Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

@ΠροφέσοραςΑν θα διαβάσεις το Μπέρεν και Λούθιεν να ξέρεις ότι απευθύνεται στους hard core fans.
Thanks for info. Το διάβασα και αλλού αυτό για αυτό δεν το αγοράσα. Από την άλλη το Άρχοντας εκτός του ότι είναι πιο ευανάγνωστο, διαφέρει αρκετά από τις ταινίες, οπότε άξιζε η αγορά του.
 
@Προφέσορας Είναι ουσιαστικά οι διάφορες φάσεις της ιστορίας, πως ξεκίνησε και πως κατέληξε. Είναι δηλαδή ερευνητικό έργο.
Οπότε καθαρά για όσους διαβάζουν ή έχουν διαβάσει τη σειρά The History of Middle-Earth.
Επειδή δεν τη διαβάζω με κούρασε αρκετά.
Πάντως αν το πάρεις πάρ' το στην σκληρόδετη έκδοση, γιατί η διαφορά τιμής είναι περίπου 3 ε.
Εγώ το πήρα στην χαρτόδετη... βιάστηκα κατά ένα μήνα 😭

Σε σχέση με τον Άρχοντα, ναι μεν διαφέρει αλλά ήταν μια αξιόλογη μεταφορά των βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Κράτησε το πνεύμα των βιβλίων και όλοι ήταν αφοσιωμένοι στο να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, ο κινηματογράφος και η τιβι, λόγω συμμετοχής πολλών ατόμων και κατ' επέκταση πολλών μισθών σε διαφορετικά κλιμάκια, καθώς και χρονοδιαγραμμάτων δεν μπορούν να κάνουν θαύματα στις μεταφορές. Το πρόβλημα πάντα ξεκινάει όταν βαριούνται, οπότε δεν έχουν όραμα ή όταν απλά κάνουν κάτι για να το κάνουν και να αρπάξουν τα χρήματα. Π.χ. οι τελευταίοι κύκλοι του GoT, όπως και το Justice League του Whedon που δεν έχει Κ Α Μ Ι Α σχέση με αυτό του Snyder.
 
Δεν πέρασα πολύ καλά με το "Το ζωτικό ερώτημα". :ουχ: Νόμιζα ότι θα ήταν εκλαϊκευμένη επιστήμη αλλά τελικά ήταν σκέτο επιστήμη. Από την αρχή μέχρι το τέλος γεμάτο τεχνικές λεπτομέρειες, πολύ κουραστικό και δύσκολο να το παρακολουθήσει κάποιος χωρίς να είναι βιολόγος. Πολύ ενδιαφέρον, ναι, αλλά δεν μπορώ να αξιολογήσω φυσικά τις θεωρίες του, μόνο ένας ειδικός μπορεί. Είναι από τα βιβλία που πρέπει να σε ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα για να κάτσεις να σπάσεις το κεφάλι σου για να προσπαθήσεις να θυμάσαι τόσες μικροσκοπικές λεπτομέρειες. Στις τελευταίες σελίδες δεν άντεξα άλλο και το άφησα για να κάνω διάλειμμα.

Και...έπιασα το Φερντυντούρκε, του Βίτολντ Γκόμπροβιτς. Με έλκυσε το οπισθόφυλλο και έτσι, να' μαι να διαβάζω στην πρώτη μου γνωριμία αυτόν τον συγγραφέα.

Οπισθόφυλλο:

Γραμμένο στα 1937, ο "Φερντυντούρκε" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του μεγάλου Πολωνού Βίτολντ Γκόμπροβιτς. Έργο παράξενο και αναρχικό, έργο που μοιάζει με λίβελο ή με φιλοσοφική διατριβή, το "Φερντυντούρκε" είναι το μυθιστόρημα της ανωριμότητας. Διαπραγματεύεται την ιστορία ενός ενήλικα που η συμπεριφορά των άλλων τον αναγκάζει να ξαναγίνει παιδί. Κάτω από το επιφανειακά αφελές και παιδαριώδες στυλ του, το "Φερντυντούρκε" είναι μία έξοχη παρωδία του Κόσμου των παλαιών ηθικών αξιών, της λογικής των τετελεσμένων γεγονότων, της καλλιτεχνικής φόρμας.

750
 
Δεν άντεξα να τελειώσω το "Φέρντυντουρκε" του Γκόμπροβιτς. Προς το τέλος το παράτησα για άλλη φορά που δεν θα έχω τι να διαβάσω. Τον δοκίμασα κι αυτόν, δεν μου άρεσε, πάμε παρακάτω.

