
Frontispiece illustration to 1831 edition of Frankenstein
Η Μαιρη Σελλευ γειτονευε με τον Λορδο Μπαυρον το 1816 στην Γενευη.Σχηματισαν τοτε μια παρεα που αποτελειτο απο την Σελλευ,Λορδο,την ετεροθαλη αδελφη της Μαιρη Κλαιρ και τον γιατρο και γραμματεα του Μπαυρον,Τζων Γουιλλιαμ Πολιντορι.
Η Μαιρη περιγραφει τις υγρες μελαγχολικες μερες,που ατελειωτες ωρες διαβαζαν ιστοριες φαντασματων,μεχρι που ο Μπαυρον προτεινε να γραψει ο καθενας τους απο μια τετοια ιστορια.
Ο Φρανκενσταιν ηταν προιον θυελλας ναρκωτικων ουσιων,σεξουαλικης εντασης και πνευματικης παραφορας που επικρατουσε στην βιλα του Μπαυρον.
Το βιβλιο πρωτοεκδοθηκε το 1818 στο Λονδινο και ειχε τετοια επιτυχια στο αναγνωστικο κοινο που εγινε πρωτο σε πωλησεις βιβλιο εκεινης της εποχης.Λογω της μεγαλης ζητησης του οι εκδοσεις <Στανταρντ Νοβελς> αποφασισαν να το επανεκδοσουν το 1831.
Η ιστορια ξεκινα στην Αρκτικη,οπου ενας εξερευνητης συνανατα εναν παλαβωμενο νεαρο ονοματι Βικτωρ Φρανκενσταιν,ο οποιος μιλαει για τη φρικη που τον εφερε σε αυτη την καταραμενη γωνια της γης.Κανει μια αναδρομη στα πειραματα με τα οποια δημιουργησε εναν τεχνητο ανθρωπο με μελη απο πτωματα.Ομως,αντι για τον ομορφο υπερανθρωπο που ειχε φανταστει,το δημιουργημα του ηταν ενα τερας.Ετσι ο Βικτωρ τον εγκαταλειπει αηδιασμενος.
Την συνεχεια δεν την αποκαλυπτω σε περιπτωση που καποιος θελει να διαβασει το βιβλιο.
Οι κεντρικοι χαρακτηρες του βιβλιου προερχονται απο μια σειρα αρχετυπων γοτθικων μορφων που συνδιαστηκαν για να δημιουργησουν αυτο το διαχρονικο εργο.Το πρωτο αρχετυπο φαναρωνεται και απο τον υποτιτλο του μυθιστορηματος "Ο Συγχρονος προμηθεας".Οπως γνωριζουμε ο πρωμηθεας αψηφισε τον νομο των θεων και εδωσε την φωτια στους ανθρωπους.Ητιμωρια των θεων ηταν φρικτη,συμφωνα με τον μυθο,ο Προμηθεας ηταν αλυσοδεμενος σε ενα βραχο ενω ενας αετος του ετρωγε τα σωθικα,τα οποια καθε πρωι αναδημιουργουνταν,ετσι ωστε το μαρτυριο να ειναι αιωνιο.
Η ομοιοτητα με τον Βικτωρ Φρνκενσταιν ειναι προφανης,αφου εξαιτιας της διψας του για γνωση τιμωρηθηκε για την υβρη που διεπραξε.

πορτραιτο της Μαιρης Σελλευ