Να γραφεί-να γραφτεί...Έχω θιγεί-Έχω θιχτεί....

Τι στο καλό συμβαίνει με αυτά τα....πράγματα;Ούτε που ξέρω τι είναι:φωνές;διαθέσεις; Ό,τι και να είναι,χρησιμοποιείται το ένα έναντι του άλλου,ή είναι και τα δύο το ίδιο. Λέμε "θα απαλλαγώ από την παρουσία σου" ή " θα απαλλαχθώ από την παρουσία σου";
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Στον προφορικο λογο λεω : γραφτει, θιχτει.

Στον γραπτό.. συνηθως την πρωτη εκφραση (αναλογα ομως).
 
και μια άλλη ερώτηση ειναι άβαφτη ή άβαφη??τα έχω ακούσει κ τα δύο και απο φιλολόγους μάλιστα, αλλά εγώ επιμένω να λέω το δεύτερο,δεν ξέρω ισως επειδη αντηχει καλύτερα στα αφτιά μου...
 
Λέμε "θα απαλλαγώ από την παρουσία σου" ή " θα απαλλαχθώ από την παρουσία σου";
Προσωπικά λέω, και επίσης γράφω, "θα απαλλαχτώ" :χαχα:
Μακάρι να είχα χρόνο απόψε να γράψω διάφορα για το θέμα...
Γενικώς πάντως βλέπω ότι προσπαθείς να επιλέξεις ανάμεσα σε έναν πιο λόγιο τύπο και σ' έναν πιο δημοτικό. Όλοι πάντως μου φαίνονται θεμιτοί, αν και κλίνω υπέρ της απενοχοποίησης των δημοτικών τύπων (γραφτεί, θιχτεί κ.λπ.) και της ελεύθερης χρήσης τους.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Παλιότερα υπαγόρευα στους μαθητές "να γραφεί αλγόριθμος...", τελευταία το έχω γυρίσει στον όμορφο δημοτικό τύπο "να γραφτεί αλγόριθμος..."
 
Πολλές φορές η ροή του λόγου υποδεικνύει ποιος τύπος είναι προσφορότερος για τη συγκεκριμένη θέση. Αν και χρησιμοποιώ το αριθμητικό "εφτά", συνήθως λέω "οι επτά σοφοί".
Χρειάζεται προσοχή σε κάποιους εκδημοτικισμένους τύπους που πιθανό να οδηγήσουν σε παρανοήσεις ή ασυνήθιστα ακούσματα. Ένα τέτοιο ρήμα με τα σύνθετά του είναι το "λαμβάνω":
καταλαβαίνω/καταλαμβάνω (με διαφορετικό νόημα), προλαβαίνω (χρησιμοποιώ σπανιότατα το προλαμβάνω), συλλαμβάνω (μάλλον ανύπαρκτο το συλλαβαίνω).
 
Top