Μάρκετινγκ

Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει βιβλία κάποια Ελλήνων συγγραφέων. Δε θα αναφερθώ σε τίτλους… Από διάφορες κριτικές που έχω διαβάσει είτε επίσημες είτε από το goodreads –που αρκετοί έχουν Insta και κτλ με βιβλία - βλέπω να υπάρχει μια ομοφωνία σχετικά. Αυτός βέβαια ήταν και ο λόγος που εξαρχής αγόρασα τα βιβλία. Διαβάζοντας όμως αρκετά από αυτά ήταν μέτρια ως κάκιστα και αναρωτιέμαι πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η προώθηση (πχ αν κάνεις κριτική σε βιβλίο των εκδόσεων Πηγή μπαίνεις σε κλήρωση για ένα δωρεάν βιβλίο της δική σου επιλογής). Έχει τύχει μάλιστα να δω βιβλίο να μη το έχουν ολοκληρώσει, και ενώ –γνωρίζοντας το άτομο που άφησε την κριτική- δεν ήταν του γούστου του το βιβλίο να καταλήξει με 5 αστέρια. Και γενικά μέσα σε όλο αυτό το χαμό των 4ων και 5 αστεριών υπάρχουν 1-2 φωνές που είναι πιο αντικειμενικές. Ναι ξέρω ότι κάθε βιβλίο είναι υποκειμενικό, αλλά βλέπω μια συστηματοποίηση γύρω από τα ελληνικά βιβλία (κυρίως φαντασίας-επ. φαντασίας). Σε πολύ λίγα βρήκα αρνητικά σχόλια. Αναφέρομαι στα πιο σύγχρονα βιβλία, πχ της τελευταίας 3ετίας.

Προσωπικά όλο αυτό το μάρκετινγκ με απωθεί από τους Έλληνες συγγραφείς και με δυσκολία επιλέγω να διαβάσω κάποιον/α. Δε νοιώθω ότι μπορώ να εμπιστευτώ κάποιον εκδοτικό οίκο όταν εκστρατεύει κόσμο να κάνει καλές κριτικές για να διαβάζουμε περισσότερο Έλληνες συγγραφείς ή για να πουλάνε. Να διαβάζουμε περισσότερους Έλληνες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εκθειάζονται τα πάντα ενώ δεν πρέπει. Και φυσικά δεν έχω θέμα με το να πουλάνε, έχω θέμα με το άκυρο μάρκετινγκ. Και μια ή άλλη άκυρο-άκυρο μάρκετινγκ ε! κάποια στιγμή θα σταματήσουν να πουλάνε.

Όλο αυτό γιατί σκεφτόμουν να αγοράσω κάποια βιβλία Ελλήνων και τελικά το μετάνιωσα και θα αγοράσω εκ του ασφαλούς.
Όπως οι περισσότεροι προσπαθώ να μη ξοδεύω πολλά σε βιβλία και είναι ένας από τους λόγους που αγοράζω μεταχειρισμένα.
Είδα και το ποστ του @ΚρίτωνΓ για το βιβλίο του Γιαννίση που καιρό τώρα το έχω βάλει στο μάτι…

Τώρα δε ξέρω... εσείς έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο;
😇
 
@Σελεφά υπάρχει ένα ρητό που λέει "τα κούφια καρύδια κάνουν θόρυβο". Προς επίρρωση αυτών που λες, έχουμε γεμίσει κούφια καρύδια. Επίσης σε μία εποχή που αγοράζεις views στο youtube και likes στα social, δεν είναι να σε εντυπωσιάζει που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα δεν συμφωνώ με το να απορρίπτουμε συλλήβδην τους Έλληνες συγγραφείς επειδή υπάρχουν αυτά τα τεχνάσματα. Σίγουρα πάντως είναι αποτρεπτικό όταν βλέπεις / αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και προσωπικά και εγώ έχω επιφυλακτικότητα όταν αντιλαμβάνομαι τέτοια τζούφια likes. Το μόνο που μπορεί να κάνουμε είναι να "το ψάχνουμε λίγο παραπάνω" ή να εμπιστευόμαστε συγκεκριμένες πηγές και άτομα αναφορικά με τις κριτικές τους. Επίσης as a rule of thumb έχω τον αριθμό -διότι το να μαζέψει κανείς 5 φίλους να τον αβαντάρουν είναι εύκολο, το να μαζέψει 50 είναι δυσκολότερο.
 
Μάλλον αυτό είναι το θέμα μου... δεν έχω κάποιον/ους που να εμπιστεύομαι την κριτική τους. Από όλους τους γνωστούς/φίλους μου μόνο ένας διαβάζει. Αν τύχει να διαβάσει κάποιο ελληνικό βιβλίο επειδή με ξέρει μου λέει "ξέρεις θα σου κάνει εντύπωση".
Πάντως η όλη κατάσταση με αποτρέπει πάρα πολύ να αφιερώσω χρόνο και χρήμα και ξέρω ότι μέσα σε όλους τους συγγραφείς θα υπάρχουν και άτομα που αξίζουν πραγματικά.

ok! το βιβλίο πέρα από πνευματικό προϊόν είναι και εμπορεύσιμο (μακράν), αλλά στην Ελλάδα αγγίζει άλλη διάσταση η έννοια αυτή.
 
