Πάνω που έκανα μια αναζήτηση...

Status
Κλειστό για αναρτήσεις.
...για τη σωστή ορθογραφία μιας λέξης, έπεσα πάνω σε ένα νημάτιο του φόρουμ. Αφού πείστηκα από τα λεγόμενα του γράφοντος, έκανα, όπως πάντα, μια οπτική αναγνώριση του ιστοχώρου που είχα βρεθεί. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η ονομασία του χώρου (αυτό που στην πιάτσα λέμε domain name) είναι στα ελληνικά! Μετά από μια σύντομη επισκόπηση, αποφάσισα να γραφτώ. Δεν είναι δα και πολλές οι ενεργές ιστοσελίδες που ασχολούνται και κυρίως βασίζονται στην ελληνική γλώσσα.

Δεν έχω πανεπιστημιακές σπουδές, ούτε και έχω συμμετάσχει ποτέ σε κάποια λογοτεχνική ή γλωσσολογική εργασία. Και παρ' ότι στη δουλειά μου και στην καθημερινότητά μου χρησιμοποιώ πολλούς αλλοδαπούς όρους, ωστόσο παραμένω ένας εραστής της γλώσσας μας.

Και για να βοηθήσω στη διατήρηση της αισθητικής του χώρου, αναγκάστηκα να παραγκωνίσω το συνηθισμένο μου ψευδώνυμο που με ακολουθεί από τα σχολικά μου χρόνια. Δεν πειράζει. Ας με φωνάζουν πότε πότε και με το όνομά μου...

Καλώς σας βρήκα!
 
Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Τι κανεις Αριστοτέλη.. καλώς μας ήρθες!

Όπως ήδη είπες, εδώ υπάρχουν πολλοί εραστές της γλώσσας μας! αλλά.. και άτομα που ενδιαφέρονται γενικότερα για τα βιβλία κτλ. Εγώ είμαι από τους δεύτερους..:χαχα:
Και.... αποκτήσαμε και παιχνιδάκι! θα συμμετάσχεις; όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά! :)


Υ.Γ. θα μας πεις, ποιο νημάτιο σου κέντρισε το ενδιαφέρον;
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Καλωσόρισες Αριστοτέλη! :))
η λέσχη μας είναι ένα νέο φόρουμ, ακριβώς για εραστές της γλώσσας! Ελπίζω λοιπόν πως θα σου αρέσει εδώ πέρα!

Καλές αναρτήσεις!

(πωπω, Λορένα! είσαι πολύ γρήγορο πιστόλι!)
 
...ωωω πολύ ωραία μεσημεριάτικη έκπληξη η εγγραφή σου!

Καλώς μας ήρθες λοιπόν και καλή διαμονή :)
 
Παιδιά ευχαριστώ για τα καλωσορίσματα.

Λορένα, δε μου κέντρισε το ενδιαφέρον κάποιο συγκεκριμένο νημάτιο, αλλά η ίδια η ύπαρξη ενός τέτοιου φόρουμ. Έχω λογομαχήσει μερικές φορές στο παρελθόν για τη χρήση των greeklish σε διάφορα φόρουμ, αλλά και σε κάποια δικτυακά παιχνιδάκια όπου κάποιοι το έπαιζαν πολύ "Έλληνες". Όταν τους την έλεγες για τον Ελληνισμό τους και την κατεστραμένη γλώσσα που χρησιμοποιούν, σου απαντούσαν "εινε πηο εφκολο και γριγωρο να γραφησ σε greeklish"... Έτσι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η ανακάληψη του φόρουμ αυτού.
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Και άλλος (αποδεδειγμένος) λάτρης των ελληνικών λοιπόν..

Για να την πώ την αμαρτία μου όμως.... προσωπικά χρησιμοποιώ τα ελληνικά παντού (φορουμ, μσν κτλ) γιατί απλούστατα, δεν μπορω να διαβάσω καλά, τα greeklish. Μεχρι να βγάλω ακρη, τι λενε, χάνω το νόημα του κειμένου. Και.. μακρόσυρτα κείμενα, απλά ειναι πολλυυυυ κουραστικά, δεν μπαινω στον κόπο καν να τα διαβάσω!

Άσε.. που μερικοι (ειδικά στο μσν, χρησιμοποιούν και φάτσες ή ιδιαίτερους συμβολισμους, για καποιες λεξεις, ή συμβολα... και εκεί χάνω την μπάλλα τελειως!

