Μετά το συμβόλαιο, τι;

Καλησπέρα σε όλους.
Ένας συγγραφέας κλείνει ένα συμβόλαιο για ένα συγκεκριμένο βιβλίο με κάποιον εκδοτικό οίκο. Αυτό, μετά από ένα χρονικό διάστημα λήγει.

Τι γίνεται συνήθως με αυτό το βιβλίο μετά την λήξη του συμβολαίου;
Παύει να υπάρχει πια; Δεν ξανατυπώνεται; Δεν προωθείται; Χάνεται από τα ράφια των βιβλιοπωλείων;
Θα θέλει κάποιος άλλος, διαφορετικός οίκος να το εκδώσει;
Αν ναι, γιατί να κάνει κάτι τέτοιο εφόσον το βιβλίο έχει "φανεί" πια στο αναγνωστικό κοινό, άρα έχει κάνει τον κύκλο του και όσοι ήταν να το αγοράσουν και να το διαβάσουν, το έκαναν.

Σας ευχαριστώ.
 
Συνήθως το συμβόλαιο προβλέπει τι θα γίνουν τα αδιάθετα βιβλία μετά τη λήξη του. Συνηθέστερα καταστρέφονται (πάνε για χαρτοπολτό) διότι δεν συμφέρει logistically να διατηρεί ο εκδοτικός οίκος ανάτυπα που πιάνουν χώρο και που έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να πουληθούν. Επίσης μπορεί το συμβόλαιο να προβλέπει δυνατότητα αγοράς των αδιάθετων βιβλίων από τον ίδιο τον συγγραφέα με μειωμένη τιμή.
Το βιβλίο υπάρχει σαν τίτλος, έχει άλλωστε και την "ταυτότητά του" το ISBN - αλλά εξαντλημένο. Τώρα ο συγγραφέας είναι ελεύθερος αν βρει νέο εκδοτικό οίκο που να θέλει να του το ξαναεκδόσει.
Το γιατί, είναι ένα πολύ ωραίο φιλοσοφικό ερώτημα, αλλά δεν έχω απάντηση. Για παράδειγμα μπορεί ο συγγραφέας στο μεταξύ να έχει εκδώσει (στον νέο οίκο) ένα πετυχημένο νέο έργο και να κρίνει ο οίκος ότι θα βρει έτσι καινούρια και καλύτερη αποδοχή το παλιό του έργο. Μπορεί για κάποιο λόγο να υπάρχει νέο ενδιαφέρον (π.χ. κάποιος θεατράνθρωπος ή κινηματογραφικός σκηνοθέτης να το έχει μεταφέρει στο θέατρο / σινεμά, ή να έχει συμβεί κάποιο γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα επίκαιρο). Βέβαια όλα αυτά είναι μάλλον οι σπανιότερες των περιπτώσεων. Ελπίζω να βοήθησα.
 
Last edited:
Top