Νέος Συγγραφέας - Μπορώ να έχω νόμιμα έσοδα χωρίς ΤΕΒΕ;

Καλησπέρα σε όλους.
Εδώ και λίγες εβδομάδες έχω ολοκληρώσει το πρώτο μου μυθιστόρημα και φιλοδοξώ να το τυπώσω μέχρι το καλοκαίρι. Έχω επιλέξει την αυτοέκδοση, έχω πάρει προσφορές από τυπογραφεία για να το τυπώσω (αν μπορείτε να μου προτείνετε κι εσείς κάποιο θα το εκτιμούσα), τις επόμενες μέρες θα συναντηθώ με κάποιον δικηγόρο για τα πνευματικά δικαιώματα, φτιάχνω το προσωπικό μου site ωστε να μπορώ μέσω ενός e-shop να πουλάω το βιβλίο μου. Οι ερώτησεις μου είναι άπειρες και οι συμβουλές σας όλες είναι ευπρόσδεκτες αλλά θέλω να με βοηθήσετε και με το θέμα της φορολογίας και ασφάλισης. Για να πουλάω τα βιβλία μου πρέπει να εγγραφώ στο ΤΕΒΕ (που σημαίνει 3κατοσταρικα το μήνα); Προφανώς δε μπορείς να σταθείς έτσι οικονομικά... Εσείς τι λύσεις έχετε βρει; Ευχαριστώ πολύ!
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Καλωσόρισες :) Το μόνο που θα σου πω είναι ότι στη θέση σου ούτε αυτοέκδοση θα έκανα ούτε θα πουλούσα το βιβλίο μου. Θα το ανέβαζα στο ίντερνετ και θα το διέθετα δωρεάν. Ζούμε σε μια εποχή που ακόμα και φτασμένοι συγγραφείς πολύ σπάνια πουλούν τόσα βιβλία ώστε να μπορούν να ζουν απ' αυτό και μόνο ή έστω να βγάζουν τα έξοδά τους (παράδειγμα ο Κορτώ που έχει μεγάλη επιτυχία μετά από πολλά χρόνια στην αφάνεια και πολλά βιβλία, ακόμα αναγκάζεται να εργάζεται ως μεταφραστής ώστε να μπορεί να ζει). Ένα βιβλίο, σε αυτοέκδοση μάλιστα, που κυκλοφορεί ένας άγνωστος συγγραφέας δεν έχει και πολλές ελπίδες να διαβαστεί. Το πιθανότερο είναι να σου μείνουν τα αντίτυπα. Ενώ αν το προωθήσεις στο ίντερνετ και το διαθέσεις δωρεάν μπορεί να αρχίσεις να αποκτάς ένα μικρό κοινό που σιγά σιγά ίσως μεγαλώσει, ώστε να ενδιαφερθεί στη συνέχεια κάποιος μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος να κυκλοφορήσει τη δουλειά σου με σωστό τρόπο.
 
Κατανοώ την άποψη σου και ευχαριστώ που την μοιράζεσαι μαζί μου. Πιστεύω όμως πως ο συγγραφέας πρέπει να αμοίβεται για τον μεγάλο κόπο του να κάτσει μερόνυχτα και να γράψει τα εσώψυχα του και τι έχει στο μυαλό του. Δωρεάν στο ιντερνετ θα ανέβαζα κανένα άρθρο μου, κανένα διήγημα, ως εκεί όμως. Για να συνεχίσει να γράφει κάποιος και να διατηρήσει κάποια συνέχεια ή΄και ποιότητα είναι καλό να έχει και κάποια έσοδα γιατί αλλιώς για να βγάλει τα έξοδα της ζωής του θα αναγκάζεται να κάνει δουλειές που του τρώνε το χρόνο, την ενέργεια και γενικά τη ζωή του. Συμπερασματικά αν έχω μια πιθανότητα στο εκατομμυριο να βγάλω έστω και πολύ λίγα χρήματα για να βγάλω τα προς το ζην, και να μπορώ να αφιερώσω τη ζωή μου στο γράψιμο, λέω να την κυνηγήσω μέχρι τέλους
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Συμπερασματικά αν έχω μια πιθανότητα στο εκατομμυριο να βγάλω έστω και πολύ λίγα χρήματα για να βγάλω τα προς το ζην, και να μπορώ να αφιερώσω τη ζωή μου στο γράψιμο, λέω να την κυνηγήσω μέχρι τέλους
Μα γι' αυτό ακριβώς σου είπα για το ίντερνετ. Δες τι έκανε η Ελ Τζέιμς. Έγραφε τις ιστορίες της στο ίντερνετ, μάζεψε φανατικό κοινό και το αποτέλεσμα είναι να πωλούνται σε όλο τον κόσμο τα βιβλία της και να γίνονται ταινίες. Πιστεύω ότι με τη λύση της αυτοέκδοσης το "καις" το βιβλίο σου, όμως είναι δικό σου θέμα, ίσως κάνω λάθος. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση:

