Μύθοι και ανακρίβειες των blogg σχετικά με τα τρόφιμα...(Μέρος 1ο)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Για μίλησέ μας και για τα μικροκύματα, σοφέ γέροντα. Διότι ακούω να δαιμονοπιούνται κι αυτά πολύ και είμαι, και πάλι, επιφυλακτικός.

Από όσο καταλαβαίνω, με τα μικροκύματα τα μόρια νερού που βρίσκονται μέσα στο φαγητό κινούνται και παράγουν θερμότητα κι έτσι ζεσταίνεται το φαγητό. Δεν βλέπω τίποτα το ανθυγιεινό σε αυτό, εκτός πια κι αν ο φούρνος έχει διαρροή και εκτίθεσαι εσύ ο ίδιος σε αυτήν. Νομίζω πως το ψήσιμο σε γκριλ, κάρβουνο κτλ. είναι πολύ πιο ανθυγιεινό, αν μη τί άλλο για τις μαυρίλες εδώ κι εκεί. (Έχω σκοτωθεί να τις βγάζω όταν μου σερβίρουν ψητά.)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
(οσον αφορα τις μαυριλες, ακουσα απο εναν τηλε-διατροφολογο οτι αμα βαζεις πολυ λεμονι στο ψητο κρεας [για τα καρβουνα μιλαμε παντα] διαλυει καπως τις βλαβερες ουσιες)

(Αντέρωτα, τον ίδιο τηλε-διατροφολόγο βλέπαμε. Θυμάμαι και το άλλο που είχε πει. Πως αν βάλεις ρίγανη στο κρέας γίνεται λιγότερο καρκινιάρικο. Από τότε βάζω ρίγανη με τις χούφτες. Βέβαια μέχρι να ψηθεί έχω καπνίσει 3 στριφτά αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.)

Να πω ένα ευχαριστώ Νικόλα, διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τόσες μέρες. Όσο δε βαριέσαι γράφε να μαθαίνουμε!

@Έλλη οι φωτογραφίες που ανέβασα ήταν για να δώσω ένα παράδειγμα. Ήταν ότι πιο καλό βρήκα για να κάνω σύγκριση χρώματος... Οι προτηγανισμένες πατάτες δυστυχώς έχουν βελτιωτικά γεύσης και κυρίως κορεσμένα trans λιπαρά... Τα οποία δεν είναι και τόσο υγιεινά!! :)

Φαροφύλακα με τα μικροκύματα συμβαίνει κάτι παράδοξο...
Ο άνθρωπος δεν φοβάται να ζει ανάμεσα σε διαφόρων ειδών κύματα αλλά όταν ακούει για ΜΙΚΡΟ-κύματα τον πιάνει πανικός...:))))
Φυσικά η μηχανική στο τρόφιμο είναι αυτή ακριβώς που είπες (παραγωγή θερμότητας μέσω κίνησης/τριβής). Και ναι, θα πρέπει να αγοράζουμε φούρνους που δεν έχουν απώλειες ακτινοβολίας...

Τσίου και Αντέρωτα, δυστυχώς ούτε το λεμόνι ούτε η ρίγανη μπορούν να αποδομίσουν τις καρκινογόνες χημικές ενώσεις που παράγονται...:)

Και κάτι τελευταίο! Όταν ψήνουμε στα κάρβουνα, όλες μα όλες οι καρκινογόνες ενώσες παράγονται όταν πέφτει το λίπος της μπριζόλας μέσα στα κάρβουνα και τα προϊόντα της χημικής αντίδρασης μεταφέρονται στο κρέας μέσω του καπνού που ανέρχεται...
Κοινώς αν δεν υπάρξει αυτό το φαινόμενο το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι απόλυτα ασφαλές... Ήδη υπάρχουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες, ψησταριές που δεν αφήνουν το καμένο λίπος να έρθει σε επαφή με το κρέας!

Φλέγρα λέω να μην γράφω και πολλά και σας τρομάξω!!!:))))

Last edited:
Αμ εμείς οι τηγανητοπατατοφάγοι τι πάθαμε; Απανωτές μαχαιριές στην καρδιά με ένα μαχαίρι να με το συμπάθειο.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ήδη υπάρχουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες, ψησταριές που δεν αφήνουν το καμένο λίπος να έρθει σε επαφή με το κρέας!

