Ο αγαπημένος Μανόλο

Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939 και απεβίωσε στη Μπανγκοκ το 2003.Εγραψε πληθώρα ποιημάτων και μυθιστορημάτων,με κορυφαία κατα πολλούς τα αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον ντέντεκτιβ Πέπε Καρβάλιο,τα οποία αγαπήθηκαν πολυ απο το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό.

Τα αστυνομικά του μυθιστορήματα όπως και ο ήρωας του δεν θυμίζουν,τουλάχιστον σε μένα,κατι αλλο.εκτως ίσως απο του Αντρέα Καμιλερι,ο οποίος λόγω της αγάπης του προς τον Καταλανό συγγραφέα τον βάφτισε μονταλμπανο.
Εδω η δράση και η αστυνομική πλοκή δεν ειναι τα μόνα που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του. Θίγονται επίσης και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.Το χιούμορ και η ειρωνία ειναι απο τα χαρακτηριστικά της πένας του Μονταλμπάν,μαζί με τον φιλοσοφικό και κριτικό λόγο του.Προσωπικα έχοντας διαβάσει αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα απο διάφορους συγγραφείς,θα χαρακτήριζα τα βιβλία του πιο "λογοτεχνικά" απο όλα τα υπόλοιπα.δεν λείπουν βεβαια και οι συχνές γαστρονομικές και λογοτεχνικές αναφορές.

Κεντρικός ήρωας φυσικα ο αντισυμβατικός Πέπε Καρβάλιο.Τι αλλο βεβαια θα μπορούσε να ειναι ένας ντέντεκτιβ ο οποίος εχει μακροχρόνια σχέση με μια πορνη η οποία τον αγαπά παθιασμένα?Που μια απο τις αγαπημένες του συνήθειες ειναι να ανάβει το τζάκι του πάντα καίγοντας ένα βιβλίο απο τις στοίβες που στην παλιά του ζωή συγκέντρωνε?Και φυσικα την λατρεία του για τα πολύπλοκα,άκρως θερμιδουχα γεύματα και το καλο ποτό?

Τα τελευταία χρονια δυστυχώς τα βιβλία του αυτά δεν τυπώνονται πια.εκτως απο τρεις ιστορίες απο το μεταίχμιο και μια απο τη μέδουσα.Με πολυ κόπο εχω καταφέρει να βρω άλλες έξι ιστορίες του,αλλα δεν θα τα παρατήσω ώσπου να βρω και την τελευταία.

Αν λοιπών ψάχνετε κατι διαφορετικό απο τα κλασικά αστυνομικά η τα σκανδιναβικά,προσωπικά θα σας πρότεινα να ανακαλύψετε τον Μανόλο!
 
Έχω διαβάσει 4 από τα μυθιστορήματά του. Τα:

Εγώ σκότωσα τον Κένεντι (που μου άρεσε πολύ)
Ελληνικός λαβύρινθος (που δεν μου άρεσε καθόλου)
Οι θάλασσες του Νότου (που μου φάνηκε αδιάφορο) και
Το βραβείο (που μου άρεσε αρκετά)
 
Top