Διάβασα πρόσφατα τρία εξαιρετικά βιβλία. Τον Σωσία του Ντοστογιέβσκι, υπέροχη νουβέλα η οποία όπως διάβασα είναι από τα πρώτα που έγραψε ο τεράστιος Φιοντορ κι όμως δεν υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του. Μάλιστα από τα μικρά του πεζά θεωρώ τον Σωσία το καλύτερο.
Ύστερα διάβασα τη Μεταμόρφωση κι άλλες ιστορίες του Κάφκα. Ο Κάφκα μου ειναι δυσνόητος γενικά, στο περελθόν είχα προσπαθήσει να διαβάσω τη Δική και τον Πύργο όμως δεν τα κατάφερα με κανένα. Με τη Μεταμόρφωση ήταν διαφορετικά ωστόσο. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχω κατανοήσει πλήρως τη νουβέλα, σε μια δεύτερη ανάγνωση θα ανακαλύψω κι άλλα πράγματα. Αλλά μου εξιταρε το ενδιαφέρον στην αρχή (πώς στο διάολο ξυπνά κάποιος μεταμορφωμένος σε έντομο;;;), μετά ήρθε η συμπόνια για τον Σάμσα και τέλος η οργή για την οικογένειά του. Από τις υπόλοιπες ιστορίες του βιβλίου ξεχώρισα τη Σωφρονιστική Αποικία, διήγημα το οποίο μου θύμισε έντονα την Έρημο των Ταρτάρων και λίγο τον Πόε ως προς το μακάβριο τρόπο περιγραφής της μηχανής. Όσοι το έχετε διαβάσει μάλλον ξέρετε τι εννοώ.
Τον Επαρχιακό Γιατρό δεν τον κατάλαβα καθόλου όμως! Αν κάποιος έχει διαβάσει το συγκεκριμένο διήγημα του Κάφκα ίσως με διαφωτίσει τι ήθελε να πει ο ποιητής.

)
Τέλος διάβασα, ή μάλλον ξαναδιάβασα, τον Γιο του Νεσμπο. Δε χρειάζεται συστάσεις, εάν είσαι φαν του Νορβηγού δεν υπάρχει περίπτωση να μην το λατρέψεις.
Τώρα συνεχίζω με το Περί Φυσικης της Μελαγχολιας του συμπατριώτη μου Georgi Gospodinov, δεύτερη κι ελπίζω τυχερή προσπάθεια μου να το διαβάσω.