Νήματα που είναι καλά να γίνουν

Σελιδούλα

Όμορφο Νιάτο
Χρησιμοποιώ για αγορές το ebay και για πληρωμές το paypal, εδώ και πολλά χρόνια (γύρω στη 10ετία). Δεν ξέρω αν θα μπορούσα -στην παρούσα φάση με βρεφάκι στα πόδια μου- να φτιάξω οδηγό. Σίγουρα όμως θα μπορούσα να βοηθήσω στο βαθμό που γνωρίζω κάποια πράγματα.
 

Ιπποπόταμος

Κοινωνός
Σκεφτόμουν να φτιάξω κάποια νήματα αλλά δεν είμαι σίγουρος αν συνάδουν με το φόρουμ ή αν όντως χρειάζονται οπότε είπα να τα γράψω εδώ και αν νομίζετε πως είναι χρήσιμα τα φτιάχνω:

1. "Εκδηλώσεις στην Αθηνα"
Σε αυτό το νήμα μπορούμε να αναρτούμε πληροφορίες για μικρές εκδηλώσεις πχ παρουσία ενός έλληνα συγγραφέα στο τάδε βιβλιοπωλείο. Εκδηλώσεις, δηλαδή, για τις οποίες δεν έχουν και πολύ ζουμί για κουβέντα αλλά θέλουμε να ενημερώσουμε απλώς τους συμφορουμίτες μήπως και ενδιαφέρει κάποιον. Προφανώς για πιο μεγάλες εκδηλώσεις που παίρνουν και λίγο συζήτηση όπως πχ ένα μεγάλο παζάρι βιβλίου (όπου λέμε την εμπειρία μας, οργανώνουμε κοινή εξόρμηση κλπ) συνεχίζουν να δημιουργούνται σαν αυτόνομα νήματα όπως γινόταν εως τώρα.

2. "Εκδηλώσεις στην Θεσ/νικη"
Ομοίως με το παραπάνω

3. "Να το πάρω;"
Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποια έκδοση ή ποια μετάφραση ενός βιβλίου να αγοράσω ή αν όντως αξίζει να αγοράσω κάποιο (πχ προσφάτως είχα την απορία για κάποια πολύ φθηνά αλλά καλά βιβλία από την πρωτοπορία). Οπότε έλεγα να φτιάξω ένα θέμα που να μπορούμε να ζητήσουμε ανάλογες πληροφορίες από άλλα μέλη.

4. "Κληρώσεις βιβλίων"
Ανα διαστήματα εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία κλπ κάνουν διαδικτυακές κληρώσεις βιβλίων. Οπότε έλεγα να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια λίστα με τέτοιες ιστοσελίδες και παράλληλα να υπάρχει ενημέρωση όταν γίνεται κάποιος διαγωνισμός.
 

Στιλλ ιλλ

Κοινωνός
Ιππόποταμε ωραίες ιδέες, εγώ συμφωνώ. Απλά ας μιλήσει κάποιος απο τους διαχειριστές σε περίπτωση που υπάρχουν παρεμφερή νήματα.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Για τις εκδηλώσεις ανοίγουμε χώρια νήμα για κάθε μία, μέχρι τώρα. Πάντως, θα μπορούσαμε να έχουμε και μία γενικής χρήσης, θα το δούμε.

Για το ποια έκδοση/μετάφραση είναι καλύτερη, γιατί έχω την (ψευδ)αίσθηση πως υπάρχει νήμα; Μπορεί να βοηθήσει κανείς;

Οι "κληρώσεις βιβλίων" δεν γίνονται στο φέις με τα λάικ; ή μιλάμε για κάτι άλλο;
 

Ιπποπόταμος

Κοινωνός
Σχετικά με το 3ο νήμα υπάρχουν αυτά τα δυο θέματα που είναι σχετικά και το καλύπτουν εν μέρει:
- http://www.λεσχη.gr/forum/showthread.php?2159-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD&highlight=%EC%E5%F4%E1%F6%F1%DC%F3%E5%E9%F2

- http://www.λεσχη.gr/forum/showthread.php?7366-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD&highlight=%EC%E5%F4%E1%F6%F1%DC%F3%E5%E9%F2


