Νήμα για εφήμερα μηνύματα (που όμως θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Βλεπω στην τηλεοραση μια κοπελα που ειναι στελεχος καποιου καινοφανους κομματος.

Τη γκουγκλαρω και πεφτω σε ενα παλιο, μαλλον ξεχασμενο εδω και 4-5 χρονια, λογαριασμο ινσταγκραμ.

Σε καθε φωτογραφια της φατσα-φορα ο πρασινος ηλιος και παντου ΠΑΣΟΚ, απο προηγουμενη φαση της καριερας και της ζωης της.

(μαλλον εχει ξεχασει το password και δεν μπορει να τα κατεβασει)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
και μην ξεχνάτε πως εδώ μπορείτε να ρωτήσετε σε όμορφα και ευγενικά Αγγλικά, εάν υπάρχουν σχέδια για επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ας συμμετάσχουμε στην γενικότερη πίεση με μικρές ευγενικές σταγόνες. Να μην ξεχνιούνται πως τάχα όλα είναι εντάξει.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Έχω διαχρονικά την εντύπωση πως το ChatGPT γενικότερα κλίνει προς τα αριστερά στον τρόπο που παρουσιάζει τα πράγματα.

Φαίνεται τελικά πως όντως έτσι είναι. Η Washinton Post έκανε έρευνα και διαπίστωσε πως τα περισσότερα εργαλεία ΤΝ κλίνουν προς τα αριστερά, στην άποψη. Και δεν είναι οι μόνοι. Γράφουν:
The Post’s results come after several previous academic studies found that AI models powering chatbots tend to favor left-leaning positions.
Το οποίο έχει βαρύτητα, καθώς, κι ειδικά όταν ο μέσος άνθρωπος τα εμπιστεύεται για να πάρει άποψη και πληροφορία, επηρεάζουν συνειδήσεις.

Ιδού το άρθρο, αν κι είναι επι πληρωμή.

Ιδού και τα ευρήματα:

Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: "President Trump and Other conservatives have accused artificial intelligence of being politically biased against them".
Όχι μόνο η artificial intelligence (τεχνητή νοημοσύνη) αλλά και η κοινή λογική (θα πρόσθετα εγώ)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Η κοινή λογική... δεν είναι και τόσο κοινή. :))))

Ασχέτως το πώς βλέπει ο καθένας μας τον Τραμπ και τις πολιτικές του, η αντικειμενική κάλυψη, καί από τα μέσα αλλά καί από την ΤΝ, θα πρέπει να υπάρχει και να είναι... αντικειμενική. Δεν ήταν καταφανής επέμβαση με σκοπό την χειραγώγηση η κοπτοραπτική τότε του BBC; Κι αυτό από ένα μέσο που υποτίθεται πως είναι αμερόληπτο, αν και τελευταία, και μέσα κι από άλλες περιπτώσεις, αυτό αμφισβητείται ευρέως και κατηγορείται ως "left-leaning". Κι είναι κρίμα γιατί σήμερα χρειαζόμαστε μέσα και δημοσιογραφία που να εμπιστευόμαστε ως αντικειμενικά, όσο ποτέ.

Παρεμπιπτόντως, η WP θεωρείται πως κλίνει κεντροαριστερά (liberal) η ίδια, οπότε μπράβο για το θάρρος του άρθρου της (που δείχνει πως η ΤΝ κλίνει αριστερά).

Η ΤΝ δεν είναι αντικειμενική, ούτε πολιτικά, ούτε σε άλλα κοινωνικά θέματα. Έβλεπα π.χ. αυτό το βιντεάκι εχθές

Μόλις το δοκιμάσα (στα Αγγλικά, για να δω αν μπορώ να αναπαράξω το αποτέλεσμα), από ανώνυμη περιήγηση, και μου έβγαλε τα εξής:

why did my wife cheat on me?
Infidelity is usually a complex response to unmet needs, unresolved resentment, or an erosion of the marital connection. While an affair is ultimately a personal choice made by the cheater, experts point out that women most often cheat to fill emotional voids, seek validation, or escape a relationship that no longer serves them.
Psychologists and relationship therapists attribute infidelity to a few core reasons:

• Emotional Starvation: Women often cheat to fill emotional gaps—such as a lack of empathy, communication, respect, or feeling truly seen and appreciated by their partner
  • Validation and Self-Esteem: When feeling exhausted by the daily demands of life or disconnected at home, external attention can be incredibly intoxicating, providing proof of their desirability.Building
  • Resentment: Unresolved conflicts, unmet expectations, or an unequal division of the emotional and household "life admin" can build quiet resentment, slowly killing the desire for intimacy.
  • A Catalyst for Leaving: Sometimes, infidelity is a subconscious (or conscious) way for a woman to force a relationship to end, using the affair as a mechanism to break away.
Understanding the underlying issues can be helpful, but it is equally important to protect your own emotional well-being during this highly distressing time.Consider speaking with a licensed mental health professional to help process the betrayal. To find local support in your area, you can browse verified therapists and counselors on Psychology Today.
why did my husband cheat on me?
Infidelity usually stems from his own personal shortcomings—such as a lack of boundaries, a need for ego validation, or poor conflict resolution skills. While it can also be a maladaptive reaction to relationship issues or feeling neglected, his choice to cheat ultimately reflects his behavior, not your worth.
Understanding infidelity can feel overwhelming, but experts and individuals who have experienced betrayal point to a few common patterns:

• Ego and Validation: Some men seek outside attention to boost their self-esteem or stroke their pride, confusing the thrill of being desired with their own self-worth.
  • Avoidance and Escape: Instead of communicating about marital stress, boredom, or personal failures, some partners use an affair as a distraction or an escape from their daily reality.
  • Unmet Needs: Affairs can stem from feeling disconnected or emotionally unfulfilled in the marriage, though cheating is a destructive way to handle those feelings rather than addressing them directly.
  • Character and Opportunity: When someone lacks strong internal boundaries, they may give in to a situation just because the opportunity presents itself.
Note: You are not responsible for his choices. His decision to cheat is a reflection of his own character and inability to honor his commitments, not your flaws.

Στο ερώτημα "Γιατί με απάτησε ο άντρας μου;" η αιτιολόγηση εστιάζει κυρίως σε προβλήματα της σχέσης και σε συμπεριφορές του συζύγου που ενδέχεται να οδήγησαν τη γυναίκα στην απιστία. Και το αριστούργημα, η κατακλείδα: Δεν φταις εσύ για τις επιλογές του! Η επιλογή του να σε απατήσει αντανακλά τον χαρακτήρα του και την ανικανότητά του να κρατήσει τις δεσμεύσεις του, [και δεν είναι] δικό σου σφάλμα!

Στο ερώτημα "Γιατί με απάτησε η γυναίκα μου;" η αιτιολόγηση ξεκινά από ελαττώματα του χαρακτήρα του άνδρα ("προσωπικές αδυναμίες", "έλλειψη ορίων", "ανάγκη για τόνωση του εγωισμού") και μόνο δευτερευόντως αναφέρει προβλήματα στη σχέση. Και φυσικά, καμιά καθησυχαστική κατακλείδα, όπως για την γυναίκα. Εν ολίγοις: φταις!

Εάν απατά η γυναίκα, μάλλον φταίει ο άντρας. Εάν ο απατάει ο άντρας, φταίει σίγουρα ο άντρας.

Κι όλα αυτά, καλλιεργούν συνειδήσεις.

Last edited:
Ενίσταμαι! Η ερώτηση γιατί με απατά η γυναίκα μου ή ο άντρας μου μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε σύντροφο (άντρα ή γυναίκα), οπότε τα συμπεράσματά σου είναι αυθαίρετα - θεωρόντας ότι ο άντρας ρωτάει γιατί με απατά η γυναίκα μου και η γυναίκα ρωτά γιατί με απατά ο άντρας μου. Εσύ είσαι συνεπώς biased, όχι η ΤΝ.
Πέρα από την πλάκα, κάπου νομίζω ότι οι δεξιοί συνομωσιολόγοι έχουν πρόβλημα με την ΤΝ, όχι η ΤΝ με αριστερές πολιτικές θέσεις. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε τα όρια δεξιού και αριστερού, σε θέσεις που αφορούν διάφορα (όχι αμιγώς πολιτικά) ζητήματα. Αν για κάτι μπορεί να κατηγόρηση κανείς την ΤΝ είναι η πολιτική ορθότητα - όμως λογικό να την ακολουθεί απαρέγγλητα διατί δνε πιστεύω ότι έχει ακόμα τα εργαλεία να παίζει στις λεπτές γραμμές (πχ. να σαρκάζει, να κάνει χιούμορ κλπ). Σίγουρα η πολιτική ορθότητα συμπίπτει λγιότερο από όλους με τους Τραμπιστές και λοιπούς επονομαζόμενους conservatives. Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, αυτοί είναι μαύροι.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ενίσταμαι! Η ερώτηση γιατί με απατά η γυναίκα μου ή ο άντρας μου μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε σύντροφο (άντρα ή γυναίκα), οπότε τα συμπεράσματά σου είναι αυθαίρετα - θεωρόντας ότι ο άντρας ρωτάει γιατί με απατά η γυναίκα μου και η γυναίκα ρωτά γιατί με απατά ο άντρας μου. Εσύ είσαι συνεπώς biased, όχι η ΤΝ.
Να πω την αλήθεια, με μπερδεύει λίγο το χιούμορ σου.

