Μύθοι και ανακρίβειες των blogg σχετικά με τα τρόφιμα...(Μέρος 1ο)

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Άσε αυτό πάλι, με το γάλα. Και πάλι, φαντάζομαι πως σε πειράζει εφόσον έχεις δυσανεξία στην λακτόζη.
 
Για το γάλα όντως έχουν ακουστεί πολλά. Πάντως, κάποιοι διατροφολόγοι έχουν αρχίσει να λένε πως , αν και δεν υπάρχει απόδειξη πως κάνει κακό στην υγεία, από την άλλη δεν είναι καθόλου μα καθόλου απαραίτητο στη διατροφή, παρά μόνο στη βρεφική ηλικία. Πηγή ασβεστίου είναι και άλλες τροφές, δεν είναι απαραίτητο το γάλα. Αυτό δεν έχει κάποια λογική? (Κανένα θηλαστικό, είτε σαρκοφάγο, είτε φυτοφάγο, δεν χρειάζεται να ξαναπιεί γάλα μετά από κάποιο στάδιο ανάπτυξης. Ακούγεται υπεραπλουστευμένο, το ξέρω, είναι ένα απλοϊκό παράδειγμα).
Νικόλα, τι λες? :)
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω παντως οταν ακουω ορθοπαιδικους να λενε για οστεοπορωση κλπ, συνιστουν (μεταξυ αλλων) να πινουμε γαλα. Δε λενε "παρτε ασβεστιο απο αλλου και οχι απο γαλα επειδη δεν ειναι απαραιτητο για τον οργανισμο"
 
(Κανένα θηλαστικό, είτε σαρκοφάγο, είτε φυτοφάγο, δεν χρειάζεται να ξαναπιεί γάλα μετά από κάποιο στάδιο ανάπτυξης. Ακούγεται υπεραπλουστευμένο, το ξέρω, είναι ένα απλοϊκό παράδειγμα).
Νικόλα, τι λες? :)
Δεν πίνουν γιατί δεν μπορούν να το βρουν μάλλον... Αν το έβρισκαν θα το έπιναν!!!:))))

Σίγουρα υπάρχουν πολλές πηγές ασβεστίου απλά το γάλα είναι η καλύτερη.
Και βέβαια αν δεν πιει κάποιος πότε ξανα γάλα θα ζήσει δεν υπάρχει θέμα. Από κει και πέρα όμως υπάρχει διαφορά στο να λέμε πως είναι επικίνδυνο!!!:)))

Εγώ πάντως προτιμώ το γίδινο γάλα που είναι πιο συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό!!!
Και την γίδα βραστή!! (Φάρε καλό εεεεεε;;;):))))
 
Χωρίς να θέλω να ακουστώ κάπως απέναντι σε ειδικευμένους επιστήμονες, η διαιτητική δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξειδικευμένες γνώσεις ενός γιατρού. Ο ορθοπεδικός για παράδειγμα θα πρέπει να φροντίσει ένας ασθενής με κάταγμα να έχει φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου. Οι οδηγίες για την κατάλληλη διατροφή είναι ένα άλλο κομμάτι, δεν θα ασχοληθεί ο γιατρός ιδιαίτερα, ο οποίος έχει άλλο επιστημονικό αντικείμενο. Και γενικότερα, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, οι γενικές οδηγίες διατροφής έχουν μείνει στάσιμες εδώ και πολλά χρόνια. (και από την άλλη τα hoax στο διαδίκτυο δίνουν και παίρνουν). Δεν ξέρω αν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες για το θέμα στο εξωτερικό και αν έχουν καταλήξει κάπου πάντως.

Έντιτ: Εντωμεταξύ, απάντησες Νικόλα! Οκ, λοιπόν!
(η γίδα βραστή είναι όνειρο! :σάλια:)
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ναι το εχω σκεφτει κι εγω οτι ενας γιατρος μπορει να ειναι αλλου νταλλου σε σχεση με ενα διατροφολογο, αλλα η λογικη λεει οτι σημερα αυτες οι οδηγιες ειναι διεθνεις. Ενας ορθοπαιδικος μου ειχε δωσει ενα ενημερωτικο φυλλαδιο με συνιστωμενες τροφες και προτεινομενες ποσοστητες ληψεις. Δεν μπορω να φανταστω οτι το φυλλαδιο το συνεταξαν ορθοπαιδικοι που δεν εχουν ιδεα απο διατροφολογια.

Και παλι, απο οσους γιατρους ή/και διατροφολογους εχω δει στην τηλεοραση, δεν εχω ακουσει να δαιμονοποιειται το γαλα σε καμια συζητηση.

