Νήμα για εφήμερα μηνύματα (που όμως θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας)

@Αδριανός Ζωγράφος, για να καταλάβω τη λογική σου, θα ήθελες να μου πεις πως και με ποιόν τρόπο ο Πρωθυπουργός παρέκαμψε τη δικαιοσύνη; Πότε έβγαλε κάποιο πόρισμα ή μίλησε για τελεσίδικες αποφάσεις;
Προφανώς, λέγοντας γελοίος, εννοείς ανίκανος, μιας και εγώ προσωπικά δε βλέπω κάποιον να γελοιοποιείται. Ούτε καν τον Τσίπρα θα έλεγα γελοίο. Ανίκανο θα τον έλεγα, αμοραλιστή, καιροσκόπο ναι, αλλά γελοίο όχι.

Σχετικά με το επώνυμο που αναφέρεις. Εγώ θα έλεγα μάλλον πίσω τον πηγαίνει παρά μπροστά.
Ο πατέρας του μετά βίας κατάφερε να κυβερνήσει 2,5 χρόνια και να αντιπολιτευθεί στον άκρατο λαϊκισμό του τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κυριάκος ήδη κυβερνάει 2 τετραετίας και πάει και για τρίτη αν δε συμβεί κάτι συγκλονιστικό.

Από την άλλη καλά κάνεις και αναφέρεις τις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, που υπάρχουν από τη σύσταση του, και να σου πω την αλήθεια συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για το αν μια κυβέρνηση είναι ικανή η όχι. Το να ζητάμε να διορθωθούν παθογένειες αιώνων ενώ ουσιαστικά και μεις οι ίδιοι δεν πιστεύουμε σε αλλαγές, είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό. Δες τι έγινε με τον αντικαπνιστικό νόμο ή με τα παραθυράκια του ΑΣΕΠ.

Σχετικά με τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο υπήρχε και αύξηση κοντά στο 10%. Το πρόβλημα είναι οι εισαγωγές, μιας και ο παραγωγικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε ύφεση. Οπότε το εμπορικό ισοζύγιο είναι ένα θέμα. Ναι, μεν εξάγουμε, αλλά ουσιαστικά εξαρτόμαστε από άλλες χώρες παραγωγής για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε.

Τέλος, να σου πω πως δεν μπορεί αν γίνει κουβέντα με αφοριστικά συνθήματα τύπου "όλοι είναι γελοίοι". Ο ένας αναιρεί τα πάντα, οπότε ο άλλος συνομιλητής φαίνεται πως υπερασπίζεται κυβερνήσεις και πρόσωπα. Πες αν θέλεις ποιον θεωρείς εσύ "μη γελοίο" ή ποιον θεωρούσες και να συζητήσουμε πάνω σε αυτή τη βάση.

Από την άλλη καλά κάνεις και αναφέρεις τις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, που υπάρχουν από τη σύσταση του, και να σου πω την αλήθεια συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για το αν μια κυβέρνηση είναι ικανή η όχι. Το να ζητάμε να διορθωθούν παθογένειες αιώνων ενώ ουσιαστικά και μεις οι ίδιοι δεν πιστεύουμε σε αλλαγές, είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό. Δες τι έγινε με τον αντικαπνιστικό νόμο ή με τα παραθυράκια του ΑΣΕΠ.
Επί τούτου, προσυπογράφοντας αυτά που λέει ο @Νικόλας Δε Κιντ, να πω ότι Υπουργός που παραιτήθηκε (δήθεν από ευθιξία :μουάχαχα:) μετά το δυστύχημα των Τεμπών βγήκε στο καπάκι (ελάχιστους μήνες μετά και με συντρηπτικά ποσοστά κιόλας) και παραμένει βουλευτής . Υποθέτω πως δεν τον ψηφίσαν απλά συγγενείς και φίλοι. Για να ψαχτούμε λίγο και οι Έλληνες πολίτες μήπως φταίμε που μας κυβερνούν "γελοίοι, ανίκανοι και διεφθαρμένοι" ενώ εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε καθόλου τίποτε από αυτά.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εμένα δεν μου αρέσει αυτή η απαξίωση της πολιτικής η οποία καταλήγει να είναι και απαξίωση της Δημοκρατίας.

Κι εγώ, παρότι έχω διάφορους πρωθυπουργούς ως καλύτερους ή χειρότερους, δεν θα χαρακτήριζα κανέναν ως "γελοίο". Μάλιστα, πιστεύω πως σε όλους αξίζει ένας σεβασμός, αφού διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πριν πάρα πολλά χρόνια είχα εκφράσει κάποια παρόμοια απαξίωση και θυμάμαι πως η μητέρα μου, που ήταν πιο οξυδερκής τότε, από τώρα, στα γεράματά της, μου είχε πει κάτι απλό, σωστό, που μου έμεινε. Πως η πρόοδος που γνώρισε η χώρα δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά προφανώς έγινε διαχρονικά από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων.

Ο Τσίπρας, μιας και αναφέρθηκε, που σε εμένα φαντάζει σαν ο χειρότερος που πέρασε από την θέση, κατ' εμέ έκανε πράγματα που μπορείς να τα χαρακτηρίσεις γελοία (όπως τα άκαιρα εγκαίνια του μετρό, την ανέγερση του μνημείου πεσόντων που... δεν σκοτώθηκαν ποτέ, ή την επίσκεψή του στην κηδεία ενός δικτάτορα κ.α.) όμως δεν θα ήθελα να τον πω τον ίδιο γελοίο και μόνο από σεβασμό προς την θέση.

Να πω επίσης, πως η θέση που με συγκινεί πραγματικά είναι αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην καρδιά μου υπάρχει εκεί ως ο πιο αγαπητός ο Κωστής Στεφανόπουλος.

@Αδριανός Ζωγράφος, για να καταλάβω τη λογική σου, θα ήθελες να μου πεις πως και με ποιόν τρόπο ο Πρωθυπουργός παρέκαμψε τη δικαιοσύνη; Πότε έβγαλε κάποιο πόρισμα ή μίλησε για τελεσίδικες αποφάσεις;
Προφανώς, λέγοντας γελοίος, εννοείς ανίκανος, μιας και εγώ προσωπικά δε βλέπω κάποιον να γελοιοποιείται. Ούτε καν τον Τσίπρα θα έλεγα γελοίο. Ανίκανο θα τον έλεγα, αμοραλιστή, καιροσκόπο ναι, αλλά γελοίο όχι.