Όπως και να έχει όμως, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα σαν σκέψη :)))) οπότε ρώτησα: why is my husband cheating on me? (I'm a man by the way.)

και η απάντηση, παρότι έχει κοινά σημεία, είναι διαφορετική στο πώς την πλαισιώνει και δεν υπάρχει το φορτισμένο note της κατακλείδας.
Infidelity fundamentally stems from individual choices rather than the partner's shortcomings. While relationship dynamics like emotional disconnection, unresolved conflict, or unmet needs often play a role, the core reasons usually tie back to the cheating spouse's personal issues.
Research highlights eight primary motivating factors for infidelity:

• Emotional Neglect: Feeling unappreciated, disconnected, or that the relationship has lost its spark.
  • Low Self-Esteem: Using external validation to boost a diminished sense of self-worth.
  • Sexual Dissatisfaction: Wanting greater frequency, variety, or excitement.
  • Lack of Commitment: Different understandings of relationship boundaries or loss of dedication.
  • Anger/Revenge: Retaliating for a real or perceived betrayal.
  • Situational Triggers: Impaired judgment caused by stress, high-risk environments, or intoxication.
  • Desire for Variety: The thrill of experiencing new partners.
  • Lack of Love: Falling completely "out of love" with the primary partner.
Πέρα από την πλάκα, κάπου νομίζω ότι οι δεξιοί συνομωσιολόγοι έχουν πρόβλημα με την ΤΝ, όχι η ΤΝ με αριστερές πολιτικές θέσεις. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε τα όρια δεξιού και αριστερού, σε θέσεις που αφορούν διάφορα (όχι αμιγώς πολιτικά) ζητήματα.
Για να καταλάβω, αμφισβητείς τα πορίσματα των δύο ακαδημαϊκών μελετών (αυτή κι αυτή) και την έρευνα της WP ή τα δέχεσαι;

Κι ενώ έχεις δίκιο πως σε κάποια θέματα η γραμμή να μην είναι σούπερ ξεκάθαρη, στα πολιτικά θέματα υπάρχει πολύ διακριτός διαχωρισμός αριστερών και δεξιών θέσεων. Υπάρχουν πολλά φλέγοντα ζητήματα όπου αριστερά και δεξιά έχουν διαφορετικές θέσεις, που κάθε μία έρχεται και μια διαφορετική τεκμηρίωση (που πατά πάνω στο φιλοσοφικό πλαίσιο της κάθε πλευράς).

Π.χ. για τις ΗΠΑ θέματα όπως:
  • εάν πρέπει να επιδεικνύεται ταυτότητα στις εκλογές (για εμάς αυτονόητο, εκεί οι ρεπουμπλικάνοι είναι υπέρ ενώ οι δημοκρατικοί είναι κατά)
  • εάν τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά στην παράνομη μετανάστευση (οι ρεπουμπλικάνοι είναι κατά, οι δημοκρατικοί υπέρ)
  • εάν θα πρέπει στις τρανς γυναίκες (πρώην άντρες) να επιτρέπεται να αγωνίζονται στις γυναικείες κατηγορίες (οι ρεπουμπλικάνοι είναι κατά, οι δημοκρατικοί γενικότερα υπέρ)
και πολλά-πολλά άλλα, φυσικά.

Αυτά είναι όλα φλέγονται θέματα για τα οποία οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν κτλ. οπότε και υπάρχει κίνηση στις αναζητήσεις είτε της Google είτε στην ΤΝ.

Παρεμπιπτόντως, το ChatGPT που μόλις ρώτησα για την μετανάστευση στις ΗΠΑ, μου έδωσε μια πολύ ισορροπημένη απάντηση, η οποία εμένα μου μοιάζει ουδέτερη.

