Μάικλ Μούρκοκ (Michael Moorcock): "Έλρικ του Μελνιμπονέ"

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Τίτλος: Έλρικ του Μελνιμπονέ
Πρωτότυπος τίτλος: Elric of Melnibone
Συγγραφέας: Μάικλ Μούρκοκ (Michael Moorcock)
Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης
Εκδόσεις: ΑΙΟΛΟΣ


Τα βιβλία της σειράς που ολοκληρώνουν την ιστορία του Έλρικ:
1. Έλρικ του Μελνιμπονέ
2. Το Κάστρο του Μαργαριταριού
3. Ταξιδιώτης στις Θάλασσες της Μοίρας
4. Η Κατάρα του Μαύρου Σπαθιού
5.
Η Καταιγίδα

Μυθιστορήματα με τον Έλρικ που γράφτηκαν αργότερα:
1. Η Εκδίκηση του Ρόδου
2. Η Κόρη της Ονειροκλέφτρας

«Ήρθε καιρός που μεγάλες αναστατώσεις προκλήθηκαν στη Γη και πάνω απ’ αυτήν, και το πεπρωμένο Θεών και Ανθρώπων άρχισε να σφυρηλατείται πάνω στο αμόνι της Μοίρας. Τρομεροί πόλεμοι σιγόβραζαν και μεγάλοι άθλοι προσχεδιάζονταν. Πολλοί ήρωες εμφανίστηκαν στη διάρκεια αυτής της εποχής, που ονομαζόταν Εποχή των Νεαρών Βασιλείων. Ο σπουδαιότερος απ’ αυτούς τους ήρωες ήταν ένας κολασμένος τυχοδιώκτης, οπλισμένος μ’ ένα μαγικό σπαθί που το σιχαινόταν, μα που δεν μπορούσε να το πετάξει.»
Η Καταιγίδα


Οι ιστορίες του Έλρικ του Μελνιμπονέ του Μάικλ Μούρκοκ συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα έργα του είδους της ηρωικής φαντασίας, στους θαυμαστές του οποίου απευθύνονται. Το έπος του Έλρικ, όπως και όλα τα έργα του Μάικλ Μούρκοκ, τοποθετείται μέσα στο λεγόμενο «πολυσύμπαν», ένα σύμπαν δηλαδή αποτελούμενο από αναρίθμητους παράλληλους κόσμους και διαστάσεις. Για τον έλεγχο και την ισορροπία του πολυσύμπαντος βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση οι δυνάμεις του Νόμου και του Χάους, η κάθε μια εκ των οποίων υπηρετείται από στρατιές θεών, θεοτήτων και στοιχειών. Καταδικασμένος να μάχεται αέναα ανάμεσα σ’ αυτές τις συμπαντικές δυνάμεις, λειτουργώντας ενίοτε ως καταραμένο πιόνι των θεών, είναι ο λεγόμενος Αιώνιος Πρόμαχος, τις ενσαρκώσεις του οποίου αποτελούν οι διάφοροι ήρωες του Μούρκοκ, συμπεριλαμβανομένου του Έλρικ, του Κόρουμ και του Ερεκόζι. Ο Έλρικ είναι η πλέον μελαγχολική και φιλοσοφημένη ενσάρκωση του Αιώνιου Προμάχου.

Οι ιστορίες με ήρωα τον Έλρικ έχουν κυρίως τη μορφή διηγήματος, και δημοσιεύτηκαν αρχικά σε περιοδικά επιστημονικής φαντασίας. Ο Μάικλ Μούρκοκ ξεκίνησε να γράφει για τον Έλρικ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και συνέχισε μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, παρ’ ότι ο κύκλος των ιστοριών του ήρωα είχε προ πολλού ολοκληρωθεί. Ο Έλρικ, όπως παραδέχεται ο Μούρκοκ, είναι ο αγαπημένος του ήρωας, αλλά και ο αγαπημένος των αναγνωστών του, που ζητούσαν συνεχώς νέες ιστορίες με αυτόν. Έτσι όμως, η εσωτερική χρονολόγηση των διηγημάτων και μυθιστορημάτων του Έλρικ αποδείχτηκε δύσκολο έργο για τους εκδότες. Για παράδειγμα, το δεύτερο βιβλίο της σειράς, όπως κυκλοφορεί στην Ελλάδα, είναι ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1989, ενώ το τρίτο αποτελείται από διηγήματα που γράφτηκαν το 1970, το 1976 και το 1977. Θεωρώ ότι οι ιστορίες, με τη σειρά που παρουσιάζονται απ’ τις εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ, έχουν μια χαρά συνοχή. Άλλωστε, το 1993 ο Μούρκοκ αναθεώρησε το σύνολο του μέχρι τότε έργου του, ώστε να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια ανάμεσα στις ιστορίες.

