Το γραψες και μπηκα να σου πω οτι ειμαι ηδη στη δευτερη ιστορια. Περαν του οτι συμφωνω μεχρι κεραιας με οσα λες, το βιβλιο αυτο προσιδιαζει πολυ με τους δακτυλιους του Sebald, με τους οποιυς (δακτυλιους και Sebald) εχω εμμονη. Με αυτο που (σου) γραφω, αυτοματως εχω θεσει για την Σαλανσκυ υπερμετρη συγκριση, καπως αδικη, αλλα -oh well- c'est la vie
Είναι φανερό ότι έχει κάνει μεγάλη έρευνα για τη συγγραφή –συνολικά- του βιβλιου, και -αναλογικά- πολύ μεγάλη για κάθε ένα από τα δώδεκα κεφάλαια του τόμου. Στα θετικά του βιβλίου είναι το ενιαιο ύφος που διατρέχει όλες τις ιστορίες, που είναι προσεγμενο, όσο και η γλώσσα, ανεξάρτητα από το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται. Στα επισης θετικά, είναι η ανασυσταση/αναβιωση πραγματολογικών στοιχείων χρησιμοποιώντας τον μυθο.
Εχει μια υπέροχη ισορροπία σελιδών ανάμεσα στα κεφάλαια σου δημιουργεί πράγματι κέφι να το διαβάσεις, αλλα οι ιστορίες είναι κάπως άνισες. Δηλαδή, σε κάνει να απορείς ως γινεται ιστορίες ισαριθμων σελίδων, να διαρκουν διαφορετικούς χρόνους!!!
Ο πρόλογος, για παραδειγμα, που μου δημιουργησε προσδοκίες για το τι θα ακολουθησει, ηταν πολύ καλυτερος από κάποια κεφάλαια.
Φαινεται ότι οι ιστοριες που υστερουν σε αυτοβιογραφικά στοιχεια και ενισχυονται περισσοτερο απο τον μυθο να είναι πιο αδεξιες (αν και καποιες, πολύ πιο ενδιαφερουσες) από τις non-fiction. Καποιες ιστορίες ηταν τερμα βαρετες, ανευρες και χωρις ορμη; εμπνευση; δεν ξέρω, τόσο που κοιταγα να δω πόσες σελιδες απομένουν (βλέπε Το λιμάνι του Γκράιφσβαλντ

)
Νομίζω ότι οι καλυτερες στιγμές του ηταν: Ο πρόλογος, Οι ερωτικές ωδές της Σαπφούς, Εγκυκλοπαίδεια στο δάσος και Οι σεληνογραφίες του Κίναου.