Παρακολουθώντας την ανασκαφή στον τύμβο της Αμφίπολης

Ποιος είναι θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης;

• η Κλεοπάτρα (αδερφή)

Votes: 0 0,0%
  • άλλος (που δεν σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο)

• Ο τάφος δεν είναι μακεδονικός, λέμε!

• Total voters
    19

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παρακολουθώ κι εγώ με αληθινό ενδιαφέρον τις ανασκαφές στον "λόφο Καστά". Είναι από τα πράγματα που με συναρπάζουν κι έχω πραγματική αγωνία τίνος θα είναι ο τάφος κι αν θα βρεθεί συλημένος :κατάρα: ή ασύλητος :τρέλα:

Η παρακολούθηση των εργασιών, όπως προχωρούν μέρα με την μέρα, μοναχά εντείνει το σασπένς.

Βάζω εδώ δυο πολύ κατατοπιστικές εικόνες για το πού βρισκόμαστε για την ώρα.

Για εμένα είχε πολύ ενδιαφέρον η αντιμαχία ανάμεσα στην κ. Περιστέρη που ηγείται της ανασκαφής και υποστήριζε εξαρχής πως ο τάφος είναι μακεδονικός (δίνοντας, μάλιστα, και πολύ συγκεκριμένη χρονολόγηση, το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.) και την κ. Παλαγγιά* η οποία υποστηρίζει πως ο τάφος ανήκει στον 1ο π.Χ. αι. και είναι ρωμαϊκός. Όταν άκουσα τους δυο αντιμαχόμενους ισχυρισμούς σκέφτηκα πως μία από τις δύο αρχαιολόγους "θα γίνει ρεζίλι", διότι κι η χρονολογική απόκλιση είναι μεγάλη, και το μακεδονικό από το ρωμαϊκό, όσο να πεις, έχουν μια κάποια απόσταση.

Προσωπικά, πιστεύω πως μέσα πέφτει η Περιστέρη. Ήδη το πιο σημαντικό επιχείρημα της Παλαγγιά, πως δεν υπάρχει μαρμάρινη πόρτα, σήμα κατατεθέν των μακεδονικών τάφων, από όσο καταλαβαίνω κατέπεσε: βρέθηκε καί μαρμάρινη πόρτα.

Όπως και να 'χει, θα συνεχίσω να παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον. Και παρότι δεν είμαι ούτε του στοιχήματος, ούτε των προγνωστικών, περισσότερο για το χιούμορ θα βάλω εδώ μια δημοσκόπηση, να περάσουμε την ώρα μας. :)

* την άποψη της οποίας υποστηρίζει κι η επίτημη διευθύντρια κλασσικών αρχαιοτήτων Αικατερίνη Ρωμιοπούλου.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
τα είχα χώρια, τώρα τα έβαλα μαζί: η Ρωξάνη (σύζυγος) και/ή ο Αλέξανδρος ο Δ' (γιος)

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Επιτελους.. και καποιος που μοιραζεται την αγωνια μου για την ερευνα :γιούπι:

Τοσο καιρο και εγω παρακολουθω με αμειωτο ενδιαφερον, και εχω διαβασει ολα τα πιθανα σεναρια, που εχουν ειπωθει γι'αυτο το μνημειο

Η κ. Παλαγγια ειπε οτι ο ταφος ειναι ρωμαικος. Βγηκε ομως στην δημοσιοτητα καποια πληροφορια που θελει να εχει συνεργαζαστει με σκοπιανους αρχαιολογους, και αρα με καποιον τροπο να τους υποστηριζει. Ψεμα η αληθεια.. δεν το εχω διασταυρωσει.

Ομως.. απο πληροφοριες που συγκεντρωσα, εμαθα οτι οι ρωμαιοι στα μνημεια τους χρησιμοποιουσαν πετρα απεξω και πλιθια (δηλ λασπη/χωμα) απο μεσα. Ενδεικτικο παραδειγμα το Κολοσσαιο της Ρωμης, που ενω απεξω ολοι το θαυμαζουμε, στο εσωτερικο περιμενα να δω τις μαρμαρινες εξεδρες που που εχουν τα δικα μας αμφιθεατρα.. Αντι αυτου ειδα χωμα, και μαλλον οι εξεδρες πρεπει να ηταν ξυλινες.

