Σε ολιγοήμερες διακοπές διάβασα ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Ζουργού, το Λίγες και μια νύχτες. Μέσα από την ιστορία ενός φτωχόπαιδου, το οποίο περνάει πολλές περιπέτειες και μέσω τυχοδιωκτισμού γίνεται πλούσιος, παρουσιάζεται η ιστορία της συνοικίας των Εξοχών της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της σημερινής Βασιλίσσης Όλγας. Η ιστορία αφορά επίσης και τη σχέση μυθοπλασίας-πραγματικότητας, μέσω των συζητήσεων του ηλικιωμένου πια πρωταγωνιστή με έναν νέο συγγραφέα που γράφει για τη ζωή του πρώτου. Πολύ όμορφο, ευκολοδιάβαστο, αγωνιώδες, ρομαντικό, διαπίστωσα όμως κάποιες "τρύπες" στην πλοκή, συγκεκριμένα στις αδικαιολόγητες εμφανίσεις και εξαφανίσεις της γυναίκας που ερωτεύεται ο ήρωας.
Τώρα διαβάζω τους Προφήτες του Robert Jones Jr. Με κάποιο θαυμάσιο τρόπο, παρόλο που το θέμα του είναι καταθλιπτικό, το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που σφύζει από ζωή και δύναμη και δεν είναι ποτέ ψυχοπλακωτικό. Είναι υπέροχο βιβλίο, αν και μου θυμίζει ένα σωρό άλλα βιβλία: λόγω του θέματος της δουλείας θυμίζει την Καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά, στις αφηγήσεις για το πώς ήρθαν οι λευκοί στα χωριά της Αφρικής και τα κατέστρεψαν κάνοντας δούλους τους ανθρώπους μου θυμίζει το δεκαπενταετή πλοίαρχο, λόγω του θέματος της εξέγερσης μου θυμίζει ένα βιβλίο που είχα διαβάσει κάποτε που αφηγείται μια τραγική εξέγερση μαύρων δούλων και λόγω όλων των αντιρατσιστικών θεμάτων με τα οποία ασχολείται μου θυμίζει τα βιβλία του Μπάλντουιν, ιδίως το φώναξε το στα βουνά (δεν πρέπει να είναι τυχαίο που ο πάστορας που οδηγείται μαζί με τους δουλέμπορους στο Αφρικάνικο χωριό λέγεται Γκάμπριελ, δηλαδή με το όνομα που έχει και ο τυραννικός πατέρας πάστορας στο "φώναξέ το στα βουνά"). Είναι γραμμένο με αρκετά πολύπλοκο και έμμεσο τρόπο και πρέπει να περάσουν πρώτα λίγες σελίδες για να καταλάβεις τι και πώς και ποιος, μια και αρχίζει κάπως απότομα, με μονόλογο των προγόνων, μετά όμως σε ρουφάει. Επίσης, λόγω του συνειρμικού και ποιητικού τρόπου γραφής θυμίζει λίγο Φώκνερ, τολμώ να πω, αλλά και άλλους συγγραφείς southern gothic, μια και έχει την εν λόγω ατμόσφαιρα.