Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ - Μαξ Μπρουκς (Max Brooks)Τίτλος: Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ
Πρωτότυπος τίτλος: WORLD WAR Z - An Oral History of the Zombie War
Συγγραφέας: Μαξ Μπρουκς (Max Brooks)
Μετάφραση: Βασίλης Αθανασιάδης
Εικονογράφηση Εξωφύλλου: Maria Elias
Εκδόσεις: Anubis
Έτος έκδοσης: 2011
Έτος πρώτης έκδοσης: 2006 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 448
ISBN: 978-960-497-049-0


Όλα ξεκίνησαν με φήμες από την Κίνα για την εξάπλωση άλλης μιας επιδημίας. Ύστερα τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται και αυτό που φάνηκε αρχικά ως ξέσπασμα εγκληματικής δραστηριότητας, ή ίσως και η αρχή μιας επανάστασης, σύντομα αποδείχθηκε πως ήταν κάτι πολύ, πολύ χειρότερο.. (Από το οπισθόφυλλο)


Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, ως action horror movie με πρωταγωνιστή τον Brad Pitt, σε μια προσπάθεια του Χόλιγουντ να εισπράξει από τη μόδα των απέθαντων που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.
Κι ευτυχώς, που το βιβλίο δεν έχει ουδεμία σχέση με την ταινία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, λόγω της ιδιαίτερης δομής του. Γραμμένο με τη μορφή συνεντεύξεων και χρησιμοποιώντας μια ψυχρή, δημοσιογραφική, σχεδόν αποστασιοποιημένη γλώσσα, το βιβλίο είναι μια καταγραφή μέσα από τα μάτια κάποιων απ'τους πρωταγωνιστές της δεκάχρονης μάχης της ανθρωπότητας ενάντια στην απειλή.
Ο Max Brooks, γιος του πασίγνωστου Mel Brooks (Frankenstein junior, Μπότες σπιρούνια και καυτές σέλες), μπαίνει στο ρόλο του απεσταλμένου των Νέων Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ταξιδεύει στα διάφορα μέρη του πλανήτη όπου διαδραματίστηκαν μερικά από τα κρισιμότερα γεγονότα του πολέμου, και μέσα από τη μέθοδο των ερωταπαντήσεων ξεδιπλώνει σιγά σιγά το κουβάρι των τρομακτικών εξελίξεων.
Ομολογώ ότι απ'την στιγμή που το έπιασα, το άφηνα μόνο για να φάω. Ήταν σαν να διαβάζω ένα ιδιαίτερο βιβλίο ιστορίας, για ένα γεγονός που έχει γίνει και απλά δεν το έζησα. Βυθίστηκα τόσο πολύ μέσα στην ιστορία ακούγοντας τις προσωπικές μαρτυρίες από γιατρούς, στρατηγούς, φαντάρους, απλούς επιζώντες και διάφορους άλλους, που ξέχασα σχεδόν ότι διάβαζα ένα βιβλίο με ζόμπι. Η απειλή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, η διαχείρισή της όμως και οι συνέπειες της κατάρρευσης του πολιτισμού έτσι όπως τον ξέρουμε, είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί τρόμο σ'αυτό το βιβλίο. Ο Brooks εδώ επιχειρεί να κάνει και ένα κοινωνικό σχόλιο, χωρίς να εμβαθύνει εντελώς, άλλωστε ξέρει πως άλλοι πριν από αυτόν το έχουν κάνει καλύτερα και εκτενέστερα, ωστόσο τολμά να προτείνει το "Σχέδιο Ρέντεκερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αφρικής", (χωρίς να επεκταθώ περαιτέρω για να μην αποκαλύψω την πλοκή). Δε θα ντραπώ να παραδεχτώ ότι απλές καθημερινές κουβέντες επιζώντων, με έκαναν να δακρύσω στο τέλος του βιβλίου, κάτι που με εξέπληξε κι εμένα τον ίδιο.
Αξέχαστες και συνταρακτικές οι σκηνές της μάχης στο Γιόνκερς, όπου οι αμερικάνοι αντιμετωπίζουν στρατιωτικά για πρώτη φορά τις ορδές ανεπιτυχώς, η περιγραφή των ζόμπι στους ωκεανούς και τις παγωμένες ηπείρους, και φυσικά οι στιγμές του Μεγάλου Πανικού..
Ανυπομονώ να δω τι θα παρουσιάσει στο μέλλον ο κύριος Max Brooks.
 
Last edited by a moderator:
Εξαιρετικη παρουσιαση!
Θα το ξεκινησω πιο συντομα απ οτι υπολογιζα.
Ευτυχως δεν εχω δει τη ταινια και δεν εχω επηρεαστει αρνητικα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(η ταινία όντως ψιλομούφα.. και πολύ ψεύτικα τα cgi βρε αδερφέ..)
 
Εντελώς χάλι.. Αφού στο βιβλίο τα ζόμπι είναι "παραδοσιακά", στο κλίμα του Ρομέρο.. Ούτε τρέχουν, ούτε στοιβάζονται σαν τους τερμίτες όπως στην ταινία, που σκόπευε αποκλειστικά στον εντυπωσιασμό.. (και φυσικά δεν υπάρχει αντίδοτο όπως στο άκαιρο φινάλε της ταινίας (δεν είναι σπόιλερ))..
 
Top