Νήμα για εφήμερα μηνύματα (που όμως θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας)

@Βιστέρια θα με συγχωρέσεις που θα εκφράσω ένα "θεματάκι" με τη διατύπωση βιβλιογραφικό κομμάτι, επειδή είναι ανθρώποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν το σπουδαίο υλικό που τους έχουν αφήσει οι προηγούμενοι είτε το καταστρέφουν. Σηκώνει πάρα πολύ συζήτηση, την οποία ευχαρίστως μπορούμε να κάνουμε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βιβλιογραφικό κομμάτι είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος (γιατί έχει γίνει πρόβλημα, πια). Το ζήτημα πιστεύω είναι τα κίνητρα και η τοποθέτηση απέναντι στο εκάστοτε επιστημονικό πεδίο που καθεμιά/καθένας επιλέγει να πορευτεί.

Επειδή εδώ και λίγο καιρό με έπιασε η εντελώς παράλογη μανία να καταλογογραφήσω τα βιβλία μου σε ένα excel, σήμερα που πέρναγα ένα ράφι έπεσα πάνω στο εξαιρετικό βιβλιαράκι του Τζών Φρίλι, την Κωνσταντινούπολη. Το είχα διαβάσει πριν κάμποσα χρόνια και θυμάμαι ήταν εξαιρετικό, με πολύ ζωντανές και πολύ γοητευτικές περιγραφές.
Χαζεύοντας όμως λίγο το βιβλίο, το μάτι μου έπεσε σ΄αυτό:
1355

Συγχωρείστε τη χαζομάρα μου και την αντιπάθειά μου προς τον βρετανό ηθοποιό, αλλά σίριουσλι;
Είναι λόγος να πάρει κάποιος ένα βιβλίο επειδή ένας γλυκανάλατος ηθοποιός το πρότεινε σε μια γλυκανάλατη ταινία;
Τι είδους μάρκετινγκ είναι τούτο, εκδόσεις Περίπλους; :όχισουλέω:

Ε @ΜιΛάμπρος αφού η γλυκανάλατη ταινία με τον γλυκανάλατο ηθοποιό έκανε τεράστια επιτυχία, γιατί να μην τη χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε λίγο τις πωλήσεις του βιβλίου;
Με εκτίμηση
Από την ομάδα Μάρκετινγκ του Εκδοτικού Οίκου Περίπλους

(Μου αρέσει η προσεκτικά διατυπωμένη σου μομφή ως προς την ποιότητα ταινίας και ηθοποιού - Προσωπικά θα το χαρακτήριζα απλά εμπορική μπούρδα και χαζό-ηθοποιό. Έχω λιγότερο τακτ από εσένα μάλλον)

@ΚρίτωνΓ το τάκτ δεν εντοπίζεται στους χαρακτηρισμούς του ηθοποιού και της ταινίας, αλλά στην έμπνευση του εκδοτικού οίκου να προσθέσει στο οπισθόφυλλο τον κράχτη. Όταν εκδίδεις ένα βιβλίο ιστορίας και απευθύνεσαι στον πιθανό αναγνώστη-δυνητικό αγοραστή χρησιμοποιώντας μια ταινία που (όπως και να το κάνουμε) απευθύνεται σε ορισμένη κατηγορία θεατών οι οποίοι θεωρούν ελκυστικό έναν ηθοποιό που στην πραγματική ζωή εκτός από σάτυρος είναι και μέθυσος και παριστάνει έναν τύπο ναϊφ άγγλου τζέντλεμαν που δεν υπήρξε ποτέ, είτε δεν έχεις και πολύ εμπιστοσύνη στο εκδοτικό σου εγχείρημα, είτε υποτιμάς τους αναγνώστες πιστεύοντας ότι θα τσιμπήσουν επειδή το βιβλίο αναφέρθηκε σε μια κάποια ταινία (επομένως θεωρείς την ταινία ανώτερη και με κύρος ικανό να επικυρώσει την αξία του βιβλίου που εκδίδεις). Προσωπικά, κλίνω προς το δεύτερο και δηλώνω ευθαρσώς ότι θα τσίμπαγα μόνο αν μου λέγανε ότι το βιβλίο το διάβαζε η Τζίνα Τζεϊμσον σε κάποια από τα αριστουργήματα της μεγαλειώδους καριέρας της.