Ο Έλρικ, λοιπόν, αγαπήθηκε πολύ. Γιατί, όμως; Μάλλον γιατί ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα της ηρωικής φαντασίας. Δεν πρόκειται για τον τυπικό, μυώδη πολεμιστή, που μάχεται για να υπερασπιστεί τον λαό, την αγαπημένη του και τα ευγενικά ιδεώδη του. Αντίθετα, είναι ένας ασθενικός αλμπίνος, που κρατιέται στη ζωή χάρη σε μαγικά βότανα (αρχικά) και σ’ ένα καταραμένο σπαθί στη συνέχεια, που απαιτεί γι’ αντάλλαγμα αίμα και ψυχές. Βαθιά μελαγχολικός, σχεδόν καταθλιπτικός, ο Έλρικ αφήνεται σε ένα σκληρό πεπρωμένο, που τον θέλει υπηρέτη του Χάους, δολοφόνο αγαπημένων, προδότη, γενοκτόνο, γυναικοφονιά. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιήρωα, που είναι μάλιστα ικανός για πραγματικά άδικες και μοχθηρές πράξεις (όπως, βέβαια, και για δίκαιες και ηρωικές). Ο Έλρικ σίγουρα προκαλεί τη συμπάθεια του αναγνώστη, ίσως περισσότερο από τον τυπικό, ευγενικό, δυνατό μαχητή, που ενσαρκώνει το πρότυπο του ήρωα.
Κατά τη γνώμη μου τα βιβλία του Έλρικ είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, διαβάζονται γρήγορα, χωρίς να κουράζουν. Υπάρχουν κάποιες υπερβολές, ιδιαίτερα στις πρώτες (χρονολογικά) ιστορίες. Αργότερα ο Μούρκοκ βελτιώνεται αισθητά σαν συγγραφέας. Δυστυχώς, με εξαίρεση τον Έλρικ, κανένας χαρακτήρας δεν εξετάζεται σε βάθος. Πέρασα όμορφα με αυτά τα βιβλία, και τα συστήνω σε όσους αγαπούν το είδος. Ο Έλρικ έχει εμπνεύσει και μια σειρά κόμιξ, για την οποία, όμως, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες.
 
Last edited by a moderator:
Εξαιρετικός. Μου είχε αφήσει μεγάλη εντύπωση όταν το διάβαζα ως έφηβος. Η πρώτη μου επαφή με έναν κόσμο που δεν ήταν ακριβώς άσπρο-μαύρο, όπου δεν υπήρχε κάτι αμιγώς ηθικό ή καλό. Κόλλησα το μικρόβιο σε πολλά άτομα από τότε (στην αδερφή μου, τον κολλητό μου και σε άλλους φίλους). Πιστεύω πως ο Έλρικ ήταν τεράστια επηρροή σε μια πιο ώριμη εξέλιξη του φάντασι.
 
Πρωτότυπη σειρά με φοβερές ιδέες οι οποίες όμως έχουν γίνει αντικείμενο εξαντλητικής εκμετάλλευσης από τον ίδιο τον Μούρκοκ (είναι πολύ καλή η ιδέα του Αιώνιου προμάχου όμως πόσες από τις ενσαρκώσεις του να γνωρίσουμε ακόμα; )

Η αυθεντική σειρά των βιβλίων είναι:

1. Έλρικ του Μελνιμπονέ
2. Ταξιδιώτης στις θάλασσες της μοίρας
3. Το πεπρωμένο του Λευκού Λύκου
4. Η κοιμισμένη Μάγισσα
5. Η κατάρα του Μαύρου σπαθιού
6. Καταιγίδα

κάποια περιέχουν πρωτότυπο υλικό και κάποια αποτελούν αναθεωρημένες εκδοχές διηγημάτων που είχαν εκδοθεί προγενέστερα σε περιοδικά

αργότερα συγχωνεύθηκαν σε έναν τόμο οι αυθεντικοί τόμοι 2 κ 3 και σε ένα δεύτερο οι τόμοι 4 και 5 με τίτλους Ταξιδιώτης στις θάλασσες της μοίρας και Η κατάρα του μαύρου σπαθιού αντίστοιχα, ρίχνοντας τον αριθμό των τόμων στους 4.

στη συνέχεια συγγράφονται άλλα δυο μυθιστορήματα:
1. Το κάστρο του μαργαριταριού (το οποίο στην εσωτερική χρονολόγηση της σειράς θα τοποθετούνταν μεταξύ του 1 και του 2
2. Η εκδίκηση του ρόδου (που θα μπορούσε να τοποθετηθεί μεταξύ του 4 και του 5.