Σχετικά με το επώνυμο που αναφέρεις. Εγώ θα έλεγα μάλλον πίσω τον πηγαίνει παρά μπροστά.
Ο πατέρας του μετά βίας κατάφερε να κυβερνήσει 2,5 χρόνια και να αντιπολιτευθεί στον άκρατο λαϊκισμό του τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κυριάκος ήδη κυβερνάει 2 τετραετίας και πάει και για τρίτη αν δε συμβεί κάτι συγκλονιστικό.

Σχετικά με τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο υπήρχε και αύξηση κοντά στο 10%. Το πρόβλημα είναι οι εισαγωγές, μιας και ο παραγωγικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε ύφεση. Οπότε το εμπορικό ισοζύγιο είναι ένα θέμα. Ναι, μεν εξάγουμε, αλλά ουσιαστικά εξαρτόμαστε από άλλες χώρες παραγωγής για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε.

Τέλος, να σου πω πως δεν μπορεί αν γίνει κουβέντα με αφοριστικά συνθήματα τύπου "όλοι είναι γελοίοι". Ο ένας αναιρεί τα πάντα, οπότε ο άλλος συνομιλητής φαίνεται πως υπερασπίζεται κυβερνήσεις και πρόσωπα. Πες αν θέλεις ποιον θεωρείς εσύ "μη γελοίο" ή ποιον θεωρούσες και να συζητήσουμε πάνω σε αυτή τη βάση.
Ας α πάρουμε με τη σειρά:

Οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από υπόδειξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή του Πρωθυπουργού.
Δεν θα παραθέσω ονόματα, μόνο χρονιές από το 2020 νέου διορισμού Προέδρων.
ΣτΕ: 2020/2020/2021/2022
Άρειος Πάγος:2020/2021/2023
Ελεγκ. Συν:2023
Φυσικά και όλα τα μέλη διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση μετά από κάθε συνταξιοδότηση. Και επειδή δεν είναι τελείως σίγουροι για αυτούς που διορίζουν, θέσπισαν και το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Άρα όταν ο Πρωθυπουργός μιλάει και προκαταβάλει τα αποτελέσματα μια δικαστικής έρευνας σε εξέλιξη, ναι για μένα αυτό είναι παράκαμψη και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Να αναφέρω εδώ πως Γαλλία και Ιταλία έχουν παρόμοια συστήματα δικαιοσύνης, όμως σε Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία και Αγγλία έχουν αποτελεσματικότερα συστήματα. Αν θες τα συζητάμε.

Για το γελοίο προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη.

Επειδή στο τέλος με ρωτάς ποιους δε θεωρώ γελοίους, απαντώ, από τη μεταπολίτευση και μετά:
Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ανδρέας Παπανδρέου, Τζαννής Τζαννετάκης, Ξενοφών Ζολώτας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Σημίτης. Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι στους υπηρεσιακούς Πρωθυπουργούς.

Εξαγωγές.
Η εξαγωγές είναι ο ένας παράγοντας του εμπορικού ελλείμματος. Ο άλλος είναι οι εισαγωγές. Δηλαδή αν εξάγεις 5 και εισάγεις 6, και τον επόμενο χρόνο 6 & 8 αντίστοιχα, ναι έχεις αύξηση των εξαγωγών αλλά και αύξηση του ποσοστού του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Δυστυχώς και της χώρας μας αυτό αυξάνεται.

Ένα πρόχειρο παράδειγμα.

Τι πιστεύω προσωπικά;
Ότι μέσα στην κρίση χάσαμε την τελευταία ευκαιρία σαν έθνος να απαλλαγούμε από τις γνωστές παθογένειες, ενώ κανείς μα κανείς δεν κάνει κάτι για το μεγαλύτερο για μένα πρόβλημα, το δημογραφικό, και δεν το λέω σαν Εθνικό κίνδυνο συρρίκνωσης αλλά σαν επερχόμενο οικονομικό πρόβλημα.

Last edited:
Για το γελοίο προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη.
Προφανώς, διότι για μένα το κριντζ και η γελοιότητα ΕΔΩ χτυπάνε κόκκινο.

Άρα όταν ο Πρωθυπουργός μιλάει και προκαταβάλει τα αποτελέσματα μια δικαστικής έρευνας σε εξέλιξη, ναι για μένα αυτό είναι παράκαμψη και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Γιατί να το κάνει αυτό;

Δε θα διαφωνήσω για την τελευταία του περίοδο με τη Δήμητρα, αλλά συνολικά δεν θα τον χαρακτήριζα γελοίο. Άλλο αν πιστεύω πως είναι υπεύθυνος για πολλές από τις παθογένειες που προανέφερα.
Για το ερώτημα σου, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Θα ξαναπώ όμως όταν ο πρωθυπουργός αποφασίζει να προκαταβάλει λίγες μέρες μετά το ατύχημα το πόρισμα κάποιας επιστημονικής ομάδας για το τι δεν κουβαλούσε το τραίνο, πόρισμα που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει ακόμα δοθεί, πως περιμένεις να μην το κάνει ο απλός κόσμος;

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Σε συνέχεια της προηγούμενης κουβέντας μας, υπάρχει και μια ακολουθία γεγονότων, όπως θα έχετε δει τις τελευταίες μέρες, σχετικά με αυτά που συζητάγαμε. Ακούσαμε στις ειδήσεις για την μήνυση που κατέθεσαν γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη σε συγκεκριμένο ανακριτή.

Αυτό που δεν ακούστηκε (εκτός αν ακούστηκε και δεν το πήρα είδηση), είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών και δεν είναι τυχαίο νομίζω που βγήκε μια μέρα πριν την μήνυση. Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που χρειάζεται να διαβάσετε, είναι το εξής:
"..δεν διστάσαμε να εκφράσουμε δημόσια την διαμαρτυρία μας για την με αριθμό πρωτ. 1204/06.03.2023 επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον τότε εισαγγελέα του ΑΠ, που περιλάμβανε δημόσιες υποδείξεις σχετικά με την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, εκτιμώντας ότι συνιστούσε «ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης»".