Πάντως, επειδή είναι κάπως σχετικό, μου κίνησε πολύ έντονα την περιέργεια (ηχητικά και σκηνοθετικά) το τρεϊλερ για μια νεα σειρά της τηλεόρασης που βασίζεται σε βιβλίο.

Επειδή εδώ και λίγο καιρό με έπιασε η εντελώς παράλογη μανία να καταλογογραφήσω τα βιβλία μου σε ένα excel...
Και εγω καποια στιγμή ηθελα να φτιαξω ενα εξελακι με τα βιβλια μου και ενα μελος εδω μεσα (ας με συγχωρεσει το μελος δεν θυμαμαι ποιος ήταν :ντροπή: ) ειχε προτεινει μεταξυ αλλων το Libib, ένα σαιτ που μπορεις να φτιαξεις λογαριασμο και να καταχωρησεις εκει τις λιστες σου, συλλογες, βιβλία η οτιδηποτε θελεις και τελικα τα έβαλα εκει. Απλο στην χρήση του, πρακτικό και ευχρηστο.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Και εγω καποια στιγμή ηθελα να φτιαξω ενα εξελακι με τα βιβλια μου και ενα μελος εδω μεσα (ας με συγχωρεσει το μελος δεν θυμαμαι ποιος ήταν :ντροπή: )
Νομίζω ήταν η Σελεφά, θυμάμαι ότι υπήρξε μια κουβέντα μαζί της σε ένα σχετικό νήμα. :ντροπή:

@Χρυσόστομος έριξα μια ματιά στον σύνδεσμο που ανέφερες. Πολύ ωραίο φαίνεται, απλά νομίζω η πληροφορία που μπορεί να πάρει το excel είναι περισσότερη και πιο προσωποποιημένη σε σχέση με τη σελίδα. Προσωπικά πχ βάζω ημερομηνίες και πόλεις όπου αγόρασα το κάθε βιβλίο για να έχω μια εικόνα του πόσο σπάταλος είμαι. Και ένα αρχείο excel νομίζω είναι πιο βολικό να το μεταφέρεις δεξιά κι αριστερά.

Τριγυρνώ στην πόλη μου και δεν πιστεύω τις εικόνες που βλέπω...
Ευτυχώς, ο Πηνείος είναι λιγότερο μανιασμένος τις τελευταίες μέρες και άντεξαν κάποια αναχώματα συν το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, αλλιώς σήμερα δε θα υπήρχε Λάρισα. Θα είχαμε θαφτεί κάτω από τόνους νερού.
Υπάρχει και το παράδοξο βέβαια, πως το κέντρο που μένω εγώ δεν μαρτυρά με τίποτα την καταστροφή που έχει προκαλέσει οι θεομηνία, οπότε οι περισσότεροι είναι στην κοσμάρα τους σε καφέ και τσιπουράδικα...

Δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα γινόταν αν ο Ντάνιελ χτυπούσε την Αθήνα, που δεν έχει καμία υποδομή για πλημμύρες κλπ κλπ.

@Νικόλας Δε Κιντ καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους τους ανθρώπους της περιοχής,χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες κάποιοι καταστράφηκαν εντελώς..μακάρι να υπάρξει κάποια αντίδραση απο το κόσμο προς τη κυβέρνηση και τους δήμους για τις εγκληματικές παραλείψεις και κακοτεχνίες τους που οδήγησαν σε αυτή τη καταστροφή.

Αν χτυπούσε την Αθήνα με τον ίδιο τρόπο όντως ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να διανοηθεί τη θα βλέπαμε..

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Καλή δύναμη @Νικόλας Δε Κιντ! Ακόμα δεν πιστεύω τι ζωές χάθηκαν, τι καταστροφές έχουν γίνει και πως θα κλείσουν αυτές οι πληγές που άνοιξαν σε όλη την χώρα..