Εμπειρίες από αυτοέκδοση
 
Όταν λες αυτοέκδοση εννοείς τελείως μόνος θα τα κάνεις όλα; ή θα πας σε κάποιον σε κάποιο οίκο για αυτοεκδόσεις; Γιατί αν πας σε οίκο θα ξέρουν λογικά να σου πουν λεπτομέρειες όπως τι ισχύει για το ΤΕΒΕ.

Παρεπιπτόντως δεν ξέρω αν έχεις δει το νήμα εμπειρίες από αυτοέκδοση, ίσως βρεις κάτι που ψάχνεις ή αν θέλεις γράψε και εσύ την δική σου εμπειρία
 
Επειδή έχω ασχοληθεί με διάφορα και έχω προσφέρει πολλές φορές αφιλοκερδώς με έχουν βοηθήσει αρκετοί άνθρωποι χωρίς να ζητήσουν χρήματα. Ένας φίλος μου φτιάχνει το site, ένας άλλος γραφίστας το εξώφυλλο, μια άλλη φίλη φιλόλογος μου έκανε την διόρθωση... Για τα υπόλοιπα θα τρέχω μόνος.
Ιζι θα σου πω τι τακτική έχω ακολουθήσει και πως σκέφτομαι να κινηθώ, ίσως είναι λάθος αλλά δεν σκέφτηκα κάτι καλύτερο.
Γράφω σε ένα site για επικαιρότητα, κοινωνικά θέματα κλπ. Οι αναγνώστες μου είναι μέσο όρο 3000 ανά άρθρο (ένα άρθρο την εβδομάδα), οπότε είναι ένα κοινό. Θα μου πεις άλλο λογοτεχνία και άλλο άρθρα αλλά αν αρέσουν στον άλλο αυτά που λες ίσως κάποιοι από αυτούς έχουν την περιέργεια να διαβάσουν και το βιβλίο. Επίσης διαχειρίζομαι κάποιες σελίδες στο φβ με αρκετά άτομα και θα κάνω μια προσπάθεια να το διαφημίσω και από εκεί. Πιστεύω πως έχω και μια βάση προσωπικών γνωστών που θα ενδιαφερθεί, κρατώντας βέβαια μικρό καλάθι. Απο εκεί και πέρα θα προσπαθήσω να το προωθήσω με όποιον τρόπο μπορώ, θα στείλω και μερικά δωρεάν σε κάποια sites μπας και θέλει να γράψει κάποιος μια κριτική...
Σκέφτομαι να τυπώσω 300 βιβλία, ίσως να είναι παράτολμο γιατί ολοι μου λένε ότι θα δώσω 20 βιβλία όλα και όλα, αλλά προτιμώ να είμαι αισιόδοξος και να χάσω 1000 ευρώ για κάτι που αγαπάω (αν και καθόλου δεν μου περισσεύουν), παρά να τα βάψω μαύρα από τώρα.
Οπότε η έρώτηση παραμένει, αν καταφέρω και πουλήσω 200 βιβλία θα το κάνω χωρίς νόμιμο τρόπο;
 
Ερώτηση: Τα βιβλία θα τα δίνεις εσύ ο ίδιος και ο άλλος θα σου δίνει το αντίτιμο ή θα τα πας σε κάποιο βιβλιοπωλείο;

Δεν ξέρω τι γίνεται με τους συγγραφείς αλλά όλα τα συγκροτήματα που ψάχνονται ακολουθούν την οδό που είπε η Ίζι!!!:)


Λογιστικά πάντως νομίζω πως ο Κόρτο μπορεί να σε κατατοπίσει καλύτερα!!!:))))
 
Last edited:
Απο εκεί και πέρα θα προσπαθήσω να το προωθήσω με όποιον τρόπο μπορώ...προτιμώ να είμαι αισιόδοξος και να χάσω 1000 ευρώ για κάτι που αγαπάω (αν και καθόλου δεν μου περισσεύουν), παρά να τα βάψω μαύρα από τώρα.
Έτσι, that's the spirit :πάνω: το θέμα είναι που πιστεύεις εσύ στο βιβλίο σου από κει και πέρα όλα θα βρουν τον δρόμο τους.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Προσωπικά, δεν νομίζω το ότι τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους επειδή και μόνο κάποιος έχει θετικό πνεύμα. Το εμπόριο είναι ένα κυρίως πρακτικό πράγμα.

