Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι. Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου. Επειδή είναι ένα βιβλίο που έχει να δώσει πράγματα στον αναγνώστη θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα γι' αυτό.
Η γραφή του είναι απίστευτη, ο συγγραφέας έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, το ίδιο και ο μεταφραστής. Όσο το διάβαζα ένιωθα ότι οι λέξεις έκαναν μασάζ στο μυαλό μου. Το βιβλίο στην ουσία είναι αυτοβιογραφικό γράμμα του συγγραφέα προς την μητέρα του, είναι κάπως σαν να διαβάζεις ημερολόγιο. Έχει αποτυπώσει τις σκέψεις του με τον τρόπο που τις επεξεργάζεται το μυαλό του, περιγράφει ένα γεγονός και επικεντρώνεται σε ότι τον επηρέασε από αυτό, μεταφέροντας το εντελώς υποκειμενικά στο βιβλίο. Έχει καταφέρει να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να προσπαθεί να το κάνει. Γράφει όπως τα έχει στο μυαλό του τις σκέψεις χωρίς να επηρεάζεται από το να τις κάνει να αρέσουν. Δεν ξέρω αν οι σκέψεις του είναι όντως αυτές ή αν το κάνει επίτηδες να φαίνεται ότι είναι αυτές, αν ισχύει το δεύτερο, το κάνει πολύ καλά.
Διαπραγματεύεται ζητήματα όπως bulling, ομοφυλόφιλια, ναρκωτικά, μεταναστευτικό, πόλεμο, ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών και στρατιωτών της εχθρικής χώρας, πλούσιων φτωχών, κακών ερωτικών σχέσεων, καλών ερωτικών σχέσεων, αγάπης, διαφθοράς... Είναι τόσα πολλά που δεν μπορώ να τα σκεφτώ καν. Από όλα αυτά τα ζητήματα έχει αντλήσει εποικοδομητικά πράγματα και τα μεταφέρει στον αναγνώστη.
Επειδή είμαι στην γραμμή για να ξεπεράσω την σωστή αναφορά στο βιβλίο χωρίς spoiler, θα σταματήσω εδώ. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Επειδή είναι λίγο καταθλιπτικό, καλό θα ήταν να είστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση για να το διαβάσετε, μην πέσουμε και στα πατώματα καλοκαιριάτικο.
Θα του άξιζε μία παρουσίαση αλλά και αυτά που γράφω, τα γράφω κουνώντας το καροτσάκι του μωρού να μην κλαίει οπότε.. Συμπαθάτε με