επιπλέον κάποιο ανέκδοτο υλικό συγκεντρώθηκε στη συλλογή Ο Έλρικ στο τέλος του Χρόνου.

Αυτά τα 7 βιβλία υπήρχαν όταν ο Αίολος ξεκίνησε την έκδοση των περιπετειών του Έλρικ. Αρχικά μάλλον σκόπευε να εκδώσει όλο το υλικό σε 9 τόμους (αν θυμάμαι καλά στο εσωτερικό του εξωφύλλου των 2 πρώτων τόμων εμφανίζεται η πλήρης 9τομη σειρά και συμπεριλάμβανε σαν τελευταίο τόμο το Ο Έλρικ στο τέλος του χρόνου) τελικά εξέδωσε τους 5 τόμους που αναφέρει ο Ίζυ (τους 4 που περιέχουν τα αυθεντικά 6 βιβλία και το Κάστρο του Μαργαριταριού από τα 2 συμπληρωματικά).

Αργότερα ο Αίολος εξέδωσε αυτόνομο μυθιστόρημα με ήρωα τον Έλρικ το η Κόρη της Ονειροκλέφτρας, το οποίο στην πραγματικότητα έχει σαν ήρωα τον φον Μπεκ, έναν ήρωα που δρα ανεξάρτητα στο Μουλτιβερς του Μούρκοκ και ο οποίος μπορεί να ιδωθεί σαν μια άλλη ενσάρκωση του Αιώνιου προμάχου. Σ' αυτό το μυθιστόρημα που εκδόθηκε στην Αγγλία το 2001 εμφανίζεται και ο Έλρικ και είναι το πρώτο μιας τριλογίας όπου συνυπάρχουν ο Έλρικ και ο Ούλριχ φον Μπεκ. Τα άλλα δυο (ανέκδοτα απ' ότι ξέρω στα ελληνικά) είναι:
2. The skrayling tree
3. The White Wolf's son

Μετά και από την Κόρη της Ονειροκλέφτρας, ο Αίολος εξέδωσε και την Εκδίκηση του Ρόδου (το οποίο αποτελεί το δεύτερο συμπληρωματικό μυθιστόρημα)
 
Κάπου τα έχω μπλέξει εδώ. Με ποια σειρά θα πρέπει να διαβαστούν; Πρώτα διαβάζουμε την αυθεντική σειρά, όπως έγραψε ο Ίζι, δηλαδή:

1. Έλρικ του Μελνιμπονέ
2. Το Κάστρο του Μαργαριταριού
3. Ταξιδιώτης στις Θάλασσες της Μοίρας
4. Η Κατάρα του Μαύρου Σπαθιού
5. Η Καταιγίδα

και στη συνέχεια τα συμπληρωματικά:

1. Η Εκδίκηση του Ρόδου
2. Η Κόρη της Ονειροκλέφτρας



ή ακολουθούμε το χρονικό νήμα, όπως το αναφέρει ο Κόρτο;


Δηλαδή:

1. Έλρικ του Μελνιμπονέ
2. Ταξιδιώτης στις θάλασσες της μοίρας
3. Η κατάρα του Μαύρου σπαθιού
4. Καταιγίδα
---
5. Το κάστρο του μαργαριταριού
6. Η εκδίκηση του ρόδου
7. Η Κόρη της Ονειροκλέφτρας

:χμ:
 
Με όποια σειρά θες εσύ, αλλά θα σου πρότεινα να αφήσεις την Ονειροκλέφτρα τελευταία. Εγώ θα πρότεινα να ακολουθήσεις την σειρά όπως εκδόθηκε από τον Αίολο, με την προσθήκη ίσως της εκδίκησης του ρόδου πριν από την καταιγίδα. (η κόρη της ονειροκλέφτρας είναι σε άλλο επίπεδο οπότε αν δεν σου αρέσει πραγματικά πολύ ο Έλρικ θα σου έλεγα να την παραλείψεις). Φυσικά αυτά είναι υποκειμενικά...
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Κάπου τα έχω μπλέξει εδώ. Με ποια σειρά θα πρέπει να διαβαστούν; Πρώτα διαβάζουμε την αυθεντική σειρά, όπως έγραψε ο Ίζι, δηλαδή:

1. Έλρικ του Μελνιμπονέ
2. Το Κάστρο του Μαργαριταριού
3. Ταξιδιώτης στις Θάλασσες της Μοίρας
4. Η Κατάρα του Μαύρου Σπαθιού
5. Η Καταιγίδα

