουν διαβάσει ούτε Martin ούτε Brandon Sanderson και μια και λέμε για anime (άσχετη παρένθεση ) ούτε το perfect blue ( παιδική ΔΕ τη λες! μάλλον κάτι σε Black swan και γενικά είναι ψυχολογικό θρίλερ) Γενικά κατάλαβες τι εννοώ.

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Θα διαβάζεις και θα βλέπεις ό,τι σου αρέσει εσένα. Δεν θα αφήσεις κανέναν να σου αλλάξει γνώμη και να σου προτείνει πράγματα που εσένα δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά. Μπορείς να τα διαβάζεις και να τα βλέπεις όλα. Είναι δική σου επιλογή και μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει ότι δεν είναι της ηλικίας σου, επειδή αυτός μάλλον έχει χάσει την παιδικότητα μέσα του και είναι πολύ "ενήλικος" για να ασχοληθεί.

Όσο για τα άνιμε, για όσους τα έχουν προκρίνει ότι είναι κινούμενα σχέδια για παιδάκια και δεν έχουν ψάξει ούτε στο ελάχιστο, μάλλον πρέπει να σταματήσουν να μιλάνε για πράγματα που δεν έχουν γνώση και να το παίζουν παντογνώστες χωρίς γνώσεις.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Φυσικα και η "φαντασια" ως ειδος δεν εχει ηλικια, αλλα ειναι γεγονος οτι πολλοι τιτλοι απευθυνονται καθαρα σε συγκεκριμενο κοινο. Για παραδειγμα σειρες οπως Λυκοφως, Παιχνιδια της Πεινας, Τριλογια της Αποκλισης κλπ, ανηκουν σε ενα συγκεκριμενο ειδος που στοχευει κυριως σε εφηβους. Μπορω δηλ. να μπω στο μυαλο το βιβλιοπωλη: αν εβλεπα καποιους τιτλους να κανουν θραυση σε πιτσιρικαρια, θα παραξενευομουν αν εβλεπα ξαφνικα καποιον 50αρη να τα κυνηγαει φανατικα.

Μεχρι εκει ομως. Το οτι καποιοι συγγραφεις βρηκαν στην πιτσιρικαρια ενα ιδανικο κοινο για να γραφουν για "ξωτικα και εξωγηινους", δε σημαινει οτι ολο το ειδος ειναι παιδικο. Και φυσικα η ειρωνια δεν ειναι καλη.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω να φαντασεις, βλεπω ακομα ταινιες της Ντισνευ, και δεν ντρεπομαι να το πω.
Αππαπαπαππαπαπα 19 χρονων κοπελα και βλεπεις ακομα Ντισνευ;;; Και δε ντρεπεσαι κιολας;;; Τι αλλο θα ακουσουμε :πανικός:

Παω να δω Μινιονς να συνελθω :))))

Last edited:
Φυσικα και η "φαντασια" ως ειδος δεν εχει ηλικια, αλλα ειναι γεγονος οτι πολλοι τιτλοι απευθυνονται καθαρα σε συγκεκριμενο κοινο. Για παραδειγμα σειρες οπως Λυκοφως, Παιχνιδια της Πεινας, Τριλογια της Αποκλισης κλπ, ανηκουν σε ενα συγκεκριμενο ειδος που στοχευει κυριως σε εφηβους. Μπορω δηλ. να μπω στο μυαλο το βιβλιοπωλη: αν εβλεπα καποιους τιτλους να κανουν θραυση σε πιτσιρικαρια, θα παραξενευομουν αν εβλεπα ξαφνικα καποιον 50αρη να τα κυνηγαει φανατικα.

Μεχρι εκει ομως. Το οτι καποιοι συγγραφεις βρηκαν στην πιτσιρικαρια ενα ιδανικο κοινο για να γραφουν για "ξωτικα και εξωγηινους", δε σημαινει οτι ολο το ειδος ειναι παιδικο. Και φυσικα η ειρωνια δεν ειναι καλη.
Αυτό είναι που με πείραξε! Μπορεί να ήταν για μένα, μπορεί για μια ανιψιά μου, αγαπητέ φίλε βιβλιοπώλη τι σε ενδιαφέρει;! Η δουλειά σου είναι να με εξυπηρετήσεις χωρίς ειρωνείες και σχόλια. Έχασε πάντως μια πολύ καλή πελάτισσα. Καλά απέχω αρκετά ακόμη από τα 50 αλλά το γούστο είναι γούστο διαβάζω βιβλία που απευθύνονται σε 12+ αλλά και αναγνώσματα για επιστημονικούς κύκλους και λογοτεχνία που διδάσκεται σε πανεπιστήμιο. Αρκεί να μου κινήσει το ενδιαφέρον ένα αναγνωστικό υλικό ανεξαρτήτως κοινού. Άλλωστε οι εκδοτικοί οίκοι δίνουν "ταμπέλες" για το κοινό και την ηλικία που "πρέπει" να διαβαστεί. Αυτό με βρίσκει σύμφωνη σε ένα μεγάλο βαθμό γιατί εάν ένα βιβλίο περιέχει κάπως σχετικά διαχυτικές ερωτικές σκηνές δεν μπορεί να το διαβάσει ένα παιδί που πάει τελευταίες τάξεις του δημοτικού όχι με τίποτα! (χωρίς να είμαι καθόλου συντηρητική ) εάν είναι όμως νεανικό και το διαβάσει ένας 30 κάτι που είναι το πρόβλημα;

Το βασικό για εμένα είναι ότι ο μπάρμπας πουλά το εν λόγω βιβλίο. Στη θέση σου θα του το άφηνα να το πουλήσει σε κανέναν νεότερο και θα πήγαινα να το αγοράσω από λιγότερο παπάρα βιβλιοπώλη. Εννοείται ότι δεν θα ξαναπήγαινα στο μαγαζί του.

^ Θα συμφωνήσω. Παρόμοια εμπειρία δεν έχω, αλλά έχω παρατηρήσει μια ξιπασιά στα βιβλιοπωλεία, ειδικά του κέντρου, λες και οι υπάλληλοι δούλευαν στην δημόσια βιβλιοθήκη της Βοστώνης και μας κάνουν χάρη που βρίσκονται εδώ.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εγώ δεν θα ξαναπατούσα εκεί. Θα άφηνα τον άνθρωπο παρέα με την ειρωνεία του.

Απ' όσο διάβασα η κοπέλα είχε ήδη κάνει τις αγορές της. Αμφιβάλλω κι η ίδια αν θα ξαναπάει. Πόσο άσχημο όμως βρε παιδί μου να σε ειρωνεύεται ο άλλος; Δεν το δέχομαι ούτε από δικούς μου ανθρώπους, πόσω μάλλον απο αγνώστους.

Έπρεπε πολύ απλά να του πεις ότι αν το δικό του το μυαλό σταμάτησε να δημιουργεί καινούργια πράγματα και ίσως άρχισε να μυρίζει και λίγο μούχλα δεν είμαστε όλοι το ίδιο!