Νίκος Καζατζάκης : "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"

Από τα ομορφότερα βιβλία που έχω διαβάσει..
Μέγιστος Καζαντζάκης.
Από την πρώτη σελίδα που διάβασα μου ήρθε μια μυρωδιά βρεγμένου χώματος και πολλά μα πολλά συναισθήματα.
 
Μέσα στο βιβλίο αυτό εντόπισα μία έντονη θρησκευτική ευλάβεια, πιο ελεύθερη, διαφορετική απο αυτή της πατροπαράδοτης θρησκείας, αλλά υπάρχουσα. Δε γνωρίζω για τι το προόριζε ο ίδιος ο συγγραφέας αλλά στο "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" βρήκα θαυμασμό και πίστη στον Θεό.
 
Παλιοτερα ημουν πολυ αρνητικος απεναντι στον Καζαντζακη επειδη οποιο βιβλιο του ξεκινουσα ( μιλαμε για εποχη Λυκειου) το παρατουσα. Ουτε ο Πειρασμος, ουτε ο Καπεταν Μιχαλης ουτε και καποια αλλα βιβλια του με συγκινησαν. Ποσο αδικο ειχα! Περσυ, τετοια εποχη, διαβασα τον Ζορμπα και ενθουσιαστηκα, φετος μετα το '' Ο Χριστος Ξανασταυρωνεται'' βαζω τον Καζαντζακη στους καλυτερους συγγραφεις που εχω διαβασει.
Μεσα σε τρεις μερες τελειωσα το βιβλιο ( εχω αυτο απο τη σειρα του Βηματος), δεν μπορουσα να το αφησω απο τα χερια μου. Τωρα καλοκαιριταικα βαραω κατι 12-ωρα στη δουλεια και γυρνωντας σπιτι ξεχνουσα κουραση και τα παντα, ανυπομονουσα να συνεχισω το βιβλιο. Ο λογος του Καζαντζακη ειναι σαν τραγουδι, νιωθεις οτι δεν διαβαζεις βιβλιο αλλα ακους καποιον γερο να σου λεει μια ιστορια, καθεσαι κι ακους. Τα λογια τρεχουν σαν νερακι, δεν καταλαβαινεις πως περναν οι σελιδες, ακους τον Γιαννακο να μιλαει-γελας, βλεπεις τον Μανολιο- γεμιζει η ψυχη σου αγαπη και συμπονοια, συναντας τον γερο- Λαδα- του ριχνεις μια μουντζα, να κι η χηρα Κατερινα- την λυπασαι και χωρις να παρεις χαμπαρι εχει τελειωσει το βιβλιο. Πολυ ωραιο μυθιστορημα, το προτεινω ανεπιφυλακτα. :)

Τελικα οντως μερικα βιβλια και συγγραφεις θελουν τον καταλληλο καιρο να διαβαστουν, χαιρομαι που εδωσα δευτερη ευκαιρια στον Καζαντζακη και καταφερα να τον εκτιμησω. Ειναι μεγαλος λογοτεχνης. :)
 
Ούτε που κατάλαβα πότε έφτασα στη σελίδα 50!!! Πολύ ωραίο βιβλίο και ευχαριστώ τον Απόλλωνα που μου το έδωσε στις εκδόσεις που λατρεύω! (τα παλιά βυσσινί)
 
Διαβάστε και τον Φτωχούλη του Θεού. Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Από τα 3 καλύτερα του Καζαντζάκη κατά την γνώμη μου.
 
Το βιβλίο διαβάστηκε 2 φορές, μια πριν 30 χρονάκια και μια πριν 10... Εξίσου μαγεμένος έμεινα και τις δύο!
Υ.Γ.
Βλέπω ότι παίζει πολύ, το αν είναι Άθεος η Ένθεος ο Καζαντζάκης, απλά θα θυμίσω ότι είναι ο μεγαλύτερος Νιτσεϊκός έλληνας συγγραφέας, συνεπώς Άθεος...καραμπινάτα θα 'λεγα :ναι:
 
Με τον δικό του τρόπο Άθεος και Θρήσκος μαζί θα έλεγα. Όπως και όπου και να πίστευε, αυτό ήταν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
 
καταπληκτικο βιβλιο..βαθια αληθινο....καθε τελος δεν ειναι παρα μια νεα αρχη..ο αγωνας δε σταματα ποτε..
 
φτωχόπαιδο ,σήμερα μετά τις κατα ριπάς νουθεσίες δανείστηκα τον φτωχούλη του θεού! Διάβασα προ στιγμής το πρώτο κεφάλαιο αλλά δεν μου άρεσε γιατί σιχαίνομαι οτιδήποτε έχει σχέση με εκκλησία και κάλπικους παραδείσους ! Αγαπώ Νίτσε -οι συγγραφείς μαθητές του Ζαρατούστρα είναι οι αγαπημένοι μου!!! Αυτό τον καζαντζάκη ψαχνω αλλά μάλλον βρίσκομαι σε λάθος πόρτα΄΄! Τι λέτε να το δώσω μία ευκαιρία ή εις μάτην? ! Ίσως βρώ σε άλλο τον ήρωα- άνθρωπο που αγαπώ στην λογοτεχνία
Λουις σε αυτό το βιβλίο, νομίζω ότι, ο Καζαντζάκης δεν θέλησε να περάσει το μήνυμα της πίστης, της ορθοδοξίας δηλαδή. Πιστεύω ότι ο 'Αγιος Φραγκίσκος είναι ο ίδιος ο Καζαντζάκης και ο δρόμος που επέλεξε σε όλη του τη ζωή, αυτός της ασκητικής.
 
