Γενικά το 2019 δεν διαβάζω τόσο όσο τα προηγούμενα χρόνια, όμως μπορώ να πω ότι με ικανοποιεί η ποιότητα μεγάλου μέρους όσων διαβάζω. Από τον Σεπτέμβριο, οπότε και χρονολογείται η προηγούμενη αναφορά μου, διάβασα:Τρεις (ενδιαφέροντες κι όχι μόνο αναγνωστικά) μήνες μετά το τελευταίο μου ποστ στο νήμα και ενώ βλέπω ότι έχετε αγωνία για το τι διάβαζα τόσο καιρό να σας πω:
1. Γιον Φόσε: Τρία έργα. Συλλογή από τρία θεατρικά έργα. Ενδιαφέρουσα αλλά δεν με ενθουσίασε.
2. Μάρτιν μακ Ντόνα: Ο πουπουλένιος. Θεατρικό έργο από έναν αξιόλογο συγγραφέα. Μου άρεσε πολύ.
3. Β. Γ. Σινμπάλντ: Αούστερλιτς. Πρώτη επαφή με τον συγγραφέα, νομίζω αξιόλογο.
4. Μάριο Βάργκας Γιόσα: Η γιορτή του τράγου. Πολύ ενδιαφέρον μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Η ιστορία της δολοφονίας του δομινικανού δικτάτορα Τρουχίγιο και τα επακόλουθά της.
5. Κρίστα Βόλφ: Κασσάνδρα. Η ιστορία του Τρωικού Πολέμου μέσα από τα μάτια της Κασσάνδρας, όπως τον θυμάται την τελευταία νύχτα της. Πολύ καλό!
6. Άλβαρ Νούνιεθ Καμπέθα ντε Βάκα: Ναυάγια. Αυτοβιογραφική εξιστόρηση από τον Καμπέθα ντε Βάκα των γεγονότων που τον οδήγησαν αιχμάλωτο των Ινδιάνων και περιγραφή των εθίμων τους. Αξιόλογη σαν μαρτυρία για έναν χαμένο κόσμο (ελεγχόμενης αξιοπιστίας βέβαια όπως όλες οι αυτοβιογραφικές αφηγήσεις) όμως η λογοτεχνική του αξία είναι συζητήσιμη.
7. Αντρέ Μπρετόν: Αρκάνα 17. Κείμενο από τον πνευματικό πατέρα του σουρεαλισμού. Δύσκολο στην ανάγνωση, τελικά δεν μου άρεσε καθόλου.
8. Ισμαήλ Κανταρέ: Ο στρατιγός της νεκρής στρατιάς. Πολύ καλό και πολυεπίπεδο βιβλίο. Το απόλαυσα!
9. Α. Β. Γεοσούα: Ταξίδι στο τέλος της χιλιετίας. Αδιάφορο με κάποιους συμβολισμούς που δεν έπιασα.
10. Ζορζ Πέρεκ: Σκέψη / Ταξινόμηση. Εύθυμη συλλογή από κείμενα και άρθρα του Πέρεκ. Δεν μου άρεσαν όλα, αλλά πέρασα καλά διαβάζοντάς το.
11. Σλάβομιρ Μρόζεκ: Ο Ελέφαντας. Συλλογή σατιρικών διηγημάτων για την κατάσταση στην (κομμουνιστική) Πολωνία της δεκαετίας του 1950. Δεν κατάλαβα όλα τα υπονοούμενα, διαβάζεται εύκολα πάντως και είναι αρκετά διασκεδαστικό.
12. Ναντίν Γκόρντιμερ: Ο συντηρητής. Ν. Αφρική αρχές δεκαετίας του 1970. Πολύ δυνατό ανάγνωσμα!
1. Χουαν Ρούλφο: Πέδρο Πάραμο. Εμβληματικό έργο για την ιστορία της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, αριστούργημα!
2. Πολ Ε. Έρντμαν: Δολοφονήστε το δολάριο. Μέτριο θρίλερ οικονομικού ενδιαφέροντος, από την δεκαετία του 1970. Δείχνει τα χρόνια του.
3. Τόμας Μαν: Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού, τόμος Α:' Οι ιστορίες του Ιακώβ. Το πρώτο μέρος από την επική (και αριστουργηματική) εξιστόρηση της ιστορίας του βιβλικού Ιωσήφ από τον Τόμας Μαν. Στο πρώτο μέρος (όπως φαίνεται κι από τον τίτλο) ασχολείται περισσότερο με τον Ιακώβ
4. Άννα Ζένγκερς: Τράνζιτο. Η αγωνία του πρόσφυγα στην Γαλλία του 1940 ενώ οι Ναζί πλησιάζουν. Πολύ καλό.
5. Τόμας Μαν: Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού, τόμος Β': Ο νεαρός Ιωσήφ. Το δεύτερο (και μικρότερο) μέρος ασχολείται με τα νεανικά χρόνια του Ιωσήφ έως την πώλησή του στους εμπόρους που θα τον μεταφέρουν στην Αίγυπτο.
6. Τόμας Μπέρνχαρτ: Οι παλιοί δάσκαλοι. Ιστορία δωματίου. Πολύ καλό, πραγματικά καταδιασκέδασα κατά την ανάγνωσή του.
7. Μαργκερίτ Ντυράς: Ο εραστής. Καταδικασμένος διαφυλετικός έρωτας στην Γαλλική Ινδοκίνα. Περισσότερο περιγραφή της εποχής παρά σκανδαλοθηρικό, μου άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις.
8. Τόμας Μαν: Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού, τόμος Γ': Ο Ιωσήφ στην Αίγυπτο. Το ταξίδι του Ιωσήφ προς την Αίγυπτο και η ζωή του στον οίκο του Πετεφρή, έως την φυλάκισή του.
Τώρα διαβάζω το βιβλίο της Λουντμίλα Ουλίσκαγια: Η Μήδεια και τα παιδιά της.
Last edited: