Ονειρονήμα

Στην "Ερμηνεία των Ονείρων", ο Φρόυντ έχει ως βασική του θέση ότι "το όνειρο (ακόμη και οι εφιάλτες) αποτελεί πάντοτε την εκπλήρωση μιας ασυνείδητης επιθυμίας, η έκφραση της οποίας όμως λογοκρίνεται πριν γίνει συνειδητή και παραμορφώνεται με διάφορους μηχανισμούς, όπως η μετάθεση και η χρήση συμβόλων."

Προσωπικά δεν έχω μελετήσει ποτέ την ψυχολογική πλευρά των ονείρων, έχω παρατηρήσει όμως κάποια περίεργα παιχνίδια του υποσεινήδητου. Όπως για παράδειγμα, όταν πριν από μερικά χρόνια που ήμουν φοιτήτρια, ήμουν στο σπίτι μιας φίλης μου και κοιτούσαμε στο ίντερνετ φωτογραφίες του Χάρι Πότερ όταν κάποια στιγμή ξεπετάχτηκε μια όπου έδειχνε το κεφάλι του Ντάνιελ Ράντκλιφ σε ένα παχουλό κ τριχωτό γυμνό αντρικό σώμα (από τη μέση κ πάνω :ρ). Εκείνο το βράδυ πέσαμε για ύπνο κ είδαμε κ οι δύο κάποιον γνωστό μας τοπλες (είτε γιατί είχε βγει από το μπάνιο, είτε γιατί κυκλοφορούσε απλά μόνο με το παντελόνι). Και το πρωί το συζητούσαμε γελώντας κ διαπιστώσαμε πως έφταιγε εκείνη η μια φωτογραφία που είχαμε πετύχει το προηγούμενο βράδυ :χαχαχα:

Όλοι βλέπουμε όνειρα και οι περισσότεροι έχουμε δει κατά καιρούς πολύ όμορφα όνειρα, ή πολύ περίεργα όνειρα ή πολύ αστεία όνειρα, ακόμα όνειρα που μας έχουν δώσει έμπνευση να γράψουμε μια ιστορία, όνειρα που μας προειδοποίησαν για κάτι κι ένα σωρό άλλα. Σ'αυτό το νήμα θα διηγούμαστε τα όνειρα εκείνα που μας έχουν μείνει πιο πολύ ή που μας έχουν κάνει εντύπωση. Ας ξεκινήσω, λοιπόν, εγώ με ένα όνειρο που μου φαίνεται πολύ αστείο:

Ήταν σε μια χώρα μακρινή ένας μεγάλος δράκος με μακρύ λαιμό. Ο δράκος αυτός ξερνούσε φωτιά κι έκαιγε τα σπίτια κ κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Στη χώρα αυτή ζούσε όμως κι ένας μικρούλης ήρωας, που του άρεζε να τρώει συνέχεια, αλλά δεν ήταν χοντρούλης. Μια μέρα, ο μικρούλης ήρωας αποφάσισε να αναμετρηθεί με τον γιγάντιο δράκο με τον μακρύ λαιμό. Ξεκίνησε λοιπόν με ένα χωνάκι παγωτό με μια μπάλα κρέμα στο χέρι κ πήγε να συναντήσει τον δράκο. Θα είχε στο μυαλό του να φάει το παγωτό κ μετά να πολεμήσει, μα ο δράκος είχε άλλες προθέσεις. Μόλις είδε τον μικρούλη ήρωα άνοιξε το τεράστιο στόμα του κ ετοιμάστηκε να τον λούσει με τις καυτές φλόγες του κ να τον κάνει τηγανητό. Τότε ο ήρωάς μας κοίταξε μια το τεράστιο ορθάνοιχτο στόμα, μια το παγωτό του κ του ήρθε μια καταπληκτική ιδέα! :ιδέα: Πέταξε με μιας την μπάλα του παγωτού στο ανοιχτό στόμα του δράκου. Η μπάλα κρέμα άρχισε να τσουλάει στον μακρύ λαιμό του και να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, ώσπου έφτασε στη φωτιά που έκαιγε στα σωθικά του κ την έσβησε. Ο δράκος δεν είχε πια φωτιά κ ο κόσμος όλος σώθηκε με τη βοήθεια του μικρούλη ήρωα που του άρεζε να τρώει πολύ.

