Ποιά λογοτεχνία ΔΕΝ προτιμάμε;

Στο άκουσμα και μόνο του μπουζουκιού που αναπαράγει κάποιο ταξίμι του Βαμβακάρη δεν γίνεται κανείς να μην νιώσει έστω και την παραμικρή ανατριχίλα.
Όποιος θέλει να ανατρέξει στα πρωτοκλασάτα ονόματα της δεκαετίας του 80-90 και να μου πει τι έχει διασωθεί.
Θέλω να καταλήξω στο ότι ο χρόνος είναι το καλύτερο σαβουρόμετρο. Αυτός θα ορίσει τι είναι αξιόλογο και τι είναι σκουπίδι.
Και όμως γίνεται. τίποτα δεν ισχύει απόλυτα για όλους, υπάρχουν εξαιρέσεις, ακόμα κι αν αποτελούν τη μειοψηφία. Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί, όπως κι εγώ που αγαπούν την μουσική της δεκαετίας του '80 και δεν πιστεύουμε ότι ο χρόνος την έχει μετατρέψει σε σκουπίδι.
 
Last edited:
Και όμως γίνεται. τίποτα δεν ισχύει απόλυτα για όλους, υπάρχουν εξαιρέσεις, ακόμα κι αν αποτελούν τη μειοψηφία. Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί, όπως κι εγώ που αγαπούν την μουσική της δεκαετίας του 80 και δεν πιστεύουμε ότι ο χρόνος την έχει μετατρέψει σε σκουπίδι.
Ο χρόνος έχει ήδη κάνει το ξεκαθάρισμα και είναι εμφανές π.χ. απο τις επανεκδόσεις των βινυλίων εκείνης της δεκαετίας. Κάποιοι γράψανε μουσική να μείνει για πάντα και κάποιοι απλά πετάξανε ένα πυροτέχνημα. Μπορεί να υπάρχουνε και οι εξαιρέσεις αλλά και για αυτές καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο χρόνος.
 
Last edited by a moderator:
Η ένσταση μου πήγαινε στο "κανείς" που χρησιμοποίησες παραπάνω. Υπάρχουν αρκετοί που αδιαφορούν για το "ταξίμι του Βαμβακάρη" και δεν θα νιώσουν την παραμικρή ανατριχίλα στο άκουσμα του μπουζουκιού του.
 
Last edited:
Eγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει "καταπιεσμένη νοικοκοιρά" και πως ορίζεται.. Όταν ακούω αυτή την έκφραση την συνδιάζω με την απαράδεκτη λέξη που ακούγεται απο κάποιους μισογύνιδες "γυναικάκι" "γυναικούλα" κτλ..Τραγικό! Και στην τελική γιατί πρέπει να κατηγοριοποιούμε τις νοικοκυρές? Οι μαμάδες μας δεν ήταν? Ή μήπως όλοι γεννηθήκαμε απο μαμά business woman που διάβαζε μόνο κλασσικούς και οτιδήποτε άλλο το κατακρίνουμε? Και απο πότε κρίνουμε το επίπεδο ενός ανθρώπου απο τη λογοτεχνία που προτιμάει, αν ειναι ρόζ κόκκινη ή πράσινη, καθώς και το επίπεδο αυτου?

Το επίπεδο ενός ανθρώπου και το πόσο "καταπιεσμένος" είναι, για μένα, φαίνεται πρώτα απο τον τρόπο που μιλάει, σκέφτεται και φέρεται...Σίγουρα όχι απο την λογοτεχνία που διαβάζει...


Πραγματικά έχω εκνευριστεί απίστευτα γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει τέτοια επικριτικά σχόλια εδω μέσα..
Το κόμπλεξ τελικά μερικών ανθρώπων του να θεωρούν την γυναίκα κατώτερη δεν θα ξεπεραστεί ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουνε...
 