Ειναι δυνατον λοιπον να εφτιαξαν το Κολοσσαιο ετσι, και εναν ταφο στο τερμα του πουθενα (μακρια απο την Ρωμη δηλ), τοσο μεγαλοπρεπη; Οποτε το ρωμαικο σεναριο προσωπικα το απορριπτω

Απο οσα διαβασα επισης τοσο καιρο, τεινω να πιστεψω οτι δεν ηταν ταφος που φτιαχτηκε για να κρυφτει, αλλα ενα μνημειο που εγινε με σκοπο να το θαυμασουν ολοι, και για καποιο λογο, αποφασισαν να το θαψουν αργοτερα, εσωτερικα και εξωτερικα.

Για τους νεκρους που θα εχει (αν εχει μεσα) ικαζω τον γιο του Αλεξανδρου ή την Ρωξανη ή την Ολυμπιαδα ή και ολους μαζι.

Παντως εχουμε καιρο ακομη, γιατι ειναι και μεγαλο το μνημειο.. και πρεπει να φανει ολο, πριν βγουν ασφαλη συμπερασματα. Ακομη γελαω, οταν αμεσως μετα τις καρυατιδες περιμεναμε να βρουμε τον νεκρο

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Βγηκε ομως στην δημοσιοτητα καποια πληροφορια που θελει να εχει συνεργαζαστει με σκοπιανους αρχαιολογους, και αρα με καποιον τροπο να τους υποστηριζει. Ψεμα η αληθεια.. δεν το εχω διασταυρωσει.
δυσκολεύομαι να πιστέψω πως πρόκειται για "πληροφορία". Πιο πολύ μου κάνει για άλλη μια αβασάνιστη, αδιασταύρωτη κακία μέσα στην σάρα και την μάρα του Ίντερνετ.
:όχισουλέω:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Το θέμα είναι πως ο τύμβος, στο σύνολό τους, είναι τεράστιος. Έχει μια διάμετρο 158,4 μέτρα. Είναι εύλογο να υποθέσουμε πως ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται ακριβός στην μέση και άρα η διαδρομή μέχρι αυτόν είναι ίση με την ακτίνα δηλ. 79,2 μέτρα στο σύνολο. Με λίγα λόγια, μάλλον έχουμε κάμποση διαδρομή ακόμα μέχρι να φτάσουμε στο ζητούμενο!

απλά, θα τρώμε για πολύν καιρό ακόμη τα νύχια μας.

Χμ... λέτε να έχει δίκιο η Παλαγγιά που έβγαλε το συμπέρασμα από φωτογραφίες ότι πρόκειται για τάφο της ρωμαϊκής περιόδου όπου τάφηκαν οι νεκροί μιας "εμφύλιας" μάχης των Ρωμαίων στην περιοχή? Πολύ μεγάλος τύμβος για να έχουν ταφεί ένας δυο άνθρωποι μέσα...
Αυτό που καταλογίζεται στην κυρία Παλαγγιά, είναι ότι υποστηρίζει πως στην Βεργίνα δεν έχει βρεθεί ο τάφος του πατέρα του Αλέξανδρου, αλλά ο τάφος κάποιου άλλου Φίλιππου, συγγενή της οικογένειας νομίζω..
Επίσης της καταλογίζεται ότι χωρίς να έχει πρόσβαση στα στοιχεία ή στην ανασκαφή της Αμφίπολης, βγάζει συμπεράσματα και βιάζεται να τα δημοσιοποιήσει... Οπότε και η σάρα και η μάρα του διαδικτύου και των ΜΜΕ καταλήγουν σε δύο συμπεράσματα : ή το κάνει για να ακουστεί κι αυτή η καημένη.. ή έχει δόλο. Ο δόλος πουλάει πιο πολύ πάντως.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Επισης δεν εχει ξεκαθαριστει αν εχει συληθει. Τις πρωτες μερες λεγανε πως ναι. Μετα ειπαν πως θα βρουνε τα κοκκαλα τους μεσα στον τυμβο, προχθες επιστρεψανε στο αρχικο συμπερασμα, και βλεπουμε την συνεχεια :)

Απο το σχεδιαγραμμα σου Φαρε, διαπιστωνω, οτι θα μας παρει χαλαρα εναν χειμωνα, και ισως το καλοκαιρι βγαλουμε ακρη. Τοσο μεγαλο κτισμα, θα εχει ενα σωρο δωματια (ισως και παγιδες σε πολλα απο αυτα :))) ). Απο οτι φαινεται ακομη ειμαστε στον αρχικο διαδρομο

Χμμ... Εγώ που δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου τα νέα των ανασκαφών ενημερώθηκα μέσες-άκρες απ' αυτό το νήμα.:)))
Πάντως θα έπρεπε να υπάρχει και η επιλογή "ιδέα δεν έχω" για μας που δεν τρώμε τα νύχια μας.:χαχα:

Γιατί βρε Ιωάννα, νομίζεις ότι εμείς είμαστε ειδήμονες? Χρησιμοποιούμε ότι κληρονομικό χάρισμα διαθέτει ο καθένας.... ;)

@ Φαροφύλακας Νίκος δεν είναι σίγουρα, οπότε άλλαξε τον τόνο στην τελευταία επιλογή :))

εγώ ψήφισα τον Μέγα Αλέξανδρο, γιατί είναι ο μόνος που ξέρω...
επίσης, τι είναι συλημένος/ασύλητος;

Ωραίο νήμα, δεν είχα ιδέα για την ανασκαφή :ρ

Συλημένος είναι ο τάφος αν έχει ανοιχτεί από τυμβωρύχους (συνήθως) και έχουν κλαπεί τα πολύτιμα αντικείμενα που μπορεί να περιείχε.

Το πιθανότερο είναι ο τάφος να ανήκει στον 4ο -3οπ.Χ. και μάλιστα στη Ρωξάνη και στον μικρό Αλέξανδρο Δ'.Δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη το 310 π.Χ..Είναι λογικό να θάφτηκαν εκεί,δεν γίνεται να μην είχαν μεγαλοπρεπή κηδεία και αντίστοιχο ταφικό μνημείο.Δεν υπήρχε ιστορικός λόγος να βρίσκονται σ'αυτό το σημείο ο Ηφαιστίωνας ή ο Νέαρχος.Όσον αφορά τον Αλέξανδρο τα ίχνη της σωρού χάνονται στην Παλαιστίνη,όταν ο Πτολεμαίος την πήρε στην Αλεξάνδρεια.Υπάρχουν αρχαίες μαρτυρίες πως ο τάφος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολιτικών ταραχών στην Αιγυπτιακή πόλη αρκετούς αιώνες αργότερα,μία θεωρία υποστηρίζει πως τα κόκαλα του Αλέξανδρου βρίσκονται στη Βενετία στον υποτιθέμενο τάφο του Αγίου Μάρκου.Όλα τα παραπάνω όμως είναι ανεπιβεβαίωτα.

Τώρα αν ο τάφος είναι ρωμαικός,το μόνο αξιοσημείωτο ιστορικό γεγονός του 1ου αι.π.Χ. που θα δικαιολογούσε η περιοχή είναι η μάχη των Φιλίππων* το 42 π.Χ. μεταξύ των δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα (Βρούτος,Κάσσιος) και των υιοθετημένων γιων του (Μάρκος Αντώνιος,Οκταβιανός) που έληξε με νίκη των δεύτερων.Σ'αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να βρούμε χιλιάδες ανθρώπινα απομεινάρια,κάτι που δε φαίνεται πιθανό.Εκτός αν πρόκειται για κενοτάφειο.

Φυσικά δεν αποκλείεται η αλήθεια να είναι τελείως διαφορετική και να πέσουμε από τα σύννεφα τελικά!!!

*Φίλιπποι:Αρχαία ελληνική και ρωμαική πόλη στην περιοχή της Καβάλας.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Οι απλές μου σκέψεις.

Ξαναδείτε το πού είμαστε για την ώρα:

και πόσο ακόμα φαίνεται πως έχουμε μπροστά:

Φέρνω στο μυαλό τον Φίλιππο τον Β΄ ο οποίος ήταν ένας πραγματικά μεγάλος βασιλιάς κι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό πρόσωπο. Είχαμε την τύχη να βρούμε τον τάφο του και μάλιστα ασύλητο. Δείτε λίγο, λοιπόν, τον τάφο του Φιλίππου Β΄:

Είναι η εντύπωσή μου, ή το νέο ταφικό εύρημα είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο;

Το χτίσημο του τάφου του Φιλίππου του Β΄ τον επέβλεψε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, νέος τότε και πριν τα επιτεύγματά του. Θεωρητικά, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε σε μια προσπάθεια να δείξει σεβασμό στον πατέρα του και να περάσει εαυτόν σαν άξιο διάδοχο.

