Νήμα για εφήμερα μηνύματα (που όμως θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας)

Οι συντελεστές της ΕΡΤ, καθώς δεν είναι επιλεγμένοι και με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια, δεν κάνουν πάντα τα πιο ευφυή σχόλια. Σήμερα έμαθα ότι ένας από αυτούς τους φωστήρες που είναι μαζεμένοι εκεί, ο Καρμοίρης (όνομα και πράγμα;) ο Δημοσθένης (καμία σχέση η ρητορική του ικανότητα με τον ομώνυμο αρχαίο), απολύθηκε για το "ρατσιστικό" σχόλιό του σε σχέση με τους Κορεάτες επιτραπέζιους αντισφραιριστές (ναι ναι, παίκτες του πινγκ πονγκ).
Συγκεκριμένα είπε πως δεν παίζονται σε αυτά τα αθλήματα οι συγκεκριμένοι λαοί και στη συνέχεια έκανε το ευφυέστατο :ζντόινγκ::καχύποπτος:χιούμορ "πως μπορούν και παρακολουθούν το μπαλάκι με τόσο σχιστά μάτια" (δεν περίμενα κάτι εξυπνότερο!!!)
Αναρωτιέμαι (για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου), αν έκανε σχόλιο "Πως οι Νορβηγοί δρομείς δεν καίγονται στον ήλιο με τόσο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα;" θα θεωρούνταν εξίσου ρατσιστικό σχόλιο; Θα τον απέλυαν; (Όχι ότι θα μας λείψει η εκθαμβωτική του παρουσία)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οι συντελεστές της ΕΡΤ, καθώς δεν είναι επιλεγμένοι και με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια, δεν κάνουν πάντα τα πιο ευφυή σχόλια. Σήμερα έμαθα ότι ένας από αυτούς τους φωστήρες που είναι μαζεμένοι εκεί, ο Καρμοίρης (όνομα και πράγμα;) ο Δημοσθένης
Νομιζω παντως τον συγκεκριμενο τον εβλεπα κυριως σε ιδιωτικα καναλια

Καλα @Αντέρωτας και στα ιδιωτικα καναλια βλεπουμε κατα καιρους διαφορα διαμαντοα της δημοσιογραφίας. Η διαφορα ειναι απλως οτι τον ΕΡΤ τον (καλο)πληρωνει ο Ελληνας φορολογουμενος και οχι ο καναλαρχης απο την τσεπη του. Μεγαλη κουβεντα τελος παντων. Ειδικα στην αθλητικη δημοσιογραφια βριθει ο τόπος απο κατιμαδες που εχουν ακρες ενω σοβαροι δεν εμφανιζονται ποτε, διοτι αρκουνται στην καλυψη περιφεριακων πρωταθληματων κ αντιδημοφιλων σπορ. Τα αλλα ειναι «πιασμενα».

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Διαβασα καπου αυτο και μαρεσε

It's easy to scoff at New Age thinking (I do, regularly), but it can have an evolutionary advantage: some of our ancestors thought that every rustle in the grass was a tiger, and every shadow in the distance was an enemy come to kill them. They were almost always wrong, but very occasionally they were right, and that is why they survived.

The point is of course weighting: if the cost of a crazy belief is very small, and the pay off is very big, the rational thing is to believe.

Obviously, if the cost is great (e.g. we distrust established science and assume scientists are in on the conspiracy) then new age thinking becomes irrational.

It's just a cost-benefit calculation.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά το να απολυθείς, επειδή είπες αυτήν την βλακεία, δεν είναι λογικό. Αγαπώ αυτήν την εποχή, όμως περιμένω πώς και πώς να υποχωρήσει το "cancel culture".

Αν ήταν απλά η τελευταία σταγόνα, καλώς, όμως φοβάμαι πως είναι αυτά τα υπερευαίσθητα αντανακλαστικά.

Αν ένας άνθρωπος πει κάτι λάθος, ακόμη και χοντράδα, δεν τον απολύεις. Του εξηγείς πώς να γίνει καλύτερος.

Κι εγώ, για την συγκεκριμένη περίπτωση, πιστεύω πως η απόλυση ήταν υπερβολή. Μια μπούρδα πέταξε. Οκ.

