Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Το Spooktober ξεκίνησε ανέλπιστα καλά με το Thirteen storeys του Τζόναθαν Σιμς (Jonathan Sims). Το κτίριο Μπάνιαν Κορτ έχει δύο πλευρές (όπως δυο πόρτες έχει η ζωή). Στη μία πλευρά, την όμορφη και προσεγμένη, μένουν οι εύποροι, στην άλλη πλευρά οι φτωχοί. Ιδιοκτήτης είναι ο Τομπάιας Φελ, ένας μεγιστάνας που πλούτισε με ανήθικες και εγκληματικές τακτικές (shocker). Το βιβλίο αποτελείται από 12 ιστορίες ενοίκων, οι οποίοι βιώνουν περίεργες, και επικίνδυνες για την υγεία τους καταστάσεις. Παραισθήσεις; Παράνοια; Μεταφυσική δραστηριότητα; Και γιατί όλοι λαμβάνουν πρόσκληση για δείπνο στο ρετιρέ του Τομπάιας Φελ που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο;
(...) Η μόνη ελευθερία που σου έχει απομείνει, είναι η ελευθερία να πεις "Όχι" (...)
🎃 Κι αφήνω, όσο μπορώ, τον τρόμο του ύστερου καπιταλισμού, και χώνομαι στο The final girl support group του Γκρέιντυ Χέντρικς (Grady Hendrix) 🎃 BOO!
 
Μου άρεσε "Ο άρχοντας της ζήλιας" του Νέσμπο. Και στα διηγήματα καλός είναι για αυτούς που τους αρέσει το στυλ γραφής του.

Σήμερα ξεκινάω ένα της Camilla Lackberg, "Η γοργόνα".

856

Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...
Το όνειρο του Κρίστιαν Τιντέλ έγινε πραγματικότητα: το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Η γοργόνα" εκδίδεται και παίρνει εξαιρετικές κριτικές. Όμως τη μεγάλη βραδιά της πρώτης παρουσίασής του, ο Κρίστιαν καταρρέει... Η Ερίκα, που τον βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου του, ανακαλύπτει τι προκάλεσε αυτή την αντίδραση. Μια ανθοδέσμη που συνοδευόταν από ένα απειλητικό μήνυμα, το οποίο μάλιστα δεν ήταν το πρώτο...
ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ;
Στο μεταξύ ένας από τους στενότερους φίλους του Κρίστιαν αγνοείται εδώ και μερικούς μήνες. Ο επιθεωρητής Πάτρικ και η ομάδα του δεν έχουν καταφέρει να διαπιστώσουν τι του έχει συμβεί, ώσπου οι χειρότερες υποψίες τους επιβεβαιώνονται. Ποιος όμως ήθελε να σκοτώσει τον φιλήσυχο οικογενειάρχη Μάγκνους;
Η Ερίκα δεν μπορεί ν' αντισταθεί στον πειρασμό να κάνει τη δική της έρευνα στο παρελθόν του Κρίστιαν, για να βοηθήσει τον φίλο της. Όταν αποκαλύπτεται ότι ο Κρίστιαν δεν είναι ο μόνος που λαμβάνει απειλητικά γράμματα, τα πράγματα περιπλέκονται, και ο Πάτρικ με την Ερίκα θα χρειαστεί να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους για να εξιχνιάσουν το μυστήριο.
 
Καλησπέρα στην όμορφη παρέα. Το προηγούμενο διάστημα είχα διαβάσει Το Βασίλειο (πολύ δυνατό βιβλίο) και το logicomix. Αυτές τις μέρες έχω ξεκινήσει το Κυνηγοί Κεφαλών του Νέσμπε (κάτι μου λέει πως θα γίνει ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς).
 
@Τζίμι Μου χουν προτείνει το logo mix και θα ήθελα να το διαβάσω. Αν μπορείς να πεις μια γνώμη.
Είναι ένα υπέροχο graphic novel, όπου οι συγγραφείς του, μέσα από την ιστορία του φιλοσόφου Μπέρναρντ Ράσελ, δημιούργησαν ένα μυθιστόρημα το οποίο έχει να κάνει με τις αναζήτηση των θεμελίων της λογικής. Αξίζει πιστεύω να διαβαστεί, γόνιμοι διάλογοι, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μερικές λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή του φιλοσόφου. Προσωπικά με τράβηξε αρκετά σαν χαρακτήρας γιατί δεν θεωρούσε ότι κατείχε την απόλυτη αλήθεια, δεν ήταν δηλαδή δογματικός με τις απόψεις του, ήτανε πάντα πρόθυμος να καταρρίψει ακόμα και τις δικές του θεωρίες και να ξεκινήσει ξανά από το μηδέν. (Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός, γιατί έχει κάποιον καιρό που το διάβασα και δεν το έχω φρέσκο).
 
'Εχω διαβάσει όλα του τα βιβλία. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφει.
Και εμένα! Ο τρόπος με τον οποίο σε βάζει στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή είναι αξιοθαύμαστος. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου και σε κάνει να δεις τι οδήγησε τον πρωταγωνιστή στην εκάστοτε πράξη, τον τρόπο σκέψης που κρύβεται πίσω από την κάθε του ενέργεια.
 
Last edited:
Διάβασα κάποια μικρά αλλά ενδιαφέροντα βιβλία!

Η θάλασσα - Μιχάλης Μακρόπουλος

Δυστοπία σε ελληνικό έδαφος.
Ενδιαφέρουσα - αλλά και κάπως κοινότοπη - ιστορία, μπόλικος λυρισμός από τον συγγραφέα αλλά στο σύνολο του ήταν ένα καλό διήγημα. Το τέλος ήταν κάπως απότομο, αλλά νομίζω αξίζει οι Έλληνες συγγραφείς να ασχοληθούν και με άλλες θεματολογίες πέραν του εμφυλίου και της μικρασιατικής καταστροφής.

The Skriker - Caryll Curchill
Φοβερό και τρομερό θεατρικό το οποίο, πριν το διαβάσει κανείς δεν μπορεί με τίποτα να προβλέψει αυτό που θα ακολουθήσει!
Μια μυθική οντότητα το Σκράικερ στοιχειώνει δύο γυναίκες αλλάζοντας μορφές και κουβαλώντας μαζί του ένα σωρό φανταστικά πλάσματα από την Αγγλοσαξονική μυθολογία.
Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή, υπάρχει χιούμορ, αναφορές σε μυθικούς τόπου και πλάσματα αλλά το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί το Σκράικερ. Μια γλώσσα ιδιόμορφη - στη βάση της σαιξπηρική - με πολλές ομοιοκαταληξίες που συνδυάζονται με ένα πλούσιο και παράξενο λεξιλόγιο δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Σε όλο το βιβλίο κυριαρχεί το γλωσσικό παιχνίδι αλλά μια συνεχής σύγκριση του αρχαίου κόσμου με τον σύγχρονο.
Με ενθουσίασε και θέλω να το ξαναδιαβάσω.
Συν τοις άλλοις έχει την πιο εντυπωσιακή εισαγωγή που έχω διαβάσει σε λογοτεχνικό έργο!!

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου - Μ. Καραγάτσης

Το πρώτο μέρος μιας τριλογίας του Κραγάτση, με κεντρικό ήρωα (ή αντι-ήρωα) τον Μίχαλο Ρούση, έναν κοτζάμπαση που αρνήθηκε το έθνος του για να γλυτώσει τη ζωή του και αναγκάστηκε να αναθεωρήσει αρκετά απο τα πιστεύω του μετά από αυτή την πράξη.
Εξαιρετικός Καραγάτσης, κοιτάει την Ελληνική Επανάσταση από μια διαφορετική γωνία χωρίς να παραλείψει τις παθογένειες που ταλανίζουν την φυλή μας αιώνες τώρα.

Φυσική - Ευγένιος Αρανίτσης
Έχει αναφερθεί κι άλλες φορές το συγκεκριμένο βιβλίο εδώ.
Αποφθέγματα, ποιήματα, ειρωνεία, σαρκασμός και πολλή μα πολλή σκωπτική διάθεση. Ένα μικρό βιβλίο που μπορεί να σε κάνει να γελάσεις, να προβληματιστείς αλλά κυρίως να θαυμάσεις την ευφυΐα του συγγραφέα διότι το να ζεις επικίνδυνα δεν φτάνει ούτε για τα έξοδα!

Τώρα διαβάζω το Υπογαία και μέχρι στιγμής το βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρον.
 
@Μοκαντάσα αλ Σάφερ :αργκ: αυτό το Τζαστροτσι, πολύ καλό φαίνεται. Μπορεί να το προφέρω σαν τον Ζίζεκ που μόλις δάγκωσε σωληνάριο κόλλας (οπότε στο βιβλιοπωλείο θα πάω, πάλι, με χαρτάκι) αλλά πολύ καλό. Μπήκε στη λίστα.
 
Η θάλασσα - Μιχάλης Μακρόπουλος
Ενδιαφέρουσα - αλλά και κάπως κοινότοπη - ιστορία, μπόλικος λυρισμός από τον συγγραφέα αλλά στο σύνολο του ήταν ένα καλό διήγημα. Το τέλος ήταν κάπως απότομο, αλλά νομίζω αξίζει οι Έλληνες συγγραφείς να ασχοληθούν και με άλλες θεματολογίες πέραν του εμφυλίου και της μικρασιατικής καταστροφής.
Εχοντας διαβάσει το Μαυρο Νερό του ιδίου, θα έκανα ακριβώς τα ιδια σχόλια. Πάνω κατω.

A propos, εχει μεταφρασει το Υπογαία, αλλα φανταζομαι το εχεις προσεξει
 
Last edited:
Top