Παρακολουθώντας την ανασκαφή στον τύμβο της Αμφίπολης

Ποιος είναι θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης;

 • η Κλεοπάτρα (αδερφή)

  Votes: 0 0,0%
 • άλλος (που δεν σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο)

  Votes: 0 0,0%
 • Ο τάφος δεν είναι μακεδονικός, λέμε!

  Votes: 0 0,0%

 • Total voters
  19

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Το πρώτο βίντεο που δίνεται στην δημοσιότητα από το Υπουργείο για την ανασκαφή στην Αμφίπολη!!

[video=youtube;O3Mo2xcHPZk]http://www.youtube.com/watch?v=O3Mo2xcHPZk[/video]

Επίσης, βρέθηκαν φτερά από τις σφίγγες οι οποίες φαίνεται πως είχαν τελικά την παρακάτω μορφή:

 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Δεν φαίνεται να υπάρχει πέρασμα για τέταρτο θάλαμο αν και δεν θεωρείται τελείως απίθανο το δάπεδο στον τρίτο χώρο να αποτελεί οριζόντιο τοίχο σφράγισης.

Βρέθηκαν τμήματα από τα φτερά των σφιγγών καθώς και μέρος του λαιμού της δεύτερης σφίγγας. Επίσης βρέθηκαν τμήματα του μωσαϊκού. Με λίγα λόγια οι καταστροφές μάλλον θα μπορέσουν να αποκατασταθούν μέχρι κάποιον βαθμό.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Βρέθηκε σε καλή κατάσταση μαρμάρινο θυρόφυλλο (2 x 0,90 x 0,15 μ., βάρος περίπου ενάμισης τόνος) μέσα σε τεχνητό όρυγμα στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου.

 
Μόλις άκουσα στις ειδήσεις στον Alpha ότι βρέθηκε τάφος τελικά με ανθρώπινο σκελετό.
 
βρέθηκε και νέος ασύλητος τάφος στην Βεργίνα, με ανθρώπινο σκελετό που φαίνεται να πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εντάξει δεν είναι είδηση της Αμφίπολης, αλλά μιας και το 2014 μας επιφυλάσσει ευχάριστες ειδήσεις στον χώρο της αρχαιολογίας είπα να το γράψω εδώ.

Είναι ίσως ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην Αμφίπολη, μήπως τελικά καταφέρουν να λύσουν τον γρίφο με αδιάσειστα στοιχεία, και να μην μείνουμε στις υποθέσεις και στο μυστήριο.
 
Ούτε μια φωτογραφία από τον σκελετό που βρέθηκε, εντός και εκτός(?!) του τάφου... Ω, μια απλή εξέταση στη λεκάνη θα μαρτυρούσε το φύλο του νεκρού...
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Η ομάδα της ανασκαφής ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού καθώς και διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά, κι οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία που από ό,τι φαίνεται κάποτε κοσμούσαν ένα ξύλινο φέρετρο.

Ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 1,60 μ. κάτω από το δάπεδο και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι 3,23 μ. x 1,56 μ. και ύψος 1 μ. αν και οι επιστήμονες πιστεύουν πως αρχικά είχε μεγαλύτερο ύψος.

Ο σκελετός θα εξεταστεί από τους ειδικούς ώστε να διαπιστωθεί το φύλλο και η ηλικία του νεκρού.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί το κοσκίνισμα των χωμάτων, κι οι υποστυλωτικές εργασίες.

Όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει γεωφυσική διασκόπηση από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα. Κατά την διαδικασία αυτή, η οποία έχει εφαρμοστεί και σε άλλους τύμβους (Κιλκίς, Βεργίνα κτλ.) δημιουργείται μια απεικόνιση του υπεδάφους, όπως γίνεται με τις ιατρικές τομογραφίες.

Για να δούμε τί μας έρχεται.

Κρίμα, πάντως, γιατί από όσο καταλαβαίνω, ο τύμβος είναι συλημένος για τα καλά..
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
για να ειναι αδειος ο θαλαμος που βρηκαν τον νεκρο.. φαντασου τι ειχε και τα ξηλωσαν ολα... :(
 
είναι πολύ σημαντικό πάντως που βρέθηκε νεκρός. Πιθανότατα να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα.
Μόλις άκουσα στην τηλεόραση, ότι μάλλον άντρας και μάλλον στρατηγός.
Για το άντρας εντάξει... για το στρατηγός πως μπορεί να το συμπέραναν δεν μπορώ να το φανταστώ.
 
Ίσως έφερε τραύματα από μάχες στον σκελετό του. Απλός στρατιώτης αποκλείεται να ήταν θαμμένος σε τέτοιο τάφο, άρα συμπεραίνουν ότι θα είχε κάποιο σπουδαίο αξίωμα. :)
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ακόμα δεν ξέρουμε φύλο και ηλικία, προσωπικά πάντως, ούτε στιγμή δεν πίστεψα πως πρόκειται για τύμβο γυναίκας. Εδώ είναι το άκρων άωτο της μεγαλοπρέπειας σε έναν κόσμο ανδρών.