Είδα πως έχω βγάλει κι άλλη άσπρη τρίχα, (σύνολο 2) οπότε τώρα που νιώθω σοφή, θα δωκω μια συμβουλή: Να λέτε πιο συχνα όχι. Όχι, δεν μπορώ. Όχι, δεν γίνεται. Οχι, δεν θέλω.
Όπως λέει η θεία μου (σοφή κι αυτή, το 'χουμε στο σόι), υπάρχουν άνθρωποι που θα τους κουβαλήσεις στην πλάτη σου σε όλη την Αθήνα, κι όταν τους αφήσεις κάτω, αντί για ευχαριστώ, θα σου πουν: Αυτό ήταν;
Μην καταπιεζεστε για να κάνετε χάρες, μην είστε people pleasers. Βάλτε όρια, γιατί όσο αφήνετε χώρο, τόσο οι άλλοι απλώνονται.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ακόμη και στο συμβάν με την Γερμανίδα δημοσιογράφο, που ο φακός την έπιασε να πασαλείβεται με λάσπη, τις προάλλες, στις πλημμύρες στην Γερμανία, και απολύθηκε. Αυτό είναι πολύ πιο χοντρό, από την άποψη πως είναι αντιδεοντολογικό. Όταν ο ίδιος ο δημοσιογράφος σκηνοθετεί την πραγματικότητα, έστω κι έτσι λιγάκι, αρχίζεις να χάνεις την εμπιστοσύνη σου σε αυτό που γενικότερα σου παρουσιάζει.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η γυναίκα είχε μια δημοσιογραφική πορεία κι ιστορία. Δεν είναι πιο λογικό να δίνουμε σε κάποιον μια ευκαιρία και π.χ. να καθοδηγούμε αντί να τον ακυρώνουμε με μια μονοκοντυλιά; Δηλ. αυτή η γυναίκα δεν είχε χώρο στην συνείδησή της να παραδεχτεί το λάθος της και σε επόμενη φορά να αποφύγει αντίστοιχη κακοτοπιά;

Αναλόγως την περίσταση, πάντα, βέβαια αλλά για την ώρα νομίζω πως η μεγαλύτερη έγνοια είναι να ικανοποιηθούν τα αιμοδιψή πλήθη των σόσιαλ κι απομένεις να αναρωτιέσαι αν τελικώς απομείνουν απλά αυτοί που ξέρουν να κρύβονται καλύτερα.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Γενικα εχεις δικιο σε ο,τι λες, αλλα δε νομιζω να εχει να κανει μονο με τα σοσιαλ. Απο παντα ξερω οτι οι δημοσιογραφοι που κανουν μπινιες απολυονται (και προ σοσιαλ). Αλλωστε ενας δημοσιογραφος κατα κανονα δεν μενει "στο δρομο" οταν απολυθει, ουτε καταστρεφεται η καριερα του, αφου λογικα συνηθως εχει και αλλες δραστηριοτητες (Τυπο, εκδοσεις κλπ) και αργα η γρηγορα προσλαμβανεται απο αλλα καναλια

Δεν ήξερα ότι έδιωξαν κι αυτήν. Από φιλοδοξία, που αρκετά συχνά συνοδεύεται από χαζομάρα, ήθελε να κάνει πιο δραματικό το ρεπορτάζ. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο αυστηροί.
κι απομένεις να αναρωτιέσαι αν τελικώς απομείνουν απλά αυτοί που ξέρουν να κρύβονται καλύτερα.
Πολυ σωστά. Βέβαια, απομένουν και οσοι έχουν προστασία. Δηλαδή, δεν γίνεται να απολύεται ο τάδε επειδή πέταξε μια σαχλαμάρα, και να μένει ο άλλος* (ονόματα δεν λέμε) που έχει κατηγορηθει για απόπειρα βιασμού. Αυτά είναι καραγκιοζιες.

*ο οποίος είναι και άθλιος δημοσιογράφος. Μιλάει σαν τελειωμένος μπάρμπας.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Μια επιφύλαξη και με τις κατηγορίες βιασμου. Άλλο να σε κατηγορήσουν κι άλλο να καταδικαστείς για κατι. Παρότι ειμαι βεβαιος πως η συντρηπτική πλειοψηφία ολου αυτού του κύματος κατηγοριών για βιασμό έχει βάση, διόλου απίθανο καποιες κατηγορίες να μην έχουν βάση ή να υπερβάλουν. Οι άντρες είναι έκθετοι απέναντι σε ψεύτικες κατηγορίες βιασμού. Πρέπει να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες.

Ελπίζω πως από εδώ και πέρα βιασμοί θα καταγγέλονται πιο άμεσα ώστε να υπάρχει περισσότερη δυνατότητα να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια, για δικαίωση αυτού που την έχει με το μέρος του.

