Παιδικά (και όχι μόνο) βιβλία και "προτεινόμενη ηλικία ανάγνωσης"

Καταρχην καλημέρα και καλώς σας βρήκα μετά από αρκετά χρόνια!!!!!

Παίρνοντας πρόσφατα ένα (ακόμα) βιβλίο στην κορη μου είδα πως είχε ως προτεινόμενη ηλικία από 5 ετών και πάνω. Διαβάζοντας το στην μικρή που είναι 3,5 δεν είδα κάτι που να μην μπορεί να αντιληφθεί σαν έννοια ένα παιδί της δικιάς της ηλικίας. Οπως και εγώ σαν παιδιι θυμάμαι πως πάντα τα βιβλία που έπαιρνα είχαν πολύ μεγαλύτερη προτεινόμενη ηλικία απο αυτό που ήδη ήμουν.
Με ποιά λογική λοιπόν καταλήγουν σε αυτη την κατάταξη?
 
Από ότι ξέρω από τον αδερφό μου, που είναι δάσκαλος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, υπάρχουν κλίμακες ανάπτυξης των παιδιών που αναφέρονται και στο τι μπορεί να κατανοήσει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του. Και στην ιατρική έχουμε τέτοιες κλίμακες, αλλά συχνά δεν ισχύουν. Προκύπτουν από στατιστικές παρατηρήσεις με μεγάλη SD (τυπική απόκλιση).
Βέβαια μην ξεχνάς ότι: "Ουδείς μωρότερος των Ιατρών, αν δεν υπήρχαν οι Δάσκαλοι".:χαχαχα:
Το γεγονός ότι το παιδί σου κατανόησε το βιβλίο, ένα μόνο μπορεί να σημαίνει: είναι αρκετά προχωρημένο σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του.
 
Γεια σου Σόφκι, καλώς όρισες (ξανά) στην παρέα μας!!!

Η εμπειρία μου ως θείος και νονός μου λέει πως συνήθως στα βιβλία υπάρχει ένα ηλικιακό όριο προς τα πάνω, σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες των παιδιών. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε συνειδητή προσπάθεια να μη δείξει κάποιο παιδί υστέρηση στην αντίληψη, ώστε να μη θεωρηθεί "χαζό" ή πράγματι οι συγγραφείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως οι καινούριες γενιές είναι πιο "έξυπνες" από τις παλαιότερες. Τείνω προς την πρώτη άποψη, εξαρτάται ωστόσο κι από τη δεδομένη κατάσταση κάθε χώρας (δεν έχουν τα ίδια ερεθίσματα π.χ. τα παιδιά στις ΗΠΑ και το Μαλί).

Ως δάσκαλος (ξενογλώσσων) βλέπω πως το πρόγραμμα στο δημοτικό σχολείο δεν έχει καμία σχέση μ'αυτό των τελευταίων 30, 40 ή 50 ετών. Η ύλη είναι πολύ μεγαλύτερη σε όγκο και πολυπλοκότερη ειδικά στα θετικά μαθήματα. Αυτό προυποθέτει την άποψη του νομοθέτη για μεγάλες αλλαγές στις ικανότητες των παιδιών...
 
Καταλαβα!!Η αληθεια ειναι πως κρητηριο για μενα για να αγορασω ενα βιβλιο στην μικρη οπως ανεβαινε η ηλικια της ειναι αφενος ο ογκος του.πχ δεν ειναι εφικτο να ενδιαφερει ενα παιδικο μεν βιβλιο με χαλαρο νοημα αλλα 100 σελιδων πχ με ελαχιστη εικονογραφιση.αφετερου δεν βρισκω κακο να ερχονται τα παιδια σε επαφη με πιο δυσκολα νοηματα.ειναι κατι που αργα η γρηγορα θα επαναφερουν σαν ερωτηση.δινει τροφη για σκεψη.Μακρυγιαννη τι εχει γραψει ο αδερφος σου?ισως εχουμε καποιο δικο του!!!!
 
Με βάση τη δική μου εμπειρία πάλι, νομίζω ότι η ηλικία είναι ενδεικτική και έχει να κάνει πέρα από τη πολυπλοκότητα και από το ερέθισμα του παιδιού με τα βιβλία.
Πχ ένα παιδί που δε του διαβάζουν βιβλία μπορεί να παρακολουθήσει αρχικά τα 3 γουρουνάκια, αλλά αν είναι κάτι πιο πολύπλοκο δεν θα δώσει την ίδια προσοχή. Και το
να ακούνε βιβλία εκπαίδευση είναι. Ένα παιδάκι 3-4 χρονών που του διαβάζουν βιβλία πολλά μπορεί άνετα να παρακολουθήσει και βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά και ας
μην αντιληφθεί όλο το νόημα, επειδή είναι εξοικειωμένο με την ανάγνωση βιβλίων.
 
Top