Σαν πώς είναι δαύτες, δηλαδή; Έχεις καμια εικόνα; :χμ:

Οι προτηγανισμένες πατάτες δυστυχώς έχουν βελτιωτικά γεύσης και κυρίως κορεσμένα trans λιπαρά...Ήδη υπάρχουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες, ψησταριές που δεν αφήνουν το καμένο λίπος να έρθει σε επαφή με το κρέας!
Εγώ αυτό το trans, πάλι, νόμιζα πως παίζει μόνο σε ανθρώπους! :))))

Έλα, πες μας και για τα αλμυρό πατατογαριδακοειδή. Είναι η δική μου αδυναμία και, βέβαια, δεν χρειάζομαι την επιστήμη να χτυπήσει την πόρτα μου και να μου εξηγήσει πως δεν βρίσκονται στο ζενίθ της υγείας κι όσο μπορώ (λίγο δηλαδη) τα αποφεύγω.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Το θέμα είναι πως μου αρέσει όλο το απέραντο εύρος της ποικιλίας και γεύσεων. Φουντούνια, πακοτίνια, πατατάκια με ξύδι, πρινγκλς με κρεμύδι, δωρίτος, μιξ τέτοιο κι αλλιώτικο κτλ κτλ.
:ανέκφραστος:

Η χοληστερινη δε γνωριζει ευρος γευσεων. :ρ
Αλλα σε καταλαβαινω στο θεμα φουντουνια.

Παντως δεν ξερω κατα ποσο προκειται περι αστικου μυθου η οχι αλλα η δικια μου κοινη λογικη λεει πως οσο πιο βιομηχανοποιημενη και επεξεργασμενη ειναι μια τροφη τοσο λιγοτερο καλη ειναι για τον ανθρωπο.....Παντως εχω κοψει εδω και πανω απο ενα 4μηνο εντελως τη ζαχαρη.Απο παντου ομως δεν εννοω οτι δεν τρωω μονο γλυκα αναφερομαι και στα επεξεργασμενα τροφιμα και προσπαθω να κοψω και τη γλουτενη ή εστω να την περιορισω στο ελαχιστο....Βλεπω τεραστια διαφορα παντως και σε κατι θεματα υγειας που ειχα τελευταια...κι ειναι πολυ πιο ευκολο απ οτι ακουγεται.Και λεγοντας κοβω την γλουτενη δεν εννοω "τρωω μακαρονια απο σιταρι τα οποια εχουν υποστει τετοια επεξεργασια ωστε να μην εχουν γλουτενη" εννοω δεν τρωω καθολου μακαρονια....Γενικα με τα "εμπλουτισμενα" και τα "απεμπλουτισμενα" δεν εχω καθολου καλη σχεση και δεν συμφωνω καθολου.Οσο γινεται φυσικες τροφες

Last edited:
Το θέμα είναι πως μου αρέσει όλο το απέραντο εύρος της ποικιλίας και γεύσεων. Φουντούνια, πακοτίνια, πατατάκια με ξύδι, πρινγκλς με κρεμύδι, δωρίτος, μιξ τέτοιο κι αλλιώτικο κτλ κτλ.
:ανέκφραστος:
Χαχαχαχαχαχα!!!

Φάρε μέσα στην υγιεινή διατροφή σε βρίσκω...:χαχα:

ΟΚ..
Τα συγκεκριμένα εθιστικά εδέσματα είναι επικίνδυνα για 3 βασικούς λόγους!

1. Τεράστια περιεκτικότητα σε αλάτι.. Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη σύμφωνα με την νομοθεσία στο αλάτι είναι 6g. Ένα σακουλάκι πακοτίνια/φουντούνια, γαριδάκια αν θυμάμαι καλά έχει 2,5-3,0g... Αυτό σημαίνει πως με ένα και μόνο σακουλάκι έχει καλύψει κάποιος τις μισές περίπου ανάγκες σου σε αλάτι για 1 ημέρα!!!

2. Ακρυλαμίδιο. Δυστυχώς όλα τα "γαριδακοειδή" σνακ τηγανίζονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σε χαμηλής ποιότητας λάδια... Ο σχηματισμός καρκινογόνων ενώσεων είναι αναπόφευκτος...