Το καλύπτουν εν μέρει και όχι πλήρως για δύο λόγους:
1) δεν σχετίζονται με την ποιότητα της έκδοσης
2) αν πχ εγώ έχω βρει το Χ βιβλίο από τον Υ μεταφραστή (που δεν υπάρχει στα παραπάνω) που να ρωτήσω αν "αξίζει" να το πάρω; (Μιας και δεν αναζητώ την "καλύτερη" μετάφραση αλλά πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μετάφραση)

Τα δυο παραπάνω μπορούν να καλυφθούν για μερικά βιβλία στα αντίστοιχα νήματα-παρουσιάσεις αλλά για κάποια δεν υπάρχουν. Χμμμ ουτε εγώ είμαι σίγουρος αν αξίζει να δημιουργηθεί (όπως είχα πει και στο αρχικό) οπότε οτι καταλαβαινετε...:))))

Το 4ο νήμα τώρα μπορεί να αφορά και σελίδες στο fb που κάνοντας like/share μπαίνεις στην κλήρωση αλλά και γενικότερα σε άλλες ιστοσελίδες πχ στην σελίδα του Ψυχογιού τρέχει αυτό το διάστημα αυτή η κλήρωση όπου συμπληρώνοντας μια φόρμα μπαίνεις στην κλήρωση (αντίστοιχες κληρώσεις κάνουν πολλοί εκδοτικοί οίκοι).
 

Πιούζυ

Κοινωνός
Νομίζω ότι το θέμα έκδοσης/μετάφρασης είναι κάτι που όλους μας ενδιαφέρει, οπότε ένα σχετικό νήμα θα ήταν χρήσιμο. Είχα ξεχάσει την ύπαρξη του "Αναζήτηση καλύτερης μετάφρασης". Πόσο καλό νήμα! Κρίμα που έχει χαντακωθεί στις σελίδες των άπειρων νημάτων στη Λέσχη.

Έχω και πρόσφατο παράδειγμα! Μόλις χτες έπεσα σε μια ιστοσελίδα με αμερικανική ποίηση, που είχε το πρωτότυπο κείμενο δίπλα στην μετάφραση. Ε μιλάμε μίλια μακριά το πρωτότυπο. Μάλλον η μετάφραση έγινε στο πόδι ίσα ίσα για να ανέβει το άρθρο. :όχισουλέω:
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Παιδιά, στην ΛτΒ θέλουμε ξέχωρα νήματα για κάθε πράγμα, με έναν σωστό περιγραφικό τίτλο και στοιχειώδες περιεχόμενο.

Ένας από τους λόγους είναι πως έτσι βοηθιέται περισσότερο κάποιος που ψάχνει για την συγκεκριμένη μετάφραση. Αυτό, διότι οι μηχανές αναζήτησης (μέσα σε χίλια δυο άλλα) στον σύνθετο αλγόριθμό τους, παίρνουν αρκετά σοβαρά τον τίτλο του νήματος. Έτσι η πληροφορία θα χάσει σε εκτίμηση όταν έχει έναν γενικό τίτλο ενώ θα ανέβει σε υπόληψη από έναν σωστό τίτλο.

Έτσι, για παράδειγμα, η Πιούζυ ρωτούσε στο νήμα με τα εφήμερα για την μετάφραση κτλ. από "το Όπιο" του Κοκτό. Εκεί, πέρα από το ότι ήταν γραφτό να διαγραφεί η όποια χρήσιμη πληροφορία, ήταν στο λάθος μέρος για να πάρει την δέουσα προσοχή από την μηχανή αναζήτησης.

Το απομόνωσα σε ανεξάρτητη οντότητα και του έδωσα έναν πιο σωστό τίτλο: Πληροφορίες για βιβλίο και μετάφραση: "Το Όπιο" του Ζαν Κοκτώ
(την λ. "μετάφραση" μόλις την πρόσθεσα, βασικά)

Σε επόμενες αναζητήσεις του πολύ συγκεκριμένου πράγματος, όταν δηλ. κάποιος ψάχνει να βρει μια σωστή μετάφραση του συγκεκριμένου βιβλίου, η μηχ.αναζήτησης θα το φέρει πιο ψηλά από ότι όπως ήταν και ο άνθρωπος έχει και πιο πολλές πιθανότητες να κάνει κλικ, εφόσον βλέπει τον τίτλο, πώς είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει.

