Διαβασα το "Χιροσίμα 1945" των Γουαλας-Βαις. Ενα χρονικό των περίπου τεσσαρων τελευταιων μηνών πριν απο την ρίψη της βόμβας. Γραμμενο σαν μυθιστορημα είναι μια όλοκληρωμενη καταγραφη όλων των γεγονοτων και όλων των προσωπων που συμμετειχαν σε αυτό. Απο τον προεδρο Τρουμαν, τους υπουργους, την στρατιωτικη ηγεσία, τους επιστημονες που εργαστηκαν με επικεφαλή τον Οπενχαιμερ (παρεπιπτοντως οι Αμερικάνοι είχαν μαζεψει όλη την αφροκρεμα της επιστημονικης κοινοτητας της εποχης), το πληρωμα του βομβαρδιστικου που έκανε την ρίψη, μεχρι τους χιλιαδες απλους πολίτες που εργαζονταν στις εγκαταστασεις χωρις να γνωριζουν πάνω σε τι δουλευαν.
Ασχολειται εκτενως με ολα τα ηθικα διλημματα πουπροεκυψαν και αφορουσαν την χρηση της. Μια όμαδα των επιστημονων όσο προχωρουσαν και συνειδητοποιουσαν την τρομακτικη ισχύ της βομβας και τις συνεπειες που θα προκαλεσει άρχισαν να εναντιωνονται στην χρηση της. Υπαρχουν αναφορες απο το προσωπικο ημερολογιο του Τρουμαν ο οποίος αφου αμφιταλαντευτηκε λίγο χλιαρά θα έλεγα, εντελει εδωσε σχετικα εύκολα την εντολή. Το βασικό επιχειρημα των Αμερικανων ήταν οτι μπορει μεν να σκοτωθουν χιλιαδες αμαχοι ομως αυτο θα σημανει την λήξη του πολέμου και θα σωθουν πολλαπλασιοι αλλοι (στρατιωτες) που θα σκοτωνονταν στην αποβαση στις Ιαπωνικες ακτες που ετοιμαζονταν.
Ουσιαστικα δηλαδη παταει πάνω στην θεωρια του ωφελιμισμου των Μπενθαμ και Τζων Στιουαρτ Μιλ. Παρολα αυτα η συγκεκριμενη θεωρια έχει τις αδυναμιες της και τα κενά της. Τελος παντων το θεμα χωραει πολλη συζητηση περι του τι ειναι ηθικα σωστό. Κατα την γνωμη μου ήταν ένα φρικτό εγκλημα των Αμερικανων και εν συντομία δεν μπορεις να βαζεις στην ίδια ζυγαρια τις ζωες αθωων, γυναικων, παιδιων, βρεφων με τους μαχιμους στρατιωτες.
Εν τελει για να επιστρεψω στο βιβλίο πάλι, ήταν πολυ αξιόλογο, ενδιαφερον με πολλες πληροφορίες, έχει γινει εξαντλητική ερευνα τόσο που σε καποια σημεια γινεται υπερβολικά λεπτομερειακό και οποιος θελει να διαβασει σχετικα με το θέμα προτεινεται ανεπιφυλακτα.