Περιοδικά που μιλούν για τα βιβλία.

Μου γεννήθηκε μια έντονη επιθυμία να βρώ περιοδικά που μιλούν για βιβλία. Η Αλήθεια είναι ότι εντυπωσιαστικά πολύ με το περιοδικό που βρήκα. Δυστυχώς δεν είναι της γενιάς μου και μπορώ να το ξεφυλλίσω μόνο ηλεκτρονικά. Ίσως μερικοί από εσάς να τα έχετε στις κατοχή σας. Ήδη διαβάζω έναν τόμο και πραγματικά λυπάμαι που πλέον δεν κυκλοφορεί. Χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο την γλώσσα μας που αισθάνομαι ότι έχω να μάθω πολλά. Στις πρώτες κιόλας σελίδες κατάλαβα αμέσως ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αγαπούν πάρα πολύ το βιβλίο. Έχουν δουλέψει με τόσο επιμονή που κατάφεραν να αφήσουν κάτι πολύ καλό πίσω τους.
Είμαι ακόμη στο πρώτο τεύχος... το παλαιότερο που έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο... καθώς δεν είναι όλα ανεβασμένα σας προτρέπω να τα ξεφυλήσσετε... θα επωφεληθείτε σίγουρα.

Το λινκ που έχει όλα τα τεύχη είναι αυτό Διαβάζω

Λίγα λόγια για το περιοδικό:

"Το περιοδικό Διαβάζω δημιουργήθηκε το 1976 από τον Περικλή Αθανασόπουλο. Αρχικά μηνιαίο, το περιοδικό μετατράπηκε σε δεκαπενθήμερο στα τέλη του 1982, για να επιστρέψει στη μηνιαία του μορφή τον Γενάρη του 1995. Υπήρξε ένα περιοδικό που μίλησε για τα βιβλία και τη λογοτεχνία, χωρίς όμως να μείνει μακριά από τις υπόλοιπες τέχνες και αφιερώνοντας αρκετό χώρο σε θέματα που αφορούσαν συνολικότερα την ελληνική κοινωνία.

Από το καλοκαίρι του 1996 ξεκίνησε να απονέμει τα δικά του λογοτεχνικά βραβεία, δημιουργώντας έναν από τους πιο δυνατούς θεσμούς, για εκείνα τα χρόνια, της ελληνικής λογοτεχνικής σκηνής. Με ένα μικρό διάλειμμα τη διετία 2005-06, τα βραβεία απονεμήθηκαν μέχρι και το 2012."...

... η συνέχεια εδώ Διαβάζω

Μερίκα εξώφυλλα για να πάρετε μια ιδέα:
 
Ένα ακόμη περιοδικό που βρήκα το οποίο όμως δεν έχει τεύχη, είναι μόνο ηλεκτρονικό είναι αυτό ο αναγνώστης
Έχει όμορφες συνεντεύξεις, βιβλιοκριτικές, διαγωνιμούς. Το περιοδικό αυτό ασχολείται με το βιβλίο και τις τέχνες.
Είμαι εγγεγραμμένη ηλεκτρονικά και με ενημερώνουν πάντα με email για τα καινούργια τους άρθρα.

Αλήθεια, πόσοι από εσάς έχουν την ίδια μούρλα με εμένα; θα θέλατε να έχετε ένα έντυπο περιοδικό που να μπορείτε να το ξεφυλλίσετε όποτε θέλετε;
Προσωπικά θα ήθελα πολύ να κυκλοφορούσε ακόμη το Διαβάζω και να ήταν είτε μηνιαίο είτε δεκαπενθήμερο... δεν θα έχανα ούτε τεύχος.


Υ.γ Αν έχετε και εσείς υπόψην σαν κάποια περιοδικά παρακαλώ να τα αναφέρεται και να μοιραστούμε την γνώση.
 
Ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες Βασίλισσα. Παλιά έτυχε να αγοράσω κάποιες φορές το 'Νέα Εποχή'. Είναι κυπριακό έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό. Νόμιζα ότι το σταμάτησαν γιατί δεν το έβρισκα πουθενά. Το νήμα σου μου το θύμισε και τώρα που το κοίταξα είδα ότι κυκλοφορεί ακόμα με συνδρομή. Η σελίδα τους στο Facebook είναι 'ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Πολιτιστικό περιοδικό'. Σε ευχαριστώ και για τα περιοδικά που μοιράστηκες στο νήμα.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
To ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) αν και στο θέμα σχεδίασης και λογισμικού έχει μείνει αρκετά χρόνια πίσω, είναι ενημερωμένο για τέτοια θέματα και έχει έστω και ονομαστικά αρχείο εκδόσεων που αφορούν την λογοτεχνία. Έχει κάποια λίγα ψηφιοποιημένα, αλλά το κυριότερο έχει λίστες με περιοδικά και ό,τι άλλο αρχειακό υλικό διαθέτει σχετικό με την λογοτεχνία και την συγγραφή εν γένει.
Ενδεικτικά, μια λίστα. http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=612

Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι όποιον τον ενδιαφέρει να ψάξει να τα βρει ψηφιοποιημένα ή τα ίδια τα περιοδικά προς αγορά. Είτε μόνος με πολύ ψάξιμο ή με συννενόηση με ανθρώπους που έχουν πάγκους στο κέντρο ή και παλαιοβιβλιοπωλεία.
 
Ω @Βασίλισσα, τι μου θύμισες. Έπαιρνα παλιά το διαβάζω (Αν και μου άρεσαν/με κάλυπταν καλύτερα οι εφημερίδες κάθε ΣΚ πχ το βιβλιοδρόμιο στα Νέα, και το αντίστοιχο της Ελευθεροτυπίας). Κάποια τεύχη έβγαιναν μαζί με δώρο βιβλίο.
 
@Σαώρη αν δεν τα βρω τα τεύχη έχω σκεφτεί να τα τυπώσω... βέβαια δεν είναι το ίδιο με το πρωτότυπο... μέχρι στιγμής τα διαβάζω ηλεκτρονικά.

@Τσίου Πραγματικά νιώθω ότι ανακάλυψα θησαυρό. Έχω δεί το βιβλιοδρόμιο αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το συγκρίνω με το Διαβάζω... μιλάμε για άλλο level. Πραγματικά θα ήθελα να κυκλοφορεί...
 
@Βασίλισσα, αν αναφέρεσαι στο βιβλιοδρόμιο των τελευταίων χρόνων (υπάρχει ακόμη;), δεν έχω ιδέα πως είναι. Πάνε χρόνια που σταμάτησα να διαβάζω λογοτεχνικά περιοδικά κτλ.
 
@Τσίου Υπάρχει ακόμη ναι. Είναι ένθετο στη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Παλιά υπήρχε ξεχωριστά; Βέβαια τι να σου κάνουν οι τέσσερις ή έξι σελιδούλες;
Στο Διαβάζω μαθαίνεις πραγματικά νέα για τα βιβλία, τους βιβλιοπώλες, τους βιβλιοθηκονόμους... ποιά βιβλία κυκλοφόρησαν στα ξένα ή στα ελληνικά... δεν ξέρω όπως είπα και παραπάνω νιώθω ότι βρήκα θησαυρό... στο Βιβλιοδρόμιο δε ναι μεν μιλάει πάλι για βιβλία αλλά θεωρώ ότι προωθεί βιβλία επί πληρωμή... και απλά αναφέρει και τις τέχνες και thats all.

 
Βασίλισσα, όχι, δεν ήταν ξεχωριστά, αλλά δεν θυμάμαι τους λόγους που με βόλευαν περισσότερο.
Καλή συνέχεια στο ξεκοκάλισμα :ματιά:
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Για οποιον ειναι αρκετα badass, παραθετω το λινκ με τα τευχη του οικογενειακου-λογοτεχνικου περιοδικου "Πανδωρα" που ιδρυθηκε το 1849 και πρωτοεκδοθηκε το 1850. Στις σελιδες του φιλοξενησε μυθιστορηματα, διηγηματα, ποιηση, βιβλιοπαρουσιασεις, βιβλιοκριτικες κλπ. Ειναι πραγματικα ενας αλλος κοσμος!

 
Top