Ο τρόπος οργάνωσης της Πληροφορίας στο φόρουμ δεν είναι τόσο ένα καπρίτσιο όσο αποτέλεσμα εφαρμογής διαφόρων αρχών της συγκεκριμένης επιστήμης. Και είναι, μεταξύ άλλων, κι ο λόγος που η Λ από πολύ νωρίς στέκει ψηλά στην υπόληψη του google.

Οπότε, όποιος θέλει να ζητήσει πληροφορίες για μια μετάφραση, για την ποιότητα ενός βιβλίου κτλ. θα πρέπει να δημιουργεί νέο νήμα με έναν σωστό τίτλο και μια σαφή διατύπωση του ερωτήματός του.

(Άσχετο: αυτόν τον καιρό δουλεύω σε ένα ξένο πρότζεκτ όπου η δουλειά μου είναι να απομονώνω χρήσιμες πληροφορίες από έναν όγκο ερωτήσεων και προβλημάτων που θέτουν κάποιοι, για να πάρουν απαντήσεις και λύσεις, πάνω σε ένα πολύ τεχνικό και εξειδικευμένο θέμα, και να εμπλουτίζω με αυτές μια γνωσιακή βάση. Είναι εντυπωσιακό πόσο οι άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπαίνουν στον κόπο να διατυπώσουν σαφείς ερωτήσεις και να δώσουν σαφείς τίτλους στα προβλήματά τους. Και γι'αυτό, βέβαια, χρειάζεται ένας ειδικός της Πληροφορίας για να απομονώσει και να εξάγει την χρήσιμη Πληροφορία μέσα από το κομφούζιο. Ή, ας πιάσω άλλο παράδειγμα, πόσες φορές δεν έχω συμβουλέψει σε κόσμο να βάζει σωστό περιγραφικό θέμα στα ημέιλ που στέλνει. Μα κι ο παραλήπτης θα βοηθηθεί, βλέποντας σε ένα γεμάτο κυτίο εισερχομένων με μια ματιά σωστούς τίτλους, αλλά καί οι δύο, όταν αύριο μεθαύριο θα χρειαστεί να ψάξουν για το μήνυμα με την λειτουργία της αναζήτησης.)

Πιάνοντας τις εκδηλώσεις, τώρα. Αυτές έχουν έναν εφήμερο χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, μπορούν να μένουν τα σχετικά νήματα ακόμα και για τον ιστορικό τους χαρακτήρα. Δηλ. πάει κάποιος στην συγκεκριμένη έκθεση και μας λέει εντυπώσεις. Ας μείνουν να θυμόμαστε και να ξέρουμε τα καλά και τα στραβά και να μπορούμε να συγκρίνουμε. Η πληροφορία, λοιπόν, παρά τον εφήμερο χαρακτήρα του συμβάντος, συνεχίζει να έχει αξία και δει σε ένα φόρουμ της συγκεκριμένης θεματολογίας.

Τώρα για τις κληρώσεις, αυτές είναι καθαρή διαφήμιση των διαφόρων οίκων, αλλά δεν πειράζει. Εκεί ας έχει ένα νήμα γενικής χρήσης το οποίο μπορεί να το σβήνουμε και κάθε τόσο.

Συνοψίζοντας λοιπόν: πληροφορίες για συγκεκριμένη μετάφραση/έκδοση κτλ. σε ξέχωρο νήμα.
Εκδήλωση κτλ. η κάθε μία σε ξέχωρο νήμα.
Προσφορά βιβλίου από εφημερίδα κτλ. σε ξέχωρο νήμα (όταν είναι σειρά όλη η σειρά σε δικό της νήμα).

:)
 

Πιούζυ

Κοινωνός
Θέλω να πω το εξής με αφορμή την ανάρτησή σου Φάρε:

Τόσα χρόνια στη Λέσχη, όταν παρουσιάζεται η ανάγκη να ψάξω κάτι σχετικό με λογοτεχνία θεωρώντας ότι θα βοηθηθώ και θα κερδίσω χρόνο, καταφεύγω στην Αναζήτηση που προσφέρει το φόρουμ.

Ποτέ μα ποτέ όμως δεν βοηθήθηκα. Αντιθέτως, ήρθα αντιμέτωπη κάθε φορά με ένα σωρό νήματα και κατ' επέκταση δεκάδες σελίδες που διαμορφώθηκαν τόσα χρόνια και που απλώς περιείχαν τη λέξη για την οποία αναζητούσα πληροφορίες. Με αποτέλεσμα να χαωθώ στο πέλαγος των σελίδων, να τα παρατήσω και να καταφύγω στον γενικό ιστό.

Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι στη Λέσχη υπάρχουν πολυάριθμα νήματα που κάποια στιγμή άνοιξαν όταν παρέστη ανάγκη, τα οποία όμως αχρηστεύθηκαν σύντομα ίσως επειδή δεν είχαν συγκεκριμένο θέμα/τίτλο/κατηγορία μπλαμπλαμπλα. Και τα οποία, καλύπτουν όλα ένα παρόμοιο ζήτημα [και μάλιστα ζήτημα σημαντικό στο οποίο όλο και κάποια στιγμή θα θέλει κάποιος να καταφύγει (για παράδειγμα έκδοση/μετάφραση)], έχουν όμως θαφτεί στις σελίδες ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται στα βασικά τύπου "Ποιο αγόρασες" ή "Ποιο διάβασες".

Και αυτό το οποίο θέλω να πω τελικά είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει ένα ξεκαθάρισμα προτού ανοίξουν νέα νήματα με θέμα το οποίο ήδη υπάρχει σε 2-3 άλλα που άνοιξαν πριν καιρό.

:χμ:
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Δεν έχεις άδικο πως η λειτουργία της αναζήτησης δεν είναι ιδανική.

Θα συμβούλευα τα δύο εξής που κάνω κι εγώ:
  1. χρησιμοποιώ την προηγμένη αναζήτηση και π.χ. βλέπω εάν αυτό που αναζητώ εμπεριέχεται σε κάποιον τίτλο (υπάρχει σχετική ρύθμιση εκεί), πράγμα που πιθανό να με βγάλει σε κάτι σχετικό. Έτσι π.χ. αν ψάχνω βιβλία του Καζαντζάκη, βάζω το λήμα και "αναζήτηση μόνο σε τίτλους" (εκεί δίπλα στο "Λέξη/Φράση-Κλειδί").
  2. χρησιμοποιώ τον καλύτερο για αναζητήσεις που είναι το google. Και πάλι στην προηγμένη αναζήτηση όπου εκεί μπορείς να διευκρινίσεις σε ποιον συγκεκριμένο ιστότοπο να ψάξει (στο πεδίο όπου λέει "αναζήτηση σε ιστότοπο/τομέα"). Πράγμα που μπορείς να το κάνεις και στην κανονική αναζήτηση ως εξής: μετά τις λέξεις κλειδιά που ψάχνεις γράφεις: site:www.λεσχη.gr
Δοκιμάστε και πείτε μου αποτελέσματα. :ναι:
 

Βάγγυ

Κοινωνός
Κι εγώ όταν θέλω να βρω κάτι, πατάω το «αναζήτηση μόνο σε τίτλους» (με την προϋπόθεση πως θυμάμαι κάτι από τον τίτλο), διαφορετικά χάνομαι.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Επίσης μπορείς να ψάξεις μόνο αναρτήσεις, δεν χρειάζεται να ψάχνεσαι με νήματα δεκάδων σελίδων. Το κάνεις ως εξής: Πας στην προηγμένη αναζήτηση και πατάς "Ένας τύπος περιεχομένου". Στη σελίδα που σου ανοίγει προς τα κάτω έχει επιλογές: νήματα / αναρτήσεις. Πάτα αναρτήσεις και μετά κάνε την αναζήτησή σου :) Με τον τρόπο αυτό θα βρίσκεις ακριβώς τον όρο που θες έστω κι αν το νήμα είναι πολλών σελίδων.
 
Οπως η Πιουζυ ετσι και εγω ποτέ δεν με εχει βοηθησει η αναζητηση. Τωρα διαβαζω αυτα που λετε για προηγμενη αναζητηση και την επομενη φορά θα το δοκιμασω έτσι.
 
Top