Ξεκινάω σήμερα το "Η ζωή του χειρουργού" του Παναγιώτη Γιαννόπουλου.

Οπισθόφυλλο:

Κάθε ασθενής που ξαπλώνει στο χειρουργικό τραπέζι, γνωρίζει ότι εναποθέτει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του σε έναν άνθρωπο που έχει απόλυτη εξουσία πάνω του: τον χειρουργό.

Το επάγγελμα του χειρουργού είναι από τα πλέον αγχώδη, παρόμοιο με το επάγγελμα του πιλότου. Οι χειρουργοί και οι πιλότοι έχουν στατιστικά μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνο των άλλων επαγγελμάτων.

Στα πενήντα τρία χρόνια του χειρουργικού μου βίου δεν έχει υπάρξει ούτε μία ημέρα δίχως άγχος.

Μετά από κάθε επιτυχημένη εγχείρηση –ιδίως αν είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη– η επιτυχία της σε γεμίζει με ενδορφίνες (ορμόνες της ευτυχίας). Όταν σώζεις τη ζωή του ασθενούς αισθάνεσαι σαν μικρός Θεός. Μέσα στα μάτια του ασθενούς και των συγγενών του, διακρίνεις την απέραντη ευγνωμοσύνη και τον απέραντο σεβασμό.

Είσαι ο Σωτήρας τους!

Πολλές φορές σου φιλούν τα χέρια, επειδή πιστεύουν ότι αυτά είναι που εκτελούν την εγχείρηση. Όμως, η αλήθεια είναι ότι την εκτελούν υπό την καθοδήγηση του μυαλού.

Με βασικό εφόδιο τη μεγάλη πείρα που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω χωρίς εξιδανικεύσεις το αληθινό πορτρέτο ενός χειρουργού, να καταδείξω τον ρόλο του στην Ιατρική Επιστήμη της εποχής μας και να αναφερθώ στη σχέση του με την κοινωνία.

...στη χειρουργική αίθουσα άκουγες μόνο τους κτύπους της καρδιάς του ασθενούς καθώς το monitor τους μετέδιδε σε υπερβολικά ταχύ ρυθμό. Ο χειρουργός προσπαθούσε με λαβίδες να σταματήσει την αιμορραγία. Το πρόσωπό του ήταν κάτωχρο, το βλέμμα του φοβισμένο και άγριο, ενώ κρύος ιδρώτας έτρεχε από το πρόσωπό του. Το χειρουργικό τραύμα ήταν γεμάτο αίμα και θρόμβους. Με είχαν καλέσει να επέμβω.

Ο αναισθησιολόγος έντρομος, χορηγούσε αίμα με πίεση στον ασθενή προσπαθώντας να τον κρατήσει στη ζωή.

«Γιατρέ, κάντε κάτι!» ψέλλιζε κοιτάζοντάς με στα μάτια. «Τον χάνουμε». Το πρόσωπο του ασθενούς ήταν έξαιμο, ολόλευκο σαν σεντόνι· η πίεσή του ήταν πολύ χαμηλή, 40, 50, 60 mm της στήλης υδραργύρου. Ο θάνατος ήταν εκεί· παραμόνευε· ένιωθες την παρουσία του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, έπρεπε να δράσω άμεσα, με αποφασιστικότητα, ευθυκρισία, με γρήγορες κινήσεις ακριβείας. Ακόμη και το δευτερόλεπτο είχε ζωτικότατη σημασία...

753
 
Δεν έχω τρομερή όρεξη για διάβασμα αυτό τον καιρό, οπότε πότε διαβάζω πότε αφήνω τα εξής βιβλία:
Άνθρωπος στον Άρη του Άντι Γουέιρ
Alice της Christina Henry (σκοτεινή διασκευή της ιστορίας του Λούις Κάρολ) και
Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Όβ του Φρέντρικ Μπάκμαν.

Το άνθρωπος στον Άρη νομίζω ότι δε με τραβάει ιδιαίτερα... η ταινία μου είχε αρέσει αρκετά, αν και δε μου αρέσει ο Μάτ Ντέιμον.
Το Alice... ενδιαφέρουσα πλοκή... και αναρωτιέμαι αν η συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία από τους ισχυρισμούς κατά του Κάρολ....
Το ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ, αρχικά δε με ενθουσίασε, αλλά όσο προχωράει η ιστορία είμαι όλο και πιο δεκτική...
 
Άνθρωπος στον Άρη του Άντι Γουέιρ
Το είχα διαβάσει παλιότερα. Γεμάτο τεχνικές λεπτομέρειες που εμείς δεν μπορούμε καν να αξιολογήσουμε. Ενδιαφέρον αλλά κουραστικό.

Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Όβ του Φρέντρικ Μπάκμαν.

Το διάβασα σχετικά πρόσφατα. Δεν με έπεισε. Καλό για να περνάει η ώρα ίσως, αν δεν έχεις κάτι άλλο να διαβάσεις.
 
"Η ζωή του χειρουργού" μου άρεσε. 'Ηταν αρκετά κατατοπιστικό και ενδιαφέρον, σε κάποια σημεία μέχρι και συγκλονιστικό. Δεν θα ξεχάσω μια χειρουργική περίπτωση/μέθοδο όπου περιέγραφε πως έπρεπε να βάλει το χέρι του σχεδόν μέχρι τον ώμο μέσα στο σώμα του ασθενή για να φτάσει σε ένα σημείο στο θώρακα και να κάνει τυφλά, με την αφή, με τα δάχτυλά του τη χειρουργική πράξη να ξεκολλήσει κάποιο όργανο από εκεί μέσα, από μια τομή μακριά από τον θώρακα για να μην κάνει πολλές τομές σε διάφορα σημεία του σώματος. Τέλος πάντων, δεν περιγράφεται με λίγα λόγια. Το προτείνω.


Ξεκίνησα ήδη σήμερα το "Η κρυφή γοητεία του εντέρου: Στα άδυτα του πιο παρεξηγημένου οργάνου του ανθρώπινου σώματος" και μπορώ να πω ότι ήδη, από τις πρώτες σελίδες, το βιβλίο θα πάρει 5 αστέρια. Πάρα πολύ ενδιαφέρον, πολύ εύκολη και απόλυτα κατανοητή γραφή και ήδη έμαθα πράγματα που δεν φανταζόμουν καν.

Οπισθόφυλλο:

Για παρά πολλά χρόνια το έντερο ήταν το πιο αγνοημένο και υποτιμημένο όργανο του σώματος. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν περιορίζεται μόνο στο να κάνει τη βρόμικη δουλειά: το έντερο βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Η "Κρυφή γοητεία του εντέρου", ήδη παγκόσμιο μπεστ σέλερ, στρέφει τους προβολείς στον πραγματικά αδικημένο πεπτικό μας σωλήνα. Με ιδιόρρυθμη χάρη η Giulia Enders εξηγεί τη μαγεία του εντέρου απαντώντας σε ερωτήματα όπως: Ποια τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης; Τι κρύβεται πίσω από τη δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη: Πώς επηρεάζει το έντερο την παχυσαρκία και τη διάθεση: Η επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της ιατρικής έρευνας - μαζί με εκείνον για τα βλαστοκύτταρα. Μαθαίνουμε ότι οι αντιδράσεις του εντέρου έχουν άμεση σχέση με τη σωματική και πνευματική ευεξία μας.
Το συναρπαστικό μανιφέστο της Enders θα σας κάνει να δώσετε επιτέλους την αρμόζουσα προσοχή στα φτερουγίσματα που νιώθετε στο στομάχι: προσπαθούν να σας πουν κάτι σημαντικό.

754
 
το έχεις ρίξει στα ιατρό-βιολογικά τελευταία!

χε χε ναι, μου αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα βιβλία, έχω διαβάσει αρκετά τέτοια. Για μένα, είναι, πολλές φορές πιο συναρπαστικά από τα μυθιστορήματα. Αρκεί να είναι κατανοητά και να μην απευθύνονται μόνο σε επιστήμονες. Αν ξέρεις κανένα καλό βιβλίο τέτοιου είδους πες μου!
 
1. Θα ξεκινήσω με του Dawkins το Εγωιστικό γονίδιο, το οποίο έχει ξεπεραστεί καθώς και δεχθεί αρκετή κριτική, αλλά δεν πάυει να είναι ακρογωνιαίος λίθος στη σοσιο-βιολογία. Πολύ ενδιαφέρον και ευανάγνωστο βιβλίο (αν δεν το έχεις διαβάσει, στο συστήνω). Εάν το διαβάσεις και σου αρέσει μπορούμε να συζητήσουμε παρόμοια αναγνώσματα και δοκίμια- κριτικής / αντίθεσης.
Υποψιάζομαι ότι η νέα ανανεωμένη έκδοση - επετειακή έχει πολλά που οι πρώτες (μία από τις οποίες διάβασα εγώ) δεν είχαν , καθώς και νέα δεδομένα και επιχειρήματα.
760

2. Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σχετικά με την έρευνα και τη θεωρία της εξελικτικής βιολογίας είναι του νομπελίστα Φρανσουά Ζακόμπ Το ποντίκι, η μύγα και ο άνθρωπος - όχι τόσο εκλαίκευμένο αλλά αρκετά άνετο στην ανάγνωσή του.