νομιζω οτι εχουμε τραβηξει το θεμα απο τα μαλλια κ στα δυο νηματα κ λεμε κ ξαναλεμε τα ιδια.
ισως βεβαια επειδη προσωπικα δεν εχω θιχτει καμια φορα στη λεσχη, οχι επειδη δε εχει ειπωθει κατι αντιθετο με αυτα που πιστευω ή αντιθετο με τα προσωπικα μου γουστα αλλα οκ.
ποσο να με επηρεασει ταχα η χοντροκομμενη καταθεση γνωμης καποιου κ ποσο θα θιχτει το επιπεδο μου σαν γυναικα αν πει καποιος οτι δεν εχουμε επιπεδο κλπ; ελεος, ξερω τι ειμαι , ξερω με ποιος εχω επιλεξει να συναναστρεφομαι κ το πολυ πολυ να σκεφτω : οκ ,ο ταδε σκεφτεται ετσι, εκφραζεται ετσι κ να τον βαλω κ εγω αυτοματα σε μια ''κατηγορια'' στο μυαλο μου. αντε να παρω κ καμια ξυνισμενη φατσα την ωρα που διαβαζω τι λεει.

κ φυσικα κομπλεξ θα συνεχισουν να υπαρχουν,κ απ' τους μεν κ απ' τους δε
 
Η ένσταση μου πήγαινε στο "κανείς" που χρησιμοποίησες παραπάνω. Υπάρχουν αρκετοί που αδιαφορούν για το "ταξίμι του Βαμβακάρη" και δεν θα νιώσουν την παραμικρή ανατριχίλα στο άκουσμα του μπουζουκιού του.
Εντάξει ήμουνα λίγο υπερβολικός! :)))):)))):)))):)))):)))):)))):)))):)))):)))):))))
 
Μανταλένα υποκλίνομαι! Πολύ ζωντανή η περιγραφή σου, νομίζω πως είναι πράγματι η σοφότερη κίνηση.

-Καρελ, κανένα πρόβλημα :)
 
Last edited:
Δεν μπορω να διαβασω καθολου βιβλια επιστημονικης φαντασιας και οτι εχει σχεση με μεταφυσικη!
 
Δεν είναι καθόλου του γούστου μου τα καθαρά αισθηματικά βιβλία. Από τα άλλα είδη δύσκολα θα βρω και που δε θέλω να διαβάσω, ίσως και που δεν έτυχε.
 
Δεν διαβάζω βιβλία τρόμου γιατί σκιάζομαι και λογοτεχνία τύπου "ήταν μια φτωχή, πλην τίμια, κοπελίτσα που περίμενε με αγωνία τον ιππότη με το άσπρο άλογο για να την σώσει από τη μίζερη, άχρωμη, άοσμη, ζωή της και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" . Όλα τα άλλα είδη λογοτεχνίας είναι ευπρόσδεκτα.
 
Διαβάζω σχεδόν τα πάντα αλλά αποφεύγω τα φιλοσοφικά και της ποίησης.
Ειδικά με την ποίηση δεν το έχω καθόλου.
 
Η λογοτεχνία όπως και η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, ο χορός, η φωτογραφία κ.α. είναι τρόποι για να δείξει ο κάθε άνθρωπος τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του αλλά και μέσα του. Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε όλοι ένα είδος λογοτεχνίας (και αυτός είναι και ο λόγος που ένα βιβλίο που εγώ το θεωρώ κορυφαίο, κάποιος άλλος το θεωρεί του πεταματού)!

Για αυτό το λόγο θεωρώ πως η Μαντά και η Κάθε Μαντά είναι μια εκπληκτική συγγραφέας. Βέβαια εμένα δεν με ελκύει καθόλου το είδος αυτό της ερωτικής γραφής και του συναισθήματος αλλά δεν το κατακρίνω σε καμία περίπτωση.
Για αυτό το λόγο εγώ βρίσκω την γραφή του Μάρτιν και του Κινγκ και της Ρόουλινγκ εκπληκτική. Μπορεί σε ορισμένους ο Χάρι Πότερ, οι Σταρκ και άλλοι τέτοιοι να φαντάζουν παιδικές καρικατούρες για μεγάλους, όμως (!) ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν παίρνεις πραγματικά μαθήματα ζωής από εκεί μέσα? Τι είναι φιλία, έρωτας, τέχνη. Τι είναι να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο όταν όλοι γύρω σου μένουν στάσιμοι ή γέρνουν στο κακό?