Παντως οσον αφορα τον δημοσιογραφο της ΕΡΤ που απολυθηκε για το σχολιο με τα σχιστα ματια παραηταν υπερβολικη η απολυση. Δηλαδη ειπαμε δεν θα μπορεις να μιλησεις σε λίγο. Μια χοντραδα ειπε οχι και απολυση. Εντωμεταξυ στο αμεσως προηγουμενο δευτερολεπτο πριν πει για τα ματια ελεγε οτι οι κορεατες δεν παιζονται στο πιγκ πογκ και οτι ειναι οι καλυτεροι. Δηλαδη εκει δεν ηταν ρατσιστης και εγινε μετα;
Νομιζω παντως επαιξε ρόλο για την απολυση και το κακο ταιμινγκ. Πριν 2-3 μερες η ΕΡΤ ειχε υποπεσει σε δυο χοντρες γκαφες που ειχαν σηκωσει πολυ θορυβο. Η πρωτη που δεν επαιξε την προσπαθεια του Πετρουνια και καπακι την επομενη ενος αλλου Ελληνα στο πιγκ πογκ. Εγινε μεγαλος ντορος και καπακι σκαει και το σχόλιο και επειδη δεν σηκωνε και για αλλο θορυβο και κριτική τον απολυσαν με συνοπτικες διαδικασιες για να ριξουν τους τόνους.

Οι ψευδείς κατηγορίες (για οποιοδήποτε αδίκημα) μπορούν να καταστρέψουν πολλές ζωές. Καταρχάς και μόνο το βίωμα της αδικίας, καίει σπλάχνα. Στην περίπτωση των βιασμών, το στίγμα είναι χειρότερο, αλλά σπανιως μια γυναίκα θα πει ψέματα. Το ότι γίνεται σπάνια, βέβαια, δεν μειώνει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Το στίγμα, που ανέφερα πιο πάνω, δυστυχώς, το κουβαλούν όσες και όσοι έχουν παρενοχληθει ή κακοποιηθει. Η απόπειρα βιασμού είναι δύσκολο να αποδειχθεί, και υπάρχει ήδη μια καχυποψία, όταν το θύμα μιλήσει. Γι' αυτό και το βουλώνει.

Για όσες δεν έχουν παρενοχληθει σεξουαλικως ή δεν έχουν βιαστεί, επειδή, γνωρίζω προσωπικά 2 κοπέλες που θα είχαν την κατάληξη της Καρολαιν, υπάρχει ένας περίεργος μηχανισμός. Από την μία ντρέπονται, από την άλλη βρίσκονται σε άρνηση, διότι στο μυαλό τους η εικόνα που έχουν για τα θύματα, είναι μια εικόνα κακομοιριας, που δεν έχει σχέση με αυτές, και αυτά τα δύο βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της αμφιβολίας (τα "καλά" του Gaslighting). Έτσι καταλήγουν να ρίχνουν το φταίξιμο πάνω τους, και στα ημερολόγιά τους να περιγράφουν πόσο άδικα και τρελά συμπεριφερονται οι ιδιες. Παρ' όλα αυτά, άμεσες καταγγελίες για επιθετική συμπεριφορά, έχουν γίνει από γυναίκες που τώρα βρίσκονται σε κασες, οπότε 🤷‍♀️
Και επειδή τώρα που γράφω, θυμήθηκα ότι για να αλλάξει κάτι, για να φύγει το στίγμα, πρέπει να μιλάμε ανοιχτά είτε για ψυχικές ασθένειες, είτε για κακοποιητικες συμπεριφορές. Θα πω αυτό, χωρίς ντροπή, χωρίς να νιώθω άσχημα για το oversharing. Όταν η μάνα μου ήταν έγκυος, είπε στον γιατρό της ότι ο σύζυγός της την χτυπάει. Ο πατέρας μου απάντησε πως δεν την κλωτσουσε στην κοιλιά, μόνο στην μέση. Αααα! Πες το μας, έτσι, βρε αδερφε, να ησυχάσουμε!

Για την περίπτωση του δημοσιογράφου, θα συμφωνήσω με τον @Χρυσόστομος. Η άδικη απόλυση έγινε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μιλωντας για cancel culture, συνειδητοποιησα οτι ενας επι 20ετιας φιλος (για την ακριβεια κοινωνικος γνωστος) με εκανε πλοκ/τιλιτ στο φεισμπουκ. Δεν ημασταν ιδιαιτερα κοντα, ειδικα τα τελευταια χρονια. Τελευταια φορα που ανταλλαξαμε κατι (και πρεπει να ειναι η αιτια του πλοκ/τιλιτ) ηταν προσφατα, οπου συμμετειχαμε σε μια διαφωνια περι εκτρωσης

Δεν είναι μόνο πως έχουμε συνδυάσει τα θύματα με μια συγκεκριμένη εικόνα. Η άρνηση που αναφέρεις πηγαίνει και στο τεράστιο "Μήπως" που αιωρείται στο μυαλό σου. Μήπως φταίω εγώ; Μήπως ήταν ιδέα μου; Μήπως το φαντάστηκα;
Τα "μήπως" πηγαίνουν σε πιο ήπιες καταστάσεις.
Όταν ο Χρυσοχοΐδης μιλούσε για εγκληματοφοβια τα όρνεα έτρεξαν να τον φάνε.

