Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει βιβλία κάποια Ελλήνων συγγραφέων. Δε θα αναφερθώ σε τίτλους… Από διάφορες κριτικές που έχω διαβάσει είτε επίσημες είτε από το goodreads –που αρκετοί έχουν Insta και κτλ με βιβλία - βλέπω να υπάρχει μια ομοφωνία σχετικά. Αυτός βέβαια ήταν και ο λόγος που εξαρχής αγόρασα τα βιβλία. Διαβάζοντας όμως αρκετά από αυτά ήταν μέτρια ως κάκιστα και αναρωτιέμαι πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η προώθηση (πχ αν κάνεις κριτική σε βιβλίο των εκδόσεων Πηγή μπαίνεις σε κλήρωση για ένα δωρεάν βιβλίο της δική σου επιλογής). Έχει τύχει μάλιστα να δω βιβλίο να μη το έχουν ολοκληρώσει, και ενώ –γνωρίζοντας το άτομο που άφησε την κριτική- δεν ήταν του γούστου του το βιβλίο να καταλήξει με 5 αστέρια. Και γενικά μέσα σε όλο αυτό το χαμό των 4ων και 5 αστεριών υπάρχουν 1-2 φωνές που είναι πιο αντικειμενικές. Ναι ξέρω ότι κάθε βιβλίο είναι υποκειμενικό, αλλά βλέπω μια συστηματοποίηση γύρω από τα ελληνικά βιβλία (κυρίως φαντασίας-επ. φαντασίας). Σε πολύ λίγα βρήκα αρνητικά σχόλια. Αναφέρομαι στα πιο σύγχρονα βιβλία, πχ της τελευταίας 3ετίας.
Προσωπικά όλο αυτό το μάρκετινγκ με απωθεί από τους Έλληνες συγγραφείς και με δυσκολία επιλέγω να διαβάσω κάποιον/α. Δε νοιώθω ότι μπορώ να εμπιστευτώ κάποιον εκδοτικό οίκο όταν εκστρατεύει κόσμο να κάνει καλές κριτικές για να διαβάζουμε περισσότερο Έλληνες συγγραφείς ή για να πουλάνε. Να διαβάζουμε περισσότερους Έλληνες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εκθειάζονται τα πάντα ενώ δεν πρέπει. Και φυσικά δεν έχω θέμα με το να πουλάνε, έχω θέμα με το άκυρο μάρκετινγκ. Και μια ή άλλη άκυρο-άκυρο μάρκετινγκ ε! κάποια στιγμή θα σταματήσουν να πουλάνε.
Όλο αυτό γιατί σκεφτόμουν να αγοράσω κάποια βιβλία Ελλήνων και τελικά το μετάνιωσα και θα αγοράσω εκ του ασφαλούς.
Όπως οι περισσότεροι προσπαθώ να μη ξοδεύω πολλά σε βιβλία και είναι ένας από τους λόγους που αγοράζω μεταχειρισμένα.
Είδα και το ποστ του @ΚρίτωνΓ για το βιβλίο του Γιαννίση που καιρό τώρα το έχω βάλει στο μάτι…
Τώρα δε ξέρω... εσείς έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο;

Προσωπικά όλο αυτό το μάρκετινγκ με απωθεί από τους Έλληνες συγγραφείς και με δυσκολία επιλέγω να διαβάσω κάποιον/α. Δε νοιώθω ότι μπορώ να εμπιστευτώ κάποιον εκδοτικό οίκο όταν εκστρατεύει κόσμο να κάνει καλές κριτικές για να διαβάζουμε περισσότερο Έλληνες συγγραφείς ή για να πουλάνε. Να διαβάζουμε περισσότερους Έλληνες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εκθειάζονται τα πάντα ενώ δεν πρέπει. Και φυσικά δεν έχω θέμα με το να πουλάνε, έχω θέμα με το άκυρο μάρκετινγκ. Και μια ή άλλη άκυρο-άκυρο μάρκετινγκ ε! κάποια στιγμή θα σταματήσουν να πουλάνε.
Όλο αυτό γιατί σκεφτόμουν να αγοράσω κάποια βιβλία Ελλήνων και τελικά το μετάνιωσα και θα αγοράσω εκ του ασφαλούς.
Όπως οι περισσότεροι προσπαθώ να μη ξοδεύω πολλά σε βιβλία και είναι ένας από τους λόγους που αγοράζω μεταχειρισμένα.
Είδα και το ποστ του @ΚρίτωνΓ για το βιβλίο του Γιαννίση που καιρό τώρα το έχω βάλει στο μάτι…
Τώρα δε ξέρω... εσείς έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο;