Καποτε το διαδικτυο (τσατ, πλατφορμες) ηταν ενας εναλλακτικος τροπος επικοινωνιας που προσεφερε καποια εγγυτητα και οικειοτητα. Και εγω εχω υπαρξει τρολ και καφρος, αλλα αυτο ηταν στα πλαισια της παρειστικης ατμοσφαιρας. Δηλ. ημουν τοσο καφρος οσο ημουν με μια αγοροπαρεα στην καφετερια, θα σχολιαζα τον πυγο καποιας κοπελας, η θα ελεγα "ρε τι μαλ... λεει ο ταδε πουλημενος δημοσιογραφος, ουστ ρε!". Δηλαδη οχι οπως θα μιλουσα στο σπιτι, ή στο δρομο με καποιον αγνωστο, η εναν υπαλληλο του δημου.
Το προβλημα ειναι οτι τα σοσιαλ εφεραν αυτον τον εναλλακτικο τροπο στην κανονικοτητα. Εχοντας δηλ. εθιστει στην ελευθερια του να βριζω οπαδικα στην παρεα μου και τους αγνωστους συνομιλικους μου στο τσατ, αυτη τη νοοτροπια μεταφερθηκε στην καθημερινη και στη δημοσια, πλεον, επικοινωνια (τα σοσιαλ ανηκουν σε μια γκριζα περιοχη μεταξυ ιδιωτικου και δημοσιου χωρου).
Ενω στην οικογενεια και στο σχολειο μαθαμε τροπους συμπεριφορας, το τσατ παραμενει μια συνθηκη οπου δεν ισχυουν αυτοι οι κανονες Και εδω το προβλημα ειναι οτι τα μικροτερα παιδια, μπορει να μαθαινουν απο το σχολειο κανονες συμπεριφορας, αλλα φανταζομαι ειναι παρωχημενοι και αφορουν στην πραγματικη ζωη, και δεν υπαρχει σχετικο μαθημα για τη συμπεριφορα στο διαδικτυο. Τους κανονες του διαδικτυου τους διαμορφωσαμε εμεις οι προηγουμενες γενιες, αλλα οπως ειπα ηταν
εναλλακτικος και παρειστικος τροπος επικοινωνιας,
δεν ειχε κανονικοποιηθει οπως σημερα. Και τα σημερινα παιδια μεγαλωνουν πλεον εκει.
Μεγαλο θεμα η "ψυχολογια του οχλου". Ακυρώνει νοημοσυνη, μόρφωση, εκπαίδευση, ηθος. Στο ΦΒ ειχα φιλους δημοσιογραφους, επιστημονες και αλλα αξιολογα ατομα. Και οταν εμπαινε ενα "τζιζ" θεμα στο feed, μεταμορφωνονταν, γινονταν επιθετικοι και αγνωριστοι. Που φανταζομαι δεν θα ηταν ετσι αν συζητουσαν το ιδιο θεμα σε μια καφετερια.
Οι τρόποι που έχουν προταθεί για να σταματήσει αυτή η αηδία είναι
Και εγω προτεινω να υπαρξει καποιος τροπος εκμαθησης συμπεριφορας απο μεγαλυτερους (γονεις, σχολειο)