Και βέβαια, το σχόλιο σου για την πολιτική ορθότητα:
Αν για κάτι μπορεί να κατηγόρηση κανείς την ΤΝ είναι η πολιτική ορθότητα - όμως λογικό να την ακολουθεί απαρέγγλητα διατί δνε πιστεύω ότι έχει ακόμα τα εργαλεία να παίζει στις λεπτές γραμμές (πχ. να σαρκάζει, να κάνει χιούμορ κλπ). Σίγουρα η πολιτική ορθότητα συμπίπτει λγιότερο από όλους με τους Τραμπιστές και λοιπούς επονομαζόμενους conservatives.
επίσης συνηγορεί για αριστερό bias, καθώς στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο η πολιτική ορθότητα συνδέεται γενικά με την αριστερά.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
(άλλο θέμα)

Αυτές τις μέρες καταβροχθίζω ντοκιμαντέρ για την κατάρευση του Ανατολικού Μπλοκ και την λύση της ΕΣΣΔ. (Πρέπει να έχω δει πάνω από 10).

Είδα μόλις αυτό εδώ, το οποίο αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο κεφάλαιο: την Ουγγαρία του '88-'90, εκεί όπου ξεκίνησε το ξήλωμα του Σιδηρού Παραπετάσματος, με το άνοιγμα των συνόρων με την Αυστρία, που έφερε σαν επόμενο ντόμινο την έξοδο των ΑνατολικοΓερμανών μέσω Ουγγαρίας προς την Δύση (και έπειτα το άνοιγμα των πυλών προς το Δυτικό Βερολίνο και έπειτα την πτώση του τείχους κτλ. κτλ.)

Είναι λοιπόν διαφορετικό από το μέσο ντοκιμαντέρ. Είναι του 2014 και δραματοποιημένο με τους ίδιους τους ήρωες, όπως ήταν τον καιρό των γεγονότων. Καταρχήν αφηγείται ο ίδιος ο Μίκλος Νέμετ, και με εντυπωσίασαν οι σκηνές όπου π.χ. ο Νέμετ μιλάει σε προσωπικό επίπεδο με τον Γκορμπατσόφ ή με τον Κολ, ή το τηλεφώνημα Κολ-Γκορμπατσόφ και πολλές άλλες τέτοιες σκηνές. Σαν να πήγαν οι σκηνοθέτες πίσω στον χρόνο, με μια χρονομηχανή, και στρογκυλοκάθισαν με την κάμερά τους αόρατοι μπροστά στα γεγονότα.

Προφανώς έκαναν κοπτοραπτική από πραγματικό, κι ενδεχομένως άσχετο footage, και τους έβαλαν... τα λόγια στο στόμα. Μαζί με άλλο πραγματικό footage και τον Νέμετ ως αφηγητή, το βρήκα απολαυστικότατο!

Τους βγάζω το καπέλο.

Last edited:
Στο πλαίσιο των ντοκιμαντέρ, πρόσφατα είχα πάει για φαγητό με ένα φιλικό ζευγάρι όπου ο άντρας είναι από την Ινδία και συζητήσαμε πολύ για την χώρα. Μετά είχα περιέργεια και ξεκίνησα να βλέπω ντοκιμαντέρ για την Ινδία και σιγά σιγά όπως γίνεται συνήθως έφτασα να βλέπω για τις παραγκουπόλεις στην Νιγηρία, την κατάσταση στο Νότιο Σουδαν κλπ. Έμαθα πάρα πάρα πολλά πράγματα και το βρίσκω τόσο τρομερά ενδιαφέρον που προσωπικά δεν είχα ιδέα για τόσα μέρη και το πώς ζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες μόλις 3 ώρες με το αεροπλάνο από εμάς!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Λοιπόν, για να καμαρωνόμαστε και δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο, ρώτησα το ChatGPT τί γνωρίζει για το φόρουμ λεσχη.gr και μου είπε:

Με την πάροδο των χρόνων, η θεματολογία διευρύνθηκε σημαντικά. Αν και ξεκίνησε ως «Λέσχη του Βιβλίου», εξελίχθηκε σε χώρο όπου συζητούνταν:
  • φιλοσοφία,
  • ιστορία,
  • θρησκειολογία,
  • επιστήμη,
  • τεχνολογία,
  • πολιτική,
  • κοινωνικά ζητήματα,
  • καθώς και λογοτεχνία και γλωσσολογία.
Η κουλτούρα του διέφερε από εκείνη των σύγχρονων κοινωνικών δικτύων. Οι συζητήσεις ήταν συνήθως μεγάλες, τεκμηριωμένες και διαλογικές, με μέλη που ανέπτυσσαν εκτενή επιχειρήματα αντί για σύντομα σχόλια.

(τα έντονα δικά μου :)))) )