Ομάρ Καγιάμ: "Ρουμπαγιάτ"

Ξενόγλωσσος τίτλος: Roubaiyat
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά): Καγιάμ Ομάρ
ISBN13: 9789602290903
Εκδότης: ΕΡΑΤΩ
Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2007
Αριθμός σελίδων : 130
Διαστάσεις 17x12
Μετάφραση: Γνεύτος Παύλος


Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από ένα χρόνο δεν ήξερα καν την ύπαρξη του Ομάρ Καγιάμ(προφέρεται,νομίζω κΧαγιάμ).Αφήστε που νόμιζα ότι Ρουμπαγιάτ είναι τραγούδι του Θ.Παπακωνσταντίνου.Την ύπαρξή του την έμαθα από το βιβλίο "Σαμαρκάνδη" του Αμίν Μααλούφ.Το βιβλίο βέβαια το πήρα επειδή ανέφερε το "γέρο του Βουνού",τον ηγέτη των Ασσασσίνων,Χασάν Ιμπν Σαμπά.Στο βιβλίο ,όμως,κεντρική θέση κατείχαν τα Ρουμπαγιάτ του Καγιάμ και ο Καγιάμ ο ίδιος.Από εκεί τον έμαθα,με εντυπωσίασε η περιγραφή της προσωπικότητάς του και ασχολήθηκα παραπάνω.

Ο Καγιάμ δεν ήταν ποιητής.Δεν ήταν μόνο ποιητής πιο σωστά.Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του(αστρονόμος,μαθηματικός,γιατρός,φυσικός,γεωμέτρης,φιλόσοφος και ίσως και πολλά άλλα ακόμη) και ο πρώτος που συνέλαβε την ανάγκη του δίσεκτου έτους,πέντε αιώνες πριν το γρηγοριανό ημερολόγιο.Επίσης,όπως φαίνεται στα ποιήματά του,είχε και αδυναμία στο κρασάκι.

Κι εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι.Θυμάστε στο σχολείο όταν μαθαίναμε για την ποίηση,το "τι θέλει να πει ο ποιητής";Ε,με τον Καγιάμ ακόμα άκρη δεν έχει βγει.Ήταν μυστικιστής και το κρασί συμβόλιζε την μυστική ένωση με τον Θεό;Είχε μεταφυσικές ανησυχίες που δεν καλύπτονταν στο Ισλάμ;Ήταν ένας άθεος πεσσιμιστής που ξόρκιζε τον φόβο του θανάτου με το κρασί;Ήταν απλά ένας αδιόρθωτος γλεντζές;Αν κοιτάξετε τα σχόλια σε βίντεο του youtube με ποιήματα του Καγιάμ θα δείτε ομηρικές μάχες των οπαδών των διαφόρων τάσεων.

Αν ρωτάτε εμένα,δεν έχω βγάλει συμπέρασμα.Πάντως είναι εξαιρετικό συνοδευτικό ενός μπουκαλιού καλού κρασιού!Ή μήπως το καλό κρασί είναι ένα καλό συνοδευτικό των Ρουμπαγιάτ;

ΥΓ.Υπάρχουν καμιά δεκαριά ελληνικές εκδόσεις του Ρουμπαγιάτ.Δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποια είναι η καλύτερη!
 
Last edited by a moderator:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μιας και η συζητηση για το βιβλιο και τον Ομαρ ξεκινησε με off-topic, θα ηθελα να αναφερω οτι το βιβλιο εχει συσχετιστει με το μυστηριωδη θανατο ενος ανθρωπου αγνωστων στοιχειων πριν 60 χρονια στην Αυστραλια. Δεν υπηρχε κανενα στοιχειο ταυτοποιησης πανω στο πτωμα, εκτος του οτι στα ρουχα του βρεθηκε ενα αποκομμα που ειχε σχιστει απο μια κοπια του Ρουμπαγιατ, με την περσικη φραση "tamam shud" που σημαινει "τετελεσται". Αυτο υποδεικνυει οτι ο αγνωστος ειχε αυτοκτονησει, αν και ο λογος και η αιτια θανατου παραμενουν αγνωστα. Μαλιστα η υποθεση ειναι γνωστη διεθνως ως "tamam shud case".

Σε ενα αυτοκινητο βρεθηκαν καποια αντικειμενα, μαλλον της κατοχης του, και η συγκεκριμενη κοπια του Ρουμπαγιατ απο οπου ηταν αποκομμενο το χαρτακι, καθως και προχειρογραμμενος ενας κωδικας που δεν εχει αποκρυπτογραφηθει.

Πανω στην κοπια υπηρχαν κι αλλα στοιχεια, οπως ενα τηλεφωνο, που οδηγησαν σε ατομα που ειχαν στην κατοχη τους κοπιες του Ρουμπαγιατ, αλλα η ερευνα απεβη αδιεξοδη αφου αρνηθηκαν οτι ηξεραν το νεκρο, οποτε η σημασια του βιβλιου και του χαρτακιου σε ολη αυτη την ιστορια, αποτελει κι αυτη μυστηριο :ουχ:
 
Last edited:
Κάποτε και ο Ίνρις Σαχ είχε υποστηρίξει ότι ο αδελφός ή ο πατέρας του(δε θυμάμαι)είχε στη κατοχή του αυθεντικό χειρόγραφο των Ρουμπαγιάτ.Κι ενώ όλοι περίμεναν τη δημοσίευσή του ο κάτοχος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό και κανείς δεν ήξερε που είχε φυλαγμένο το χειρόγραφο.

Επίσης,για λόγους που δεν ξέρουμε,ο Καγιάμ δεν έγινε ποτέ δημοφιλής στην Ανατολή.
 
Αγαπητοί αναγνώστες [και Μοκαντάσα αλ Σόφερ] πρώτα είχα γνωρίζει τον Ομαρ Αλ Καγιαμ-Ρουμπαγιατ.....ως επιστήμονα , μαθηματικό του 1100..στο βιβλίο Το Θεώρημα του Παπαγάλου, μια μυθιστορία που πραγματεύεται την ιστορία των μαθηματικών ..ως κατά ένα τρόπο νουάρ ...αινίγματος..δεν είναι περίεργο;

Εκεί λοιπόν. Δεύτερη φορά σε βιβλιοπωλείο είδα βιβλίο του με Ποίηση, και αγόρασα του ιδίου το Στον Κήπο του Αγαπημένου.
Θα πρότεινα για αρχή το πρώτα κι έπειτα την αφιέρωση χρόνου στο δεύτερο.
Υποκειμενικά.Πάντα..

Καλό βράδυ!!
 
Top