Λούις Κάρολ: "Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων"

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιδικά παραμύθια και επίσης, ένα παραμύθι το οποίο επιδέχεται πολλή ανάλυση. Γράφτηκε από τον Λιούις Κάρολ κι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1865. Ακολούθησε και η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη το 1871. Ευελπιστώ να τα συζητήσουμε εδώ και τα δύο.
Οι ελληνικές εκδόσεις είναι πολλές, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια αυτή τη στιγμή, καθώς αυτά τα βιβλία τα έχω χάσει εδώ και χρόνια. Κι επειδή μου φαινόταν περίεργο να διαβάζω για Κάπελα (Mad Hatter) κ.ά., αποφάσισα να φρεσκάρω τη μνήμη μου διαβάζοντάς το επιτέλους στα αγγλικά. Και δεν το μετάνιωσα καθόλου!

Βρήκα λοιπόν αυτή την καταπληκτική σελίδα, με τα δύο βιβλία χωρισμένα σε κεφάλαια, επιπλέον άρθρα και αναλύσεις των έργων, όλες τις εικόνες από την πρώτη εικονογράφηση του βιβλίου διά χειρός Τζων Τέννιελ και προς μεγάλη μου έκπληξη, ένα χαμένο κεφάλαιο (A Wasp in a Wig), το οποίο τελικά δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στην Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη. Και πολύ ακόμη εξτρά υλικό, όπως θα διαπιστώσετε.

Η Αλίκη με μάγευε αλλά και με φόβιζε, όταν ήμουν πολύ μικρή. Χαρακτηριστικά να αναφέρω τη σκηνή του παιχνιδιού με τα φλαμίγκο, που με τρομοκρατούσε κυριολεκτικά και δεν ήθελα να διαβάσω παρακάτω. :))) Τώρα πια μπορώ να το προσεγγίζω διαφορετικά το όλο θέμα. Με συναρπάζουν πολύ οι αναλύσεις γύρω από το βιβλίο και κρατάω μία σημαντική ερμηνεία: ότι η Αλίκη διηγείται αλληγορικά την πορεία προς την κατανόηση του Εγώ και την ενηλικίωση, μέσα από όλα αυτά τα εμπόδια και τον παραλογισμό που επικρατεί στον κόσμο.

Εσείς τι λέτε;
 
Last edited by a moderator:
Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι όλη η ιστορία του ''Μες στον καθρέφτη'' αναπαριστά μία παρτίδα σκάκι, και το βιβλίο στην αρχή αναφέρει μία μία όλες τις κινήσεις που έγιναν!
 
Top