Απλά τους λέω πως δεν καταλαβαινω, δεν τα διαβαζω, και αν θελουν να το γυρισουν στα ελληνικά.

Σας το ξανάπα, πως είμαι τεμπέλα, έτσι! :χαχα: απλά τώρα το επιβεβαιώνω :χαχα:

Βεβαια, μου αρέσουν και ως γραφή, και τα υπερασπίζομαι, και δεν καταλαβαινω γιατι οι περισσότεροι τα αποφεύγουν. Μια εξήγηση που δίνω, είναι επειδή δεν ξέρουν ορθογραφία.:)))) (υπερβολικό, το ξέρω!)
 
Ένα θερμό καλωσόρισμα κι από μένα, Αριστοτέλη! Θα έχουμε πολλά ωραία να κουβεντιάσουμε εδώ... :))

Βεβαια, μου αρέσουν και ως γραφή, και τα υπερασπίζομαι, και δεν καταλαβαινω γιατι οι περισσότεροι τα αποφεύγουν. Μια εξήγηση που δίνω, είναι επειδή δεν ξέρουν ορθογραφία.:)))) (υπερβολικό, το ξέρω!)
Πολύ γενικευμένο ίσως, αλλά όχι υπερβολικό! Πιστεύω ότι ισχύει για πολλούς (Έλληνες) χρήστες των Greeklish.
Το ίδιο λέω και για όσους κόβουν κάποιες λέξεις, όπως το μήνυμα, και αντ' αυτής γράφουν μνμ. Κάποτε ομολογώ ότι μπέρδευα κι εγώ ποιο /i/ γράφεται πρώτο σ' αυτήν τη λέξη, το ήτα ή το ύψιλον, αλλά κάθισα δύο λεπτά και το έμαθα. Ναι, τα Ελληνικά έχουν πολύ δύσκολη ορθογραφία, αλλά εφόσον έχει επιλεγεί αυτός ο ιστορικός τρόπος για να καταγράφουμε τις λέξεις μας, αξίζει να κάνουμε τον κόπο και να τον μάθουμε. Άλλωστε η ορθογραφία διδάσκει ετυμολογία!... :μαναι:
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
πράγματι, κι εγώ πιστεύω πως η παράκαμψη της ορθογραφίας είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος!

Ας μην πιαστούμε εδώ περισσότερο με τα γκρήκλις κι αν θέλει κανείς να συζητήσουμε περισσότερο, ας ξεκινήσει ένα νέο νημάτιο στο κατάλληλο υποφόρουμ: Ελληνική Γλώσσα > Γραφή > Λατινικά / Γκρήκλις
:)
Ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα το οποίο κάποια στιγμή, αναπόφευκτα θα ανοίξει.

(οι παρατηρητικοί ίσως διαπιστώσουν πως έκανα κάποιες αλλαγές στο φόρουμ της Ελληνικής Γλώσσας)
 
... όπως το μήνυμα, και αντ' αυτής γράφουν μνμ. Κάποτε ομολογώ ότι μπέρδευα κι εγώ ποιο /i/ γράφεται πρώτο σ' αυτήν τη λέξη, το ήτα ή το ύψιλον, αλλά κάθισα δύο λεπτά και το έμαθα.
Ε, ναι, λοιπόν! Αυτό ήταν ένα από τα "αγαπημένα" μου λάθη. Μέχρι που βίδωσα στο κεφάλι μου τη σωστή γραφή...
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Παρομοίως το ψιθυρίζω καθώς και ο κήρυκας. Μαζί με το μήνυμα που αναφέρατε, αρκεί να θυμάται κανείς πως το ύψιλον, είναι τελικά δεύτερο στην σειρά! :))))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Παροτι ξέρω και εχω εμπεδωσει την ορθογραφία/ετυμολογία λέξεων όπως 'μήνυμα', 'κήρυκας' και 'κυνηγός', στο 70% των περι΄τωσεων, ενώ πληκτρολογώ, το γράφω ενστικτωδώς λάθος... και κλάσματα δευτερολέπτου μετά το αντιλαμβάνομαι και διορθώνω.

Στην υποβίβαση της ορθογραφίας πιστεύω δεν παίζει ρόλο μόνο η άγνοια αλλα και κα΄ποιο αλλο είδος ενστίκτου (αισθητική; απλοποίηση; ) που είναι πάνω απο γνώσεις και συνήθεια
 
Last edited:
Status
Κλειστό για αναρτήσεις.
Top