@Αντέρωτας εμένα με έχουν μπλοκαρει χωρίς να έχω διαφωνήσει μαζί τους. Διαφωνούν σιωπηλά και πέφτει μπλοκ (προσωπικά το χαίρομαι, όταν το καταλαβαινω, τυχαία, μήνες μετα. :χαχα:)
@Αντίβαρο συγχώρεσέ με, έχουμε και καύσωνα εδώ στην Αθήνα, κοντεύω να τηγανισω αυγό στο κεφάλι μου, αλλά δεν καταλαβαίνω την σύνδεση του Gaslighting ή τις δικαιολογίες των θυμάτων, με τα λόγια εκείνου που δεν διάβασε το μνημονιο.
Πάντως, από το 1986, που ήταν πολύ φυσιολογικό να τρως τις μπατσες σου, επειδή δεν είχες στρώσει το τραπεζι, κι αν χώριζες ήσουν μια άχρηστη που δεν ήξερε να "κρατήσει τον γάμο της", έχουμε κάνει πρόοδο. Εχουμε ακόμη, βέβαια, πολύ δρόμο μπροστά μας, γιατί ακόμη από πολλούς, ακόμη και το διαζύγιο θεωρείται ταμπού, αλλά η αντιμετώπιση των θυμάτων σε σύγκριση με τότε, είναι κάπως καλύτερη.

Καμία σύνδεση. Είμαι μια μόνη μου.
Τα μήπως ήταν για το oversharing και για να νιώθεις παρέα, ο Χρυσοχοΐδης μπήκε σφήνα για τους βιασμούς και για τη γυναικοκτονια, θέματα που έχουν θιχτεί ήδη σκόρπια στα νήματα.

(Εγώ σκέφτομαι ήδη τον Οκτώβρη! :αγαπώ: )

Το ότι από την ΕΡΤ πήγαμε και πάλι συνειρμικά στη βία κατά των γυναικών, τους βιασμούς και τη γυναικοκτονία, θεωρώ ότι μόνο τυχαίο δεν είναι. Θέματα που καίνε και για αυτό επανέρχονται συνέχεια στην κουβέντα με τόση ένταση. Σκεπτόμενος αυτό έχω την εξής απορία και δεν έχω σαφή απάντηση.
Έχουν πράγματι αυξηθεί τα περιστατικά; Έχει αυξηθεί ο αριθμός καταγγελιών ή έχει αυξηθεί η κουβέντα γύρω από αυτά;
Αν συμβαίνει το πρώτο αυτό είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι για την υγεία της κοινωνίας μας. Αν συμβαίνουν το δεύτερο και το τρίτο, αυτά είναι καλά σημάδια, ότι κάτι μπορεί εντέλει να βελτιωθεί.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Έχουν πράγματι αυξηθεί τα περιστατικά; Έχει αυξηθεί ο αριθμός καταγγελιών ή έχει αυξηθεί η κουβέντα γύρω από αυτά;
Η κουβέντα συνεχίζεται γιατί, δυστυχώς, τα περιστατικά δεν έχουν σταματήσει. Ήδη αυτές τις μέρες είχαμε δύο, άλλη μια δολοφονία στην Δάφνη και ένας μόνο (ευτυχώς) τραυματισμός με μαχαίρι στην Ρόδο και σύλληψη του συζύγου. Το ακόμα πιο τραγικό στην περίπτωση της Δάφνης ήταν, σύμφωνα με τα ως τώρα γεγονότα, ότι είχε κληθεί η αστυνομία πριν μέρες σε άγριο ενδοοικογενειακό περιστατικό που διαδραματιζόταν στο ίδιο ζευγάρι και το περιπολικό απλά πέρασε κι έφυγε.
Οι αστυνομικοί βγήκαν σε διαθεσιμότητα και ανέλαβε εισαγγελέας κι ελπίζω πραγματικά να βγει κάτι παραπάνω από όλο αυτό, πέρα δηλαδή από τις όποιες τιμωρίες να γίνουν κι όσες ουσιαστικές αλλαγές χρειαστεί.

Η παθογένεια της κακοποιητικής συμπεριφοράς μέσα στην οικογένεια και η αδυναμία στήριξης των θυμάτων υπάρχει ακόμα στην κοινωνία, και η στροφή της κουβέντας σε αυτά τα ζητήματα, ελπίζω να είναι ένα πρώτο σημάδι αλλαγών που θα χρειαστεί να γίνουν.