Όλα αυτά λοιπόν ο καθένας τα αποκτά με τον τρόπο που νοιώθει ότι ταιριάζουν στο χαρακτήρα του. Είτε είναι Άρλεκιν, είτε είναι Επιστημονική Φαντασία είτε είναι Ντοστογιέφσκι.

Το παραπάνω ήταν ένα γενικό σχόλιο για το συγκεκριμένο νημάτιο και ορισμένες απόψεις που ομολογώ μου χτύπησαν κάπως άσχημα, αν και φυσικά είναι αποδεκτές!

...

Τώρα, όπως είπα στα προηγούμενα ο καθένας έχει ορισμένα είδη λογοτεχνίας που το εκφράζουν καλύτερα, που τον αγγίζουν ευκολότερα. Για εμένα αυτό είναι σίγουρα η Επική Φαντασία του Τόλκιν και του Μάρτιν, ο τρόμος του Κινγκ, η Μαγία της Ρόουλινγκ. Είμαι λάτρεις όμως και σειρών όπως Οι Αγώνες Πείνας που πραγματικά με καθήλωσαν!!
Πέρα από αυτά μου αρέσει και ο Καζαντζάκης υπερβολικά πολύ (αν και δεν έχω διαβάσει πολλά δικά του), και ο Νέσμπο.
Κλασσικοί όπως είναι ο Ντοστογιέφσκι με προβληματίζουν ιδιαίτερα. Ο Παίκτης, για παράδειγμα, του Φιοντόρ μου άρεσε πάρα πολύ. Ο Έφηβος όμως με κούρασε και τον άφησα!

Αν έπρεπε, τέλος, να διαλέξω ένα είδος που δεν έχω ασχοληθεί μαζί του, αυτό θα ήταν η αισθηματική λογοτεχνία. Δεν είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης! Αλλά ΠΟΤΈ δεν θα υποστήριζα "Μαντά; όχι ευχαριστώ, εγώ διαβάζω λογοτεχνία μόνο"

Ξέφυγα νομίζω λίγο από το θέμα του νήματος. Συγγνώμη
 
Κατ' αρχήν, θεωρώ αυτονόητο ότι μιλάμε για λογοτεχνία! Γενικά, μπορώ να πω ότι αποφεύγω τα λογοτεχνικά είδη: τρόμος, επιστημονική φαντασία και τα ....πώς να τα πω τώρα:χμ: "γυναικεία λογοτεχνία" δεν θέλω να τα πω, καθώς σε γυναικεία λογοτεχνία ανήκουν υπέροχα (κατ' εμέ) βιβλία, όπως η "Τζέιν Έιρ", τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" κλπ. "Ροζ λογοτεχνία" επίσης δε θέλω να τα πω, επειδή μου φαίνεται ότι ο όρος αυτός δε σημαίνει τίποτα. Ας τα πω "άρλεκιν" ή "γλυκανάλατα ευπώλητα", να ξεμπερδεύω! Όμως, ο κανόνας έχει και μπόλικες εξαιρέσεις: έχω διαβάσει όλα του Πόε και μερικά που, προς μεγάλη μου έκπληξη:αργκ: θεωρούνται τρόμου(μα πως δεν το πήρα χαμπάρι!!) Επίσης, από αυτά που διάβασα σε άλλο νημάτιο, ψήνομαι να διαβάσω το "Αυτό"! Έτυχε επίσης και διάβασα τύπου "γλυκανάλατα ευπώλητα" όταν δεν είχα τίποτε άλλο να διαβάσω και ομολογώ ότι το διασκέδασα(μάλλον έπεσα σε καλό εκπρώσωπο του είδους:μουάχαχα:). Η επιστημονική φαντασία με τρομάζει κάπως(΄νομίζω ότι το μόνο βιβλίο αυτού του τύπου που έχω διαβάσει είναι το εξαιρετικό 1984).
Υ.Γ. Αν έχετε κάποια πρόταση επιστημονικής φαντασίας που θα μ' αλλάξει γνώμη κάντε την, είμαι ανοικτή στις προτάσεις! Μόνο, αν είναι βάλτε και 2 λογάκια για υπόθεση
 