759

3. Αν σου αρέσουν βιογραφίες - ιστορικά γύρω από ιατρική/ βιολογία, αρκετό ενδιαφέρον έχει να διαβάσεις το Χολέρα και Πανούκλα του Πατρίκ Ντεβίλ
761

Θα μπορούσα να σου πω και άλλα, αλλά σταματώ εδώ και άν σε ενδιαφέρει, επανερχόμαστε και με άλλες προτάσεις.
 
Σε μια συζήτηση φίλων άκουσα για 1η φορά την σύνδεση σεροτονίνης και εντέρου. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά 🤯

Αυτός που μου έχει τραβήξει την προσοχή είναι ο Ρόμπερτ Σαπόλσκυ. Από τα λίγα που ξέρω για τη δουλειά του, τον έχω αγαπήσει και θέλω πολύ να διαβάσω βιβλίο του.
 
Υποψιάζομαι ότι η νέα ανανεωμένη έκδοση - επετειακή έχει πολλά που οι πρώτες (μία από τις οποίες διάβασα εγώ) δεν είχαν , καθώς και νέα δεδομένα και επιχειρήματα.
Αυτή την έκδοση έχω και την έχω διαβάσει. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε. Δεν θυμάμαι πλέον πολλά πράγματα παρόλο που έκατσα και διάβασα όοοοολα τα ατελείωτα σχόλια στις πίσω σελίδες γιατί εκεί έγραφε πού είχε κάνει λάθος την προηγούμενη έκδοσή του ή πού είχε αναθεωρήσει. Επίσης, έχω και το διάβασα κι αυτό πριν από πολλά χρόνια το "Ο τυφλός ωρολογοποιός" του ιδίου. Αυτό ήταν πιο κουραστικό για μένα και στις τελευταίες σελίδες το άφησα. 'Εχει μια μανία με την Αθεϊα γενικότερα και τα βιβλία του συνήθως περιστρέφονται γύρω από αυτό το θέμα σε σημείο κάπως φανατικό θα έλεγα. Κι εγώ δεν πιστεύω σε Θεούς και θρησκείες αλλά αν ήμουν στη θέση του - λέμε τώρα - θα το θεωρούσα αυτό ως δεδομένο και δεν θα καθόμουν να τσακώνομαι με αυτούς που πιστεύουν το αντίθετο. Θα ασχολούμουν με την επιστήμη μου χωρίς τέτοιους περισπασμούς.

Ευχαριστώ και για τις άλλες προτάσεις. Δεν τα έχω διαβάσει. Στα υπόψιν.
 
@Λένκοβιτς ρίξε μια ματιά και στο "Αυτό θα πονέσει". Πιο ελαφρύ από τα παραπάνω, χιουμοριστικό και συγκινητικό, αρκετά αξιόλογο. Είναι οι προσωπικές κωμικοτραγικες εμπειρίες ενός μαιευτηρα-γυναικολογου.
 


"Η Περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ" του Λάβκραφτ μάλλον θα κλείσει τον μαραθώνιο τρόμου που ξεκίνησα αυτό το καλοκαίρι. Γιατί ήταν τόσο ευχάριστη η ατμόσφαιρα του φετινού καλοκαιριού που λίγος τρόμος χρειαζόταν.
 
Αφού τελείωσα τα βιβλία Alice και ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Όβ, που τελικά μου άρεσε (αν και δε θα μπει στα αγαπημένα μου) ξεκίνησα το Κατσαρίδες (Βιβλίο 2 της σειράς Χάρι Χόλε) του Γιου Νέσμπο σε audiobook. Μέχρι στιγμής μου αρέσει πολύ περισσότερο από τη Νυχτερίδα.
Επίσης, :κατάρα::κατάρα::κατάρα: ξεκίνησα το Αγώνες Πείνας (Βιβλίο 1 της ομώνυμης σειράς), γιατί με έσκασε ο κολλητός μου να το διαβάσω. και είπα να του κάνω το χατίρι.
Και ακόμα παλεύω τον Άνθρωπο στον Άρη.... σε κανένα 6μηνο θα το τελειώσω.
 
Top