Οδηγίες προς πλημμυροπαθείς βιβλιοθήκες...

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
...κι απ’ αφορμή την χτεσινή νεροποντή, τις πλημμύρες και τα τοιαύτα σκέφτηκα κάτι χρήσιμο να συστήσω αν ο μη γένοιτο, η βιβλιοθήκη σας υποστεί τις συνέπειες μιας πλημμύρας. Ένα δεν πρέπει να κάνετε κι αυτό είναι να στήσετε τα βιβλία σε στίβες που μετά ένα-ένα θα στεγνώνετε κλπ, κλπ, κλπ. Να είστε βέβαιοι πως όσο αργά, αργότατα στεγνώνετε ένα-ένα τα βρεγμένα βιβλία τα υπόλοιπα που θα στέκονται κλειστά στην ουρά αναμονής, θα γεμίσουν μήκυτες. Κοινώς θα μουχλιάσουν.

Για να μην γίνει αυτό, τοποθετείστε τα υγρά βιβλία - που πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για στέγνωμα και περιποίηση - σε σακούλες πλαστικές όπως αυτές που είναι για πουλόβερ και καταψύξτε τα όπου και όπως μπορείτε.
Κατεψυγμένα δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να μουχλιάσουν.

Κάθε που τελειώνει η διαδικασία αποκατάστασης ενός βιβλίου, τότε θα ξεπαγώνετε το επόμενο και ούτω καθ’ εξής...

Αυτό το πολύ απλό ήθελα να σας πω. Και πάνω απ’ όλα όχι πανικό. Ψυχραιμία πάντα! Δεν ανησυχούμε ακόμα. Πότε ανησυχούμε; Μόνο στην πυρκαγιά. Καμμένο βιβλίο=πεθαμένο βιβλίο. Όλα τα άλλα διορθώνονται...

Αυτά κι αχρείαστα να’ναι...
 
Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Δεν ειναι ευκολο να μπουν σε καταψυξη τα βιβλια, γιατι εκτος οτι συνηθως ειναι γεματη με αλλα τροφιμα, μπορουν να παρουν και μια ευωδια κρεατος :)

Θα προτεινα και την λυση με το σεσουαρ
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Αυτό που προτείνω Λορένα είναι διεθνής πρακτική. Εννοώ η κατάψυξη. Πλημμύρα της Φλωρεντίας. Τεράστια εμπειρία που έφερε τα πάνω κάτω στην συντήρηση και διατήρηση βιβλίων και βιβλιοδεσιών. Φίλος πριν κάποια χρονάκια που το έπαθε σε υπόγειο έκανε ακριβώς αυτό. Μοίρασε τα βιβλία σε διάφορους καταψύκτες φίλων και γνωστών. Το σεσουάρ είναι για ένα βιβλίο. Ο φίλος είχε όλη την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του σε κούτες στο υπόγειο. Εκεί κανένα σεσουαρ δεν κάνει. Κι έπειτα ο συντηρητής που είναι αρμόδιος ξεπαγώνει το βιβλίο και το αποδομεί για να δουλέψει σε υγρή διαδικασία τις φθορές και να προβλέψει ανάλογα και την υπόθεση της μούχλας...Δεν παίρνει μυρωδιά τίποτα αν μπει αεροστεγώς σε σακούλες.
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Για την Λορένα κι όποιον αμφισβητεί την σκωπτική πλην ουσιαστική προτροπή.

Εννοείται Λορένα μου ότι δεν τα βάζουμε μαζί με τα κρέατα. Η μαζική κατάψυξη απαιτεί φροντίδα ειδική και φυσικά αν το κάνουμε εμείς θέλει άδειες και καθαρές καταψύξεις. Επίσης η κατάψυξη όπως είπα κι αρχικά επιβάλλεται σε μαζική καταστροφή κι όπου η περιποίηση είναι χρονοβόρα και τα βιβλία που παραμένουν βρεγμένα κινδυνεύουν να μουχλιάσουν. Σου παραθέτω μερικά κείμενα. Στο δεύτερο λίνκ υπάρχουν και βίντεο.

http://hosted.lib.uiowa.edu/flood/dryingb_r.html

http://www.heritagepreservation.org/savewetbooks/

http://www.archives.gov/preservation/conservation/flood-damage.html

Και μια εικόνα χίλια λόγια απ’ τη πλημμύρα του ’66 στην Φλωρεντία. Για την αποκατάσταση επιστρατεύτηκε η αφρόκρεμα των συντηρητών βιβλίου και των βιβλιοδετών παγκοσμίως. Τεράστια σπουδή κι εμπειρία. Τρεφόμαστε όλοι μας πολυποίκιλα απ’ αυτήν. Εκτός απ’ τις τεχνικές συντήρησης, μάθαμε τεχνικές που έμελλε να αλλάξουν την νοοτροπία στην τεχνική διαδικασία της βιβλιοδεσίας, όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στην μοντέρνα της εκδοχή. Ποτέ μια τέτοια καταστροφή δε διόρθωσε και έμαθε τον κόσμο της φροντίδας του βιβλίου τόσα υπέροχα πράγματα.

 
Top