Δεν ξέρω αν ταιριάζουν εδώ αυτά που θα γράψω. Δεν ξέρω αν είμαι γεροπαράξενος ή ιδιότροπος ή δεν ξέρω γω τι. Και ενδεχομένως θα έπρεπε να το κάνω "γαργάρα" που λένε και να μην ασχοληθώ.
Το θέμα έχει ως εξής: Εδώ κι έναν χρόνο περίπου συνεργάζομαι με ένα project στον Καναδά, το Database of Religious History. Η (κακή, άλλα ας μην το πιάσουμε αυτό τώρα) ιδέα είναι ότι μαζεύονται ερευνητές απ'όλον τον κόσμο και γράφουν entries, δηλαδή καταχωρήσεις για διάφορα θέματα περί θρησκείας. Υπαρχει ενα εκτενέστατο ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντάς (Yes, No, Field doesn't Know, I don't know), βάζεις σημειώσεις και βιβλιογραφία. Υπάρχουν κάποιοι editors (μεταδιδακτορικοί) που κάνουν κάποια επιμέλεια στις καταχωρήσεις και όλα καλά.
Τη Δευτέρα έπεσα πάνω σε μια καταχώρηση ελληνίδας υποψήφιας διδακτόρισσας για έναν λόγο ενός συγγραφέα, πάνω στο έργο του οποίου έχω κάνει τη διατριβή μου, έχω δημοσιεύσει και τον μελετώ τα τελευταία 15 περίπου χρόνια.
Η καταχώρηση, εκτός από το ότι ήταν άθλια, ήταν και βαθύτατα προσβλητική, για τους εξής λόγους: 1) κείμενο με google translate (από ελληνικά στα αγγλικά). 2) ανακρίβειες στο κείμενο. 3) παντελής βιβλιογραφική ανεπάρκεια = μόνο 4 γενικά έργα, τα οποία είναι άσχετα με το θέμα, δεν ανέφερε τις κριτικές εκδόσεις στη σχετική καρτέλα των καταχωρήσεων, δεν υπάρχει αναφορά σε μια ντουζίνα τουλάχιστον sites σχετικά με τον συγγραφέα και το έργο του. 5) χάρτης (επειδή χρειάζεται να ορίζεται η γεωγραφική περιοχή που αφορά στην κάθε καταχώρηση) αλλού γι' αλλού.
Πρώτη αντίδραση ήταν να αρχίσω να κάνω challenge κάθε της απάντηση. Η δεύτερη ήταν να γράψω στους editors και να τους βρίσω επειδή δέχτηκαν αυτό το τόσο άθλιο πράγμα. Τρίτη αντίδραση δεν έχω, και υποθέτω ότι θα το κάνω "γαργάρα" στο τέλος. Αλλά με ενοχλεί βαθύτατα και με προσβάλλει βαθύτατα όχι επειδή είναι ένα πεδίο που γνωρίζω καλά και έχω ασχοληθεί, όχι επειδή το επίπεδο είναι απαράδεκτο ή ότι η περι ης ο λόγος συνάδελφος (ή συναδέλφισσα;;;;;) δεν μπήκε στον κόπο να προσπαθήσει να μας πει λίγα περισσότερα. Αλλά επειδή, καθώς αυτά τα entries παίρνουν DOI, μετράνε στο βιογραφικό σαν δημοσιεύσεις. Και φαίνεται ΤΟΣΟ πολύ ότι δεν την νοιάζει η επιστημονική αξιοπρέπεια, παρά μόνο η δημοσιευσοθηρία (sic). Καλά, για τους άλλους που το δεχτήκανε αυτό, τι να πω;
Λυπάμαι πολύ αν είναι αυτό το επίπεδο και κυρίως αν είναι αυτή η νοοτροπία.