Ξεκινώ να διαβάζω

Καλησπέρα, θα ήθελα προτάσεις για βιβλία ή/και συγγραφείς. Ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Τώρα ξεκινώ να διαβάζω και θα εκτιμούσα μια κάποια βοήθεια.
 
Ηλικία; Ενδιαφέροντα; Είναι τόσα πολλά τα βιβλία και τόσα πολλά διαφορετικά θέματα, που θα χαθείς αν ο καθένας σου προτείνει το μακρύ του και το κοντό του. Μία καλή πάντως αρχή είναι οι κλασσικοί: Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Καραγάτσης, Πηνελόπη Δέλτα. Πραγματικά όμως η ηλικία σου είναι σημαντική παράμετρος!
 
24, η αλήθεια είναι πως βγαίνοντας από μεγάλο βούρκο δεν έχω ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, κοινώς δεν έχω ψαχτεί. Πέρα από τα ''συνηθισμένα'' δηλαδή ( μουσική κλπ ). Θα ήθελα διαφορετικές προτάσεις!

Ευχαριστώ πολύ!
 
Καλώς ήρθες στην "Λέσχη"

Την ηλικία την ρώτησα γιατί αν ήσουν μικρότερη ο Χάρι Πότερ είναι "must" (ότι πρέπει), όχι ότι μεγαλύτεροι δεν τον διαβάζουν. Εγώ σκέφτομαι να τα ξαναδιαβάσω όλα από την αρχή!

Άρα μια ασφαλής πρόταση είναι να δοκιμάσεις διάφορα λογοτεχνικά είδη. Από Έλληνες δοκίμασε να διαβάσεις Καραγάτση. Τα βιβλία του είναι εύκολα (διαβάζονται ευχάριστα). Από ξένους λογοτέχνες δοκίμασε του κλασσικούς, όπως είπα. Η κάθε χώρα έχει τη σχολή της. Πάντα μπορείς να δοκιμάσεις να διαβάσει αστυνομική λογοτεχνία (Jo Nesbo, Agatha Christie k.a.)

Ορίστε και πέντε τίτλοι για να μη μιλάω μόνο γενικά:

1. Η μεγάλη Χίμαιρα - Καραγάτσης
2. Ο Χρηστός ξανασταυρώνεται - Καζαντζάκης
3. Ιστορία δύο πόλεων - Dickens
4. Έγκλημα και τιμωρία - Dostoyevsky
5. Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές - Agatha Christie
 
Η ερώτησή σου σε συνδυασμό με την παρατήρηση του Γρίλου, ότι έχει σημασία και η ηλικία, μου θύμισε ένα βιβλίο που μου είπαν ότι είμαι πια πολύ μεγάλη για να το διαβάσω, αλλά πολλοί το έχουν αγαπήσει:
Ρίτσαρντ Μπαχ «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον»
Οπότε καταλήγω στην πρωτοφανή ιδέα να σου προτείνω ένα βιβλίο που δεν έχω διαβάσει (ακόμα)!
Καλό όποιο διάβασμα, σου εύχομαι!

Πηγή: https://frapress.gr/2016/03/o-glaros-ionathan-livingkston/
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Παρότι εμένα προσωπικά ο Ντοστογιέφσκη δεν με δυσκολεύει σε κάτι, πολλοί διαμαρτύρονται πως μπερδεύονται με τα ονόματα κτλ. Ίσως δεν είναι το πιο κατάλληλο μέρος, λοιπόν, για να αρχίσει κάποιος, αν και βέβαια ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τί θα κάτσει σε κάποιον και πώς. Εγώ θα προτείνω τρία ελληνικά, έτσι για αρχή:

  • Αντώνης Σαμαράκης «Το Λάθος» — κλασικό, απλή στρωτή γλώσσα, αστυνομική πλοκή κι ίσως με κάποια φιλοσοφική διάθεση
  • Μενέλαος Λουντέμης «Ένα Παιδί Μετράει τ’ Άστρα» — κλασικό, απλή στρωτή γλώσσα, ενδιαφέρουσα πλοκή, πολύ γλυκό κι ανθρώπινο
  • Νίκος Καζαντζάκης «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» — κλασικό, γλώσσα με ιδιωματισμούς που όμως δεν δυσκολεύει, ενδιαφέρουσα πλοκή, φιλοσοφικό
(Ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις, στο Ράδιο Φάρος ;) )
 
Μάλλον πως θα ξεκινήσω με Νίκο Καζαντζάκη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα απόσπασμά του στο μάθημα της Έκθεσης στα σχολικά χρόνια αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία δυστυχώς!
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Και το "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" που προτάθηκε πιο πάνω, καί ο "Ζορμπάς", εξαίρετα βιβλία. Μια πολύ καλή αρχή. :ναι:
 
εγώ θα σου προτείνω πιο ανάλαφρο διάβασμα

Αστυνομική βιβλιογραφία
τα βιβλία της Gyllian Flynn: α) Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, β) Αιχμηρά αντικείμενα, γ) Σκοτεινός τόπος και δ) Το χέρι που κινεί τα νήματα
ή τα βιβλία του Jo Nesbo με ήρωα των Χάρι Χόλε.