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μία εκδήλωση για τα θύματα των Τεμπών, στην οποία ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα από τους ομιλητές, οι οποίοι εκτός από τους εκπροσώπους των γονιών, ήταν από την δικηγόρο τους και από εκπρόσωπο των μηχανοδηγών των τρένων.
Η σειρά των γεγονότων προς την μήνυση είναι η εξής όπως την περιέγραψε η δικηγόρος: στάλθηκε εξώδικο αρχικά στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ότι δεν ζητήθηκαν εγκαίρως ότι ηχητικά, βιντεοληπτικά και ό,τι άλλου είδους αρχεία για τις δυο πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα, η ΔΕΕ όμως τους απάντησε ότι ζητήθηκαν και 649.000 αρχεία στάλθηκαν στον ανακριτή, τα οποία δύο χρόνια μετά δεν έχουν μπει στην δικογραφία.
Το κράτος μας είναι μια μηχανή που χρειάζεται να δουλεύει σωστά και δίκαια. Το περιστατικό σχετικά με την μήνυση, κατά την γνώμη μου, δείχνει ποιο γρανάζι αυτής της μηχανής δεν δουλεύει όπως πρέπει. Είναι πολύς και δύσκολος ο αγώνας τους, γιατί όπως άκουσα τους ομιλητές σχετικά με τις προανακριτικές, τους εφαρμοστικούς νόμους κτλ χρειάζεται να κινηθούν άμεσα, σωστά, δίκαια και με διαφάνεια, όπως θα έπρεπε να έχουν ήδη κινηθεί, όλες οι διαδικασίες σχετικά με την διερεύνηση, γιατί οδεύουμε προς τις πρώτες παραγραφές με τις καθυστερήσεις.
Οι εκδηλώσεις αυτές, και αναφέρομαι στην μεγάλη συγκέντρωση στις 26/01 και στην χθεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο, δεν γίνονται από κανέναν κομματικό φορέα, ούτε για να στηθεί λαϊκό δικαστήριο, αλλά για να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα την δουλειά της όπως οφείλει.

Last edited:
Χθες ήταν μια ιδιαίτερη μέρα που προσωπικά θα θυμάμαι για πάντα. Ο πρώτος λόγος είναι οι χθεσινές διαδηλώσεις για τα Τέμπη όπου για πρώτη φορά είδα τόσο κόσμο ενωμένο για έναν σκοπό , να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην κρατική αχρηστία και την ατιμωρησία από την μια , και για να στηρίξει 57 οικογένειες που έχασαν ότι πιο πολύτιμο έχουν από την άλλη . Ακούγεται κλισέ αλλά πραγματικά ήταν ότι πιο συγκινητικό έχω δει τα τελευταία χρόνια. Φυσικά υπήρξαν και οι εντάσεις με τοὺς κουκουλοφόρους (βαλτοί ή μη , δεν έχει σημασία) όμως αυτό που αξίζει να μείνει στην είναι ότι ένας λαός μπορεί και έχει τη δύναμη να τα βάλει με την αδικία και προσωπικά εμένα αυτό μου έμεινε από όλη την ιστορία.
Ο δεύτερος λόγος που θα μου μείνει η χθεσινή μέρα είναι η ντροπιαστική συνάντηση Ζελενσκι-Τραμπ όπου ένιωσα πολύ άβολα παρακολουθώντας τη συζήτηση. Δεν είμαι στο μέρος κανενός , πραγματικά μου είναι αδιάφορες και οι δύο πλευρές, δεν υποστηρίζω κανέναν ειλικρινά . Αλλά αυτό που με συγκλόνισε είναι η γλώσσα , η αισχρότητα , η παντελής έλλειψη παιδείας , η διπλωματία στα χειρότερα της. Ήταν σαν να βλέπω δύο νοματαίους να λογομαχουν εντελώς καφενειακά όταν στο τραπέζι είναι η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η χθεσινή συνάντηση είναι ντροπή για την ιστορία και δείχνει ότι η ανθρωπότητα κάνει τεράστια βήματα προς τα πίσω. Επίσης βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γερμανία όπως και την πολιτική κατάσταση σε χώρες όπως η Ουγγαρία, δεν μου μένουν πολλές ελπίδες ότι θα δούμε φως στο τούνελ. Η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος βαδίζει σε πολύ επικίνδυνο μονοπάτι και φοβάμαι τι μας έρχεται στο άμεσο μέλλον .

Last edited:
@Ιαβερης περα απο τα Τεμπη, που συντασσομαι με την άποψή σου, ενα σχολιο για την αθλιοτητα που ειδα κι εγω στον Λευκο Οικο. Η ρητορικη του Προέδρου της Αμερικης ειναι πανομοιοτυπη με τη ρητορικη του Χιτλερ στο Ράιχσταγκ (κατα του Τσωρτσιλ) πριν τον ΒΠΠ αλλα και πανομοιότυπη του ως προς το συνθηματικο Deutschland über alles.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εγώ το βλέπω με άλλα μάτια, πάλι, παιδιά.

Καταρχήν, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη χοντράδα η οποία έχει ενταχθεί στην κανονικότητα. Κι ενώ για 57 ανθρώπους που σκοτωθήκαν στα Τέμπη ξεσηκώθηκε το πανελλήνιο (και καλά έκανε), για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουμε έναν "κακό" Πούτιν, ένα "καλό" ΝΑΤΟ και δεν βλέπω κανέναν Ευρωπαίο να κατεβαίνει σε δρόμους για τους εκατοντάδες χιλιάδες (174.000 με 420.000 κατά τις εκτιμήσεις) που σφαγιάστηκαν αχρείαστα μέσα σε 3 χρόνια πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Και εάν παρακολουθείτε, πριν τον Τραμπ, υπήρχε επιδείνωση. Η Δύση έδινε όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία η οποία άρχισε να βάλλει πυραύλους μέσα στο έδαφος της Ρωσίας! Και να μιλαει όλο και για πιο χοντρούς εξοπλισμούς (F16 κτλ.) Δηλ. οργώνουμε ένα σούπερ ευδόκιμο έδαφος για έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει μοιάσει σε κάποιον πως ο Πούτιν μπλοφάρει όταν μιλάει για τακτικά πυρηνικά σε περίπτωση που κινδυνεύσει ρωσικό έδαφος; (δηλ. αν δεν χρησιμοποιήσει σε τέτοια περίπτωση το δυνατό του οπλοστάσιο, τότε τί το έχει; )

Ο Τραμπ κατέβηκε όντως με σημαία "Make America Great Again"* αλλά αυτό δεν τον κάνει Χίτλερ. Οποιονδήποτε άνθρωπο πεις να τον συγκρίνεις με τον Χίτλερ, πρέπει να το ζυγίζεις αληθινά καλά, διότι Χίτλερ ήταν μια αδιανόητη ακρότητα της Ιστορίας. Ο Τραμπ κατηγορήθηκε ως τέτοιος πριν την πρώτη του τετραετία, και μπορεί σε άλλους να αρέσει και σε άλλους όχι, αλλά μέχρι τώρα δεν δικαίωσε τις Αμερικανικές Κασσάνδρες του τότε. Κι είναι ένας λόγος που ξαναβγήκε. Λέγαν πως θα καταστρέψει την Αμερική, την Δημοκρατία κτλ. κι ο κόσμος είδε πως ήταν απλά άλλος ένας. Βέβαια, αυτή η τετραετία του θα είναι τελείως διαφορετική, καθώς τώρα έχει εμπειρία, δύναμη άνευ προηγουμένου, και επί 4 χρόνια σμιλευμένο σχέδιο.

Ο Τραμπ θέλει να τελειώσει τον πόλεμο πάσει θυσία. Πρώτο γιατί το υποσχέθηκε και δεύτερον διότι είναι επιχειρηματίας. Θέλει να ξεκινήσει εκεί τις δουλειές. Και μάλλον θα το πετύχει. Η Ουκρανία πολεμάει τόσον καιρό πάνω σε ξένες πλάτες.

Βλέπω όλους στην Δύση να είναι συμπαθείς προς τον Ζελένσκη. Για εμένα αυτός ο άνθρωπος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην καταστροφή της Ουκρανίας. Όταν το ΝΑΤΟ έπαιζε άλλο παιχνίδι και ήθελε τον πόλεμο, δεν του έκοψε το μυαλό να καθησυχάσει την Ρωσία και αφήσει την Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ ώστε να μην δώσει έρεισμα για πόλεμο. Ας έβαζε την Ουκρανία στις πολιτικές συμφωνίες της Δύσης κι όχι στην απόλυτη στρατιωτική συμφωνία. (Τώρα ας μην θυμίσουμε πως το ΝΑΤΟ καταπάτησε την υπόσχεση που έδωσε στην Ρωσία να μην προχωρήσει προς δυσμάς, πράγμα που τελικά έκανε ξανά και ξανά).

Ο Ζελένσκη πήγε να βάλει στο ΝΑΤΟ μία χώρα (την Ουκρανία) με ρωσικό πληθυσμό και εδάφη όπου οι κάτοικοι είναι φίλιοι προς την μητέρα Ρωσία (Ντονετσκ και Λουγκανσκ). Δηλ. αληθινά, ο εγκέφαλός του δεν μπορούσε να κάνει την απλή σύναψη πως η Ρωσία θα έκανε ντου πριν αυτήν την ένταξη, ακόμη και να μην το σκόπευε, ώστε να προλάβει να βρεθεί απέναντι στον σκόπελο του άρθρου 5 της Συμμαχίας;

Επίσης, ο Τραμπ είναι φορτσάτος γιατί 4 χρόνια έφαγε έναν αδυσώπητο πόλεμο και λάσπη από μίντια, σελέμπριτις κτλ. Τώρα που βγήκε έχοντας όλη την χώρα πίσω του, έχει ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο για τα πάντα (το οποίο ετοίμαζε 4 χρόνια), προχωράει ακάθεκτος και μεταξύ άλλων καθαρίζει από τον δρόμο όσους τον πολέμησαν (μεταξύ αυτών και το βαθύ κράτος που κατά μίαν εκδοχή είναι ένας σκοτεινός μηχανισμός από μόνος του).

Εάν ακούσατε την τοποθέτηση του Ρούμπιο ο Ζελένσκι ζήτησε ο ίδιος να πάει εκεί και ήθελε να κάνει ένα σόου μπροστά στον φακό, που όμως του βγήκε ανάποδα, γιατί τον είχανε καταλάβει. Δεν πήγε εκεί για υπογραφή. Η υπογραφή ήταν να μπει εκτός ΗΠΑ. Πήγε για τον φακό και για να ζορίσει τον Τραμπ μπροστά στην κάμερα (έχει συνηθίσει να νιώθει την συμπάθεια του κοινού στην Δύση). Ε, και του λένε, φακό θες, κάτσε να δεις τι θα γράψει ο φακός. Ο Τραμπ έχει φάει τόση λάσπη στο παρελθόν, που τώρα που έχει την δύναμη δεν πρόκειται να ανεχθεί το παραμικρό ο ίδιος. Δεν επρόκειτο να καθίσει να ακούει τον Ζελένσκι να προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του κοινού, εις βάρος του, μπροστά στην κάμερα. Και του το επέστρεψε όλο όπως ο άλλος δεν περίμενε. Κερδισμένος, φυσικά, ο Τραμπ ο οποίος και πάλι, κατά την γνώμη μου, πήγαινε βάσει προγράμματος. Έχει φέρει τον Ζελένσκι σε δύσκολη θέση ανοίγοντας το ενδεχόμενο να ζοριστεί και να παραιτηθεί, κάνοντας μια ειρηνευτική συμφωνία πιο πιθανή (καθώς για την ώρα ο Ζελένσκι είναι μαξιμαλιστής και αδιάλακτος, παρεμπιπτόντως, με τις πλάτες των ΗΠΑ, κι αυτό του έλεγαν εκεί πέρα "παίζεις με τα δικά μας χαρτιά το παιχνίδι σου και σου λέμε πως αυτή η παρτίδα πρέπει να τελειώνει".)

Τα εδάφη της Ουκρανίας που χάθηκαν... προφανώς χάθηκαν. Αυτό είναι ο πόλεμος. Ο πληθυσμός και δει οι άντρες μπαίνουν στο μπλέντερ, η χώρα με την μεγαλύτερη πολεμική ισχύει επιβάλλεται, και κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι κάθονται κι υπογράφουν τα νέα σύνορα.

Για εμένα εάν υπογραφεί Ειρήνη, θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Δυστυχώς, με όλες τις πληγές που αφήνει πίσω αυτός ο πόλεμος, οι οποίες δεν είναι μόνον οι νεκροί ή τα εδάφη της Ουκρανίας (που οι ίδιοι οι κάτοικοι εκεί μάλλον δεν είναι και πολύ στεναχωρημένοι), αλλά η αντιπαλότητα με μια Ρωσία, μια χώρα Ευρωπαϊκή γεωγραφικά και πολιτιστικά, που αν είχε η Δύση είχε επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο, μπορεί να την είχε πολύ πιο κοντά και με άλλους όρους.

Εάν όντως υπογραφεί η Ειρήνη, και το προχθεσινό επεισόδιο ήταν μια κίνηση στην σκακιέρα που πιέζει στην παραίτηση του Ζελένσκη, (που δεν φάνηκε αρκετά έξυπνος καταρχήν να μην βάλει την χώρα του σε πόλεμο, που σήμερα κάνει τον νταή απέναντι στις ΗΠΑ, που τον κρατάνε ζωντανό, και που είναι αδιάλλακτος και μαξιμαλιστής, μέχρι χθες μιλούσε πως θα ξαναπάρει την Κριμαία) θα συνεχίσετε να το βλέπετε όπως το περιγράφετε εδώ;

Το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό για αποκλειστικά αβρές κινήσεις. Εμένα αυτή είναι η ανάγνωση της κατάστασης, κι είναι διαφορετική από την δική σας. Όντως νιώθω την ανάσα ενός διευρυμένου πολέμου κι ο μόνος που ακούω να το αναφέρει, είναι ο Τραμπ.

* παρεμπιπτόντως, τέτοια είναι συχνά τα συνθήματα από κόμματα. Να θυμίσω ΠΑΣΟΚ "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες", ΣΥΡΙΖΑ "Παίρνουμε την Ελλάδα πίσω", ΝΔ "Η Ελλάδα μπροστά". Εγώ δεν βλέπω κάτι διαφορετικό στο "Make America Great Again".

Last edited:
Ας κάνω κι εγώ μια σύντομη ανάλυση για το Ουκρανικό.
Το 2014 η "βαθια" Δυση υποκινεί και οργανωνει κυμα αντιδρασης στην Ουκρανία και ανατρεπει τον φιλορωσο Ουκρανο πρόεδρο. Λιγα χρονια αργότερα με την στηριξη και τις ευλογίες της Δυσης εκλεγεται ο Ζελενσκι ο οποιος αρχιζει να εξοντωνει τους Ρωσοφωνους στις ανατολικες επαρχίες. Η Ουκρανικη κυβερνηση κοβει καθε κρατικη παροχη σε εκατομμυρια πολίτες οδηγωντας στην απογνωση και στον θανατο πολιτες που δεν αντεξαν στον αποκλεισμο. Συμφωνα με εκθεση του ΟΗΕ το 2021, σχεδον 2,9 εκτομμυρια ανθρωποι χρήζαν ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ιδιος ο Ζελενσκι δηλωνει το 2021 για τους ρωσοφωνους να φυγουν απ'την χωρα "δεν θα υπαρχει ευτυχία για αυτους τους ανθρωπους (στο Ντονμπας)"
Ταυτοχρονα ΗΠΑ και Δυση πειθουν τον Ζελενσκι (σαν χρησιμος ηλίθιος) για ενταξη της Ουκρανιας στο ΝΑΤΟ παρα τις αναμενομενες αντιδρασεις της Ρωσιας μεχρι που προκαλούν την εισβολη των Ρωσων. Σημερα αφου οι ΗΠΑ πουλησαν δις οπλα, αφου σκοτωθηκαν εκατομμυρια ανθρωποι, η Ουκρανια εχει χασει το 20 τοις εκατο των εδαφων και τις σπανιες γαιες της, συμπιπτει και η αλλαγη προεδρου στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ την πουλανε και της γυρνουν την πλάτη. Στο μεταξυ τα εχει βρει ο Αμερικανος με τον Ρωσο, δινουν την Συρία στους Τουρκους, η Γερμανια χανει το φθηνο φυσικό αέριο, οι πωλησεις του αμερικανικου lng στην Ευρωπη εκτοξευονται, ο πληθωρισμος καλπάζει στην Ευρωπη και η Ευρωπη εξοντωνεται οικονομικά.

Κι ενα μικρο σχόλιο για το ντροπιαστικό περιστατικό στον Λευκο Οικο. Εχεις δυο τυπους με τεραστια δυναμη, βρισκομενοι στον χωρο τους και μιλωντας στην γλώσσα τους να συμπεριφερονται σαν νταηδες και να επιτιθονται ταυτοχρονα στον φιλοξενουμενο τους, εναν προεδρο μια αλλης αδυναμης χωρας που βρισκεται σε πόλεμο, που δεν μιλαει με ευχερεια τηνγλώσα, να του μιλανε επιθετικά, να μην τον αφηνουν να απαντησει και να τον διακοπτουν συνεχως, που ειχε την ακριβως αντιθετη υποστηριξη απο την προηγουμενη κυβερνηση της χωρας που επισκεφθηκε και δεν φταιει αυτος σε τιποτα αν αλλαξε η ηγεσία. Μονο ντροπη και συμπαθεια προς τον Ζελενσκι μπορει να νοιωσει καποιος παρακολουθωντας το περιστατικό.

Τωρα που το σκεφτομαι αυτο το χυδαιο υφος και ο αξεστος τροπος του Τραμπ κανει συμπαθή τον οποιοδήποτε συνομιλητη του.

Για εμένα γεωπολιτικά και ανθρωπιστικά έχει περισσότερο δίκιο ο @Φαροφύλακας . Αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε να έχει γίνει και θα ήταν εύκολο να έχει αποφευχθεί, σε αντίθεση π.χ. με τον Αραβο-Ισραηλινό (δεν εννοώ της Γάζας) που μόνο τη γεωγραφία να δεις και τις πληθυσμιακές - θρησκευτικές συνθέσεις, αρκεί.

Ο Ζελένσκι εκλέχθηκε με αυτό το αφήγημα, ότι θα βάλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό αφότου εκλέχθηκε. "Τζογάρησε" και έχασε. Και οι Ευρωπαίοι "τζογάρησαν" αλλά το διακύβευμα δεν ήταν ούτε η δική τους γη, ούτε οι δικοί της πληθυσμοί. Ο Πούτιν είχε διαμηνύσει πως σε περίπτωση που η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ θα επέμβει στρατιωτικά. Επίσης διάβασε ιστορία και κατάλαβε πως η Δύση "έβγαλε" τα λεφτά του πολέμου στον κόλπο από την αύξηση (διπλασιασμός αν θυμάμαι καλά) της τιμής του πετρελαίου. Το ίδιο συνέβη λοιπόν και με την τιμή του φυσικού αερίου. Και οι ΗΠΑ, ωφελήθηκαν και ας μην το λέει ο Τραμπ αφού έτσι μπόρεσαν και ξεπούλησαν το δικά τους ακριβό πριν τον πόλεμο σχιστολιθικό αέριο. Οι Ευρωπαίοι δεν πέρασαν το μάθημα, αφού νόμιζαν πως με τις κυρώσεις θα στριμώξουν τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι λοιπόν μπήκε σε έναν πόλεμο χωρίς να μπορεί να πολεμήσει με τις δικές του δυνάμεις. Πραγματικά δεν βρίσκω λόγια για να χαρακτηρίσω αυτήν την απόφαση. Στην αρχή είχε μαζί του την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Τις δεύτερες δεν τις έχει πια. Οι πρώτη φαίνεται ότι δεν αρκεί. Και ενώ οι ΗΠΑ στην δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ είναι εντυπωσιακά γρήγορη, η Ε.Ε. είναι απελπιστικά αργή και πολυφωνική.

Φυσικά το να τερματιστεί ο πόλεμος είναι το ζητούμενο και ο Τραμπ φαίνεται πως μπορεί να το επιβάλλει. Αν το πετύχει φυσικά και θα του πιστωθεί ως επιτυχία και θα είναι.

Από την άλλη πλευρά, η @Έλλη Μ και ο @Χρυσόστομος έχουν δίκιο για όσα προσάπτουν στον Τραμπ, και να θυμίσω εδώ το χρονικό της εισβολής των οπαδών του στο κτίριο του Καπιτωλίου και του Κογκρέσο που αμαύρωσαν για πάντα όχι μόνο την δική του εικόνα του αλλά και των ΗΠΑ. Ούτε ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η θητεία του, που πάντως δείχνει λιγότερο φιλοπολεμική από αυτή των προκατόχων του. Ο @Χρυσόστομος έχει επίσης δίκιο σε αυτό που λέει πως διαδοχικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αλλάζουν έτσι συμμάχους και πολιτική, ενώ πριν τους είχαν ενθαρρύνει και εγγυηθεί τη βοήθεια τους.

Εν κατακλείδι, η ιστορία έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στους Ουκρανούς, με νεκρούς στρατιώτες και άμαχους, και εκτοπισμένους και από ότι φαίνεται και λιγότερη γη. Οι ισχυροί πάντα τα βρίσκουν αν δεν είναι σε πόλεμο, θυμίζω πως σε εποχές ψυχρού πολέμου, Αμερικανικές εταιρίες βοηθούσαν τους Ρώσους να εξορύξουν τα βόρεια πετρελαϊκά κοιτάσματα, καθώς οι τελευταίοι δεν είχαν την απαραίτητη τεχνολογία. Και προσωπικά ο Ζελένσκι δε μου φαίνεται συμπαθής αλλά ανιστόρητος και καιροσκόπος. Και η Ευρώπη μου φαίνεται πως για άλλη μια φορά κατέστη ανίκανη να διαχειριστεί τις επιλογές της.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως πάνω-κάτω αλληλοσυμπληρωνόμαστε εδώ με τον @Χρυσόστομος και τον @Αδριανός Ζωγράφος .

Μάλιστα, όταν έγραφα πήγα να χρησιμοποιήσω ακριβώς αυτήν την έκφραση "χρήσιμος ηλίθιος" για τον Ζελένσκι. Κι ίσως γι' αυτό ένας κωμικός είναι καλά να μένει στον τομέα του, κι ένας πολιτικός στον δικό του. Πολλές φορές βλέπω μια αντίθεση του κόσμου στις πολιτικές οικογένειες. Για μένα είναι κάτι που μπορεί να είναι και θετικό, καθώς ένα παιδί μεγαλώνει κατανοώντας διπλωματία, γεωπολιτική κτλ. βλέποντάς τα πρώτο χέρι και παρακολουθώντας όλα αυτά που αντιμετωπίζει π.χ. ο πατέρας του. Δίχως να σημαίνει, βέβαια, πως θα βγει εξορισμού ικανός.

Ο Ζελένσκι δεν μπόρεσε ούτε να καταλάβει ούτε να αποφύγει ένα χοντρό παιχνίδι που παίχτηκε εις βάρος της Ουκρανίας με κερδισμένο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, πολεμική βιομηχανία, Ρωσία (σε εδάφη), και χαμένη την Ουκρανία (διαλυμένη, χρεωμένη, με χαμένα εδάφη), και την Ευρώπη (διχασμένη, αποδιοργανωμένη, σαστισμένη, να επιτρέπει πόλεμο στο σπίτι της και στους λαούς της, την στιγμή που επιπλέον αλλοιώνεται η πολιτισμική της φυσιογνωμία από τεράστιες μεταναστατευτικές ροές).

Τις χοντράδες που είδαμε στον Λευκό Οίκο, εγώ, όπως είπα, της κατανοώ. Έχει πολλά στοιβαγμένα το Τραμπ. Δίχως να είναι καμιά Παναγία ο ίδιος, δεν είναι και Χίτλερ, όπως τον παρουσιάζαν, και τον περιφρόνησαν, τον υποτίμησαν, τον λασπολόγησαν και τον πολέμησαν όσο κανέναν άλλον. Τα έχει μαζεμένα και ξεκινά να καθαρίσει λογαριασμούς και να υλοποιήσει μέσα σε 4 χρόνια ένα κάρο σχέδια, δίχως χρόνο και διάθεση για αβρότητες.

Παρεμπιπτόντως, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι από τα ευκολάκια για τον Τραμπ, καθώς η επίτευξη ειρήνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ γι' αυτό και ξεκινάει με αυτά. Ή μάλλον ξεκίνησε με τα ακόμη πιο ευκολάκια όπως την Διώρυγα του Παναμά που την ξεπέταξε στην κυριολεξία σε δυο μέρες.

Ο άνθρωπος, σε σχέση με τον απερχόμενο Μπάιντεν, είναι η μέρα με την νύχτα. Ο Μπάιντεν, σε αυτήν την φάση της ζωής του, ήταν νοητικά ανάπηρος, άβουλος και τίποτα παραπάνω από μία βιτρίνα. Ο Τραμπ έχει όραμα, έχει τον πραγματικό έλεγχο ο ίδιος και το μυαλό του δουλεύει τούρμπο.

Το κακό είναι πως αλλάζει άρδην τις ισορροπίες και για να δούμε πώς θα καταλήξουν στο τέλος τα κομμάτια του πλανήτη. Από την μία μάλλον θα υπάρξει περισσότερη ειρήνη (και περισσότερες μπίζνες), από την άλλην θα χαθούν σταθερές που είχαμε συνηθίζει καθώς οι ΗΠΑ που υπήρξαν στο κέντρο σχηματισμού διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, το Διεθνές Δικαστήριο κτλ. τώρα βρίσκονται κριτικές απέναντι σε αυτούς και αποτραβιούνται όλο και περισσότερο.

Για να δούμε, τί θα δούμε.

Αυτό που ελπίζω να δω είναι την Ευρώπη να ανασυγκροτείται, να αποκτά βούληση (ευρωπαϊκό στρατό, επαναπροσδιορισμό της οικονομίας, αποκατάσταση των σχέσεων με την Ρωσία, ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών κτλ.)

Η @Έλλη Μ κοιτάει να ειναι προσεκτική με πραγματα που δεν ξέρει και δεν αποφαίνεται για πραγματα που ουτε εχει παρακολουθησει τοσο ωστε να εκφραζει κι αποψη ουτε σε θεση να κανει γεωπολιτική αναλυση ειναι ουτε να κρινει την οποια ιστορια γραφεται. Για τα στατιστικα και για την ταξη, η @Έλλη Μ (αυτη ειμαι εγω, by the way) δεν συνεκρινε πουθενά τον αμερικανο Προεδρο με τον Χιτλερ. Ή τους χειρισμούς του. Συνεκρινε την επηρμενη, ανευ οριων ρητορικη του κι αυτο δεν απαιτει γνωσεις του παρόντος αλλά αναδρομη στο παρελθόν. Αυτο και μονο απαιτει.
Και, κατα τη γνωμη μου, αυτα τα δύο πραγματα δεν είναι ίδια.

Απο κει και περα, οπως επισημαινει κι ο Δημητρης παραπανω, τα εθνικιστικα συνθηματα ειτε εδω ειτε εκει ειτε παραπερα, ο λαϊκισμος με αλλα λογια, συσπειρωνει. Και παντοτε το εδαφος ειναο προσφορο για λαϊκιστες. Ειτε ειναι ακροαριστεροστροφος ειτε ειναι ακροδεξιοστροφος. Προσωπικά, φοβαμαι σαφως περισσοτερο και πιο πραγματικα τα δευτερα για τον πολυ απλο λογο οτι τα άλλα ειναι επεα πτεροεντα, ουδεποτε οι εκφραστες τους θα εχουν ποτε τη δυνατότητα να αποδειξουν ΑΝ μπορεσουν ποτε να εφαρμοσουν.

Επισης, ανακριβής ειναι η διατυπωση παραπάνω, οτι ο κοσμος δεν ξεσηκωθηκε με τον πολεμο και τα θυματα στην Ουκρανία. Εδώ ή στη Ευρωπη γενικα. Και με αφορμη αυτο, σχετικοάσχετο, θυμηθηκα μια ανάρτηση που διαβασα τις προαλλες, πριν απο τη συγκεντρωση των Τεμπων, του Σταθη Καλυβα, η οποια μεσες ακρες μιλουσε για επιλεκτικό θυμο κι οργη οταν, το 2024 "σκοτώθηκαν 75 άνθρωποι σε τροχαία (και τραυματίστηκαν βαριά άλλοι 61) χωρίς να φταίει ούτε το κράτος, ούτε οι πολιτικοί, ούτε το κακό μας ριζικό, αλλά η κακή συμπεριφορά αρκετών ανώνυμων ανθρώπων την οποία συναντούμε καθημερινά αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν φαίνεται να προκαλούν ούτε συγκίνηση ούτε θυμό", συγκρίνοντας τα ασυγκριτα, ενω απο την αλλη, η επιγευση που αφηνε το αρθρο ηταν πως ειτε επιλεγεις να εμπιστευτεις τη δικαιοσυνη (και δεν παρίστασαι, δεν χρειαζεται μια τετοια εκδηλωση, ειναι περιττη) ειτε εισαι ψεκασμενος και πας, ενισχυοντας ετσι "το σχεδιο πολιτικης εκτροπής και ανωμαλιας". :)))):)))):)))):)))):)))). Δηλαδη, ειτε θα πρέπει να αναθεωρησω τη λογικη μου ή να πηδηχτω απο το παραθυρο με αυτα που υποστηριζει στην ανάρτησή του.

Ακυρωνεται ολοκληρο κινημα κι η προθεση να διαμαρτυρηθεί ο κοσμος, να δηλωσει παρων, εκ των προτερων, επειδη όλοι ξερουμε πώς θα εξελιχθει με τους αναρχικους, τους αντιεξουσιαστες και τους πασης φυσεως παρακρατικους ή για οποιους αλλους λογους βλεπει ο κυριος Καλυβας. :)))):)))):)))):)))):))))

Ειναι σαν να παντρευεται καποιος δικος σου άνθρωπος, να πρεπει να παραστείς και να αντιδρας προς την σωστη του προθεση και διαθεση επειδη εχεις χωρισει ξερω γω ή επειδη θα παίζουν καραγκουνες και κλαρινα, ενω το δικο σου αυτι εχει συνηθισει μονο στον κυματισμο της θαλασσας, το κελαηδισμα του ερωδιου ή το κοντσερτο για βιολι και ορχήστρα σε ρε μειζονα εργο 61.

Τελος, κάπου ανεφερε ο Δημητρης μια στιχομυθία με μια 16χρονη μαθήτρια για την εννοια της δημοκρατίας, αν εχουμε δημοκρατία κλπ κλπ. Σχολιαζω εδω, γιατι βαριέμαι να το αναζητω. Στα δικα μου ματια και αυτιά ειναι το απολύτως αναμενομενο πραγμα που περιμενω να ακουσω απο εναν 16χρονο, αγυμναστο εφηβο. Αναμενομενο και υγιες οπως αναμενομενη και υγιης η απόκρισή σου, Δημητρη. Αλιμονο αν περιμενα απο ενα παιδι να μην αντιδρα, ακομη και ατσαλα, στον κοσμο γυρω του, και να μην αμφισβητει τα παντα. Αυτο, κατα τη γνωμη μου, κινεί τον κοσμο κι ειναι κατι που μονινως λεω στον γιο μου. Να αμφισβητει ακομη κι εμενα. Απι κει και περα, μπορει η δημοκρατία, οπως λες κι εσυ, να ειναι η καλύτερη δυνατη που θα μπορουσαμε να εχουμε, και συμφωνούμε, δεν σημαινει ομως οτι ειναι και καλη. Κι ας διαφωνουμε.

Αυτα. Ελπιζω να ειναι αρκετα ξεκαθαρο οτι δεν κουνω δαχτυλο σε κανεναν, οτι η απάντηση εχει καλή διάθεση και οχι δηκτικοτητα κι οτι απαντω με το καλύτερό μου χαμογελο.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν έχεις άδικο, για τους εφήβους. Άλλωστε νομίζω όλοι θυμόμαστε τον εαυτό μας και πολλές φορές μοιάζει περισσότερο σαν να μιλάς στον εαυτό σου, εάν πήγαινες με μια χρονομηχανή πίσω. Και πιστεύω πως όταν μιλάς γλυκά και με επιχειρήματα, μπορεί κάτι λίγο να φτάνει. Αναλόγως, βέβαια, και την δεκτικότητα του δέκτη. :))))

Να προσθέσω, για την απαξίωση της πολιτικής. Ίσως κάποτε, αρκετά νέος, να είχα απαξιώσει την πολιτική με κάποιον τρόπο και τότε η μάνα μου, μου είπε το εξής απλό. Πως εάν δεις την Ελλάδα μέσα στις δεκαετίες, έχει κάνει μια τεράστια πρόοδο. Αυτό έγινε προφανώς και μέσω της πολιτικής και των πολιτικών (με όλα τα ψεγάδια τους). Μου έμεινε γιατί είχε δίκιο.