Εχω λοιπον την εξης εικονα: ο,τι και αν ειναι το γαλα, το συνιστουν σε καποιο βαθμο καποιοι ειδικοι, ενω ολα τα αρνητικα ακουγονται απο αυτοκλητους "αναζητητες της αληθειας" σε blogs και εκπομπες τυπου Βελοπουλου. Ποιος εχει δικιο; :χμ:
 
Αντέρωτα, καταλαβαίνω αυτά που λες, αλλά δεν είπα κάτι τέτοιο... Αυτό που εννοούσα είναι ότι μάλλον ένας γιατρός θα σου πει πιες γάλα, αν τον ρωτήσεις πώς θα κρατήσεις το ασβέστιό σου σε καλά επίπεδα. Επίσης είπα πως δεν ξέρω αν υπάρχουν σύγχρονες έρευνες για το γάλα (που να είναι ανεξάρτητες από τις βιομηχανίες γάλακτος). Δεν θέλω να ακουστώ σαν να αναπτύσσω μια θεωρία συνωμοσίας, κάθε άλλο, απλά είμαι λίγο σκεπτικίστρια με το όλο θέμα. Όχι γιατί ίσως το γάλα μπορεί να κάνει κακό από μόνο του, αλλά γιατί ίσως η προέλευση, ο τρόπος παραγωγής, η επεξεργασία και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο εγείρουν κάποια ερωτήματα (και εκεί μπορεί να υπάρχει και πιθανότητα μιας κάποιας βλάβης για τον οργανισμό).
Ο δικός μου προβληματισμός λοιπόν είναι για ποιο λόγο να καταναλώνεται κάτι αν δεν ωφελεί κάπου. Το παράδειγμα με τα θηλαστικά αυτό ακριβώς ήθελε να δείξει, μπορεί όπως είπε και ο Νικόλας να έπιναν αν έβρισκαν, πάντως σίγουρα δεν το χρειάζονται...
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τόσα είδη τροφίμων που καταναλώνονται από τους ανθρώπους και μάλιστα είναι πολύ πιο βλαπτικά, που ίσως να μην αξίζει τον κόπο η συζήτηση για το γάλα.
Αν και βέβαια η ιδέα που μας έχει επιβληθεί κατά κάποιον τρόπο, πως το γάλα είναι απαραίτητο (και στα παιδιά συχνά επιβάλλεται!) δεν μου αρέσει (και ό,τι αυτό συνεπάγεται, σκεφτείτε μόνο και μόνο οικονομικά τι σημαίνει αυτό για μια πολυμελή οικογένεια... δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο!)
Από εκεί και πέρα, είμαι της άποψης, όπως είπε και ο Νικόλας, "όλα με μέτρο".
 
Νικόλα ήθελα κι εγώ να σου κάνω μια ερώτηση, αν ξερεις βέβαια.
Σε πολλά σάιτ στο εξωτερικό κυρίως λέγεται πως η λευκή ζάχαρη λευκάινεται χρησιμοιώντας ζωικό άνθρακα (Bone char). Ξέρεις μήπως αν ισχύει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Και αν ισχύει μήπως χρησιμοποιείται και σε άλλα τρόφιμα;
 
Ειχα διαβασει πως οι λαοι που κατα βαση καταναλωνουν πολλα γαλακτοκομικα προιοντα εχουν μεγαλυτερα ποσοστα οστεοπορωσης απο λαους που παραδοσιακα δεν το εχουν στην διατροφη τους σε τετοιο βαθμο.Δεν θυμαμαι καθολου την πηγη για να δω την προελευση της.Εξαλλου το βιομηχανοποιημενο γαλα μονο υγιεινη επιλογη δεν ειναι πλεον με το τροπο που γινεται η παραγωγη τους....αν δεν εχει υποστει και μεγαλη θερμικη επεξεργασια για να γινει μακρας διαρκειας αμφιβαλλω κατα πολυ στο αν υπαρχει λογος να καταναλωνουμε κατι τετοιο.τωρα αν εχεις την κατσικουλα η την αγελαδιτσα στην αυλη ειναι αλλο θεμα.....Και το γεγονος οτι ενα τροφιμο περιεχει καποιο ιχνοστοιχειο νομιζω οτι ειναι εντελως ασχετο με την αποροφησιμοτητα που εχει απο τον οργανισμο.Οπως πχ με τον αιμικο και τον μη αιμικο σιδηρο.Οσο φακη και να φας εε οπως και να το κανουμε δεν προκειται ο οργανισμος να αξιοποιησει με τον ιδιο τροπο τον σιδηρο που προσλαμβανει...ειδικα αν κοτσαρεις και την φετα απο διπλα...
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Θυμηθηκα καποια πραγματα που ειχα ακουσει και πιστευα αλλα αργοτερα ακουσα οτι προκειται για μυθο.