Φαντασίας
της Ursula le Guen την εξαλογία της Γαιοθάλασσας
του JRR Tolkin α) Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών και β) Χόμπιτ
τα βιβλία Χάρι Πότερ της J. K. Rowling
και αν μπορέσεις να βρεις τα βιβλία της Robin Hobb α) Το έπος των Φαρσίερ, β) Ο χρυσαφένιος άνθρωπος και γ) Οι έμποροι των θαλασσών (αν τα αγγλικά σου είναι καλά θα τα βρεις σίγουρα).

Θρίλερ-Μυστηρίου
τα βιβλία του Blake Crouch (τριλογία) Η πόλη.
του Howard Lovecraft α) Η ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Καντάθ, β) Η κατάρα
Δαιμόνιος Βάκχος του Αντώνη Αντωνιάδη και Αγγελικής
Νεκρονομικόν: Το χειρόγραφο των νεκρών του Αντώνη Αντωνιάδη
Το άρωμα του Patrick Süskind
Δίψα για αίμα του Clark Simon
Εγώ, ο θρύλος του Richard Mathenson

Επιστημονικής Φαντασίας
Το Dune του Frank Herbert (εξαλογία. Κυκλοφορούν και άλλα βιβλία της σειράς από τον γιο του Brian)

Ιστορικό Μυθιστόρημα
Η κάθοδος των μυρίων του Michael Curtis Ford
Άνεμοι Πολέμου του Steven Pressfield
Ο τύραννος των Συρακουσών του Valerio Massimo Manfredi

Κλασική Λογοτεχνία
Ο κόμης του Μόντε Κρίστο του Αλέξανδρου Δουμά
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Εγώ πάλι για κάποιον που ξεκινά το διάβασμα, τις τριλογίες, τετραλογίες, εξαλογίες κτλ θα τις άφηνα για πιο μετά και μόνο για την έκταση. Το να "μπλέξεις" με ένα βιβλίο που δεν σου πάει συμβαίνει συχνά. Το να μπλέξεις με τριλογία που δεν σου πάει, νομίζω πως μπορεί μέχρι και να σε διώξει από το διάβασμα στο οποίο πασχίζεις να μπεις.

Ομοίως και τα έργα του Λάβκραφτ και, δει την Καντάθ, τα οποία φτιάχνουν μια "μυθολογία" η οποία εκτείνεται και πέρα από τον συγγραφέα.

"Το κορίτσι που εξαφανίστηκε" της Φλιν όντως, είναι μια χαρά για αρχή.

Αφήνοντας στην άκρη την πολύ προσωπική άποψη πως ο Νέσμπο είναι κακέκτυπο του Στινγκ Λάρσον, θεωρώ πως από αστυνομικά καλύτερα να ξεκινήσεις με μια Αγκάθα Κρίστη. Ένα άλλο αστυνομικό μικρό σχετικά σε έκταση κι ευκολοδιάβαστο είναι το κάπως κλασικό "Η Πρηνής Θέση τού Σκοπευτή" του Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ.

Φοβάμαι πως σε μπερδεύουμε από εδώ και πέρα. :))))
 
Λαβκραφτ απαπαπαπα...διάβασα το "η σκιά πέρα από το χρονο" ατέρμονες περιγραφές ...κάνενας διάλογος (το στυλ του γράφοντας)....θα σε δυσκολέψει πολύ, μη τον ξεκινήσεις

Εγώ θα κάνω πολλά χρόνια να ξαναδιαβάσω έργο του
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Συμφωνώ. Κι ειδικά η Καντάθ είναι πολύ ακατάλληλο βιβλίο για να ξεκινήσει κάποιος. Πρόκειται για μια, κατά την δική μου αντίληψη αδιάφορη, περιπλάνηση σε έναν ονειρόκοσμο.
 
Φυσικά γούστα είναι αυτά. Η Καντάθ ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα στα 18. Είναι να σε τραβάει το είδος, αλλιώς δεν...
Δε νομίζω να υπάρχει καλή ή κακή αρχή για κάποιο που θέλει όντως να ξεκινήσει διάβασμα, πόσο μάλλον όταν δε ξέρει το είδος που του αρέσει.
Η λίστα που έκανα είχε σκοπό να προβάλλει διαφορετικά είδη λογοτεχνίας, ώστε να πειραματιστεί.
:))))
 
Εγω παλι θα προτεινα να διαβασεις κατι απο Στιβεν Κινγκ. Ενδεικτικα, μπορεις να πιασεις Το Αυτο (ακομα κι αν εχεις δει τις ταινιες), το Σαλεμς Λοτ, το Νεκρωταφιο Ζωων. Η Τζιλιαν Φλιν που σου προτειναν και πιο πανω ειναι πολυ δυνατη. Απο Καζαντζακη, εγω θα ελεγα να ξεκινουσες με το Ο Χριστος ξανασταυρωνεται. Καλο διαβασμα.
 
Μετα απο ενα χρονο και κατι, πως παει η ανάγνωση; Αν θες κατι χαλαρο και ευκολοδιαβαστο, χωρις να χρειάζεται την προσοχή σου, θα προτεινα βιβλια της Ελενη Δαφνιδη, προσωπικα μαρεσει πολυ. Επισης προτεινω σε αστυνομικά, τον αγαπημένο Πολύχρονη Κουτσακη.
 
Top