Θυμάμαι μερικές τέτοιες στιγμές, όπου κάτι απλό που μου είπε η μάνα μου, επηρέασε την σκέψη μου.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εάν ακούσατε την τοποθέτηση του Ρούμπιο ο Ζελένσκι ζήτησε ο ίδιος να πάει εκεί και ήθελε να κάνει ένα σόου μπροστά στον φακό, που όμως του βγήκε ανάποδα, γιατί τον είχανε καταλάβει. Δεν πήγε εκεί για υπογραφή. Η υπογραφή ήταν να μπει εκτός ΗΠΑ. Πήγε για τον φακό και για να ζορίσει τον Τραμπ μπροστά στην κάμερα (έχει συνηθίσει να νιώθει την συμπάθεια του κοινού στην Δύση). Ε, και του λένε, φακό θες, κάτσε να δεις τι θα γράψει ο φακός.
Να το εδώ να το λέει κι ο Μιχάλης Ιγνατίου (καταρτισμένος και επί τόπου).

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Κι είπε σήμερα ο Τραμπ πως ο Ζελένσκη του απέστειλε επιστολή όπου λέει πως είναι έτοιμος για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για Ειρήνη.

Βέβαια, πολύ νωρίς, αλλά αυτό εννοούσα πιο πάνω. Έχει καμιά σημασία ο χοντρός (στημένος μάλλον από τον Τραμπ) καυγάς εάν είναι ένα από τα βήματα που χρειάζονται για την Ειρήνη;

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει η είδηση για πρόταση της Αιγύπτου, για το Παλαινιστιακό. Η οποία έρχεται, βέβαια, μόνον επειδή ο Τραμπ κίνησε τα νερά όπως τα κίνησε. Μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα φαντάζει το νόμπελ του Ομπάμα, που ξετίναξε τον πλανήτη σε πολέμους, εάν ο Τραμπ φέρει ειρήνη σε Ουκρανία και Παλαιστίνη; (Πολύ νωρίς και δύσκολες περιοχές για να προεξοφλήσει κανείς αποτέλεσμα, αλλά... φαντάζεστε; :)))) )

Μάλιστα, όταν έγραφα πήγα να χρησιμοποιήσω ακριβώς αυτήν την έκφραση "χρήσιμος ηλίθιος" για τον Ζελένσκι. Κι ίσως γι' αυτό ένας κωμικός είναι καλά να μένει στον τομέα του, κι ένας πολιτικός στον δικό του. Πολλές φορές βλέπω μια αντίθεση του κόσμου στις πολιτικές οικογένειες. Για μένα είναι κάτι που μπορεί να είναι και θετικό, καθώς ένα παιδί μεγαλώνει κατανοώντας διπλωματία, γεωπολιτική κτλ. βλέποντάς τα πρώτο χέρι και παρακολουθώντας όλα αυτά που αντιμετωπίζει π.χ. ο πατέρας του. Δίχως να σημαίνει, βέβαια, πως θα βγει εξορισμού ικανός.
Θεωρητικά είναι σωστό αυτό που λες, ή ίσως θα ήταν σε έναν όμορφο κόσμο. Από την άλλη, σε μια χώρα με έντονα τα στοιχεία της κομματικής διαπλοκής, η «διαδοχή» συνήθως ανατροφοδοτεί τις μικροπολιτικές και τα ρουσφέτια, είναι όλα έτοιμα και είναι πολύ δύσκολο ο νέος πολιτικός να αντισταθεί. Επιπλέον είναι συχνό φαινόμενο τα τέκνα των πολιτικών να ζουν σε μια γυάλα, και αρκετά συχνά με δουλειές λόγω ονόματος, πριν εισέλθουν τελικά στην πολιτική. Τρέφω απεριόριστη εκτίμηση σε πολιτικούς όχι δυνατών χωρών που μπορούν να διαβλέπουν όχι μόνο τα στενά όρια των σφαιρών επιρροής αλλά και τη δυναμική των επερχόμενων αλλαγών, να αρπάζουν τις ευκαιρίες και να κερδίζουν τα μέγιστα από την άσκηση της πολιτικής. Είναι σαν μια μορφή τέχνης που κυρίως έχει να κάνει με την προσωπικότητα και σίγουρα με τη μελέτη σε ιστορία, πολιτική, οικονομικά, καθώς και την ικανότητα και θέληση να διαλέγει άξιους συνεργάτες. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και παρατηρούμε ηγέτες να διαλέγουν ανάξιους στις σημαντικές θέσεις για να τους έχουν του χεριού τους ή για να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά, λαϊκιστές ικανοί μόνο για ψηφοθηρία. Ίσως σε πιο εξελιγμένες κοινωνίες να ισχύει αυτό που λες, ίσως όμως και εκεί αυτή η τάση να οδηγεί σε ελιτίστικες καταστάσεις, που και αυτές ίσως να μην είναι κακές αν δεν υπάρχει διακύβευμα (όλα τα προβλήματα να είναι σχεδόν λυμένα) , ή και όχι γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος ή κάποιοι τελικά να σφετεριστούν την κατάσταση.

Προσωπικά, και σαν διαίσθηση περισσότερο, οτιδήποτε διαρκεί πολύ στην πολιτική το βλέπω σαν εν δυνάμει ελαττωματικό. Από την άλλη μια μεγάλη αλλαγή ενέχει τον κίνδυνο να καταστεί καταστροφική. Ή αναζωογονητική. (Πάλι κατάφερα να διαφωνώ με τον εαυτό μου)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Σκέφτομαι πως με τον Τραμπ ίσως βγει κι άλλο ένα καλό. Με τις ΗΠΑ να παρακάμπτουν πολιτικά την Ευρώπη ως αδιάφορο παίκτη και το ΝΑΤΟ να βλέπεται πιο κριτικά από τις ίδιες τις ΗΠΑ, ίσως η ΕΕ προχωρήσει επιτέλους σε συγκρότηση δικού της στρατού. Πράγμα που θα έφερνε περισσότερη ασφάλεια στα σύνορα. Όχι μόνο στις ροές τις λαθρομετανάστευσης αλλά περισσότερο σε επεκτατικούς-αναθεωρητικούς γείτονες, όπως η Τουρκία. Λέτε να δούμε συγκρότηση ουσιαστικού ευρωπαϊκού στρατού ως side-effect, στην νέα τετραετία Τραμπ;

(Πάλι κατάφερα να διαφωνώ με τον εαυτό μου)
Είπαμε, είναι χαρακτηριστικό σου. Το καλό είναι που το βλέπεις. :))))