Όντως, επειδή κι εγώ με αυτη περίπου τη σειρά τα διάβασα, έμεινα έκπληκτη με τον "Μπαουντόλινο". Διέφερε αρκετα από τα άλλα δυο αφού δεν ήταν τόσο "βαρύ" ανάγνωσμα και οι περιγραφές του ήταν πράγματι πολύ ζωντανές. Το βιβλίο αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αφού μάλιστα δεν είχα διαβάσει και τις καλύτερες κριτικές για αιυτό.Διαβάζοντας πρώτα το "Όνομα του Ρόδου" και μετά το "Εκκρεμές του Φουκώ", όταν έπιασα το "Μπαουντολίνο" δεν το πίστευα τι δίαβαζα. Μετά από δύο πολύ σκοτείνα βιβλία αντίκρυσα ένα ολοζώντανο φωτεινό βιβλίο. Χρώματα, ζωηρές περιγραφές, ήλιος, φανταστικά τέρατα. Κάτι εντελώς διαφορετικό δηλαδή από αυτό που ήξερα για τον Έκο. Με έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και μετά από πολλά χρόνια που περάσαν από την ανάγνωση του, οι περιγραφές του παραμένουν μέσα μου ζωντανές.
Γιατί να περιμένεις; Πολύ εύκολα μπορείς να τα δανειστείς από κάποια δανειστική βιβλιοθήκη κάπου κοντά σου. Κι αν ακόμα εκεί δεν το έχουν (ίσως γιατί άλλοι σε πρόλαβαν), ζήτησε τους να σου το κρατήσουν όταν τους επιστραφεί και να σε ειδοποιήσουν ότι το έχουν για να πας να το δανειστείς.Το μόνο βιβλίο του Έκο που έχω διαβάσει (Δυστυχώς) είναι το Κοιμητήριο της Πράγα! Δεν είναι ότι δεν μου άρεσε καθόλου. Απλά με κούρασε και με έκανε να το διαβάζω απλά για να τελειώσει. Η πλοκή δε με συγκίνησε αλλά ήθελα να μάθω πως τελειώνει ... το Καλοκαίρι ευελπιστώ να πάρω το Φουκκό και το Ρόδο!!
Το μόνο βιβλίο του Έκο που έχω διαβάσει (Δυστυχώς) είναι το Κοιμητήριο της Πράγα!
Ήταν απλά μια παράληψη! Είχα γράψει κάτι σαν "της Πγαγας!". Είδα ότι έκανα λάθος το διόρθωσα και ξέχασα το "ς"αχού, καλό μου Πνεύμα! Γιατί της Πράγα κι όχι της Πράγας; όπως της Ρώμης και της της Ιταλίας;
Όμορφα τα λες, και συμφωνώ μαζί σου. Τα βιβλία σαν να ξυπνούν κάποια ώρα, ίσως μετά από μήνες ή και χρόνια παραμονής στη βιβλιοθήκη σου, και σου φωνάζουν πως ήρθε η ώρα τους. Κάποια μπορεί να μην ξυπνήσουν και ποτέΊζι, τα βιβλία δεν ακούν φήμες, ύμνους και κριτικές, ακούν εσένα. Και μόνον. Ξέρουν αυτά πότε θα έρθουν στα χέρια σου, ποτέ νωρίτερα. Για κάποια, δεν θα είμαστε ποτέ έτοιμοι σε όλη μας τη ζωή. Ας είναι! Για κάποια άλλα, θα είμαστε έτοιμοι "λίγο αργότερα" (ευτυχώς).
Δύο-τρεις εβδομάδες. Μπορεί και μήναςΑλήθεια, πόσος καιρός ήταν αυτό το "λίγο αργότερά" σου;