Το μέγεθος ταιριάζει μόνο στον Μέγα Αλέξανδρο όμως από όσο καταλαβαίνω υπάρχουν μαρτυρίες πως αυτός μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο και πως, μάλιστα, ο τάφος του ήταν επισκέψιμος για καιρό. Άρα πάμε στον αμέσως επόμενο. Μάλλον κάποιος εξίσου ικανός που διέπρεψε στην εκστρατεία. Ίσως ο Ηφαιστίωνας, ίσως ο Νέαρχος, ίσως κι ο ίδιος ο Κάσσανδρος, ο μέγας βασιλιάς της περιοχής, μετά τον Αλέξανδρο.


Από εκεί και πέρα, έχουμε κι άλλα νέα. Βρέθηκε ασύλητος τάφος στην Βεργίνα από άντρα που έζησε τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όμορφες μέρες για την αρχαιολογία! :)))


Κάδος (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν το κρασί με νερό) στην θέση που βρέθηκε, πεσμένο στο δάπεδο του τάφου.
 
Ωραίο νήμαγια ενημέρωση Φαροφύλακα!!!:μπράβο::μπράβο:
Εγώ βέβαια περιμένω την μέρα που θα καταληξουν οι αρχαιολόγοι και βέβαια την μέρα που ο τάφος ή οι τάφοι θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τον κόσμο!!!

Επειδή δεν τα έχω παρακολουθήσει όλα, έχω ερώτησεις.
Τελικά ο μόνος που ήταν εκτος τόπου και χρόνου ήταν ο Καργάκος???
Υπάρχουν κάποιοι που ακόμα πιστεύουν ότι ο τάφος μπορεί να είναι του Μεγάλου Αλεξάνρου??
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Θεωρητικά, παρότι όχι ιδιαίτερα πιθανό, ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Να και μαι απεικόνιση του νεκρικού θαλάμου.

 
Σε μία πρόχειρη αναζήτηση βρήκα στην "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" πως ο τάφος του Ηφαιστίωνα βρίσκονταν στη Βαβυλώνα, είχε 5 ορόφους, μήκος 1 στάδιο (192 μ.), ύψος 130 πήχεις με μορφή "ζιγκουράτ"*. Κόστισε 12000 τάλαντα (μαρτυρία ιστορικού Αρριανού)

*ζιγκουράτ : ναοί της Μεσοποταμίας (Σουμεριακή προέλευση),σε μορφή κλιμακωτής πυραμίδας με ιερό στην κορυφή που χρησίμευε για αστεροσκοπείο.

 
Ο Αριστοτέλης απεβίωσε μεταξύ πρώτης και εικοστής δευτέρας Οκτωβρίου του έτους 322 π.Χ. στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα, μέσα σε θλίψη και μελαγχολία. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα, όπου θάφτηκε με εξαιρετικές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν "οικιστή" της πόλης και έχτισαν βωμό πάνω στον τάφο του. Στη μνήμη του καθιέρωσαν γιορτή, τα "Αριστοτέλεια", και ονόμασαν έναν από τους μήνες "Αριστοτέλειο". Η πλατεία όπου θάφτηκε ορίστηκε ως τόπος των συνεδρίων της βουλής.

Πηγή: Βικιπαίδεια
 
Απόψε, Δευτέρα βράδυ στην "Ανατροπή" του Πρετεντέρη στο MEGA έχει συζήτηση για τα ευρήματα της Αμφίπολης. Καλεσμένοι 5-6 αρχαιολόγοι,ίσως είναι ενδιαφέρον...
 
Παρακολούθησα τη συζήτηση χθες βράδυ στο MEGA. Ήταν 6 συνολικά καλεσμένοι αρχαιολόγοι (η Παλαγγιά ανάμεσα τους ),δεν υπήρχε κόντρα τελικά και λίγο πολύ συμφώνησαν στα εξής : ο σκελετός που βρέθηκε δεν ανήκει στον επιφανή νεκρό αλλά σε κάποιο συγγενή του, ο τάφος αποκλείεται να είναι βασιλικός μακεδονικός ( μικρή ελπίδα για Νέαρχο και Ρωξάνη), πρέπει να συνεχιστεί η ανασκαφή επί μακρόν για να βρεθεί υλικό που θα βοηθήσει τη χρονολόγηση, δεν γίνεται να γίνει σύγκριση DNA του σκελετού με τους αντίστοιχους της Βεργίνας,τα όποια αποτελέσματα για την ταυτότητα του νεκρού θ'αργήσουν πολύ. Κατέληξαν πως πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις Περιστέρη στις 29 του μηνός.

Τέλος,1-2 από τους παρευρισκόμενους άφησαν αιχμές για πολιτική εκμετάλλευση λέγοντας πως δεν καταλαβαίνουν τη φασαρία για τον τάφο αφού στην περιοχή έχουν βρεθεί άλλοι, πολύ μεγαλύτεροι, για τους οποίους δεν έχει γίνει καμία αναφορά στα ΜΜΕ...
 
Top