Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Καταλαβαίνω. Γενικά με τους κλασικούς υπάρχει πάντα ένα θεματάκι. Το βλέπω ως χρονοκαψουλα εκείνης της εποχής, διαφορετικά δε θα καταφέρω να διαβάσω τίποτα. Όταν αναφέρομαι σε σύγχρονους εννοώ από το '70 και μετά. Συναντάς εκφράσεις, νοοτροπίες τόσο σεξιστικές όσο ομοφοβικές και ρατσιστικές. Αλλά γράφτηκαν και πάλι σε εποχές που όλα αυτά πάλευαν -ακόμα παλευουν- να βγουν στην επιφάνεια ή να βρουν μια θέση.

Απλά αυτοί μου την δίνουν περισσότερο γιατί επιβίωσαν από 2 παγκόσμιους πολέμους ρε φίλε, ατομικές βόμβες και τόσα αλλά, γιατί θα πρέπει να έχουν έξτρα μίσος;
 
Ξεκινάω το Άπαντα 3 του Χ.Φ.Λαβκραφτ Ο κυνηγός του σκότους. Αναφέρθηκε το όνομα του σε προηγούμενα ποστ αν και δεν κατάλαβα γιατί ακριβώς... Πρώτη επαφή με το συγγραφέα, ίδωμεν...
 
Διαβασα "Το σωμα" του Bill Bryson. Εκπληκτικό βιβλίο, πολύ ενδιαφερον, με απειρες πληροφοριες για το ανθρωπινο σώμα με μια γραφη πολυ κατανοητη, ελκυστικη και ευχαριστη. Πραγματικα ενας πλουτος πληροφοριων και πολλες ιστορικες αναφορες για την εξελιξη της επιστημης. Αξιζει να διαβαστεί.
 
Το περασμένο διάστημα τελείωσα τους Κυνηγούς Κεφαλών και τον πρώτο τόμο των Χιλίων και μία Νυχτών. Τώρα έχω ξεκινήσει το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, που μπορώ να πω πως με έχει συγκινήσει από τα πρώτα δύο κεφάλαια. Τί γραφή είναι αυτή; :προσκυνώ:
 
Ξαναδιάβασα τη μυστηριώδη νήσο του Βερν (πολύ ευχάριστη περιπέτεια, με μυστήριο), αν και ανέφερα ορισμένους προβληματισμούς παραπάνω, αν και ως έργο της εποχής του είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές με το σήμερα.
Τώρα διαβάζω τον Τομ Σόγερ, χαριτωμένο παιδικό έργο, με πολύ αγαπημένο μου το κεφάλαιο όπου σατιρίζονται οι μελοδραματισμοί που έγραφαν οι νεαρές κοπέλες στις εκθέσεις των εξετάσεων. Πριν από αυτό διάβασα στα γρήγορα την Χριστουγεννιάτικη ιστορία, του Ντίκενς, με την αναμόρφωση του τσιγκούνη από τα πνεύματα. Πολύ ωραίες Χριστουγεννιάτικες περιγραφές και εικόνες και (αν είναι δυνατόν), στο τέλος, παρότι ή μάλλον ακριβώς επειδή είναι αίσιο και κεφάτο, δάκρυσα.
 
@Διχασμένη για τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς έχεις υπόψη σου καμία καλή ελληνική έκδοση; Οι περισσότερες που βλέπω είναι για παιδιά μέχρι 10 ετών (;). Χθες έπεσα πάνω σε αυτή την έκδοση και από όσες έχω δει μέχρι στιγμής μου άρεσε.
 
Εγώ έχω την έκδοση του Καστανιώτη, από τη σειρά Νεανική βιβλιοθήκη. Από 10 ετών και πάνω λέει στο οπισθόφυλλο και τα δραματικά και τρομακτικά στοιχεία δεν είναι μειωμένα. Πάντως αυτή που μου δείξες είναι πιο παιδική, λέει 3-6 ετών (ε; πώς είναι δυνατόν). Επίσης είναι με σκληρό εξώφυλλο και πολύχρωμη εικονογράφηση. Μάλλον θα είναι συντομευμένη.
 
εεε! η εικονογράφηση δεν είναι μόνο για παιδιά 😁😁😁😁
Ναι και εμένα μου έκανε εντύπωση. Το πιθανότερο είναι να έκαναν λάθος στις ηλικίες.
Το βιβλίο είναι πυκνογραμμένο και πέρα από πολυσέλιδο (192 σελίδες) είναι και αρκετά μεγάλο σε μέγεθος αν δεις τις διαστάσεις.
Από όσο ξέρω και η αγγλική έκδοση έτσι όπως την είχε γράψει και ο Ντίκενς δε ξεπερνούσε τις 120 σελίδες.