Εντωμεταξύ, γιατί insta με βιβλία; Γιατί όχι, σωστά, αλλά γιατί και ναι. Σε λίγο θα βαζουν κριτικές και στο onlyfans (μπορεί να εχουν αρχίσει ήδη)
το να μαζέψει 50 είναι δυσκολότερο.
Δυσκολότερο, αλλά πανεύκολο.
 
ok! το βιβλίο πέρα από πνευματικό προϊόν είναι και εμπορεύσιμο (μακράν), αλλά στην Ελλάδα αγγίζει άλλη διάσταση η έννοια αυτή.
Αυτό που λες ίσως έχει να κάνει και με το μικρό μέγεθος της αγοράς. Εάν ψαρεύεις σε μια θάλασσα με εκατομμύρια ψάρια ξέρεις ότι θα τη βρεις την ψαριά σου και θα την κρατήσεις και πιο εύκολα. Αν πέντε ψαράδες προσπαθούν να πιάσουν δέκα ψάρια γίνεται ο κακός χαμός. Δεν ξέρω αν κατάλαβες τι θέλω να πω (ελπίζω!)
 
@Σελεφά Γιατί ανεβάζουν κριτικες στο ινστα, εννοούσα. Μάλλον έχει πέραση, it beats me, έχει όμως 🤷‍♀️ το άλλο ξενερωτικο, για μένα, είναι πως όσοι (όχι όλοι...) διαχειρίζονται τα σοσιαλ εκδοτικών, παίζει να μην έχουν ανοίξει λογοτεχνικό βιβλίο στην ζωή τους. Οπότε, όταν πέφτω σε βιβλιοκριτικες στο ινστα με τα άπειρα χασταγκς, στριβω.
 
Επειδή είμαι και λίγο καλλιτεχνική φύση κάποιες φωτογραφίες που σηκώνουν στο insta ᾱν τύχει και μπω για κανένα διαγωνισμό-μου αρέσουν πάρα πολύ.
Από εκεί και πέρα είναι για μένα η αγορά είναι λες και παίζω τζόκερ.
 
(οι φωτογραφίες–με βιβλία ή χωρις–αρέσουν και σ'εμενα)
Όπως λέει ο τίτλος του νηματος σου: μάρκετινγκ.
 
αχαχαχαχχα ναι η φωτογραφία πάντα τραβάει το βλέμμα.
Για τις κριτικές αναφέρομαι και τα αυξημένα *****
 
"How to live with a huge penis " με πέθανες... Μπήκα και στο βιβλίο να το δω... αν και δεν διαβάζω ακαδημαϊκά...
Εκτός και αν μου λείψουν 🤣🤣 (λέμε τώρα)... ή αν κριθεί απαραίτητο για τη δουλεία 😭😭 (ω! θεοί).
Δεν κρατήθηκα και έκανα σχόλιο σε μια εξυπνοκυριούλα από κάτω.😇 και είπα να μη το κάνω... η κακιά η ώρα... 😇
 
αλλά στην Ελλάδα αγγίζει άλλη διάσταση η έννοια αυτή.
Τα πραγματα οπως τα περιγράφεις, ειναι έτσι και σε αλλες αγορες και κυρίως την αμερικάνικη.

Εχοντας περάσει πολύυυυ χρονο στο ινστα με προσανατολισμό στα βιβλία, σε διαβεβαιω οτι ετσι γινεται παντου.
Ο ελληνας ινσταμπουκτέτοιο δεν ειναι χειρότερος απο τον ομόλογό του αλλοδαπό.
Ασε που, οσο με αφορά, δεν εχει και μεγάλη διαφορά πού αναρτάς μια γνωμη για βιβλία, εδω, εκει, παραπέρα.
Θυμαμαι τις εποχές του goodreads όπου υπήρχαν, κι ακόμη υπάρχουν, μέλη τα οποία εγραφαν εξισου ανεκδιήγητες ανοησίες με αυτές που βλεπεις και στο ινστα ή οπουδήποτε αλλού. Εν ολίγοις, η σαχλαμαρα, το promotion κλπ κλπ ειναι ανευ γεωγραφικου προσδιορισμου.
 
Last edited:
@Καστάλια διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την εξαιρετική και εξαιρετικά καυστική κριτική σου στο γοοδρεαδς (και μου άρεσε φυσικά) -χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο. Υπάρχει κάτι που κάνει εξαρχής να "βρομάει το ψάρι" (ε ρε με τα ψάρια σήμερα!) και αυτό είναι το γεγονός ότι όπως λέει το βιογραφικό της συγγραφέως είναι εκ των στελεχών του εκδοτικού. Πως να το πω, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, σαν να λέμε. Εάν διάβαζα αυτό, από μόνο του θα με απέτρεπε (κάπως) ή θα με έκανε πιο επιφυλακτικό - ως προς το έργο και την ειλικρίνεια / βαρύτητα των θετικών κρτικών. (Δεν ξέρω βέβαια εάν αυτή η πληροφορία υπήρχε στο βιβλίο στο βιογραφικό της συγγραφέως).
Αυτό μόνο.
 
Last edited:
Ε! λογικά θα υπάρχει και στο βιβλίο. Εδώ σε άλλα βιογραφικά μόνο το τι τρώνε οι συγγραφείς δε μας λἐνε.
Πάντως πολύ καλές κριτικές (είναι και τριλογία), με εξαίρεση της Κασταλίας και κάποιων άλλων.
 
με εξαίρεση της Κασταλίας και κάποιων άλλων.
Μάλλον αυτών που κάνουν κριτική χωρίς να είναι τσιράκια. Και μια και το αναφέρεις, έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τις κριτικές και να πρέπει να τις υπολογίζεις περισσότερο από τα λαικς γιατί μπορείς εύκολα να εντοπίσεις ποιες κριτικές έχουν "κάποιο περιεχόμενο". Παράδειγμα όταν κάποιος κάθεται και γράφει μια κριτική όπως αυτή της @Καστάλια έχει κάτι περισσότερο να πει, από αυτόν που γράφει ένα ξερό "εξαιρετικό και δυο τρία κλισεδάκια".
 
Top