Πάμε λοιπόν...
Ξεκινάω με τα δικά μου:
6 χρονών τσακώθηκα με μια μακρινή ξαδέρφη/παιδική φίλη γιατί εγώ υποστήριζα πως στο "μια βάρκα ήταν μόνη της" οι στίχοι είναι "ένα γεράνι κόκκινο, λουλούδι μες τη γλάστρα".
"Λουλούδι ΜΕΣ τη γλάστρα" εγώ, "λουλούδι-ΣΕ στη γλάστρα" αυτή, στο τέλος τη χαστούκισα (ντροπή μου και αίσχος μου). Ακόμα μου το χτυπάει.
Λίγο καιρό μετά όμως πήρα τη ρεβάνς και μάλιστα εις διπλούν γιατί η εν λόγο ξαδέλφη επέμενε πως στα "σμυρναίικα τραγούδια" ο Θαλασσινός λέει "...να τα λες και να δακρύζεις, της καρδιάς μου αν θε' " (δηλαδή αν θέλεις την καρδιά μου, δική της σύνταξη, μοναδική). Επίσης, στο "δέκα παλικάρια" κατά την ξαδέρφη μου "έβαλα ένα βόδι στο καρυόφυλλο" και "σμίξαν τα μπουζούκια και ο μπαΚλαΒάς με τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη". Όταν της εξήγησαν τη διαφορά μπακλαβά και μπαγλαμά τα μπέρδεψε τόσο, που σ' ένα εστιατόριο ζήτησε να της φέρουν για επιδόρπιο μπαγλαμά. (είπαμε, ήμασταν 6 χρονών).
Χρόνια αργότερα, στο γυμνάσιο, ήμουν αναγκασμένη να υποστώ την ανελέητη κοροϊδία των συμμαθητριών μου γιατί ένα ωραίο πρωινό εμφανίστηκα στο σχολείο τραγουδώντας έξω φωνή "love and terrible pain, again" (επίσης γνωστό ως "love will tear us apart again").
Συνεχίζω με τα της μητέρας μου:
Το έρμο το τραγούδι "καράβια αλήτες" το λέει ξεκάθαρα: "κι άμα θα σβήσει, θα 'ρθει η μπόρα/ σχόλασε, σχόλασε το γλέντι τώρα". Η μητέρα μου όμως μου εξομολογήθηκε πως πάντα άκουγε "σχόλασέ το, βρε Νικόλα". Τώρα ποιός είναι ο Νικόλας, μη με ρωτάτε. Ούτε η μαμά μου δεν ξέρει. Όσο για το τι είναι αυτό που πρέπει να σχολάσει... το τσιγάρο, ίσως; Πως όμως σχολάς ένα τσιγάρο;
Κικιρίζω ρ. [ονοματοποιημένη λ. από τη φωνή κικιρίκου] (κικίρισα) φωνάζω κικιρίκου κικιρίκου, λαλώ ως κοκόρι. Βλ. το τραγούδι "η αγάπη όλα τα υπόμενει", Μαρινέλλα/Χατζής Και κικιρίζει, και κικιρίζει. (κατ' άλλους: κι η γη γυρίζει, κι η γη γυρίζει).
Σημ.: κανείς ποτέ δεν έμαθε γιατί κικιρίζει η αγάπη. Όταν ρωτήθηκε η μητέρα μου έδωσε την αφοπλιστική απάντηση: "Ε, για να το λένε αυτοί κάτι θα ξέρουν"
Επίσης, ξέρω πως πολλοί από εσάς γνωρίζατε το εξαιρετικό άσμα των Τσιτσάνη και Βλάχου (πρώτη ερμηνεία: Νταλάρας) ως: "Πέφτεις σε λάθη". Τέρμα πια στις αυταπάτες. Η μητέρα όλων των παρακουσμάτων είναι εδώ για να σας ανοίξει τα μάτια. Στην πραγματικότητα το τραγούδι λέει: "Πέφτεις ελάφι (τι έχεις πάθει;;; )". Πρόταση: Ακούστε όλο το τραγούδι έχοντας ένα ελάφι στο νου σας, να δείτε τι ωραίο νόημα βγαίνει!
Και, για το τέλος, μια παρερμηνεία της πολυαγαπημένης μου αδελφής:
Στο "πρωινό τσιγάρο", γιατί ολόκληρο χασάπικο (κρεοπωλείο σα να λέμε), κλαίει για κάποιον Τάσο; Ο γιος του αφεντικού ήταν και πέθανε; πένθος είχαν οι άνθρωποι;
Και τώρα που έχω βγάλει τα άπλυτα τα δικά μου και της οικογένειας στη φόρα, μπορώ να φύγω ήσυχη!! (μέχρι να θυμηθώ κάτι που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει.)