Ποια η γνώμη σας για το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα "Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη";

(Διαβάζοντας την παραπάνω ανάρτηση... νομίζω πως ολόκληρη η ζωή μου ήταν ένα ψέμα. Είναι δυνατόν;; Υποτίθεται αυτό είναι απ'τα γνωστότερα αποφθέγματα του Βολταίρου!)
ΥΓ: αμάν πια αυτή η αλλαγή σελίδας στις 10 αναρτήσεις, που εξακολουθώ να ψεματίζομαι πως είναι 15! Αναφερόμουν στην ανάρτηση του Λάγνου, τέλος πάντων.
 
Last edited:
Η ρήση αυτή δεν είναι του Βολτέρου(/Βολταίρου) αλλά της Έβελιν Μπίατρις Χολ (Evelyn Beatrice Hall), που έχει συγγράψει βιογραφία του. Παρ' όλα αυτά, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.
αν και αμφιβάλλω για το οτι το ειπε η Evelyn Beatrice Hall γιατι το εχω δει απο πολλες πηγες οτι η ρηση αυτη ειναι του Βολτερου, αλλα μαλλον το εχεις ψαξει καλυτερα θα συμφωνησω κρατωντας παντα επιφυλαξεις...
 
Αυτό που μου δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση σ' αυτή την ανάρτηση είναι κυρίως ο τίτλος του άρθρου : «18 βιβλία που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Λιβάνης χωρίς να τους το απαγορεύσει κανείς».

Η παρέμβαση μου όμως στο νήμα οφείλεται αποκλειστικά στην γνωστοποίηση του γεγονότος, πως ανάμεσα στα βιβλία της λίστας που «κυκλοφόρησαν άνευ απαγορεύσεως», σύμφωνα με το άρθρο, βρίσκεται και το βιβλίο ενός πρώην μέλους του φόρουμ. Για λόγους δεοντολογικούς δεν θα ήθελα να αναφέρω περί ποίου τίτλου πρόκειται. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι, πως για όσο διάστημα βρισκόταν μαζί μας στην Λέσχη ανέπτυξα μια ιδιαιτέρως φιλική σχέση, αφ’ ενός μεν λόγω του καλοπροαίρετου χαρακτήρα του, αφετέρου δε λόγω των δημιουργιών που προσέφερε με κάποια πεζά και ποιήματα που δημοσιοποίησε και τα οποία έως σήμερα βρίσκονται αναρτημένα στα έργα μελών. Τα σχόλια μου ήταν πάντα κολακευτικά, ασχέτως αν βρισκόντουσαν σε συμφωνία ή όχι με τις προσωπικές μου θεωρήσεις περί λογοτεχνικότητας των κειμένων αυτών, κι αυτό επειδή στα έργα του διέκρινα μια ειλικρίνεια και μια αμεσότητα η οποία πήγαζε κυρίως μέσα από δύσκολα όπως γνώριζα προσωπικά βιώματα. Όταν κάποια στιγμή μετά από καιρό διέκρινα στα ράφια των βιβλιοπωλείων το συγγραφικό του πόνημα, πραγματικά χάρηκα και συγκινήθηκα συνάμα επειδή γνώριζα με πόσο κόπο και αγωνία κατάφερε να το εκδώσει.

Θέλω να πιστεύω πως το ίδιο ακριβώς συναίσθημα θα διακατείχε αν όχι όλα τουλάχιστον τα περισσότερα μέλη του φόρουμ, αν γνώριζαν πως μέσα από επίπονες προσπάθειες ένα δικό μας παιδί – γιατί περί παιδιού πρόκειται – κατάφερνε και πραγματοποιούσε το όνειρο του, όπως επίσης θέλω να πιστεύω πως αν όχι όλοι τουλάχιστον οι περισσότεροι, θα ένιωθαν μια οργή και μια πίκρα αν διαπίστωναν μια τέτοιου είδους κακεντρεχή κριτική και μια ειρωνεία στην προσπάθεια ενός δικού μας μέλους να προβάλει εκδοτικά την δουλειά του, ασχέτως αν αυτή συνάδει ή όχι με τα προσωπικά γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός. Υποθέτω πως και ο φίλος Δικηγόρος αν το γνώριζε ίσως να μην κοινοποιούσε αυτό το λινκ ως τεκμήριο απόψεων για το τι θα έπρεπε να απαγορεύεται προς δημοσίευση σύμφωνα πάντα με τις γνώμες ορισμένων ειδικών, από τις εκδοτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου.

