Οι κλασικοί του μέλλοντος

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Σύμφωνα με αυτό το αρθράκι, το 1936 οι αναγνώστες του περιοδικού The Colophon επέλεξαν τους δέκα συγγραφείς που πίστευαν ότι θα θεωρούνται κλασικοί το 2000. Στην κορυφή βρέθηκε ο Σίνκλερ Λιούις, συγγραφέας του best seller της προηγούμενης χρονιάς It Can't Happen Here, και ο πρώτος Αμερικανός νομπελίστας. Κάποια άλλα ονόματα, όμως, της λίστας είναι πλέον σχεδόν άγνωστα.

1. Sinclair Lewis
2. Willa Cather
3. Eugene O’Neill
4. Edna St. Vincent Millay
5. Robert Frost
6. Theodore Dreiser
7. James Truslow Adams
8. George Santayana
9. Stephen Vincent Benet
10. James Branch Cabell

Οι εκδότες του περιοδικού συμπλήρωσαν τη λίστα με τις δικές τους ιδέες, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων τους Τhomas Wolfe, H.L. Mencken, Ernest Hemingway και Hervey Allen.
Πώς σας φαίνονται αυτές οι προβλέψεις;

Εμείς ποιους θα βάζαμε στη λίστα με τους κλασικούς του 2100;

Ωραια ερωτηση Ιζι.Εγω παντα ειχα την απορια ποιους απο τους σημερινους κλασικους θα διαβαζονται σε 100-200 χρονια μετα.Ο πρωτος που μου ερχετε στο μυαλο που πιστευω οτι 1000% θα διαβαζεται αρκετα χρονια μετα ειναι ο Κουντερα.

Kάτι μου λέει ότι θα είναι ο γνωστός σε όλους μας Brown των ομόνυμων αστυνομικών περιπετειών...

Μάλλον ο Μπράουν κι ο Κούντερα θα 'ναι μέσα, όπως κι ο Ντάγκλας Άνταμς, Ζοζέ Σαραμάγκου, Νίκος Καζαντζάκης και για αουτσάιντερ τον Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες!
Ρίχνω ακόμα ένα όνομα... Μίχαελ Σμιτ-Σάλομον!!!

Θα συμφωνήσω ως προς τους Μίλαν Κούντερα, Ζοζέ Σαραμάγκου και θα προσθέσω τον Μάριο Βάργκας Λιόσα ( ή Γιόσα;; ) και τον Ουμπέρτο Έκο.

Ο Φίλιπ Ρόθ,το θεωρώ σχεδόν βέβαιο.

Υ.Γ. Φτωχόπαιδο ο Μάρκες δεν είναι ήδη κλασικός;:χμχμ:Καλά ο άνθρωπος ζει ακόμα,δε λέω,αλλά πάνε 30 χρόνια που πήρε το Νόμπελ και σχεδόν 50 απ'το "100 χρόνια μοναξιά".

παντως αν φτάσω ποτέ 70 χρονών και δω τον "Αλχημιστή" στο ίδιο ράφι με τον "Ξένο" και το "1984",ε,ένα σοκ θα το πάθω :))))

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Γιατί όχι;
Στα ράφια των κλασικών κάνουν παρέα ο Ουγκώ με την Όστεν, ο Ντίκενς με τον Τολστόι, οι αδελφές Μπροντέ με τον Σαίξπηρ και πάρα πολλοί άλλοι συγγραφείς που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους.

Για τους Κινγκ, Έκο, Μαρκές είμαι σίγουρη. Επίσης, νομίζω ότι κλασική θα γίνει και η Ρόουλινγκ με τον Χάρι Πότερ.

Τώρα προβληματίστηκα.Δηλαδή τον Έσσε και τον Μπέλοου να τους βγάλω απ'το ράφι με τους κλασικούς;:εεε;:

Κι όχι τίποτε άλλο,τ'άλλα ράφια δεν έχουν και χώρο:πανικός:

Έχω και δυο βιβλία του Καπότε.Να τα βγάλω κι αυτά;Πρόσφατα τα έφτιαξα γαμώτο!