Εκείνο που με εντυπωσίαζε πάντα, στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι η τολμηρή οπτική του σε θέματα ταμπού, όπως η Εκκλησία στο συγκεκριμένο έργο.

Κι αν αναλογιστεί κανείς, πως τα θέματα αυτά, είναι για πολύ κόσμο ταμπού ακόμα και σήμερα, τότε το μεγαλείο του Καζαντζάκη παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αφού το έκανε σχεδόν 100 χρόνια πριν!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλά από τα έργα του παρουσίασαν μεγάλη επιτυχία μετά το θάνατό του.
 
λογικα η σκηνη που παιζανε ξυλο οι παπαδες ειναι που θα εξοργισε την εκκλησια
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
( κατά καποιον τροπο μου θυμίζεις πως θα πρέπει να βγάλω αυτό το κουμπακι του php :)))) )
 
Πέρα από την ορθή παρατήρηση του «ξάγρυπνου» Φαροφύλακα, η Εκκλησία της εποχής εκείνης, λέγεται πως δεν έμπαινε καν στον κόπο να διαβάσει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη πριν τα κατακρίνει. Αν το έκανε θα είχε ίσως διαφορετική άποψη.

PHP:
λογικα η σκηνη που παιζανε ξυλο οι παπαδες ειναι που θα εξοργισε την εκκλησια
 
Το διαβάζω αυτές τις μέρες και μ'έχει συνεπάρει! Μόλις το ολοκληρώσω θα επανέρθω για εντυπώσεις.
 
Μόλις το τελείωσα.
Ούτε που κατάλαβα πόσο γρήγορα περνούσα τις σελίδες, διψούσα συνέχεια,συνέχεια και δεν τ'άφηνα!
Δυνατά και διαφορετικά συναισθήματα που ξεσπούσαν μέσα μου σε κάθε σελίδα.
Μια στιγμή ηρεμία και την άλλη μια φλόγα να πάρω κι εγώ εκδίκηση για το άδικο!
Θα το ξαναδιαβάσω σίγουρα πιο αργά όμως.
 
Ένα βιβλίο που άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης μου. Δεν θα ήθελα να σταθώ τόσο στην υπόθεση, όσο στα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφές. Η άρχουσα τάξη εναντίον απλών ανθρώπων, το προσωπικό συμφέρον ενάντια στο κοινό καλό, το δίκαιο συγκρούεται με το άδικο. Οι πρωταγωνιστές γίνονται ένα με τον Χριστό, με έναν δικό τους Χριστό, ξυπόλητο, φτωχό, περιφρονητικό ενάντια στις επιθυμίες και στους πειρασμούς της σάρκας. Μα όσο προσπαθούν να το πετύχουν, τόσο το χρέος μεγαλώνει, και όσο το χρέος μεγαλώνει τόσο η προσπάθεια που απαιτείται γιγαντώνεται. Δεν τον βάζουν όμως κάτω, ούτε για να σώσουν τη ζωή τους.
Από την άλλη μεριά, στους μεν φτωχούς κατοίκους του χωριού διαφαίνονται τα προτερήματα των ανθρώπων. Η καλοσύνη, η αδιαφορία του θανάτου για την λύτρωση άλλων (Μανολιός), η αγάπη και η μετάνοια (παπά-Φώτης), η αλληλεγγύη (Μιχελής). Στους μεν πλουσιότερους, παρατηρείται η σκοτεινή πλευρά που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Η δίψα για εξουσία και η αλαζονεία (παπά-Γρηγόρης), η φιληδονία (γερό-Πατριαρχέας), η τσιγγουνιά (γερό-Λαδάς), η αγριότητα (Παναγιώταρος αν και δεν είναι στους πλούσιους).
Πιο άμεσο το νόημα τις ιστορίας, όσο αναφορά τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Αγά περί δημιουργίας του κόσμου από τον Αλλάχ (ο Έλληνας ήθελε να φάει τον κόσμο, οπότε ο Αλλάχ έφτιαξε έναν ακόμα για να τρώγονται μεταξύ τους). Τα γεγονότα του εμφυλίου είναι σύγχρονα της εποχής που γράφτηκε το μυθιστόρημα. Επίσης οι σχέσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων παρουσιάζονται στο πρόσωπο του Αγά. Τέλος η σχέση των πλουσίων με τον Μπολσεβικισμό (με την έννοια του αγώνα για το δίκαιο, όχι τόσο σαν ιδεολογία).
Νομίζω πως το να πω ότι ξετρελάθηκα είναι περιττό!
 
Top