Αυτά, που θα γράψω, ίσως δεν εχουν συνοχή, όμως σαν σκέψεις με απασχολούν πολύ το τελευταίο διαστημα. Δειξτε κατανοηση και, αν θελετε, πειτε τη γνωμη σας.
Μια καλη μου φιλη ειναι πιστή Χριστιανή. Πιστεύει στον Θεο και ειναι υπερ της παραδοσης και της ουσιαστικής ηθικης. Παραλληλα ειναι πολυ δεκτική στο διαφορετικο , ανοιχτόκαρδη στις σχεσεις της με τους ανθρωπους, πολυταξιδεμένη. Συνδυαζει την παραδοση με τον συγχρονο τροπο σκεψης και αυτος ειναι ενας απο τους πολλους λογους, που τη θαυμαζω.
Καναμε μια συζητηση για την εκτρωση και μου ελεγε, πως τη θεωρει αφαιρεση ζωης. Δεν αποκλειει το ενδεχομενο να εκανε και εκεινη, αλλα μου ειπε, πως θα το εκανε γνωριζοντας, πως υπαρχει ενα ηθικο βαρος σε αυτη και οχι ελαφρα τη καρδία. Αναφερθηκαμε στην περιπτωση, που ο προγεννητικος ελεγχος δειξει καποιο προβλημα υγειας στο εμβρυο. Θεωρει απαραδεκτο να γινεται εκτρωση σε αυτη την περιπτωση και πιστευει, πως το παιδακι θα μπορουσε καλλιστα να γεννηθεί και να ζήσει με το όποιο προβλημα του. Γενικα κρινει, πως στις περισσοτερες περιπτωσεις επιλεγουμε την εκτρωση για τη δικη μας βολή και καλοπέραση και για να μη "στριμωχτουμε". Οτι επιλεγουμε την ευκολη, αλλα σκληρη λυση, για να μην αλλαξουν οι οροι της ζωης μας , οποτε και τεθηκε το (ρητορικο) ερωτημα: "Έχει περισσότερη αξία η άνεσή μας από μια ανθρωπινη ζωή;"
Με ταρακουνησε αυτη η συζητηση και εχω τις εξης αποριες: (Κατα πόσο) υπαρχει ηθικο βαρος σε περιπτωση αμβλωσης; Κατα πόσο είναι λογικο να επιλεγουμε να μην γεννηθει ενα παιδι, επειδη γνωριζουμε εξαρχης , πως θα αντιμετωπιζει προβληματα υγειας με τον ερχομο του στον κοσμο; Ποιά ειναι η λογική του "για να σε προφυλαξω, καλυτερα να μην γεννηθεις?" Αυτο αποτελει μορφη διακρισης; Για να αξιζει η ζωη, πρεπει να ενυπαρχουν σε αυτη συγκεκριμενοι οροι; Και τελος, εν ετει 2021 ποση αξια θεωρουμε, πως εχει μια ανθρωπινη ζωη;
Για αρχή να σου πώ οτι θεωρώ τον εαυτό μου πραγματιστή και κυνικό έως το κόκαλο, αν και συχνά μου σκάνε κατι περίεργοι συναισθηματισμοι απο το πουθενά των οποίων την υπαρξη -άμα τη εμφανίσει- αγνοώ. Συνεπώς, δεν μπορώ να χωρέσω στο μυαλό μου τον όρο ηθική (σε συνδυασμό με την άμβλωση) όταν μιλάμε για τη μία συντομη ζωή που έχουμε. Κάποια τέτοια θέματα, -στο δικο μου κεφάλι- είναι ξεκάθαρα ασπρο ή μαυρο, χωρίς grey areas.
Για μένα, ηθική δεν είναι τίποτε άλλο απο το να προσπαθείς να μην κάνεις κακό στους γύρω σου, να ζεις με μια σχετική αυτεπίγνωση και να καταφέρνεις να εισαι καλά μέσα σου. Και φυσικά, ως αθρησκη και άθεη, δεν ειχα ποτέ χριστιανικά ή αλλης μυθολογίας διλήμματα.
Το να τερματιζεις μια εγκυμοσύνη, το φανταζόμουν πάντα ως κάτι που μπορεί να σε μεταμορφώσει συναισθηματικά, να σου φέρει τα μέσα έξω και -ενδεχομένως- να το κουβαλάς ισοβίως. Και με αυτή την εικασία, εξακολουθώ να πιστεύω οτι ειναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για οποιαδήποτε γυναίκα, για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη κι αυτούς που δεν καταλαβαίνω (σαν αυτό που αναφέρει παραπάνω ο Αντέρωτας σε σχέση με τα σόσιαλ).
Εξάλλου, όπως η αμβλωση είναι μια πράξη εγωιστική και λύση σε ένα πρόβλημα ώστε –αυτό το πρόβλημα- να μη σε ξεβολέψει, αντιστοιχα και η μητρότητα-πατρότητα είναι εγωιστικές. Δε γινόμαστε γονείς, έτσι, μην έχοντας μόντουλα, από την καλή μας την καρδιά. Για ποιους λόγους αποφασιζουμε να τεκνοποιήσουμε και τι εξυπηρετεί ένα παιδί, είναι μια άλλη κουβέντα, που θα ειχε ενδιαφέρον να την κάναμε. Κι εκει τα μοντουλα είναι δεκάδες.
Απο κει και πέρα, οι προγεννητικοί έλεγχοι διενεργούνται για να εχεις τη
δυνατότητα επιλογής. Είναι τεράστιο επιστημονικό επιτευγμα αυτό. Να ξέρεις. Ότι ένα παιδί με συνδρομο Down πχ, μπορεί να ζήσει, είναι ξεκάθαρο. Μπορεί. Ότι ένα παιδί με άλλη νοητική υστέρηση μπορεί να μεγαλώσει, επίσης. Αν με ρωτάς, θα δυσκολευόμουν, δε θα ήθελα να μεγαλώνω ένα παιδί με ανυπέρβλητα και απροσπέλαστα προβλήματα, και δεν θα ήθελα να κουβαλάω αυτό το βάρος. Ηδη έρχεται τούμπα η ζωή σου με τον ερχομό ενός παιδιου, ποσο μάλλον. Ηδη, μεγαλώνοντας ένα παιδί, σε μια ρουτίνα και καθημερινόπιτα, μπορεί να φτάσεις να κουράζεσαι σε φάσεις και να γινεσαι κακός γονιός, πόσο μάλλον. Δηλαδή, όταν ο ιδιος δεν είσαι καλά, δεν εισαι και καλός γονιός, ξεκάθαρα πράγματα. Δεν είναι όλα ρόδινα και υπέροχα.
Επίσης, ουσα η ίδια μητέρα ενός παιδιού, θα το σκεφτόμουν δυο φορές παραπάνω να τον καταστήσω υπευθυνο για έναν άλλο άνθρωπο με αυτές τις δυσκολίες. Ηδη, ανα διαστήματα, φέρω ενοχικά, ότι είναι μόνος του και άλλα πολλά, πόσο μάλλον να του κληροδοτήσω έναν ρόλο που δεν του αναλογεί.
Δεν αμφισβητώ την αξία της ανθρωπινης ζωής, ούτε την υποβιβάζω. Δηλαδή, μακρια από μένα όλα αυτά. Όμως, τουλάστιχον, στέκομαι όσο πιο άλκιμα μπορώ απέναντι στα ΔΕΝ μπορώ μου, στα ΔΕΝ θα άντεχά μου, στα ΔΕΝ θέλω μου και τα έχω αποδεχτεί σε τέτοιο βαθμο, ώστε να μην νιώθω καμία συστολή να τα εκφράζω. Και η αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι μια γενική μονο ιδέα. Εκκινεί από τη δική μας –ατομικά- και συμπορευεται με την ποιότητά της, όπως την ορίζει ο καθενας μας.
(παιζει κάπου να βγήκα εκτός θέματος, ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ και να μη με διακρίνει μια δημιουργική ασάφεια)