Ενα απο αυτα λεει οτι το ψαρι δεν πρεπει να συνδυαζεται με αυγο. Παρ' όλα αυτα, υπαρχουν ξενες συνταγες που συνδυαζουν και τα δυο ενω μαλιστα το ψαρι τρωγεται με μαγιονεζα.

Αλλο που ειχα ακουσει ειναι οτι η σοκολατα απορροφαει και εξουδετερωνει τα θρεπτικα συστατικα του γαλακτος, οποτε το σοκολατουχο γαλα ειναι "τζουφιο".

Επισης εχω ακουσει οτι ο στιγμιαιος καφες ειναι ο πιο βλαβερος, αφου ουτε φιλτραρεται ουτε αφηνει κατακαθι (οπως ο ελληνικος), οποτε ο,τι "κατακαθι" θεωρητικα εχει, το πινουμε μαζι.
 
Ψάρι με αυγό το απέφευγαν παλιά επειδή και τα 2 δημιουργούσαν αλλεργίες.
Ο συνδυασμός τους κατα τα άλλα είναι νοστιμότατος αρκετές φορές!! :)

Αυτό με την σοκολάτα και το γάλα δεν το ξέρω.
Ξέρω όμως ότι το σοκολατούχο γάλα δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του σκελετού των παιδιών, όπως το λευκό.

Ο στιγμιαίος καφές έχει υψηλά επίπεδα ακριλαμιδίου το οποίο ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις...
Επίσης ότι βλαβερό έχει ο καφές, περνάει στο νερό με το βράσιμο. Δεν γλυτώνεις κάτι από το ίζημα δλδ...
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ας μας πει κανενας που ξερει (*γκουχ*Νικ*γκουχ*όλας). Εχω παρατηρησει στο εμφιαλωμενο νερο οτι για αποιο λογο δημιουργυονται μεσα κατι σωματιδια. Τα οποια δεν τα βλεπω στο καινουργιο σφραγισμενο νερο, αλλα τα βλεπω μερικες φορες, αφου ανοιχτει, στο φως, και αφου κουνησω το πουκαλι (κατι σαν χιονομπαλα)

Στην αρχη νομιζα οτι φταιει η μαρκα οποτε αλλαξα μαρκα, τα ιδια. Μετα νομιζα οτι φταιει το οτι πινω μεσα απο το μπουκαλι οποτε αρχισα να πινω μονο απο ποτηρι, αλλα παλι τα ιδια. Νομιζα οτι εμφανιζονται μετα απο πολλες μερες, αλλα μερικες φορες τα προσεξα απο την 2η μερα.

Το σιγουρο ειναι οτι ο,τι και να ειναι, το νερο ΔΕΝ πινεται. Αλλα, τι ειναι; Μηπως ουσιες απο το πλαστικο;
 
Πόσα μπουκαλάκια έχω αδειάσει στις γλάστρες γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο...
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Εμένα, όταν αγοράζω εμφιαλωμένο, με ενοχλούν κυρίως οι μικροί, σχεδόν αδιόρατοι γυρίνοι.
 
Δεν είμαι απολύτως σίγουρος αλλά το πιθανότερο είναι να είναι απλώς αέρια (πχ οξυγόνο) που με την διαφορά θερμοκρασίας/πίεσης, την ανάδευση κ.α. σχηματίζουν "φουσκαλίτσες". Οπότε, θεωρητικά, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα.

Αυτά υποθέτωντας πως δεν μιλάμε για λάθος αποθηκευμένα/συντηρημένα νερά (έχει 40 βαθμούς έξω αλλα εντάξει τα χω βαλει στη σκια...).
 
Εχω παρατηρησει στο εμφιαλωμενο νερο οτι για αποιο λογο δημιουργυονται μεσα κατι σωματιδια. Τα οποια δεν τα βλεπω στο καινουργιο σφραγισμενο νερο, αλλα τα βλεπω μερικες φορες, αφου ανοιχτει, στο φως, και αφου κουνησω το πουκαλι (κατι σαν χιονομπαλα);

Να σου πω την αλήθεια Αντέρωτα δεν κατάλαβα τι ακριβώς βλέπεις μέσα...
Σωματίδια; Λευκά ή διαφανή;
Γενικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι μέσα σε ένα μπουκάλι νερο. Ίσως να συνεχίζεις πίνεις από το μπουκάλι απευθείας και να μην το θυμάσαι!:))))

Για πλαστικό ούτε καν να το σκέφτεσαι!
Δεν μου φαίνεται όμως για κάτι επικίνδυνο...
 
Top