Αφήνοντας στην άκρη εάν το βιβλίο είναι ενδιαφέρον (που μπορεί να είναι ή και να μην είναι) το να κάνεις έναρξη επαγγέλματος και να πληρώνεις ΤΕΒΕ μόνο και μόνο για να πουλήσεις ένα βιβλίο σου δείχνει έλλειψη πρακτικότητας και, αν το θες, ρεαλισμού. (Παρεμπιπτόντως, εάν ήδη έχεις ασφάλεια κάπου, πχ ΙΚΑ, τότε μπορείς να αποφύγεις την ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, αλλά κάτι τέτοιο θέλει ψάξιμο από μεριά σου).

Όπως και να 'χει, πιστεύω πως ο προτεινόμενος από εσένα τρόπος είναι μη ρεαλιστικός και το πιο πιθανόν είναι πως θα σου φάει πόρους. Αυτό όχι για να σου κόψω τα φτερά αλλά επειδή ρωτάς εδώ την άποψή μας. Από εκεί και πέρα, λογικό ότι το ψάχνεις, κάνε ό,τι θα νομίσεις καλύτερο και καλή τύχη στο βιβλίο σου.

:)
 
Εννοείται πως μαζί με το θετικό πνεύμα θα κάνει και τον σχεδιασμό του, δεν θα γίνουν τα πράγματα μαγικά. Απλά αν πιστεύει ο ίδιος ότι το βιβλίο του θα πουλήσει γιατί να μην πάρει το ρίσκο; Λίγες είναι οι ιστορίες διάσημων που στην αρχή τρώγανε πόρτες, συνάντησαν δυσκολίες αλλά δεν τα παράτησαν μέχρι που αναγνωρίστηκε η δημιουργία τους; Μπορεί κι ο Καλαμαράς να είναι ένας από αυτούς. ;)
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Δεν νομίζω πως υπάρχει ούτε ένας συγγραφέας που έκανε έναρξη επαγγέλματος και πλήρωνε ΤΕΒΕ μόνο και μόνο για να πουλάει μόνος του ένα βιβλίο που τύπωσε σε αυτοέκδοση, και του οποίου το εν λόγω βιβλίο πέτυχε.
 
Πιστεύω όμως πως ο συγγραφέας πρέπει να αμοίβεται για τον μεγάλο κόπο του να κάτσει μερόνυχτα και να γράψει τα εσώψυχα του και τι έχει στο μυαλό του.
Ετσι όπως το λες, το κάνεις να φαίνεται σαν αγγαρεία για την οποία πρέπει αν μη τι άλλο να ανταμειφθείς χρηματικά. Θεωρώ ότι η συγγραφή και κάθε κατάθεση ψυχής με την μορφή τέχνης, πρέπει να αποτελεί από μόνη της ανταμοιβή. Η εμπορευματοποίηση της τέχνης είναι μεγάλο θέμα και δεν λέω να παραιτηθείς από την ιδέα του να βγάλεις λεφτά από τα βιβλία σου, απλά ο τρόπος με τον οποίο αρνήθηκες την δωρεάν διάθεση του έργου σου ήταν κάθετος και κατά τη γνώμη μου έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του καλλιτέχνη. Τουλάχιστον αυτό που θεωρώ εγώ πνεύμα του καλλιτέχνη. Αν νιώθεις αποστροφή στην ιδέα του να διαβάσει ο κόσμος το δημιούργημά σου δωρεάν, τότε νομίζω πως δεν είσαι στον "σωστό" (ελλείψει καλύτερης λέξης) δρόμο. Ολα αυτά είναι απλά η γνώμη μου και πώς το βλέπω. Ο κόσμος έχει ανάγκη από λαμπερά μυαλά, όχι από εμπόρους. Κατά τ' άλλα καλή επιτυχία σου εύχομαι και μακάρι να δει το φως της μέρας το έργο σου με οποιονδήποτε τρόπο.
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Χρήστο σ’ ευχαριστώ που έκανες την αρχή...ομολογώ οτι έκανα γιγάντια προσπάθεια να μη μιλήσω, κάπου δεν είχα διάθεση να διαφοροποιηθώ τόσο κάθετα με την γενική αντιμετώπιση της αρχικής δημοσίευσης...

ένα ίσως και να σώσει τον πιο πάνω “συγγραφέα”, η ανωνυμία του...άτιμο διαδίκτυο...κρυφτείτε όλοι οι δειλοί πίσω του...