Τί να συμπεράνει λοιπόν κανείς, με ένα ταφικό μνημείο που είναι τόσο πολύ μεγαλύτερο;

Ο Αλέξανδρος χρωστούσε πολλά στην μητέρα του. Πιστεύεται σήμερα πως αυτή έβαλε να δολοφονήσουν τον σύζυγό της Φίλιππο τον Β΄ (με τον οποίο δεν είχε πια καθόλου καλή σχέση) μάλλον καί με εκδικητικές διαθέσεις αλλά κυρίως για να περάσει ο θρόνος στον γιο της Αλέξανδρο. Άρα, κατά μιαν εκδοχή, ο Αλέξανδρος χρωστούσε πολλά στην Ολυμπιάδα. Βέβαια, ο Αλέξανδρος πέθανε πριν την Ολυμπιάδα (ο Αλέξανδρος το 323 πΧ, η Ολυμπιάδα το 316 πΧ) και άρα δεν έχει επιμεληθεί τον τάφο της (για να υποθέσουμε πως έκανε στην μάνα του ένα υπερμεγαλειώδες μνημείο).

Διότι κατά κάποιον τρόπο, το μέγεθος του μνημείου δεν έχει να κάνει τόσο με το ποιος τάφηκε όσο με τον ποιος επιμελήθηκε την ταφή.

Το μέγεθος του τάφου, μεγαλύτερο αυτού του Φιλίππου του Β΄ ίσως προϊδεάζει για ταφή (ή κενοτάφειο) του ίδιου του Μέγα Αλέξανδρου.

Πράγμα δύσκολο, βέβαια, να το πιστέψει κανείς.

Προσωπικά, πάντα μου άρεσε που δεν έχουμε βρει κάτι από τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. Σε έναν άνθρωπο που χάθηκε στις άγνωστες εκτάσεις της Γης αξίζει ένας τάφος χαμένος.

Έτσι για την ώρα, δεν μπορώ να καταλήξω. Κρατάω κυρίως πως ο τάφος μοιάζει να είναι πολύ πιο μεγαλοπρεπής από αυτόν του ισχυρού Φιλίππου του Β΄ κι από την άλλη πως τον τάφο τον χτίζει αυτός που είναι στα πράγματα.

Να είναι τάχα το μνημείο που έφτιαξαν οι Μακεδόνες για τον Μέγα Αλέξανδρο; Ακόμα κι αν ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε κάπου μακριά, οι Μακεδόνες θα θέλαν έναν δικό τους τάφο για τον μεγαλύτερο ολων των Μεκεδόνων;

Είναι πιθανό να είναι ο τάφος της Ρωξάνης. Ο Κάσσανδρος μπορεί να εφτιάξε τον τάφο για λόγους προπαγάνδας αφού την σκότωσε. Πάντως, θεωρώ οτι δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Κάποιοι φτιάξαν μια πολύ ωραία τρισδιάστατη προσομοίωση εδώ πέρα.

Μόνο που δεν κατάφεραν να μπω στον τρίτο θάλαμο. Φτάνω μέχρι έξω από την τρύπα, μετά τις καρυάτιδες. Όποιος βρει τρόπο να περάσει, ας τον πει και σε εμάς.

Και τέλος πάντων, ας το τερματίσει να δούμε και ποιος είναι θαμμένος εκεί πέρα! :))))

Επιμένω πως το μέγεθος είναι εντυπωσιακό.

Δηλ. Ναπολέοντα λες πως η (ξένη) Ρωξάνη είχε ένα τάφο πολλές φορές μεγαλύτερο από τον μεγάλο Μακεδόνα βασιλιά που νίκησε μέχρι και τους Αθηναίους και ένωσε τους Έλληνες κάτω από την δύναμή του, του Φιλίππου του Β΄;

Θα μάθουμε μέσα στους επόμενους μήνες.