και στη συνέχεια τα συμπληρωματικά:

1. Η Εκδίκηση του Ρόδου
2. Η Κόρη της Ονειροκλέφτρας

:
Εγώ έτσι τα διάβασα πάντως και δεν είχα πρόβλημα. Όμως η σειρά δεν έχει και τόση σημασία. Άρχισε από τον "Έλρικ του Μελνιμπονέ". Το "Κάστρο του Μαργαριταριού" είναι πολύ ωραίο βιβλίο (το δεύτερο καλύτερο μετά την "Καταιγίδα" για μένα), όμως στέκει μια χαρά μόνο του. Μπορείς να το διαβάσεις όποτε θέλεις. Το ίδιο και την "Εκδίκηση του Ρόδου". Η "Καταιγίδα", πάντως, ολοκληρώνει την ιστορία του Έλρικ.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Λέω πάντως να τα διαβάσω με τη σειρά που γράφτηκαν από τον συγγραφέα, όπως συνηθίζω άλλωστε.

Ραστινιάκ, υπάρχουν. Πολύ πρόσφατα τα αγόρασα. Διαθέσιμα είναι όλα. Το πολύ-πολύ μπορείς να τα κάνεις παραγγελία στον βιβλιοπώλη σου ή ακόμα και από το σάιτ της Αίολος Εκδόσεις.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Λέω πάντως να τα διαβάσω με τη σειρά που γράφτηκαν από τον συγγραφέα, όπως συνηθίζω άλλωστε.
Νομίζω ότι θα χάσεις τη μπάλα με αυτόν τον τρόπο. Ο ίδιος ο Μούρκοκ αναθεώρησε τα βιβλία για να έχουν μια σωστή δομή με βάση την εσωτερική τους χρονολόγηση (και όχι τη σειρά που τα έγραψε). Για παράδειγμα, το πρώτο διήγημα που γράφτηκε με τον Έλρικ, η "Ονειρεμένη Πόλη" βρίσκεται στο βιβλίο "Ταξιδιώτης στις Θάλασσες της Μοίρας" κάπου στη μέση. Πρέπει δηλαδή να διαβάσεις αυτό, μετά να αφήσεις το βιβλίο, να πιάσεις την "Καταιγίδα" που ολοκληρώνει την ιστορία (να μάθεις το τέλος δηλαδή) και μετά να πιάσεις το μυθιστόρημα "Έλρικ του Μελνιμπονέ" που μας συστήνει τον ήρωα, τη χώρα του και τον λαό του πριν τα γεγονότα της ιστορίας. Νομίζω το πιο απλό είναι να τα διαβάσεις με τη σειρά που τα έχει ο Αίολος, διαβάζοντας και τις πολύ κατατοπιστικές εισαγωγές των βιβλίων, οι οποίες ξεκαθαρίζουν τα θέματα αυτά.
 
Διαβασα μονο το πρωτο βιβλιο. Παρολες τις βιαιες σκηνες μου φανηκε αρκετα παιδικο. Εχω και τα υπολοιπα αλλα δεν τα εχω αγγιξει ακομα.
 
Έκανα αιώνες να ολοκληρώσω το πρώτο βιβλίο... Εκεί που σκότωνε ο ήρωας το εμπόδιο που του παρουσιαζόταν, ξεπηδούσε ένα καινουριο σε χρόνο μηδέν από τα έγκατα της γης; από τον ουρανό; από την Όαση; από οπουδήποτε! Με κούρασε αφάνταστα. Προτιμώ την ηχητική εκδοχή
 
Τι ωραια παρουσιαση!! Συμφωνω με την κοππελα που το παρουσιασε. Το ειχα διαβασει πριν πολλα χρονια ομως δεν με ειχε κουρασει καθολου.
Μου αρεσαν πολυ οι σκηνες δρασεις και θεωρω με οποια σειρα και να τα διαβασει κανεις δεν πειραζει..

Ηταν μια περιοδος που ειχα κολλησει με επικη φαντασια, φυσικα λογω του μεγαλου Τολκιν!!
 
Διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα το γκράφικ νόβελ Η γέννηση ενός Μάγου (από τις εκδόσεις Anubis). Εδώ σε σενάριο Μούρκοκ βλέπουμε το πώς ο Έλρικ, πριν από τα γεγονότα του πρώτου μυθιστορήματος, μέσα από 4 ονειρικές αναζητήσεις καταφέρνει να διασφαλίσει την θέση του σαν διαδόχου του Μελνιμπονέ. Δεν ήταν άσχημο, υστερούσε αρκετά από τα βιβλία όμως
 
Top