Όλες οι άλλες εκδόσεις που έχω δει είναι τα μικρά βιβλία μέχρι 50 σελίδες, οπού η μισές είναι εικονογράφηση.
 
Για τις σελίδες δεν το πρόσεξα. Ναι, έχεις δίκιο, σύντομο είναι, εξ' αρχής. Η έκδοση που έχω εγώ είναι συνολικά 195 σελίδες. Καλά τα λες για την εικονογράφηση.
 
@Διχασμένη για τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς έχεις υπόψη σου καμία καλή ελληνική έκδοση;
Έχεις δοκιμάσει να ψάξεις σε παλαιοβιβλιοπωλεία? Οι παλιότερες εκδόσεις απευθυνόντουσαν κυρίως σε ενήλικες, όπως π.χ. το βιβλίο των εκδόσεων Πεχλιβανίδη.
 
Όχι, γιατί πάντα ξεχνάω να ψάξω τους κλασικούς.
Αν και να σου πω η έκδοση του Πατάκη με την εικονογράφηση μου αρέσει.
Στο site τους γράφουν ότι είναι η πλήρης έκδοση. Οπότε αν ποτέ είναι να το πάρω θα πάρω αυτό.
 
Διαβασα; Διαβασα
Τι διάβασα;
Να τι διάβασα:
Να τελειώνουμε με τον Έντυ Μπελγκέλ – Εντουάρ Λουί
Τι είναι αυτό το βιβλίο: Η ιστορία ενός ομοφυλόφιλού που μεγαλώνει τη δεκαετία του 90 σε κάποιο φτωχό, λούμπεν –πληθυσμιακά- χωριο του γαλλικού βορρά, από την παιδική έως την εφηβική του ηλικία. Ναι, και; Λέει κάτι καινούριο; Όχι. Πέφτει κανείς από τα σύννεφα με την κοινωνική ανισότητα που περιγράφεται, τους αλκοολικούς γονείς, τους σκληρούς μαθητές, το μίσος απέναντι στους ομοφυλόφιλους; (θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα, ο οποίος αποστρέφεται τον ορο ομοφοβικός/ομοφοβία μιας και μοιάζει να υποδηλώνει φοβία που γεννά το πρώτο συνθετικό της λέξης, ενώ η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας, ας μη γελιόμαστε).
Είναι ένα βιβλίο πολύ σκληρό αλλά διαβάζεται απνευστί, όχι όμως με κουτσομπολίστικη ή κλειδαροτρυπική (sic) διάθεση. Ο αφηγητης είναι τελειως αποστασιοποιημένος από όσα βιώνει. Απλώς τα καταγράφει. Ούτε θύμα το παίζει ουτε αυτολύπηση εκφράζει ούτε ως ήρωας παρουσιάζεται. Αλλα, δικαια και ακριβως όπως πρέπει σκληρά, αυστηρά και άτεγκτα, τις ίδιες αποστάσεις κρατά κι από τους γονείς και τον περίγυρό του. Δεν οικτίρει κανέναν, όμως δεν συγχωρεί και κανεναν.
Διαβάζοντας τις συνεντεύξεις του, μου ταιριαξε πάρα πολύ, ο θυμός του, η αυστηρότητά του και η ξεκάθαρη και θαρραλέα θέση του για το τι σημαίνει ελευθερία, σε επιπεδο ατομικό, συλλογικό, σχεσιακό, σε απευθείας συνομιλία με τους Σαρτρ-Μπουβουάρ. Ετσι αποφάσισα να τον διαβάσω. Και μου άρεσε πραγματικά πάρα πολύ.

Το βιβλίο το γέλιου και της λήθης – Μίλαν Κούντερα
Δεν θυμόμουν καθολου το περιεχόμενό του, αλλά ηταν πολύ απολαυστικο. Αν κρατάω κάτι, αυτό είναι η λέξη litost

Μονόλογοι – Μίλαν Κούντερα
Το μισό, μαζί με την εισαγωγή του Ζουραρη (!!!), μου άρεσε. Το υπόλοιπο, δεν με αφορά μαλλον

Χρονοκαταφύγιο – Γκοσποντίνοφ
Δεν είναι ένα κακό βιβλιο, το αντίθετο. Είναι καλο, πολύ καλό. Όμως είναι ένα βιβλιο που δεν θα με έκανε να διαβάσω τα προηγούμενά του όπως τα προηγούμενά του με έκαναν να σπεύσω να αγοράσω το επόμενό του. Αν θέλω να ειμαι πολυ ειλικρινής, όμως, μιας και με ξέρω αρκετά καλά, από αυτό λείπει η δυσκολία και η δυστροπία που χαρακτηρίζει τα άλλα δύο. Πιθανολογώ ότι εκεί με έχασε, γιατί, θέλoντας να ειμαι ειλικρινής και πάλι, αν το βιβλίο δεν μου κάψει μερικες χιλιάδες εγκεφαλικά κύτταρα, δεν με ψηνει, βρε παιδι μου.