Θα μου πείτε τώρα, αυτό δεν είναι περίεργο όνειρο, αφού οποιοδήποτε παιδάκι θα μπορούσε να έχει δει κάτι παρόμοιο. Όμως εγώ το όνειρο αυτό το είδα πριν από 3-4 χρόνια. Δηλαδή σε ηλικία γύρω στα 20-21... :χμχμ:

Για να με κάνετε να νιώσω καλύτερα, πείτε μου κι εσείς τα δικά σας τρελά όνειρα κ ό,τι άλλο σχετικό σας έρχεται στό μυαλό :))

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πολύ ενδιαφέρον αν και έχοντας διαβάσει την Ερμηνεία των Ονείρων αρχίζεις να γίνεσαι επιφυλακτικός με το να διηγείσαι τα όνειρά σου. Παρότι ένα όνειρο θέλει ανάλυση για να καταλάβεις τί κρύβει (πράγμα που θέλει πολύ συγκεκριμένη μέθοδο) στο συγκεκριμένο, παρότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε τίποτα άλλο από όσα μπορεί να κρύβει (αφού κάτι τέτοιο θα ήθελε ανάλυση) όλοι οι φροϊδιστές θα διαβάζαν μίνιμουμ έναν συμβολισμό: ο μακρύλαιμος δράκος που ξερνάει φωτιά παραπέμπει σε πέος.

Πιστεύω πως κάτι τέτοιο εννοεί πιο πάνω κι ο Κάποιος. :))))

Από την εμπειρία μου (κι έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τα όνειρα) πάρα πολλά όνειρα, παρότι με την πρώτη ματιά δεν είναι καθόλου προφανές, είναι σεξουαλικής φύσης. Πράγμα πολύ φυσικό, άλλωστε. :)

χαχα καλα δεν σας ειπα να εκμυστηρευτειτε τα ενδομυχα μυστικα σας, μιλαμε για αστεια ονειρα ή παραξενα που μας εκαναν εντυπωση. Οπως κ να χει, αν το θεωρειτε λαθος μπορειτε παντα να το διαγραψετε :)

εδιτ: Δεν εχω διαβασει Φροϋντ καθολου, κ μπορει ετσι να ερμηνευονται τα ονειρα, παντως δεν πιστευω οτι ειναι παντα σεξουαλικης φυσης τα ονειρα μας (αν κ για τους αντρες πιστευω οτι μπορει κ να ειναι).

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
εδιτ: Δεν εχω διαβασει Φροϋντ καθολου, κ μπορει ετσι να ερμηνευονται τα ονειρα, παντως δεν πιστευω οτι ειναι παντα σεξουαλικης φυσης τα ονειρα μας (αν κ για τους αντρες πιστευω οτι μπορει κ να ειναι).
Τα πάντα δεν είναι. Πάντως, πάρα πολλά είναι. Κι εξίσου στις γυναίκες όπως και στους άντρες. Πέρα από οτιδήποτε, πάντως, Η Ερμηνεία των Ονείρων, του Φρόιντ, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για να διαβάσει κάποιος που τον ενδιαφέρουν τα όνειρα (παράλειψε το πρώτο, μάλλον βαρετό, κεφάλαιο μονάχα όπου αναφέρεται σε άλλες θεωρίες τις εποχής καθαρά επειδή έτσι συνηθίζεται σε ένα επιστημονικό δοκίμιο).

Να κάτι παράξενο...

Όταν είμασταν ακόμα παιδιά, η μεγάλη μου αδελφή είχε ονειρευτεί έναν πενταψήφιο αριθμό, τον οποίο θυμόταν πεντακάθαρα όταν ξύπνησε. Μίλησε γι αυτό στον πατέρα μου. Την ίδια μέρα, περαστικός απο ένα πρακτορείο της πόλης, ο πατέρας μου είδε στη βιτρίνα με τα λαχεία, πάνω πάνω, ένα λαχείο με τον ίδιο αριθμό. Φυσικά, έσπευσε να το αγοράσει.
Το λαχείο δεν κέρδισε ούτε τον λήγοντα, αλλά το γεγονός είναι αξιοπερίεργο και στατιστικά κινείται στα όρια του απίθανου...