Φαντάζομαι λοιπόν την απογοήτευση που πιθανόν θα εξέλαβε το συγκεκριμένο άτομο - μα και ο κάθε δημιουργός που χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη μέσα από τα κυκλώματα του χώρου του καταφέρνει και δημοσιοποιεί την δουλειά του - βλέποντας το βιβλίο του σ’ αυτήν την λίστα, ενώ για ακόμα μια φορά συνειδητοποίησα πόσο εύκολα σ’ αυτή τη χώρα απαξιώνονται πρόσωπα του ευρύτερου κοινωνικού βίου για την δημιουργία εντυπώσεων μιας υποτιθέμενης, ανώτερης και ηθικότερης αντίληψης περί ζωής και τέχνης.

Εν κατακλείδι πάντα μου έκανε και θα συνεχίσει να μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον διατυμπανίζεται από διάφορους ειδικούς ή μη, η κάθε μορφής απαγόρευση έκφρασης του εκάστοτε δημιουργού και πάντα θα αναρωτιέμαι διαβάζοντας εδώ και εκεί διάφορες κριτικές επί παντός επιστητού, πως γίνεται να δίνεται, κυρίως μέσω αρνητικών απόψεων και γνωμών, τέτοια δημοσιότητα σε παρεμφερή θέματα που αφορούν κυρίως τα περί κουλτούρας και διανόησης, εφ΄όσον ο καθένας από εμάς σ’ ένα ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει - εφ όσον του δίνεται εκ των πραγμάτων αυτή η δυνατότητα και χωρίς να τον αναγκάζει κανείς επί της διαδικασίας επιλογής με το ζόρι - τον τρόπο με τον οποίον θα ικανοποιήσει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες του.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μόλις τώρα πρόσεξα την σελίδα, προσπαθώντας να καταλάβω τί γράφει ο Ονειρευτής εδώ πέρα.

Πράγματι, η "λίστα" έχει μια σεβαστή ποσότητα φθονερής κακεντρέχειας. Θα πρέπει να έχει τα θεματάκια του όποιος κάθισε κι έβγαλε όλην αυτήν την κατινιά εκεί πέρα.. (μου θυμίζει κάτι "ρεπορτάζ" στον Σταρ) :))))

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο της Φωτεινής Ναούμ, αλλά είμαι σίγουρος πως για να το εκδώσει ο Λιβάνης, θα έχει κάποιες αρετές.

Στα δικά μου μάτια ο κόσμος χωρίζεται, μεταξύ άλλων, σε αυτούς που μπορούνε και φτιάχνουν, και σε αυτούς που τους γαβγίζουν κακιωμένοι.. :ρ
 
(Παιδιά πάντως το λούμπεν ανεβάζει συνέχεια βλακείες που ούτε και το ίδιο δεν πιστεύει, είναι καθαρά χιουμοριστικό site, άσχετα αν σε κάποιους δεν φαίνεται αστείο. δηλ. αυτό που στον φαροφύλακα φαίνεται "σεβαστή ποσότητα φθονερής κακεντρέχειας", γι' αυτούς είναι απλά "κράζω με αστείο τρόπο και χωρίς πραγματικό λόγο", κάπως σαν το μπραφ ας πούμε.)
 
Last edited:
Προσωπικά στη σκέψη ότι αυτός ο άνθρωπος που είναι καταδικασμένος δολοφόνος, υποστηρίζει τις πολιτικές και προσωπικές του ιδέες ελεύθερα δεν ενοχλούμαι. Στη σκέψη ωστόσο ότι λαμβάνει και ένα μηνιαίο τσεκ κάθε φορά που πάει ο Λιβάνης στις φυλακές για αυτές της σκέψεις, ανατριχιάζω.
 
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι λάθος η έκδοση βιβλίου του Κουφοντίνα ή όχι. Είμαι της άποψης πως πρέπει να υπάρχει η ελευθερία του λόγου, από όπου και όποιον και αν προέρχεται. Τώρα η υπέρδιαφήμηση του συγκεκριμένου προϊόντος είναι άλλο θέμα. Δεν νομίζω πως αυτό το βιβλίο μπορεί να δημιουργήσει γενιές δολοφόνων, αντιθέτως, ίσως αυτοί που ενδεχομένως θα επηρεαστούν ήδη βρίσκονται σε κατάσταση ψυχιάτρου.

Ο δολοφόνος σκοτώνει με κίνητρο όταν πάψει να σκοτώνει με κίνητρο ή στα γρήγορα τότε δεν είναι δολοφόνος αλλά μανιακός ανώμαλος.
 
Το αγόρασα σήμερα σε συνδυασμό με βολτούλα στην παραλία, θα το διαβάσω και θα σας πω..
:ψουψου:
 
Top