Μπορείς ή μήπως είναι λάθος;

Παρένθεση.
Σημ. Ντροπιασμένος· όμως, η λατρεμένη Γαληνοτάτη μου έταξε τίτλους ομορφιάς, επίσης, όταν σταμάτησα τη Λέσχη σταμάτησα και το διάβασμα.
Κλείνει η παρένθεση.

Με αφορμή μία ανάρτηση τού αγαπητού Αντέρωτα με έβαλε σε σκέψεις. Σωστός ή όχι; Μπορείς να πιάσεις ένα θέμα και να εμβαθύνεις, χωρίς να έχεις τον επιστημονικό τίτλο; Δύσκολο σίγουρα, ακατόρθωτο όχι. Ασφαλώς, δεν μιλάω για σάχλες, να λέω ή να γράφω ό,τι μου 'ρθει. Από την άλλη, γνωρίζω φιλόλογο που είναι ανορθόγραφη ή ακόμα, μαθηματικό που ξέχασε απλές αριθμητικές πράξεις ή το συνηθέστερο: νέοι επιστήμονες που δεν ξέρουν να γράψουν δυο γραμμές σωστά.

Είχα, πρόσφατα, μια κουβέντα με φίλους, το θέμα έφτασε στην έκφραση:
Αντρίκεια λόγια / σταράτα / ντόμπρα.

Λοιπόν, μέσα σε μισή ώρα, έμαθα αμέτρητα πράγματα για τις τρεις λέξεις· πήρα πληροφορίες από ανθρώπους που δεν είναι φιλόλογοι κι έψαχνα το σαγόνι μου (κατόπιν επιβεβαίωσα την ορθότητα των πληροφοριών).

Όλοι πέφτουν σε λάθη και ξεστρατίσματα, μπορεί μέσα σε όλα να έχουν θέση τα μπακαλίστικα;
Μπορείς να μιλήσεις για τη Γλώσσα, σε τέτοιο βαθμό που να καλύπτεις ένα θέμα παρά την απουσία επιστημονικού τίτλου; Ή επίσης, λογοτεχνικές δημιουργίες που έχουν διακριθεί με κρατικά βραβεία ή από πανεπιστήμια ή σε σοβαρούς διαγωνισμούς. Πώς γίνεται αυτό; Μήπως είναι λάθος;
Μικρό παράδειγμα: Εδώ στη ΛτΒ, υπάρχουν θέματα που δεν θα βρεις αλλού στο Διαδίκτυο, γραμμένα κι ανεπτυγμένα από σημαντικούς μπακαλιστές.
 
Τι πληροφορίες;; με τρώει η περιέργεια... τι μυστικά μπορεί να κρύβουν τα "αντρίκεια λόγια";
Εγώ λέω πως μπορείς και παραμπορείς και τα πτυχία, από μόνα τους, δε μου λένε τίποτα.
(Καλώς μας ξανάρθατε!!:γεια: Ελπίζω η συγγραφή να πάρει τα πάνω της τώρα.

σημ.: μόλις παρατήρησα κατά που πέφτει ο τόνος στο "Στρατης":αργκ: )
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Υπάρχουμε εμεις οι ερασιτεχνες και χομπιστες, οι οποιοι στην προκειμενη δεν ελεγχόμαστε. Υπαρχουν και καποιοι που μπορει να εχουν καποιο ακαδημαϊκό τίτλο, αλλα ειναι (για καποιους) "κομπογιαννίτες".

Σε μια συζητηση περι Αρχαιας Ελληνικής οπου διαξιφίστηκαν δυο αποψεις, η "ορθόδοξη" και η "εναλλακτική" (ως συνήθως εγω υπερασπίζομαι την ορθόδοξη θέση) τεθηκε και η ιστοσελίδα καποιου συγγραφέα ο οποιος ηταν υπερμαχος των εναλλακτικών θεωριών, παρουσιάζοντας τις ορθόδοξες θεσεις ως εσφαλμένες απόψεις, και έκατσα και διάβασα ένα κεφάλαιο απο περιέργεια. Εγώ έστω οτι καταλαβάινω 5 πράγματα απο γλωσσολογία, ο τύπος δεν καταλαβαίνει ούτε αυτά :νατώρα: και δεν το λεω μονο επειδη διαφωνω με αυτα, αλλα επειδη αυτο καταλαβα απο την επιχειρηματολογια και τον τροπο σκεψης του.

(Αυτο ειχε ως αποτελεσμα οι "ορθόδοξες" θέσεις μου να παγιωθούν περισσότερο :ρ)

Η ιστοσελίδα είχε και βιβλιογραφία αυτού του τύπου ο οποιος εχει συγγράψει βιβλία με τίτλους όπως "Γενική Γλωσσολογία" και "Μαθήματα Επιστημονικής Γλωσσολογίας". :αργκ: Δεν ξερω τί λενε αυτα τα βιβλια, τί διατείνονται και αν είναι καλά, ούτε ξέρω αυτός ο τύπος τί σπουδασε και τί επαγγέλλεται. Αλλα αν πχ. ο αγαπητός Γλωσσολάγνος δεν μπορει, παρ'όλες τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις, να γραψει βιβλιο με θεμα τη Γλωσσολογία, σιγουρα δεν θα επρεπε ούτε ο εν λογω τυπος. Γιατί (κρινοντας απο οσα διάβασα απο αυτόν), ειναι τελειως ασχετος. Εκτός αν με το λέγειν και ψευδοεπιστημονικά επιχειρηματα μπορείς να βαφτισεις "Γλωσσολογία" τις συγκεκριμενες σου αποψεις για τη γλωσσα. :χμ:

Αραγε ποσα βιβλια με τιτλο "Αστρονομία" υπάρχουν και μέσα μιλάνε για ζώδια;;; :ρ
 
Last edited:
Ναι Ιωάννα, πολλές οι πληροφορίες όπου οι περισσότερες δεν είναι άγνωστες όμως δεν είναι κι εύκολες / εγώ δεν ήξερα τίποτα.
Πρώτα απ' όλα, να πω πως εδώ θα ήταν καλύτερο ν' απαντήσει κάποιο άλλο μέλος.
Ένα από τα πολλά που δεν ήξερα:
Το επίθετο σταράτος, -η, -ο, έρχεται από τη λέξη σίτος, λέξη άγνωστης ετυμολογικής προέλευσης (ίσως από Γραμμική Α) , μεγάλο μπέρδεμα με το λανθασμένο σιτίζω και με το σωστό (ο) σίτο / (το σιτάρι), από το ανοιχτό μελαχρινό χρώμα, το χρώμα τού σιταριού, μέχρι το γνωστό σταράτος / οι ξεκάθαρες, οι ντόμπρες κουβέντες (έφαγα μία ώρα να καταλάβω τον πληθυντικό, κι αν μπορώ να πω: (η) σταράτη κουβέντα. Δεν θα πω άλλα γιατί θα τα κάνω χάλια· πώς έφτασε να επικρατεί η έκφραση: αντρίκεια κουβέντα (και γιατί όχι γυναικεία κουβέντα), όταν θέλουμε να δηλώσουμε κάτι σαν ξεκάθαρα λόγια. Επίσης, η σύνδεση με το επίθετο ντόμπρος, -α. -ο, απ' το σλοβενικό dobro (καλός).
 
Top