Μια βιβλιοθήκη της "Λέσχης του Βιβλίου";

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κάθε φορά, σε συναντήσεις της Λέσχης, γίνεται ανταλλαγή βιβλίων. Ενίοτε κάποιος απλά φέρνει και μοιράζει στα μέλη αυτά που του περισσεύουν. Το έχω ζήσει να είναι ώρα να φύγουμε και να έχουν περισσέψει βιβλία στο τραπέζι και να τα παίρνω, δίχως να τα θέλω πραγματικά, για να μην τα αφήσω στο μαγαζί.

Επίσης, συχνά βλέπω μέλη που χαρίζουν βιβλία, τα οποία περισσεύουν στα ράφια τους.

Σκεφτόμουν, λοιπόν, μήπως είναι μια ιδέα να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη της ΛτΒ; Όπου τέτοια βιβλία να περνάνε από το ένα μέλος στο άλλο; Αυτό θα μπορούσε να γίνει ως εξής:
  • Ράφια της βιβλιοθήκης θα είναι τα ράφια των μελών και έτσι η βιβλιοθήκη είναι διαμοιρασμένη σε όλους μας.
  • Όποιος θέλει μπορεί να χαρίσει ένα ή περισσότερα βιβλία στην βιβλιοθήκη.
  • Τέτοια βιβλία παίρνουν ένα αυτοκόλλητο στην πρώτη σελίδα όπου ανγράφονται τα στοιχεία καταχώρησης: ημ. εισαγωγής, ποιο μέλος χάρισε το βιβλίο στην βιβλιοθήκη, αναγνωριστικό βιβλίου κτλ.
  • Έπειτα θα καταχωρούνται σε μια κοινόχρηστη βάση δεδομένων, στο ίντερνετ. Εκεί θα φαίνεται στα ράφια ποιου μέλους βρίσκεται κάθε βιβλίο καθώς και η κατάσταση, εάν είναι δηλ. διαθέσιμο ή όχι.
  • Το μέλος που έχει το βιβλίο στα χέρια του, όταν διαβάσει το βιβλίο, μπαίνει στην ΒΔ και σημειώνει με ένα τικ "διαθέσιμο".
  • Κάθε μέλος θα έχει πρόσβαση σε αυτήν την ΒΔ και θα βλέπει ποια βιβλία υπάρχουν, πού βρίσκεται το καθένα και αν είναι διαθέσιμο.
  • Όταν υπάρχει ενδιαφέρον για ένα βιβλίο, απλά το ζητάει από το μέλος και μεταξύ τους βλέπουν αν και πώς γίνεται να περάσει το βιβλίο από το ένα μέλος στο άλλο.
  • Προφανώς για μέλη που είναι μακριά, π.χ. σε νησιά, αυτό θα είναι πιο δύσκολο ενώ π.χ. Αθηναίοι θα μπορούν πιο εύκολα να ανταλλάξουν. Αυτή είναι απλά μια δυσκολία που θα καταπιούμε ή θα λύσουμε, με τον καιρό.

Αυτά σαν ένα πρώτο σχέδιο.

Πώς σας φαίνεται;

Πως μας φαίνεται; Εγώ βρίσκω την ιδέα υπέροχη! Κάουντ μι δε φακ ιν, με ένα πρόχειρο υπολογισμό μπορώ να χαρίσω δύο βιβλία για την βιβλιοθήκη της ΛτΒ.

Και εγώ είμαι διαθέσιμος να συμβάλω στο όλο εγχείρημα. Το Σαββατοκύριακο θα κοιτάξω τη βιβλιοθήκη μου και θα ενημερώσω για τον αριθμό των βιβλίων που έχω διαθέσιμα.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εξαιρετικη ιδεα.

Αληθεια, η Δημουλιδου θα συμφωνουσε; :ρ

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ξέρετε, λέω μια ιδέα και μετά σκέφτομαι : "μάλιστα.. και τώρα ας καθίσω να σχεδιάσω μια βάση δεδομένω σε mySQL και να στήσω μια σελίδα σε php για διαχείριση της βάσης και βλέπω να ασχολούμαι για καιρό, και δεν έχω χρόνοοοοοοοοοοοοοοο....." :πανικός: :χαχα:

Αλλά δεν υπάρχει βιάση. Ας αρχίσει με την διαχείριση στο τεφτέρι, που λέει ο λόγος, μέχρι να δω αν μπορώ να φτιάξω ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Είναι πολύ ωραία ιδέα, ιδιαίτερα αν η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει και λίγο πιο σπάνια ή εξαντλημένα βιβλία! Όμως κάθε δανειστική βιβλιοθήκη έχει ένα σύστημα που διασφαλίζει ότι τα βιβλία δεν θα χαθούν (στοιχεία των μελών της και χρονικό όριο δανεισμού). Εδώ, πέρα απ' τον λόγο μας, πώς αλλιώς θα σιγουρέψουμε τα βιβλία;

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Κάθε βιβλιοθήκη έχει απώλειες. Όμως μιλάμε για βιβλία που κάποιος θα χάριζε, ούτως ή άλλως. Οπότε, θεωρητικά, δεν θα πρέπει να τον πειράξει και τόσο εάν τα καβατζώσει κάποιος: πήγαν σε κάποιο μέλος.

(Δεν θυμάσαι τότε που έδωσα ένα βιβλίο για τα ταξιδέψει από μέλος σε μέλος και μου το έφαγε ένα μέλος εδώ; )

Αληθεια, γιατι δεν αρκει το Εξελ;
Όπως είπα, στην αρχή μάλλον έτσι θα ξεκινήσουμε: με τεφτέρι (εξέλ).

Από εκεί και πέρα, απλά δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο γι'αυτήν την δουλειά. Είναι σαν να βαράς να καρφώσεις ένα καρφί με την πένσα, γιατί δεν βρήκες το σφυρί. Το καρφί θα καρφωθεί, απλά όλα θα γίνονται λίγο πιο δύσκολα καθώς δεν χρησιμοποιείς το κατάλληλο εργαλείο.

Από την άλλη για να γίνουν τα πράγματα σωστά θα πέσει και πάλι όλος ο φόρτος πάνω μου, οπότε.... :χμ:

Καλη ιδεα! Και μενα μου αρεσει. Οσο για την βαση δεδομενων και λοιπα μην αγχωνεσαι Φαρε, οποτε εχεις χρόνο και διάθεση. Ας πουμε...αυριο! :))))
Ενα ζητημα ειναι η ανταλλαγη και πως θα γινεται. Αν μπορουν να συναντηθουν τα μέλη οκ. Σε αλλη περιπτωση θα προτεινα το μελος που ζηταει να δανειστει ενα βιβλίο θα αναλαμβανει και τα εξοδα αποστολής.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ωραία ιδέα! Και με πέτυχε και στο σωστό τάιμινγκ, που λένε και στο χωριό μου. :)))) Ετοιμάζομαι να βάψω το δωμάτιό μου, οπότε, αφού θα κατέβουν τα βιβλία από τα ράφια, θα είναι και ευκαιρία για ένα ξεσκαρτάρισμα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Παιδιά, επιτρέψτε μου μόνο να θυμίσω: μιλαμε για τα βιβλία που κάποιος δεν θέλει (για τον όποιο λόγο). Κι όχι να διαθέσει κάποιος αγαπημένα του βιβλία κι όταν χαθούν να τα κλαίει. Για αρχή, τουλάχιστον. Να δούμε πώς θα πάει και το εγχείρημα. :ναι:

Μου φαίνεται εξαιρετική ιδέα!
Όσο για τη βάση δεδομένων, δεν θα μπορούσε το ίδιο το φόρουμ να εξυπηρετήσει σε αυτο; Άλλωστε και το ίδιο με μεγάλη βάση δεν είναι; δεν θα μπορούσε στο προφιλ του κάθε μέλους να φαίνεται ποια βιβλία έχει δανειστεί και ποια από αυτά έχει ολοκληρώσει;
Δεν γνωρίζω πως ακριβώς λειτουργεί το φόρουμ απλά αναφέρω μια ιδέα για αποφυγή χρόνου και κόπου.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν νομίζω πως μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην δομή του φόρουμ, κάτι τέτοιο.

Το φόρουμ είναι λογιστικό πίσω από το οποίο υπάρχει ΒΔ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του (και όχι σε πράγματα άλλα).

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Μιας και το νήμα ανακινήθηκε μετά από καιρό ας ενημερώσουν όσα άλλα μέλη ενδιαφέρονται, αυτή την στιγμή έχουν δηλώσει τρία, μαζί με εμένα τέσσερα. Θα αναμένουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα, ας πούμε δύο εβδομάδες περίπου και θα σας ενημερώσω έπειτα.