Επειδή όμως απ’ όσα ξέρω, η εντιμότητα των προθέσεων αναπόφευκτα φαίνεται στα έργα των ανθρώπων...ο καθόλου φιλόδοξος, αλλά υπέρμετρα και κυνικά ματαιόδοξος “συγγραφέας” μας, θαρρώ πως, δύσκολα θα ξεφύγει της έκθεσης της κυνικότητάς του.

Και Χρήστο είσαι εξαιρετικά ευγενής. Εγώ δεν νοιάζομαι καθόλου για την επιτυχία του βιβλίου του...απλά γιατί το περιέγραψε ως ένα έργο που βγάζει επί πληρωμή τα “εσώψυχά” του...λίγο πορνεία μου κάνει και με την πορνεία ποτέ δεν τα είχα καλά...

Τα μύχια της ψυχής είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κι όταν τα εκθέτουμε στον κόσμο είναι πράξη τεράστια και ιερή και επιβάλλει σεβασμό από μόνη της απ΄όλους που μετέχουν σ’ αυτή την πράξη, για να την αλυσοδέσουμε στον άδηλο βωμό της αγοράς έτσι στεγνά...

Μια ταπεινή συμβουλή...Μην υποτιμάτε τα ένσημα του τεβε, ματαιόδοξε “συγγραφέα”, θα σας φανούν πολύτιμα στο μέλλον...
 
απλά γιατί το περιέγραψε ως ένα έργο που βγάζει επί πληρωμή τα “εσώψυχά” του...λίγο πορνεία μου κάνει και με την πορνεία ποτέ δεν τα είχα καλά...

Τα μύχια της ψυχής είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κι όταν τα εκθέτουμε στον κόσμο είναι πράξη τεράστια και ιερή και επιβάλλει σεβασμό από μόνη της απ΄όλους που μετέχουν σ’ αυτή την πράξη, για να την αλυσοδέσουμε στον άδηλο βωμό της αγοράς έτσι στεγνά...
:κόλλα5: Απόλυτη άποψη... Συμφωνώ μέχρι και με τις τελείες!!! :πάνω:
 
Ναι, Διατσέντα ακριβώς έτσι νιώθω κι εγώ για την εμπορευματοποίηση των... εσώψυχων. Και η δική μου αντιμετώπιση αν την άφηνα ελεύθερη κάπως έτσι θα ήταν, αλλά η άτιμη η πολιτική ορθότητα όσο κι αν τη μισώ, με έχει υποτάξει κομματάκι απ' ότι φαίνεται...
 
Στο βωμό του χρήματος ο δημιουργός θα κάνει το "σκόντο" που πρέπει για να πουλήσει..Πάνω στο δημιούργημα του και όχι μόνο... Και όταν κάνει κάποιος σκόντο στα εσώψυχα του μάλλον έχει χάσει το παιχνίδι...:)
 
Ακριβώς έτσι Νικόλα (την έχουμε κάνει κι αλλού αυτή τη συζήτηση). Και αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε τεράστιο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Καλό θα ήταν να αναρωτηθεί ο Καλαμαράς (και ο κάθε) αν θέλει να είναι ακόμα ένας από τους πολλούς ή αν θέλει να φέρει κάτι καινούριο. Το δεύτερο προϋποθέτει τουλάχιστον τη θέληση να μεταδώσεις στον κόσμο αυτό που έχεις μέσα σου.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Βρε παιδιά κι οι καλλιτέχνες πρέπει να ζήσουν, πώς να το κάνουμε; Ένας σκηνοθέτης, ένας μουσικός, ένας ζωγράφος, ένας ηθοποιός καλό είναι να μπορεί να ζει από την τέχνη του ώστε να την υπηρετεί απερίσπαστος. Τον συμβούλεψα να ανεβάσει το βιβλίο του δωρεάν αρχικά στο ίντερνετ, ώστε να αποκτήσει (αν τα καταφέρει) κοινό με αυτόν τον τρόπο. Ένας αξιόλογος συγγραφέας στη συνέχεια θα βγάλει και κάποια χρήματα. Κι αν βγάλει πολλά, μπράβο του, σημαίνει ότι τα αξίζει.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Κι εγώ πιστεύω πως οι καλλιτέχνες πρέπει να αμοίβονται. Όπως ο Μπαχ, οι Πινκ Φλόιντ ή ο Ντοστογιέφσκη.

Η επιφύλαξή μου ήταν για το σκεπτικό του Καλαμαρά. Στο ότι δηλ. ξεκινάει ελπίζοντας να βγάλει χρήματα από το πρώτο του κιόλας βιβλίο (το οποίο ενδεχομένως να είναι και πρωτόλειο, άγουρο) καθώς και τον τρόπο που σκέπτεται να το κάνει.
 
Top