Μήπως η αδελφή μου δεν έπρεπε να αποκαλύψει τον αριθμό; :)

Νομίζω ότι είναι αστείο ακόμα και να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να "ψυχολογήσουμε" κάποιον ή να καταλάβουμε κάτι γι' αυτόν επειδή μας περιέγραψε ένα όνειρό του και επειδή έχουμε διαβάσει λίγη ψυχανάλυση. Αφενός γιατί αυτό τις πιο πολλές φορές αδυνατούμε να το κάνουμε ακόμα και για τον εαυτό μας τον ίδιο, αφετέρου γιατί ο Φρόιντ συνδύαζε τις μαρτυρίες των ασθενών του (δηλαδή λεπτομέρειες για τη ζωή τους, τα προβλήματά τους κλπ) για να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τους συμβολισμούς των ονείρων. Πώς είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε το ασυνείδητο ενός ανθρώπου για τον οποίο ξέρουμε ελάχιστα, μονάχα από ένα όνειρο;

Αλίκη, βλέπεις πράγματι τέτοια όνειρα; Με λογική δομή, αρχή, μέση και τέλος; Εγώ βλέπω κάποια εντελώς άναρχα όνειρα, χωρίς καμία λογική σύνδεση, τα οποία και μου είναι δύσκολο να περιγράψω. Αλλά τώρα που υπάρχει το νήμα, αν δω κάτι που περιγράφεται θα το καταθέσω :)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Μα ναι, δεν μπορείς. Χρειάζεται ανάλυση, η οποία είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη τις περισσότερες φορές, που γίνεται με αυτόν που είδε το όνειρο. Σε κάθε όνειρο το ονειρικό υλικό (οι εικόνες) μπορεί να συμβολίζουν τελείως διαφορετικά πράγματα (τις ονειρικές ιδέες). Απλά, υπάρχουν, κατά Φρόιντ, μερικά σταθερά σύμβολα στα διάφορα όνειρα τα οποία συμβολίζουν τα γεννητικά όργανα και το σεξ. Έτσι γενικότερα μακρουλά πράγματα, κι ειδικά με κεφάλι, συμβολίζουν το πέος, εσοχές και κουτιά συμβολίζουν το αιδοίο, το ανέβασμα σε σκάλες συμβολίζει την ερωτική πράξη κτλ.

Έτσι, παρότι δεν μπορείς να ξέρεις τίποτα από τον συμβολισμό ενός ονείρου δίχως ανάλυση, μερικά σύμβολα προκύπτουν ξεκάθαρα (κατά Φρόιντ, πάντα) και σε κάνουν να χαμογελάς με συγκατάβαση.
:))))

Το ξερω οτι θα με σκυλοβρισετε ρε παιδια αλλα αυτος ο Φρουντ λιγακι "πειραγμενος" μου φαινοταν που παντου εβλεπε σεξουαλικα υπονοουμενα...Δεν το εξηγω σωστα βεβαια μαλλον αλλα ολα με το αντρικο μοριο τα συνδεει...Τελος παντων μεταξυ σοβαρου και αστειου αυτο...

Ρε παιδια στο θεμα μας...Βλεπω ενα βραδυ ενα ονειρο και το πρωι ξυπναω και το λεω σε εναν φιλο μου σινεφιλ ακριβως οπως το ειδα και μου λεει πως ειναι ωραιο σεναριο για ταινια...Ειναι αληθεια τελικα πως τα ονειρα αν τα διηγηθεις αμεσως μολις ξυπνησεις μετα δεν τα ξεχνας ευκολα...Κανα τριμηνο μετα το ονειρο βλεπω τηλεοραση και ειχε τρειλερ απο μια καινουρια ταινια που θα προβαλοταν μετα απο κανα μηνα στους κινηματογραφους και η σκηνη του τρειλερ ηταν ιιιιιιιιιιιδια με ενα κομματι του ονειρου...Και με παιρνει και ο φιλος εκεινη την ωρα που μαλλον εβλεπε το ιδιο καναλι και μου λεει "ρε ετσι δεν ηταν και το ονειρο σου?" σοκ εγω.....Τελικα η ταινια καμια σχεση με το υπολοιπο ονειρο αλλα το σοκ ηταν σοκ

Εγώ παιδιά είχα από μικρός συγκεκριμένους εφιάλτες. Ένας εκ των οποίων ήταν η πτώση από μεγάλα ύψη.

Συγκεκριμένα, έχω δει άπειρα όνειρα στα οποία πλησιάζοντας είτε από περιέργια είτε από ανάγκη είναι αυτοβούλως στην άκρη ενός ορόφου(χωρίς κάγκελα εννοείται) να πέφτω και πάντα όσο πλησιαζω πέφτοντας το έδαφος να ανεβαίνει η ένταση και λίγο πριν το ακουμπήσω να ξυπνάω.

Προσπάθησα να επεξεργαστώ συνειδητά το όνειρο ώστε να βρω μία λύση. Ώσπου άξαφνα χωρίς προειδοποίηση μία μέρα αποφάσισα(στο όνειρο) όχι να πλησιάσω στην άκρη επειδή το θέλω αλλά να πέσω επειδή το θέλω. Τελικά είχα αναπτύξει στο όνειρο την ικανότητα να πέφτω πάντα με τα πόδια στο έδαφος από οποιαδήποτε ύψος και να μην τραυματίζομαι.

Από τότε δεν ξαναείδα τον συγκεκριμένο εφιάλτη.

Σημείωση: Ο συγκεκριμένος εφιαλτης ερμηνεύεται ως άγχος.

Last edited:
Μαύρο Βέλος, η περιγραφή σου με άγχωσε, χωρίς πλάκα.

Σόφκι, το έργο του Φρόιντ έχει δεχτεί κριτικές παρόμοιες με τη δική σου πολλές φορές. Πιστεύω όμως ότι αυτό που φταίει είναι οι ρηχές προσεγγίσεις στο έργο του. Επειδή ο Φρόιντ κάνει μεγάλο λόγο για το φαλλό, επειδή εξήγησε με απλά λόγια τη λίμπιντο και το οιδιπόδειο, ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι μπορεί να διαβάσει το έργο του και να το αξιολογήσει. Ξεχνάμε ότι ο Φρόιντ ήταν γιατρός, νευρολόγος, επίσης ξεχνάμε ότι η ψυχανάλυση είναι ιατρική (την μπερδεύουμε συχνά με την ψυχολογία που είναι εντελώς άλλο πράγμα) και θεωρούμε τους εαυτούς μας ικανούς να κρίνουμε ένα έργο, χωρίς να έχουμε τα εφόδια, απλά και μόνο επειδή όλοι μας όλο και κάτι γνωρίζουμε για το σεξ.

Εγώ εκτιμώ το έργο του, μόνο και μόνο επειδή μέσα στις σελίδες του βρίσκω πολλές φορές τον εαυτό μου και τους γύρω μου. Από κει και πέρα, νομίζω ότι αν έστω και ερασιτεχνικά θέλουμε να κρίνουμε το έργο του, δεν μπορούμε να το κάνουμε έχοντας διαβάσει ένα του μόνο βιβλίο. Συγκεκριμένα, Η Ερμηνεία των Ονείρων, είναι από τις πρώιμες δουλειές του. Αν σταθεί κανείς μόνο σ' αυτό, δεν έχει αγγίξει καν τη φροϊδική θεωρία. Απαραίτητα συμπληρώματα είναι Η Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση, το Τοτέμ και Ταμπού (που ακόμα δεν έχω διαβάσει), το Εγώ και το Αυτό, το Πέραν της Αρχής της Ηδονής και ίσως και άλλα.

(Γράφοντας αυτήν την ανάρτηση έχω την αίσθηση ότι κάπου τα έχω ξαναγράψει όλα αυτά)

Last edited:
Αααα φυσικα και οι προσεγγισεις του ειναι πολυδιαστατες και ηταν ενας ανθρωπος ιδιαιτερα μορφωμενος και ολα αυτα που λες συνφωνω...Απλα θεωρω πως καπου μονο στο θεμα των σεξουαλικων συμβωλων ειναι καπως υπερβολικος...Ισως να ηθελε να ξορκισει καποιους "δικους του δαιμονες" αλλα μου φαινεται υπερβολη ολα οσα βλεπουμε στον υπνο μας να συμβολιζουν κατι σεξουαλικο...Ειμαστε πολυδιαστατοι σαν ωντα δεν μας ενδιαφερει μονο το σεξ...Αν και μας ενδιαφερει αρκετα μπορω να πω :φρύδια::φρύδια::φρύδια::φρύδια:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εγώ συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό την οπτική του Φρόιντ στην γενικότερα στην ανθρώπινη ψυχολογία αλλά και σε ειδικότερα θέματα όπως είναι π.χ. τα όνειρα.

Επίσης, πιστεύω πως κάποιος μπορεί να κάνει, φυσικά, κριτική στον Φρόιντ, έχοντας όμως πρώτα διαβάσει τουλάχιστον μερικά βασικά του έργα. Κι έτσι, δεν γίνεται να ασκήσεις κριτική στην φροϊδική ερμηνεία των ονείρων δίχως να έχεις διαβάσει τουλάχιστον... την Ερμηνεία των Ονείρων (ή την Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση που την περιλαμβάνει σε κάποια μορφή).
:)

Το ξερω οτι θα με σκυλοβρισετε ρε παιδια αλλα αυτος ο Φρουντ λιγακι "πειραγμενος" μου φαινοταν που παντου εβλεπε σεξουαλικα υπονοουμενα...Δεν το εξηγω σωστα βεβαια μαλλον αλλα ολα με το αντρικο μοριο τα συνδεει...Τελος παντων μεταξυ σοβαρου και αστειου αυτο...
Θα συμφωνήσω μαζί σου Σόφκι. Γενικότερα δεν ασπάζομαι τις θεωρίες του Φρόιντ γιατί τα πάντα τα συνδιάζει με τη λίμπιντο. Εγώ, τουλάχιστον, τον θεωρώ ξεπερασμένο.
Είχα διαβάσει ένα πολύ ωραίο βιβλίο πάντως σχετικά με τα όνειρα, ο μαγικός κόσμος των ονείρων λέγεται, που αναφερόταν κυρίως στους Σαμάνους και στη σχέση τους με αυτά. Σύμφωνα με αυτούς, λοιπόν, παρατηρώντας κανείς τα όνειρα του μπορεί να μάθει διάφορα για τον ευατό του. Πολλά που μας συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας, καταστάσεις που ζούμε, λόγια που έχουν ειπωθεί, πράγματα που βλέπουμε, συναισθήματα που βιώνουμε ή καταπιέζουμε, περνάνε στο υποσυνείδητο και αυτά εμφανίζονται με τη μορφή ονείρου.
Συχνά πυκνά λέω να καταγράφω συστηματικά τα όνειρα μου, αλλά όλο το αφήνω. Χμμμ...

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Θα συμφωνήσω μαζί σου Σόφκι. Γενικότερα δεν ασπάζομαι τις θεωρίες του Φρόιντ γιατί τα πάντα τα συνδιάζει με τη λίμπιντο. Εγώ, τουλάχιστον, τον θεωρώ ξεπερασμένο.
Όλη η σύγχρονη ψυχανάλυση πατάει κυρίως στις θεωρίες του Φρόιντ συμπεριλαμβανομένης και της δύναμης της λίμπιντο. Εγώ τολμώ να πω με αρκετή βεβαιότητα πως ο Φρόιντ δεν είναι ξεπερασμένος αλλά... αξεπέραστος.
:)

Από απλή περιέργεια, πάντως, Φαίη, έχεις διαβάσει κάποια έργα του Φρόιντ;

Από απλή περιέργεια, πάντως, Φαίη, έχεις διαβάσει κάποια έργα του Φρόιντ;
Λίγα πράγματα, προτιμώ τον Καρλ Γιούνγκ, τον μαθητή του.

Μάλλον το συνειδητό σου μέρος ασεινήδητα δεν θέλει να μάθει για το υποσεινήδητό σου:φρύδια:
(Πσσσσ:ρ)
Δεν αποκλείεται! Μάλλον τρομάζω και μόνο στην ιδέα!!!

Last edited by a moderator:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Θα απαντουσα στην Αλικη με κατι δικα μου χαζο-ονειρα, αλλα ηδη το εχετε παει τοσο μακρυα το θεμα που δεν απανταω τιποτα γιατι θα φανει εκτος θεματος :Ρ