3. Βελτιωτικά γεύσης και κυκλικές αρωματικές... Ασταθείς χημικές ενώσεις με πολλά υποπροιόντα...

Όσο αφορά την ψησταριά, θα σου στείλω φώτο σε 2 εβδομάδες που έρχεται ο Γερμανός Διευθυντής και του είπα να μου φέρει σχετικά προσπέκτ!!!
Να παραγγείλω 2;;;;;:))))

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Σόφκι, και πάλι, την γλουτένη, εάν δεν έχεις δυσανεξία, προσωπικά δεν βρίσκω λόγο γιατί την κόψει κανείς. Για την ζάχαρη, βέβαια, δεν το συζητάμε. Προσωπικά δεν έχω καμία σχέση μαζί της εδώ και δεκαετίες (πέρα από όσην βάζουν μέσα στις διάφορες τροφές).

Τώρα, Νικόλα, όσον αφορά τα γαριδακοειδή, μου αρέσουν πολύ μεν, τα αποφεύγω κάμποσο δε (για το πόσο μου αρέσουν).

Ευτυχώς, αυτές είναι και η μόνες μου αδυναμίες. Από εκεί και πέρα σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πράγματα που μου αρέσουν μάλλον δεν είναι τόσο επικίνδυνα: φουντούκια, μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, καρότα κτλ κτλ.

Τα μήλα είναι...

Όλα τα διασυστηματικά φυτοφάρμακα σε αυτά εφαρμόζονται...
Ο ΕΦΕΤ έχει βαρεθεί να μοιράζει πρόστιμα...:))))

Διαβαζα φαρε για το αυτοανοσο που εχω ανακαλυψει εδω και λιγους μηνες καθως και την συσχετιση ολων των αυτοανοσων με την σχεση που εχουν με την γλουτενη..Διαβαζα σε αρκετα αρθρα πως πολλοι ανθρωποι εχουν θεματα λογω γλουτενης οπως δυσπεψιες η φουσκωματα τα οποια ομως εχουν πλεον παψει να δινουν σημασια γιατι εχουν γινει καθημερινοτητα....Ελεγα πως ειναι υπερβολη,πως δεν γινεται ενας ανθρωπος να εχει καθε μερα δυσπεψιες.Το τελευταιο τετραμηνο ετρωγα το πολυ μια μεριδα παραγωγων σιταριου την ημερα,πολλες φορες ουτε αυτο.Τωρα λογω εγκυομοσυνης ειχα καποιες ενοχλησεις στο στομαχι και ετσι ειχα αυξησει τις μεριδες ημερησιως.Απο την τριτη μερα το στομαχι χαλια να μην μπορω να ηρεμησω.Μολις το συνδιασα και τα ξανακοψα,υποχωρησε αμεσα.Δεν ξερω αν ειναι πια τοσο τυχαιο ολο αυτο αλλα εγω εντοπισα στον οργανισμο μου διαφορα...Παντως η ζαχαρη ειναι μεσα σε τοσο πολλα επεξεργασμενα τροφιμα που δεν μπορεις να φυλαχτεις απο πουθενα....Πλεον δεν τρωω τιποτα αν δεν εχω διαβασει καλα την ετικετα του

Με αέρα και νερό αδέρφια. Μας έχει κόψει όλες τις χαρές.
Και εγω ετσι νομιζα.....Μεχρι που το προσπαθησα και πιστεψε με ειναι πολυ πιο ευκολο απ οτι φαινεται!!!!!!!Καταρχην ποτε πριν η διατροφη μου δεν ειχε τετοια ποικιλια!!Και στο λεω εγω που ζουσα μονο με γλυκα εξου και το καθολα αξιοπροσεκτο εκτοπισμα που εχω :σάλια:

Last edited by a moderator:
Χωρίς να θέλω να είμαι υπερβολικός Σόφκι, αλλά μάλλον είναι και θέμα ψυχολογίας αυτό που λες...

Η συσχέτιση αυτοάνοσων με την γλουτένη είναι hoax... Δεν βρήκα ποτέ επιστημονικά τεκμηριωμένο άρθρο πάνω στο θέμα.
Πάντως πολλά από τα "σχετικά" 'αρθρα με το θέμα είναι όντως πειστικά και παραπλανητικά...

Περίπου σαν αυτά που λεν ότι το γάλα είναι βλαβερό για την υγεία...:))))