Λογοτεχνικά Βραβεία 2016

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Στο νήμα αυτό θα παρακολουθούμε βραβεύσεις συγγραφέων για το λογοτεχνικό τους έργο ως το τέλος του έτους.

Το σημαντικότερο (και λόγω της απήχησης που έχει στον κόσμο) λογοτεχνικό βραβείο της χρονιάς φυσικά είναι το Νόμπελ που ανακοινώνεται την πρώτη ή την δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη (και οπότε θα μπορέσουμε να γκρινιάζουμε όλοι μαζί αδερφωμένοι για το ότι δεν το πήρε για άλλη μια φορά ο Μουρακάμι) αλλά προς το παρόν θα κάνουμε προθέρμανση με μερικά λιγότερο δημοφιλή βραβεία, που έχουν και αυτά το ενδιαφέρον τους (και θα αποτελέσουν καλό πάτημα για γκρίνια σχετικά με την ανοησία των επιτροπών επιλογής των βραβευθέντων και την εμπορευματοποίηση της τέχνης) :)
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Το φετινό διεθνές βραβείο Νέουσταντ δόθηκε στην μυθιστοριογράφο Ντουμπράφκα Ουγκρέσιτς από την Κροατία (η οποία όμως τα τελευταία 25 χρόνια μένει στην Ολλανδία)

Το βραβείο αυτό δίνεται ανά διετία από το 1970 για να επιβραβεύσει ένα αξιόλογο έργο (συνολικό) στην λογοτεχνία γενικά. Ξεκίνησε να απονέμεται από το αμερικάνικο λογοτεχνικό περιοδικό Books Aboard και αυτοδιαφημίζεται σαν το Αμερικανικό Νόμπελ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 καιμετά απονέμεται από το World litteraure today. Στο παρελθόν έχουν βραβευθεί συγγραφείς όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1972), Οκτάβιο Παθ (1982), Μαξ Φριτς (1986), Άσια Ντζεμπάρ (1996), Άλβαρο Μούτις (2002) και Μία Κούτο (2014).

Στις υποψηφιότητες του 2016 για πρώτη φορά οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες. Αναλυτικά οι υποψήφιοι ήταν:

 • H Καν Χσουέ από την Κίνα
 • Η θεατρική συγγραφέας Κάριλ Τσέρτσιλ από την Βρετανία. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια παρουσίαση έργου της από την Πολύνιους)
 • Η Αμερικανίδα Καρολίν Φορτσέ
 • Η Αμινάτα Φόρνα από την Σκοτία
 • Η Αν-Μαρί μακΝτόναλντ από τον Καναδά
 • Η Γουαδαλούπε Νετέλ από το Μεξικό
 • Ο Ντον Πάτερσον από την Σκοτία και
 • Γκασάν Ζακτάν από την Παλαιστίνη (ο Ζακτάν ήταν υποψήφιος και για το βραβείο του 2014)
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Άλλο ένα διετές λογοτεχνικό βραβείο που βραβεύει το συνολικό έργο του συγγραφέα είναι το Λογοτεχνικό Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν*. Δίδεται από την γενέτειρα πόλη του Άντερσεν στον εν ζωή συγγραφέα του οποίου του έργο μοιάζει με αυτό του Άντερσεν. Η πρώτη απονομή έγινε το 2010 στην Τζ.Κ. Ρόουλινγκ (αν και θεωρητικά ο πρώτος βραβευμένος ήταν ο Πάουλο Κοέλιου που παρέλαβε ένα τιμητικό βραβείο από την πόλη το 2007, γεγονός που τους ενέπνευσε να καθιερώσουν το βραβείο αυτό). Το 2012 το βραβείο δόθηκε στην Ιζαμπέλ Αγιέντε και το 2014 στον Σαλμάν Ρουστί.

Ο νικητής για το 2016 είναι ο πασίγνωστος Ιάπωνας πεζογράφος Χαρούκι Μουρακάμι.

*Εκτός από το Δανέζικο Λογοτεχνικό Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν υπάρχει και το Ελβετικό Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το οποίο επίσης ανά διετία βραβεύει έναν συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας (από το 1956) και έναν εικονογράφο παιδικής λογοτεχνίας (από το 1966)
 
Last edited:

Έλλη Μ

Κοινωνός
Απονεμήθηκε προχθές το φετινο διεθνές βραβείο Μπούκερ στην Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ για το βιβλίο της The Vegetarian.

Το Βραβείο Μπούκερ (Man Booker Prize for Fiction) απονέμεται ετησίως στο καλύτερο έργο γραμμένο στα αγγλικά και σε συγγραφείς-πολίτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε. Αυτά, μεχρι το 2013 όπου και άλλαξε και αποφάσισαν να το δίνουν σε οποιοδήποτε έργο γραμμένο στα Αγγλικά.

Το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ (Man Booker International Prize) απονέμοταν, μέχρι το 2015, σε διετή βάση και αφορούσε στο σύνολο του έργου συγγραφέα, με την προϋπόθεση ότι ειναι μεταφρασμένο στα αγγλικά. Απο φέτος, το βραβείο δινεται σε έναν τίτλο που έχει μεταφραστει στα αγγλικά και το έπαθλο (50000 στερλίνες) μοιράζονται ο συγγραφέας και ο μεταφραστής. Τον Μάρτιο ανακοινώνεται η μακρα λιστα 12 εργων ενω τον επόμενο μηνα η βραχεία απο την οποία αναδεικνύεται ο νικητης. Απο 2000 στερλίνες κερδίζουν επίσης όσοι κατάφεραν αν μπουν στη short list (που, αντιστοιχα, μοιράζονται ο συγγραφέας κι ο μεταφραστης.

Η φετινή βραχεία λίστα:

 • Josι Eduardo - A General Theory of Oblivion
 • Elena Ferrante - The Story of the Lost Child
 • Orhan Pamuk - A Strangeness in My Mind
 • Robert Seethaler - A Whole Life
 • Yan Lianke - The Four Books
 • Han Kang - The Vegetarian
To 2015 το βραβείο κέρδισε ο Ούγγρος μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος Laszlo Krasznahorkai, γνωστός για τις συνεργασίες του με τον Μπέλα Ταρ αλλά και για το πολυσυζητημένο Πόλεμος και πόλεμος (α πά λευ το).

Το 2013 απονεμηθηκε στη Lydia Davis, το 2011 στον Philip Roth, το 2009 στην Alice Munro.
 

Καστάλια

Κοινωνός
Αυτό που εγώ προσωπικά βρήκα καταπληκτικό ήταν το γεγονός ότι η μεταφράστρια του βραβευθέντος έργου όχι μόνο είναι πολύ νέα, αλλά και ξεκίνησε να μαθαίνει κορεάτικα μόλις πριν από επτά χρόνια, χωρίς να έχει καμιά άλλη εμπειρία από ξένες γλώσσες. Πραγματικά αξιοθαύμαστο ότι έχει καταφέρει να εισχωρήσει τόσο καλά στη γνώση μιας γλώσσας αρκούντως διαφορετικής στη σύλληψή της από τη μητρική της, ώστε να την παινεύουν ξεχωριστά για την εξαιρετική μετάφραση που έκανε στο έργο.
 
Top