Είμαι ανοιχτή σε πολλά είδη λογοτεχνίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει επιστημονική φαντασία. Αποφεύγω και τα αμιγώς ερωτικά-αισθηματικά βιβλία, που μπορεί να είναι ευχάριστα στην ανάγνωση αλλά δεν έχουν κάτι να πούνε. Ούτε μαθαίνεις κάτι ούτε θέτουν νέους προβληματισμούς.
 
Την πολυδιαφημισμένη.
Πάλι σωστό σε βρίσκω, Παρωνύμιε! :)))
Προσπαθώ να μην εντυπωσιάζομαι και παρασύρομαι από τις επαναλαμβανόμενες διαφημίσεις κάποιων βιβλίων και το καταφέρνω ως ένα βαθμό. Αλλά κάποιες φορές θες από περιέργεια έστω να δεις τι στο καλό γίνεται με το τάδε βιβλίο, που φεύγει με τρελούς ρυθμούς απ' τα ράφια. Κάπως έτσι κόλλησα με τον Νταν Μπράουν, για παράδειγμα.
 
Την πολυδιαφημισμένη.
Πάλι σωστό σε βρίσκω, Παρωνύμιε! :)))
Προσπαθώ να μην εντυπωσιάζομαι και παρασύρομαι από τις επαναλαμβανόμενες διαφημίσεις κάποιων βιβλίων και το καταφέρνω ως ένα βαθμό. Αλλά κάποιες φορές θες από περιέργεια έστω να δεις τι στο καλό γίνεται με το τάδε βιβλίο, που φεύγει με τρελούς ρυθμούς απ' τα ράφια. Κάπως έτσι κόλλησα με τον Νταν Μπράουν, για παράδειγμα.
Νομίζω πως με αυτό τον τρόπο τα βάζουμε όλα σε ένα σάκο! Ναι, έχετε δίκιο και συμφωνώ μαζί σας ότι τα περισσότερα πολυδιαφημισμένα βιβλία δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο ή το διαφορετικό! Αλλά δεν μπορούμε να απορρίπτουμε ότι πολυδιαφημίζεται ως μη άξιο προσοχής!
Όντως, δηλαδή, το "λυκόφως" και το "50 αποχρώσεις του Γκρι" ίσως να ήταν μόνο για να πουλήσουν ( ακόμα όμως και αυτά έχουν θαυμαστές και μάλιστα φανατικούς!!!) αλλά ακόμα και ο Κινγκ είναι πολυδιαφημισμένος και εδώ στην λέσχη, σε σχετικό νήμα, τον έχουμε βάλει στους κλασσικούς του μέλλοντος!

Αυτά έχω να πω ! Φυσικά δεχτή η θέση καθενός!!
 
Εγώ το έχω ξαναπεί, πιστεύω πως αν ακούγεται πολύ ένα βιβλίο όλο και κάποιος λόγος θα υπάρχει. Και τις περισσότερες φορές αυτό ισχύει. Πιο πολυδιαφημισμένο από τον Χάρι Πότερ; Κι όμως κανείς δε με ανάγκασε να το λατρέψω, να απολαμβάνω την 4η και 5η ανάγνωσή του και να χάνομαι στον κόσμο του. Αν το απέφευγα επειδή είναι πολύ γνωστό δεν θα ήμουν σήμερα αυτή που είμαι. Απλά αυτά που ακούγονται πολύ είναι πάντα πολλά και δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω (ή έστω να τα δοκιμάσω) γιατί θέλω παράλληλα να διαβάσω και παλιότερα βιβλία.
 
Top