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
νομίζω πως η "Λολίτα" είναι ήδη εδώ και καιρό κλασική. :)

Νομίζω ότι ο Κοέλο θα γίνει κλασικός του ενός βιβλίου (αυτός που έγραψε τον αλχημιστή και ένα άλλο να δεις πως το λέγανε) όπως και ο Έκο. Ο Μπράουν πάλι όχι, νομίζω ότι ήδη έχει ξεφουσκώσει (αλλά και πάλι ποιος ξέρει). Η Ρόουλινγκ έχει πιθανότητες αλλά είναι νωρίς για να κρίνουμε (η συγγραφικής της καριέρα κρατά λιγότερο από 20 χρόνια). Σίγουρα (σχεδόν) οι Γκαρθία Μάρκες, Βάργκας Γιόσα, Μπόρχες, Σαραμάγκο και Σαμπάτο. Τον Έσε τον θεωρώ ήδη κλασικό. Ίσως και ο Κουτσί

Πιστεύω ακράδαντα πως στους κλασικούς του μέλλοντος θα ανήκει ο Τόμας Πίντσον. Αν λυθεί και το διαδικαστικό μέρος με την εμφάνισή του πιστεύω ότι θα είναι νομπελίστας. Με μπερδέψατε με τον Έσσε και γι'αυτό αναφέρω τον Μπόρχες, αν και κατά τη γνώμη μου είναι ήδη κλασικός.

Συμφωνώ με Ζοζέ Σαραμάγκου και να προσθέσω τον Κόρμακ ΜακΚάρθυ που αξίζει πραγματικά!!!!

νομίζω ότι είναι σχετικό. Ο Χέμινγουεϊ 50 χρόνια μετά το θάνατό του θα μπορούσε να θεωρηθεί κλασικός (ή έστω κλασικός του 20 αιώνα) όπως πχ και ο Γκόρκι, ο Έσε ή ο Μπρέχτ που έχουν δράσει κυρίως στον 20ο αιώνα συγγραφικά αλλά δεν μπορούμε και να τους θεωρήσουμε σύγχρονους

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εγώ νομίζω πως Κάφκα, Έσε κτλ. είναι ήδη κλασικοί. Δηλ. πόσο πιο κλασικος από τον Κάφκα που υπάρχει μέχρι και σαν λήμμα στα λεξικό ("καφκικό" κτλ)

Επίσης στην δική μου αντίληψη, κλασικοί μπορεί να είναι ακόμα και συγγραφείς που ζούνε και γράφουνε για 10ετίες όπως ο Κινγκ και ο Μάρκες.

Εγώ νομίζω πως Κάφκα, Έσε κτλ. είναι ήδη κλασικοί. Δηλ. πόσο πιο κλασικος από τον Κάφκα που υπάρχει μέχρι και σαν λήμμα στα λεξικό ("καφκικό" κτλ)
Πράγματι,δυνατό επιχειρήμα αυτό.

Κυκλοφορεί μια σειρά απ'τις εκδόσεις "Πατάκη" με τίτλο "Σύχρονοι Κλασικοί" και περιλαμβάνει βιβλία όπως ,"Ο υπέροχος Γκάτσμπυ",η "Λολίτα",το "Πέδρο Πάραμο","Η ναυτία" κ.α.Θέλω να πω δηλαδή ότι δε βλέπω να βγαίνει άκρη.Υπάρχουν οι κλασικοί,οι σύχρονοι και τώρα έχουμε και τους σύχρονους κλασικούς:τρέλα:

Last edited:
Μίλαν Κούντερα, Κόρμακ ΜακΚάρθυ και Φίλιπ Ροθ. Πάντως κι εγώ τους Κάφκα, Έσσε, Χέμινγουεϊ κλασικούς τους θεωρώ, κυρίως λόγω της επιρροής τους στη λογοτεχνία αλλά και στην κουλτούρα του 20αι.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Είναι αναλόγως και τί ερμηνεία δίνει κανείς στο "σύγχρονο". Ήδη έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας τον 20 αιώνα.