Πάντως, αξίζει να δούμε την αναλογία:
(με κάθε επιφύλαξη πως μπορεί να μου διαφεύγει κάτι πολύ σημαντικό)

Το ύψος και το πλάτος του τάφου του Φιλίππου του Β΄με αυτόν της Αμφίπολης είναι μέχρι τώρα πάνω κάτω ίδια. Μόνο που σε μήκος του Φιλίππου του Β΄είναι 9,50 μέτρα (στο σύνολό του!) ενώ στον τύμβο της Αμφίπολης το μήκος της μέχρι τώρα ανασκαφής είναι πάνω από 20 μέτρα κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει πουθενά.

Last edited by a moderator:
Ο Κάσσανδρος θα ήθελε να τιμήσει την Ρωξάνη για να μειώσει το πιθανό μίσος μετα την δολοφονία και να εξευμενίσει όσους θεωρούσαν την πράξη του αισχρή. Επισής, τα τελευταία τους χρόνια η Ρωξάνη και ο γιός της ζούσαν στην Αμφίπολη.

Άλλη πιθανότητα είναι ότι ο τάφος κατασκευάστηκε για τον Μ. Αλέξανδρο αλλά δεν τάφηκε εκεί επειδή ο Πτολεμαίος έφερε τον νεκρό Αλέξανδρο στην Αίγυπτο.

Η πιθανότητα ο τάφος να είναι ρωμαικός είναι μικρή. Σίγουρα δεν θα έφτιαχναν ένα τέτειο μεγαλοπρεπές μνημείο για να θάψουν κάποιους "ασήμαντους" στρατιώτες. Η άποψη ότι ο τάφος είναι πολύ μεγάλος για να ταφεί ένα μόνο άτομο δεν ευσταθεί, καθώς και άλλοι Μεγάλοι Βασιλιάδες έφτιαξαν γιγαντιαίους τάφους για τον εαυτό τους μόνο ή για κάποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο. Για παράδειγμα, οι Βασιλικοί τάφοι στην Αίγυπτο ή ο τάφος του Τσιν Σι Χουάνγκ Τι.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ειναι πολυ πιθανη και η αποψη του Ναπολεοντα : θα μπορουσε να ειναι και ενα κενοταφιο. Ενας ταφος που χτιζοταν για να φιλοξενησει το σωμα του Αλεξανδρου, και που αρχιζε να χτιζεται οταν εκεινος εγινε Φαραω (οπως οι φαραω εχτιζαν εν ζωη τις δικες του πυραμιδες).

Το σωμα του Αλεξανδρου ομως.. κατα την επιστροφη στην Μακεδονια το εκλεψε το Πτολεμαιος, και το πηγε στην Αιγυπτο, αρα απομεινε αδειος ο ταφος στην Μακεδονια..

Ομως.. ολο και κατι αλλο μπορει να βρηκαν να βαλουν εκει, πολυ πιθανο τον μικρο Αλεξανδρο με την Ρωξανη, γιατι.. αν και τους σκοτωσε ο Κασσανδρος, δεν επαυαν να ειναι ο γιος και η συζυγος, ενος αντρα που εγινε θεος (ο 13ος νομιζω). Και εφοσον τον "θεο" τον ειχε η Αιγυπτος.. βολευτηκαν στην Μακεδονια με οτι ειχαν (σημ. ειναι μια θεωρια που διαβασα αυτη)

Τελος.. ειναι σιγουρα ο ταφος του Φιλιππου αυτος που βρεθηκε στην Βεργινα; ή τον αποκαλεσαν ταφο του Φιλιππου, γιατι τον βρηκαν τοσο πλουσιο; Βεβαια.. και του Φιλιππου να ειναι σιγουρα ο ταφος του, λογικο να γινει ενας κλασσικος μακεδικος ταφος. Ο Αλεξανδρος δικαιουνταν πιστευω κατι καλυτερο..

Αν τελικά ο τάφος της Βεργίνας δεν είναι του Φιλίππου πατέρα του Αλέξανδρου, όπως ισχυρίζεται και η κυρία Παλαγγιά, τότε δεν αποκλείεται ο τάφος στην Αμφίπολη να είναι του Φιλίππου...
(τι να κάνω? με έχει επηρεάσει ο Μπράουν με τις θεωρίες συνομωσίας).