Οι συγγραφείς πιστεύουν;

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Πρέπει να πω ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης με χαροποιεί πολύ!

Προσωπικά έχω μιλήσει με αρκετούς Έλληνες (κι όχι Εσθονούς) που είναι απαλλαγμένοι από τέτοιους μεταφυσικούς φόβους.
Ίσως έχει να κάνει με το ότι ζω στην επαρχία. Πάντως, μπορώ να φέρω στο μυαλό μου περίπου 1-2 άθεους από όλους τους Ροδίτες που ξέρω -και ξέρω αρκετούς, ούσα Ροδίτισσα, πίστεψέ με:Ρ-. Τουλάχιστον τόσοι ήταν οι πραγματικά άθεοι από όσο μπορώ να καταλάβω -οι υπόλοιποι απλώς προσποιούνταν για να συμφωνήσουν και να μην εμπλακούν σε συζήτηση.

Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση σχετικά με τους ''μεταφυσικούς φόβους''. Θα προσέθετα κι άλλα -περιλαμβάνουν σχόλια για φανταστικούς φίλους και τέτοια- όμως δεν θέλω να προσβάλω κανέναν απολύτως.

ΥΓ. Πολύ θα ήθελα να κουβεντιάσω με έναν Εσθονό. Φυσιολογικοί άνθρωποι φαίνονται.

Mιας που μιλάμε για μεταφυσικά και το σκίσαμε το θέμα...
Μιλούσα τις προάλλες με μια οικογενειακή φίλη, πολύ της θρησκείας αυτή, στο συμβούλιο εκκλησίας, κλπ. Κάποια στιγμή μου πετάει:

Και ξέρεις... οι νεκροί βρίσκονται σε αναμονή! Η κόλαση έχει κλείσει με το θάνατο (ή τη γέννηση - δε θυμάμαι) του Χριστού και οι ψυχές δε βρίσκονται ούτε στον παράδεισο, ούτε στην κόλαση. Περιμένουν τη δευτέρα παρουσία για να κριθούν και να πάνε εκεί που πρέπει.
Έχω μιλήσει με "άγιους" ανθρώπους εγώ, και μου τα έχουν πει.

Έχει μια λογική ομολογουμένως. Γιατι λες εσύ ο εξυπνάκιας: πως θα κρίνει τους ζώντες και τους νεκρούς αφού οι νεκροί έχουν κριθεί ήδη;
Όχι σου λέει, τους νεκρούς τους έχω στη λίμπο να με περιμένουν και θα τους κρίνω μετά!
Γιατί; Γιατί είμαι ο γιος του αφεντικού και κάνω ό,τι γουστάρω ρε φίλε, λογαριασμό θα σου δώσω;

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Και θα παρακαλουσα με αυτο να κλεισουμε το θεμα με τα παραλογα που βρισκει ο καθενας στο Χριστιανισμο, γιατι δεν τελειωνουν, και ανοιγουν αλλα θεματα που θα εκτροχιασουν περαιτερω το νημα.

Ναι παιδιά να το κλείσουμε γιατί από παραλογισμός άλλο τίποτα πχ τα τελώνια που σε κρίνουν μετά θάνατον εδώ και αν είναι ανυπόστατο πια επιχείρημα και δεν στοιχειωθετειται στην άγια γραφή πουθενά. Παραλογισμός μέγας επίσης να λες πως πίσω από την κατάθλιψη κρύβεται δαιμόνιο και εδώ πάλι ή αγία γραφή δεν λέει κάτι τέτοιο, μερικά πράγματα τα έχουν πλήρως παρερμηνεύσει νομίζω .

Last edited:

Μάλλον το ίδιο θα λεν κι αυτοί για μας βλέποντας το 71%...
Γιατί αμφιβάλλεις; :)
Διότι είμαι άθεη, άρα δεν εκπροσωπώ την πλειονότητα των Ελλήνων- αντιθέτως. Επομένως δε λέμε ''εμείς οι Έλληνες'' πως οι Εσθονοί είναι φυσιολογικοί επειδή δεν πιστεύουν, αλλά το λέω εγώ και -φαντάζομαι- οι υπόλοιποι άθεοι.

Με την ίδια λογική, βλέποντας το 71% της Ελλάδας-πολύ τιμητικό ρεκόρ, έτσι;:Ρ- θα ταυτιστεί και θα πει ''φυσιολογικοί άνθρωποι αυτοί οι Έλληνες'' μόνο η μειονότητα των Εσθονών που είναι θρήσκοι, κι όχι όλοι τους. Γιατί να επαινέσει κάποιος που δεν πιστεύει στη σημασία της θρησκείας κάποιον με την ακριβώς αντίθετη σκέψη;;

Τώρα αμφιβάλλω για το αν έγινα σαφής, παρά ταύτα προσπάθησα :)