Την πέρασε ελαφριά την κακοκαιρία η Αθήνα και παρόλα αυτά είχε αρκετές πλημμύρες σημεία, πχ ο σταθμός στο Μοναστηράκι είχε γίνει μια μικρή λίμνη.
Κάπου είχα διαβάσει ένα άρθρο που απαντούσε στο ερώτημά σου Νικόλα, τι θα γινόταν αν υπερχειλίσουν τα ποτάμια στην Αθήνα

Οι σκέψεις μου μετά από τις καθιερωμένες μου διακοπές στην Ελλάδα.
Ο κόσμος στις μικρές πόλεις δεν διαβάζει, τελεία και παύλα. Πήγα στα Public να αγοράσω φορτιστή, στο ισόγειο ήταν το τμήμα με τα κινητά, τους υπολογιστές κλπ. και στο υπόγειο το τμήμα με τα βιβλία. Πάνω γινόταν της τρελής από κόσμο, κατέβηκα κάτω να χαζέψω και ήμασταν μόνο εγώ και η πωλήτρια. Άλλη μέρα έκανα βόλτα σε άλλα τρία βιβλιοπωλεία, το ίδιο σκηνικό, εγώ ο μόνος πελάτης και ο πωλητής. Δεν είδα πουθενά κάποιον να διαβάζει βιβλίο σε καφετέρια, πάρκο ή ΜΜΕ. Είμαι σίγουρος ότι στις μεγάλες πόλεις είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά σε μέρη όπως η Ξάνθη, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Ο κόσμος στις μικρές πόλεις δεν διαβάζει, τελεία και παύλα. Είμαι σίγουρος ότι στις μεγάλες πόλεις είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά σε μέρη όπως η Ξάνθη, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.
Ο κόσμος στις μικρές πόλεις Έλληνας δεν διαβάζει, τελεία και παύλα. Είμαι σίγουρος ότι στις μεγάλες πόλεις είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά σε μέρη όπως η Ξάνθη, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Ο κόσμος στις μικρές πόλεις Έλληνας δεν διαβάζει, τελεία και παύλα. Είμαι σίγουρος ότι στις μεγάλες πόλεις είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά σε μέρη όπως η Ξάνθη, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.
Σίγουρα, άλλα όλα αυτά τα βιβλία που εκδίδονται και γίνονται μόδα και το 'να και τ' άλλο ποιος τα διαβάζει; Ο Κανένας; Αν και προφανώς οι μόδες έρχονται από το εξωτερικό.

@Διχασμένη θα σου απαντούσα: "σήκωσε το κεφάλι και κοίτα τις στοίβες που έχεις γύρω σου. Είναι και μερικοί ακόμη ακόμα σαν εσένα".
Όμως προτιμώ να σε παραπέμψω εδώ:

Όχι ότι έχει άδικο το κείμενο, σε ολόκληρο Δασαρχείο, μόνο μια κυρία ακόμη διαβάζει. Αλλά το βρήκα αρκετά σνομπ! Αυτό έγινε γιατί αναφέρει φιλοσοφικά κείμενα, τα οποία εγώ και φαντάζομαι οι περισσότεροι από όσους διαβάζουμε για ευχαρίστηση, τα ξέρουμε μόνο από δεύτερο χέρι. Και μάλλον στηλιτεύει περισσότερο την ημιμάθεια του διαδικτύου, με τα διάφορα ρητά και δήθεν αποφθέγματα παρά ακριβώς το ότι ως λαός δεν διαβάζουμε.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Τελικα η αρκτική, ο αρκτικός κύκλος, ο αρκτικός ωκεανος, η αρκτική ζώνη κλπ ΔΕΝ ονομαζονται ετσι χαρη στις πολικες αρκουδες οπως νομιζα.

Ποτέ δεν σκέφτηκα πάνω σε αυτό το θέμα!
Στη Wikipedia πάντως (μόλις κοίταξα) λέει ότι προέρχεται από τον αστερισμό της Μεγάλης ή της Μικρής Άρκτου, η οποία περιέχει τον ουράνιο Βόρειο Πόλο. Άρα, έστω κι έμμεσα, σχετίζεται με τις αρκούδες (όχι τις πολικές, γενικά). :))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ναι αυτο ακριβως εμαθα. Το ονομα αναφερεται στον αστερισμο και οχι στην πανιδα.
Αλλιως θα μπορουσαμε να πουμε "πινγκουινικός ωκεανος" κλπ για το Νοτιο Πολο

Ή μηπως δεν ειναι τυχαιο οτι ο αστερισμος που μοιαζει με αρκουδα δειχνει στο μερος οπου ζουν οι πολικες αρκουδες;;;;;;
ΤΗ ΜΑΣ ΚΡΕΙΒΟΥΝ?? ΔΓΙΑΔΟΣΤΑΙ!!!11