Ομπλόμοβα ή Οι κακοί πεθαίνουν νέοι – Jerome Charyn
Μια αστυνομικη νουβελα που διαβάζεται γρηγορα και ξεχνιέται ακομη γρηγορότερα. Δηλαδη, ειχε καλές προθεσεις κι εμεινε εκεί. Στις προθέσεις. Το μόνο ενδιαφέρον με το βιβλίο είναι ότι, μια μερα πριν το ξεκινησω, φλερταρα με την αγορά του Ομπλομοβ του Γκοντσαροβ, έτσι, στο άσχετο.

O φιλος – Sigrid Nunez
Κατι ανάμεσα σε μυθιστόρημα, ασκήση πενθους, επιστολής, memoir, όχι ιδιαιτέρως βαρύ και καταθλιπτικό, παρόλο που καταπιάνεται με την αυτοκτονία του φίλου της πρωταγωνιστριας. Με πολλές βιβλιοφιλικές και διακειμενικές αναφορές τόσες που, ίσως κάποιος την κατηγορήσει για name dropping,καταγραφή τσιτάτων κλπ κλπ, όχι εγώ πάντως μιας και πέρασα πάρα πολύ καλα.

Το αστειο είναι ότι έπεσα δυο φορές πάνω στο ίδιο, εξαιρετικο (άγνωστο σε μενα) ποιημα του Οντεν, διαβάζοντας το Χρονοκαταφυγιο και τον Φιλο, και με κάτι τέτοιες ανόητες συμπτώσεις και συνάφειες, πολύ χαζοχαίρομαι.
 
Last edited:
Διαβάζοντας από ράφια...
Λόγω της εγκληματικής* στάσης της συγγραφέως, έχω να πιάσω τη σειρά τόσα χρόνια,
αλλά ευτυχώς έχει πεθάνει και το βιβλίο το αγόρασα μεταχειρισμένο, οπότε δεν έδωσα ούτε λεπτό στα έσοδα,
τα οποία δεν κατάλαβα ακριβώς ποιος τα παίρνει, ή όντως αν γίνονται δωρεές όπως είχαν πει.
Τώρα ένας από τους λόγους που το πιάνω είναι και μια προσπάθεια από μέρους μου να ξεχωρίσω την τέχνη από τον καλλιτέχνη. Βέβαια δεν το καταφέρνω πάντα αυτό, ειδικά στην περίπτωση που οι συγγραφείς είναι ακόμα ζωντανοί και μπρούν να πλουτίζουν από την αγορά βιβλίων.
992
Τώρα σχετικά με τα βιβλία...
Αν και το πρώτο δε με είχε ενθουσιάσει τόσο ήταν ανάλαφρο διάβασμα και αρκετά βαρετό (και ρηχό από όσο θυμάμαι;), αλλά καλογραμμένο, οπότε είπα να το πιάσω το 2ο της σειράς Οι ομίχλες της Άβαλον της Μάριον Ζίμερ Μπράντλεϊ. Η ομώνυμη ταινία πάντα μου άρεσε και ακόμα και αν δεν ακουλουθεί με ακρίβεια το πρώτο τουλάχιστον βιβλίο, από όσο θυμάμαι ήταν μια καλή ταινία.

*το link έχει πληροφορίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Οπόιος/α δεν μπορεί να μη το πατήσει.
 
Hey! Μετά από μια χαοτική σεζόν επέστρεψα στη λέσχη !
Διαβάζω το Η λέσχη των τιποτένιων του Κόου που τον ανακάλυψα το 2020, το 2021 διάβασα τρία βιβλία του και είπα να συνεχίσω και το 2022 :ρ
Επίσης πριν λίγο τελείωσα μια νουβέλα το Εκεί που κρύβονται οι λέξεις της Μαρίας Λιάκου που κυκλοφορεί ελεύθερο στο ίντερνετ.
Αυτά και καλή χρονιά!
 


Και εκεί που νόμιζες ότι η λέσχη μπορεί να σε βοηθήσει με ψάξιμο να βρεις βιβλία που σου αρέσουν.. BOOM διαλέγει η λέσχη ένα βιβλίο που σου ταιριάζει και στο παίρνει δώρο!! Επιτέλους ξεκίνησα τον πυροσβέστη, το οποίο φαίνεται πολύ καλό και μεγάλο, οπότε θα μου κρατήσει καλή παρέα για πολύ καιρό
 
Top