Σε μια συζήτηση που είχαμε με κάποιον Εσθονό (ξεναγό βέβαια οπότε αν η ακρίβεια των λεγομένων του είναι αντίστοιχη των λεγομένων των Ελλήνων ξεναγών τείνει στο μηδέν) η απομάκρυνση των Εσθονών από την θρησκεία οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου η θρησκεία και οι ιερείς ελεγχόταν απόλυτα από το καθεστώς οπότε ο λαός τους έβλεπε σαν εν δυνάμει χαφιέδες και απέφευγε τόσο τους ίδιους όσο και τον θεσμό που εκπροσωπούσαν. Ενώ λοιπόν πολλοί Εσθονοί ενδεχομένως έχουν πίστη σε μια ανώτερη δύναμη, αποφεύγουν τις θεσμοθετημένες θρησκείες.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ναι, ας μη συγχεουμε το παραπανω γραφημα με την αθεΐα. Το ερωτημα ηταν συγκεκριμενο και αφορουσε το αν η (οργανωμενη?) θρησκεια κανει κακο. Σε αυτο μπορει να συμφωνησει οποιοσδηποτε. Υπαρχουν παπαδες που κριτικαρουν την ιδια την Εκκλησια τους.

Το 78% των Εσθονων που δεν ασχολουνται με τη θρησκεια δεν τους κανει απαραιτητα αθεους ή πιο λογικους. Μπορει να ειναι απλα αθρησκοι, ντεϊστες, να πιστευουν σε καποια προσωπικη θρησκευτικη αντιληψη (πχ. μια αφηρημενη θεοτητα που ειναι η ιδια σε ολες τις θρησκειες), ή σε αλλες ανωτερες δυναμεις ή New Age πεποιηθήσεις (καρμα, αυρα, μετενσαρκωσεις κλπ)

Το θρησκευτικο μας αισθημα εχει να κανει κυριως με γεωιστορικους λογους, οπως στο παραδειγμα της Εσθονιας. Εχω διαβασει για παραδειγμα για μια περιοχη της Γερμανιας που θεωρειται "το πιο αθεο μερος του κοσμου", και αυτο επειδη ανηκε στο ανατολικό μπλοκ.

Last edited:
Ακριβώς αυτός ήταν ο σκοπός του ποατ, Αντέρωτα. Να δείξω ότι ανεξαρτήτως του σε τι πιστεύει ή δεν πιστεύει ο καθένας, κάπου ίσως συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα με την οργανωμένη θρησκεία και ότι τελικά ίσως να έχουμε περισσότερα κοινά πχ. οι "θρησκευόμενοι" Έλληνες από τους "άπιστους" Εσθονούς.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
τελικά ίσως να έχουμε περισσότερα κοινά πχ. οι "θρησκευόμενοι" Έλληνες από τους "άπιστους" Εσθονούς.
Σε βρίσκω αισιόδοξο. Ελπίζω οι νεότερες γενιές να σε επιβεβαιώσουν. Πάντως από το γράφημα, τη μεγαλύτερη εντύπωση μου κάνει το ποσοστό της Τουρκίας.

Άλλο πράγμα έλεγα εγώ άλλο κατάλαβες εσύ..
Δεν πειράζει, μάλλον γιαυτό η απάντηση σου δεν βγάζει νόημα.:)
Ίσως να μην κατάλαβα σωστά διότι ούτε κι η δική σου διατύπωση έβγαζε ιδιαίτερο νόημα.

Χωρίς παρεξήγηση πάντα, απαντώ στον ίδιο τόνο. :)

Last edited:
Ποια ακριβώς διατύπωση δεν μπόρεσες να καταλάβεις;
Να σε βοηθήσω αν μπορώ.
Μάλλον το ίδιο θα λεν κι αυτοί για μας βλέποντας το 71%...

Θα το λένε; Γιατί θα το λένε;;

Και εσύ από την πλευρά σου τί δεν κατάλαβες από την σαιξπηρική μου διατύπωση;;

Πρώτα απ' όλα θεώρησα πως χαρακτήρισες φυσιολογικούς όσους πιστεύουν, όποτε από εκεί ξεκίνησε η παρανόηση.
Δυστυχώς γίνονται παρανοήσεις όταν μιλάμε σε φόρουμ...

Από την άλλη δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος που έχει πίστη δεν είναι φυσιολογικός.
Ούτε κάποιος άθεος του διαδικτύου βέβαια ότι είναι φυσιολογικός.
Η πίστη είναι κάτι προσωπικό και δεν έχει να κάνει με το φυσιολογικό ή μη... Αυτό είναι προσωπική εκτίμηση.
Για μένα όσο γραφικός είναι ο θρησκόληπτος άλλο τόσο είναι κι άθεος που δεν χάνει στιγμή να τονίζει πόσο κουλ είναι έχοντας αποτινάξει από πάνω του την κάθε θρησκεία...

Μπορούμε να τα λέμε γενικώς σε απλά ελληνικά γιατί μπερδεύομαι με τις σαιξπηρικές διατυπώσεις.